Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux voor m'n schoonmoeder en een printer ;-)

Anoniem
ancum
8 antwoorden
 • Hallo allen,

  Vroeger was ik veel met linux bezig maar uiteindelijk ben ik een beetje blijven steken in OSX….

  Totdat…

  M'n schoonmoeder met een instap laptop kwam aanzetten met daarop Vista Home Basic. Na een bepaalde periode deze laptop door haar gebruikt te zijn is dat ding met geen mogelijkheid meer vooruit te branden.

  Aangezien het allemaal ontzettend simpel in gebruik moet zijn heb ik een 3-tal distributies geprobeerd: Suse 12.1, Ubuntu 11.x en Linux Mint 11.x De eerste 2 gaven toch wat problemen met hardware herkenning terwijl Mint alles out of the box herkende.

  Wat is jullie mening? Is Linux Mint schoonmoeder proof of is er een nog gebruikersvriendelijke distributie?

  Verder ben ik eigenlijk op zoek naar een goedkope simpele kleureninktjet die uitstekend met Linux Mint samenwerkt. Hebben jullie tips?

  Alvast dank voor alle tips.

  (Tot nu toe heb ik alles kunnen configureren zonder één unix command prompt. Wat een verademing!)

  /Arthur
 • Je zou linpus eens kunnen bekijken.
  http://www.linpus.com/products.html
 • In principe heb je met Ububtu en opensuse de meest gebruiksvriendelijke Linux distributies al geprobeerd. Je zou nog kunnen vermelden om welk merk/type laptop het gaat. Welke hardware herkenning problemen had je met opensuse 12.1 en Ubuntu 11.10? Of probeerde je Ubuntu 11.04? Welke versie van Mint had je geprobeerd? Verder komt zo te zien Mint 12 binnenkort uit.

  Welke (All-in-one) printer je het beste kunt kopen, hangt doorgaans er van waarvoor en hoe vaak deze gebruikt wordt. En het beschikbare budget. Houd er daarbij rekening mee, dat goedkopere printers doorgaans hogere afdrukkosten hebben. Je zou een printer kunnen proberen uit te zoeken via tweakers pricewatch. Omdat HP over het algemeen goed ondersteund wordt door Linux, zou je daarmee kunnen beginnen te zoeken.

  Als je er één hebt gevonden, check je deze op http://www.openprinting.org/printers Het beste kun je er één nemen die in het lijstje "Perfectly" staat. Verder zou je deze hier kunnen melden, voordat je 'm besteld. Zodat iemand daarover eventueel commentaar kan geven.
 • @Gerben: bedankt voor de tip. Ik ga proberen om deze op m'n netbook te installeren. Zal waarschijnlijk een uitdaging worden ivm de aanwezige (slecht ondersteunende) videokaart GM500. Ze hebben hier standaard windows 7 home premium op gezet. Nou, da's werkelijk niet vooruit te branden.

  @Jolo. Ze print ontzettend weinig dus het zal waarschijnlijk een goedkoop HP printertje worden. Wat betreft de laptop: dit is een compaq presario CQ50 met een ahteros (ik weet niet of ik het goed spel) wifi kaart. Suse herkende deze wel maar toen ik applicaties installeerde hield hij er plotseling mee op en kreeg ik hem niet meer aan de praat. Ondanks dat ik vroeger veel met SuSE heb gewerkt vind ik Ubuntu en afgeleiden toch wat beter functioneren zo out of the box.

  Met Ubuntu had ik plotseling het probleem dat er iets loos was met het bestandssysteem. Tijdens het opnieuw opstarten gaf hij hier een melding van maar de key om de keuze te maken om deze te repareren viel buiten mijn beeldscherm…..

  Dan houdt het bij mij al een beetje op. Ik vind namelijk dat gebruikers zonder enige vorm van kennis in ICT onbezorgd een os moeten kunnen gebruiken. Dus geen lastige vragen en zoveel mogelijk geautomatiseerd (waarschijnlijk tegen het zere been van echte linuxdiehards :) )

  Ik heb trouwens gebruik gemaakt van de laatste versies die je zo kunt downloaden (32 bit). Ik maak geen gebruik van RC's.

  Overigens zie k dat brother ook op hun website toegankelijke hulp bieden voor Linux gebruikers.

  Tot nu toe draait Mint nog steeds goed. Echt snel opstarten doet het niet maar applicaties openen gaat wél vlot. Veel vlotter dan Vista.

  /Arthur
 • Linpus heb ik slechte ervaringen mee. Zat voorgeïnstalleerd op m'n eerste netboekje: een Acer Aspire One 110.

  Updates kwamen niet. Ook veiligheidsupdates niet. Een enkele wel, en die kwam dan binnen met een gruwelijk trage 1 kB/s of zo…

  Op dat netboekje zou ik Xubuntu zetten:
  http://sites.google.com/site/computertip/xubuntu

  Dialoogknoppen buiten beeld pak je zo aan:
  http://sites.google.com/site/computertip/tipsentrucs#TOC-Klein-scherm:-knoppen-op-dialoogven

  Een HP-printer is een veilige keuze voor Linux, maar een vaak goedkopere Samsung kan tegenwoordig ook:
  http://sites.google.com/site/computertip/samsungprinters
 • Bedankt Pjotr123

  Linpus lukt me idd niet om te downloaden. De pagina wordt niet ververst als de site naar de downloadpagina gaat. Zodoende kun je dus niet op een één of andere mirror klikken.

  Xubuntu is idd een optie maar ik denk dat ik al een afgeleide te pakken heb. Ik heb Joli OS gedownload en geïnstalleerd op m'n netbookje. Zoals jullie misschien weten is een Asus 1201HA nogal problematisch ivm de grafische kaart GM500 van Intel.

  Joli OS heeft deze driver "ingebouwd¨ maar is daar tijdens het installatieproces wel heel lang mee bezig om deze te configureren/compileren…. Eenmaal voor elkaar heb je een zeer leuk en vooral handig OS te pakken wat grotendeels gebaseerd is op cloud-computing.

  Werkelijk nergens problemen mee gehad tijdens het installeren en configureren.

  Ik heb zelf een HP C6300 multifunctional en die werd zonder problemen herkend.

  Poe. Had ik niet gedacht dat ik in een weekend 2 laptopjes zou switchen naar Linux :D

  /Arthur
 • chipsss, zie ik net dat ze versie 12 hebben uitgebracht van Mint. Had ik net 11 op de laptop van m'n schoonmoeder gezet :(

  Eehh is daar een eenvoudige update mogelijkheid voor of moet ik nu helemaal opnieuw beginnen?

  /Arthur
 • [quote:3da6e84d18="ancum"] zie ik net dat ze versie 12 hebben uitgebracht van Mint. [/quote:3da6e84d18] Als je vind dat Mint 11 voldoet, hoef je niet te upgraden. Voor info hoe je op Mint 12 zou kunnen overstappen, vind je in deze Engelstalige hyperlink How to upgrade to a newer release.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.