Vraag & Antwoord

OS Linux

Netwerk mandriva

Anoniem
jan13011965
7 antwoorden
 • Ik heb twee pc's. Op de ene (pc01) staat Ubuntu 8.04 en op de andere Mandriva ONE 2009(pc02).
  Het lukt me wel om van pc02 'in' pc01 te komen, echter niet andersom.

  Hoe leg ik simpel een werkend mandriva-netwerk aan?

  Thx!
 • uitgaande dat je een windows-netwerkje opgezet hebt: op beide computers moeten zowel de samba-client als de samba-server draaien willen ze elkaar kunnen benaderen (ipv de een alleen de ander zoals nu het geval is).
 • Maar heb je in Mandriva een map gedeeld via de rechter muisknop op de te delen map > Eigenschappen. Tabblad Delen. Bestandsdeling configureren > Alle gebruikers toestaan of Aangepast? SMB of NFS? Waarna er vereiste software moet worden geïnstalleerd. Als je NFS kiest behoort via Systeem > Beheer> Uw computer Configureren > Veiligheid > Uw persoonlijke firewall NSF-server te zijn gevinkt. Er vanuit gaande dat je de firewall gebruikt. En bij de te delen map nogmaals met de rechter muisknop > Delen > Gedeeld zodat er een handje verschijnt.

  Je zou zeggen dat je er dan bij de gedeelde map van Mandriva kunt komen. Ik zie in Ubuntu 9.04 via Locaties > Netwerk in ieder geval een SFTP File Tranfer on mandrivalinux. Als ik daar echter op dubbel-klik dan verschijnt de melding: Kon de locatie niet aankoppelen. Hostnaam onbekend.

  Ik check dit morgen wel verder. Check intussen eventueel deze info over NFS http://club.mandriva.com/xwiki/bin/view/KB/ConnectCnfs
 • [quote:6201cc7569="jolo"]Ik check dit morgen wel verder. [/quote:6201cc7569] OK. Ik ben er uit. Om vanuit Ubuntu toegang te verkrijgen tot Mandriva via het netwerk, moest ik toch even terug kijken in het verleden van mijn eigen topics http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=180667&highlight=
  Ofschoon dat ging over Mandriva 2008 is het nu nog steeds te gebruiken. Namelijk
  [code:1:6201cc7569]
  urpmi sshd
  [/code:1:6201cc7569] Het installeren van de secure shell daemon in Mandriva is blijkbaar vereist. Want als ik dat doe, en de Mandriva PC opnieuw opstart, dan heb ik toegang via Locaties > Netwerk > Remote Access on mandrivalinux. Ik zie er bij mij zelfs twee van deze iconen. En ook nog SFTP File Transfer on mandrivalinux.
 • Ik heb de bewuste map gedeeld (het handje is zichtbaar). Wanneer ik in de terminal "urpmi sshd" als commando geef (na eerst te zijn ingelogd al root via commando su) krijg ik de volgende melding :

  "Package openssh-server-5.1p1-2mdv2009.0.i586 is already installed".

  De secure shell daemon is m.i. dus reeds geinstalleerd (??? ik ben hier niet goed in thuis vandaar de vraagtekens).

  Ook ik zie nu de twee iconen op mijn Ubuntu-pc verschijnen ("remote access on mandrivalinux" en "SFTP file transfer on mandrivalinux";).

  Echter wanneer ik op "remote access on mandrivalinux" dubbelklik krijg ik de melding 'Unable to mount location' en bij "SFTP file transfer on mandrivalinux" ook.

  Pingen van de Mandriva PC lukt ook niet vanuit de Ubuntu PC. Pingen lukt WEL wanneer ik via System>Administration>Configure Your Computer>Security>Set up your personal firewall de optie "Echo request (ping)" aanvink en op ok klik!

  Ik zit wel in de buurt van de oplossing geloof ik, maar kan de vinger nog niet op de precieze zere plek leggen. Moet ik nog meer aanvinken? Of doe ik iets anders fout?

  Ook na het rebooten van de pc's lukt het me nog niet om de mandriva pc via de ubuntu pc te benaderen.

  Tenslotte nog dit : ik zit met alle pc's sowieso al veilig achter de 'hardware'-firewall van m'n router. Kan ik dan niet beter gewoon "Everything (no firewall)" aanvinken bij System>Administration>Configure Your Computer>Security>Set up your personal firewall?
 • Ik ging er even voor het gemak er vanuit dat het in Mandriva One hetzelfde geregeld is, als in Mandriva Free. Echter in Mandriva One is de secure shell daemon al geïnstalleerd per default. Wat je echter nog wel kunt checken is in Mandriva Linux Configuratiecentrum > Systeem > Systeemdienten in- of uitschakelen of sshd wel actief is. Als dat niet het geval is vink je Bij opstarten, en druk je op Start. Als je Samba wilt gebruiken, kun je daar smb activeren.

  Wat de firewall betreft, zou je een vinkje kunnen zetten bij SSH-server.
 • je kunt inderdaad eventueel je firewall uitschakelen als die van je router dicht genoeg is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.