Vraag & Antwoord

OS Linux

rtl8139

Anoniem
pamateur
10 antwoorden
 • Ik wil mijn linuxcomputer (Suse 6.4 - misschien moet ik eens een nieuwere downloaden)naast drie win98-machines via de Vigor 2200E router aan internet hangen. Een netkaartje gekocht (RTL8139) waar een floppy bij is met een linuxdriver. Kan iemand mij vetellen hoe ik dat werkend moet krijgen? Onder Windows is een driver installeren geen kunst, maar ik kan nergens vinden hoe dat onder Linux moet. De NIC werd niet herkend. Mijn kennis van Linux is gering.
 • Zover ik weet zit de rtl8139 standaart bij de kernal…. dus `modprobe rtl8139` zou de truck moeten doen.
 • "Onder Windows is een driver installeren geen kunst,"

  Onder Linux ook niet hoor :wink:. Het staat gewoon in het SuSE boek. Start 'yast' in een terminal-venster (of buiten X), in Yast kun je gewoon nieuwe netwerkkaarten toevoegen, instellen, etc.

 • De rtl8139 doet het gewoon, in ieder geval vanaf kernel 2.4. Je kunt op internet de drivers vinden, de module heet (logisch) rtl8139.o

  Succes, dJezzer

 • quote:
  Originally posted by djezzer:
  de module heet (logisch) rtl8139.o

  Succes, dJezzer


  Of "8139too.o", toch?

 • Kan zijn, ik heb nog geen problemen ondervonden. Toen ik mijn nieuwe pc bestelde heb ik gevraagd welke chipset de nic heeft. Op basis daarvan heb ik een zoekslag op internet gedaan (zie urls). Zodra ik de drivers tegenkwam trok ik de conclusie dat er hoe dan ook ondersteuning voor deze netwerkkaart is, direct of indirect. Gelukkig kent RH7.1 de kaart automagisch.

  Hier heb ik de drivers gevonden: http://www.scyld.com/network/rtl8139.html

  En hier kun je ze downloaden:
  The Linux driver for the RealTek RTL8129/8139 is available from ftp://ftp.scyld.com/pub/network/rtl8139.c

  Letop: Op de Realteksite in Japan staat de verkeerde link naar de drivers, deze werkt niet.

  Greetz, dJezzer

 • Als je perse drivers van de fabrikant wilt hebben, een NIC met realtec chip heeft altijd de linux driver op de flop/cd staan. Ik ben tenminste nog niet tegengekomen dat ze er niet bijstonden. Realtec is wat dat aangaat een voorbeeldige chipbakker.
 • Gisteravond heb ik een nieuwe kernel gebakken, 2.4.16, en ik moest de netwerkdrivers voor mijn rtl8139 meecompileren. Met insmod kreeg ik de netwerkkaart niet werkend. Kan natuurlijk zijn dat ik iets fout deed ;-))
 • Hoi,

  Met 'insmod' moet je ook nog extra opties opgeven, zoals IRQ en base adress. Met 'modprobe -k' probeert de kernel zelf de juiste instellingen voor je uit te vissen en werkt de module waarschijnlijk wel.

  Waarom heb je trouwens 2.4.16 gecompileerd als 2.4.17 al geruimte tijd uit is?

  Groet,

  Philip

  ——————
  Bezoek ook eens mijn Nederlandstalige Linux beginners homepage: http://baserv.uci.kun.nl/~philipg/

 • Dat insmod, ik heb er gisteravond weer mee zitten emmeren en uiteindelijk is het goed gekomen. In ieder geval bedankt voor de tip! Mijn modem doet het nu met minicom vanaf de console, alleen nog niet in de grafische omgeving. Dat moet ik nog maar eens uitzoeken.
  Die netwerkdriver zit wel goed in mijn kernel, ondaks dat de kernel nogal groot werd. Met de Airmod rescue diskette kan ik gewoon bij mijn systeem mocht er iets fout gaan. Voor zover ik heb begrepen is 2.4.16 de laatste stable kernel, en ik ben niet zo dol op vage foutmeldingen of patchen. Laat mij maar achter de problemen aanlopen (de vorige kernel die ik in gebruik had was de standaard die bij SuSE6.0 werd uitgeleverd). Deze 2.4.16 begrijpt mijn sidewinder joystick, snapt iets van usb, kan mijn geforce videokaart aardig aansturen, ik ben een gelukkig mens ;-) (als mijn modem ook in X werkt).

  Greetz, dJezzer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.