Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux vs. Unix

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Hoi! Ik heb voldoende gelezen, maar het verschil is mij nog steeds niet echt duidelijk. Soms lees ik ook Unix/Linux. Mijn vraag is eigenlijk de titel en of alle Linux distributies op basis van Unix kernel zijn ontwikkeld?
  Groet, T.
 • Om het droog te stellen:

  UNIX is een merknaam, waarbij de eigenaren van dit merk bepaalde eisen hebben gesteld waaraan een besturingssysteem moet voldoen om het predicaat UNIX te mogen dragen. Daarnaast moet een X bedrag worden betaald om de naam te mogen gebruiken.

  Linux voldoet voor zover ik weet aan de meeste, zo niet alle, eisen die aan UNIX gesteld wordt, maar heeft nooit voor de naam betaald, en mag dus geen UNIX heten.


  Langer verhaal:

  UNIX is de naam van een besturingssyteem dat eind jaren '60 is ontwikkeld door AT&T.
  Door monopolirestricties mocht het bedrijf geen software verhandelen, en dus werd UNIX gratis weggegeven aan bedrijven en instellingen die bovendien de code mochten aanpassen, vermits de wijzigingen werden teruggegeven aan AT&T.
  Eind jaren '70, toen de computerwereld steeds commercieler werd heeft AT&T toegestaan dat bedrijven de wijzigingen geheim gingen houden, met als gevolg dat er meer dan 100 afsplitsingen van het basissysteem zijn ontstaan. Sommige daarvan hebben de oude UNIX nog als basis, anderen zijn vanaf de grond af opnieuw geschreven met UNIX in het achterhoofd.
  Linux is zo'n systeem: begin jaren '80 is er een groep UNIX-programmeurs opgestaan die het niet eens waren met de commercialisering van UNIX, die oa tot gevolg had dat het strafbaar werd om de broncode te wijzigen (iets wat nu als volkomen normaal gezien werd, maar in die tijd nog niet). De groep is de Free Software Foundation (FSF). Die zijn in 1983 begonnen met het herschrijven van UNIX, maar dan onder een licentie die het verplichte om wijzigingen vrij te geven. Dit systeem noemden ze GNU, wat staat voor GNU is Not UNIX.
  Begin jaren 90 had de FSF bijna alle onderdelen van UNIX herschreven, op de kernel na. Rond die tijd was er Linus Torvalds, die geinteresseerd door de UNIX-afleiding MINIX min of meer bij toeval zijn eigen UNIX-achtige kernel is gaan schrijven, en vervolgens delen van GNU geschikt maakte om zo samen met zijn kernel een besturingssysteem te vormen. Die kernel noemde hij Linux. Doordat Linux de ontbrekende schakel was in het langverwachte GNU-besturingssysteem zijn er wereldwijd duizenden programmeurs en andere ICT-specialisten op de wagen gesprongen om aan dit systeem verder te werken en te verbeteren. Formeel moet Linux GNU/Linux worden genoemd: Het GNU-besturingssysteem met de Linux-kernel.
  Naast GNU/Linux heb je ook GNU/Hurd, met de Hurd-kernel die de FSF heeft ontwikkeld, en GNU/BSD, met de BSD-kernel van de Berkely-universiteit (BSD is vooral bekend van FreeBSD en is ook een vanaf de grond af geschreven UNIX-variant).

  Ik hoop dat het zo iets duidelijker is :)
 • zo dat is een mooie samenvatting.
 • Volgens mij heeft ie nog wel tijd om een ander forum erbij te modereren… 8)
 • Naast GNU/Linux, GNU/Hurd en GNU/BSD schijnt er ook een GNU-Darwin te bestaan.
  Darwin is de onderliggende laag van Apple's MacOS X
 • Bedankt voor jullie reacties, de zaken beginnen wat duidelijker te worden.
 • mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust ;)
 • O ja, bedankt hoor.
  Een linux distributie:
  [i:2a22f2e4c1][u:2a22f2e4c1]… With time, individuals, university students and companies began distributing Linux with their own choice of packages bound around Linus' kernel. This is where the concept of the "distribution" was born. [/u:2a22f2e4c1][/i:2a22f2e4c1]

  Dit wil zeggen dat Linux kernel altijd dezelfde blijft, toch?
  Als een OS maker de kernel wil aanpassen en/of zijn OS de naam Unix wil geven, dan moet hij licentie betalen, zoals SunOs (solaris) :) .. just say 'U get it!" ;-)
 • De kernel is vrijgegeven onder de GPL licentie. Dat wil zeggen dat iedereen de kernel mag aanpassen, mits ze die aangepaste kernel weer vrijgeven onder de GPL licentie.
 • [quote:de0d9dfbf0="ubuntu_liefhebber"]Dit wil zeggen dat Linux kernel altijd dezelfde blijft, toch?[/quote:de0d9dfbf0]

  Nee, dat staat er los van.
  De linux-kernel blijft hetzelfde omdat de naam linux een geregistreerd handelsmerk van linus is. Hij bepaalt of een kernel linux mag heten of niet.
  De ontwikkeling van de linux-kernel is een beetje als een piramide.
  Onderaan de basis heb je duizenden programmeurs, veelal van bedrijven, maar ook vrijwilligers, die nieuwe code schrijven voor de kernel. Die code gaat telkens een stukje hoger in det piramide, waarbij code die niet geschikt geacht wordt komt te vervallen. Uiteindelijk komt een gering deel van die code aan bij de top van de piramide (linus), en die geeft het uiteindelijke oordeel.


  In principe kan iedereen de code van de linux-kernel pakken, aanpassen en uitbrengen. Alleen mag je het dan geen linux meer noemen.

  In de praktijk gebeurt dat niet, aangezien de markt geen baat heeft bij meerdere varianten van de linux-kernel die onderling incompatible zijn. Toch vrijwaart dit Linux niet van een paleisrevolutie in de toekomst, dat anderen een afsplitsing maken die uiteindelijk de rol van linux kan overnemen.

  Bij de X-server is dat bijv. gebeurt: door ongenoegen rond XFree86 is er een afsplitsing ontstaan, genaamd Xorg. Terwijl XFree86 met meer dan 90% de x-servermarkt voor linux domineerde is dat binnen een jaar tijd overgenomen door xorg.

  [quote:de0d9dfbf0]

  Als een OS maker de kernel wil aanpassen en/of zijn OS de naam Unix wil geven, dan moet hij licentie betalen, zoals SunOs (solaris) :) .. just say 'U get it!" ;-)[/quote:de0d9dfbf0]

  Bijna: voor het aanpassen van de kernel is geen aanschaf van een licentie nodig. De GPL-licentie staat elke wijziging toe, mits die onder dezelfde licentie wordt vrijgegeven.

  Als iemand een linux-kloon als unix op de markt wil brengen moet die echter wel een licentie voor de naam unix aanschaffen, en uiteraard aan de condities voldoen die The Open Group (stichting achter unix) heeft opgesteld.

  SunOS heeft overigens niks met Linux van doen, maar is voor zover ik weet een afgeleide van de aloude UNIX van AT&T.
  Solaris idem, maar die is volledig vanaf de grond af geschreven door SUN en bevat dus geen oorspronkelijke unix-code.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.