Vraag & Antwoord

OS Linux

encryptie

Anoniem
jan13011965
10 antwoorden
 • Ik sla bepaalde bestanden/mappen online op die ik graag wil versleutelen onder Ubuntu 10.04 LTS.

  Nou ben ik gestuit op TrueCrypt (via Windows heb ik er in het verre verleden ooit wel eens mee geexperimenteerd) dat je via een tar-bestand moet installeren na het gedownload te hebben (via Synaptic kan ik niets vinden) en verder kunt benaderen via de GUI EasyCrypt (wel via Synaptic te installeren).

  Ik wil graag weten of TrueCrypt onder Ubuntu/Linux (ook) een veilige, goede en prettig werkende app is en of iemand daar ervaringen mee heeft?

  Zijn er eventueel ook goede en betrouwbare Ubuntu/Linux encryptie alternatieven MET GUI (ik ben geen 'terminaltijger')? Het liefst te installeren via Synaptic.

  Thx!
 • Je kunt in ubuntu zelf ook hele partities encrypten:
  http://www.google.com/#q=ubuntu+partition+encryption
 • Ik ben inmiddels even aan de slag gegaan met TrueCrypt. Prima app alleen voldoet het niet aan mijn specifieke wensen.

  Wat ik zoek is een app waarmee ik een bestand en/of een (complete) map (met inhoud) individueel kan versleutelen.

  Voorbeeld : ik wil bestand x versleutelen. Ik rechtsklik op bestand x waarna ik uit het contextmenu kan kiezen voor de optie "versleutelen". Wanneer ik op die optie klik, moet ik een wachtwoord ingeven, waarmee ik t.z.t. bestand x weer kan ontsleutelen etc. etc. Het zou mooi zijn wanneer dit ook mogelijk zou zijn met een map, waardoor de complete inhoud versleuteld wordt.

  Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb kunnen maken. Misschien denk ik te simpel of zie ik dingen over het hoofd. Ik hoor het graag …
 • 1. installeer p7zip-full (gewoon via Synaptic)

  2. Sluit alle vensters van bestandsbeheer (Nautilus)

  3. Open bestandsbeheer, rechtsklik muis op bestand of map - Comprimeren…

  4. Kies extensie .7z (alleen die extensie staat wachtwoorden toe en schept dan een sterke encryptie, die van .zip schijnt zwak te zijn) - klik op Overige instellingen - geef wachtwoord.
 • Pjotr, bedankt voor je korte en duidelijke uitleg!

  p7zip-full werkt prima en voldoet aan mijn eisen.

  Ik begrijp dat 7Z een sterke encryptie genereert. Zo sterk dat je private/gevoelige bestanden met een (behoorlijk) gerust hart online kunt zetten???

  Omdat 'cloudcomputing' steeds meer z'n intrede doet, lijkt mij dat dit issue (veiligheid van online data) vaker en vaker een bron van discussie zal worden. Niet makkelijk, maar wel noodzakelijk.
  Ik ben erg benieuwd naar de meningen hieromtrent …
 • Niet allemaal tegelijk :wink: …
 • Google is je vriend:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/.7z

  en:
  http://www.7-zip.org/7z.html

  Overigens: absolute veiligheid bestaat niet, als je bestanden in de wolken zet, of zelfs wanneer je überhaupt gebruikmaakt van het internet.

  Absolute veiligheid heb je alleen dan, wanneer je niks in de wolken plaatst en de netwerkkabel doorknipt die je met het internet verbindt….
 • Ik weet 't Pjotr, ik weet 't …. best vervelend wanneer je zo'n controlfreak als ik ben ;-). Maar gelukkig ben ik niet de enige en dat scheelt dan toch weer… Nogmaals bedankt voor je hulp!
 • Nog even een aanvullende vraag :

  Wanneer je in p7zip-full een wachtwoord ingeeft, dan vindt er geen "double-check" hierop plaats (de "herhaal wachtwoord"-optie).
  Wanneer ik per ongeluk een typfout maak in het wachtwoord en ik wil later het geencrypte bestand openen met het wachtwoord dat ik DACHT ingevuld te hebben, dan lukt dat logischerwijs niet.
  Zijn de makers van p7zip-full zich hiervan bewust en is er een mogelijkheid om die "double-check" te verkrijgen?
 • Goeie vraag…. Je kunt contact opnemen met de makers, want dit is een functieverzoek (feature request):
  http://sourceforge.net/projects/sevenzip/forums/forum/45797

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.