Vraag & Antwoord

OS Linux

multi-boot?

Anoniem
[DarthV]
16 antwoorden
 • Tip1: zet geen 98se en ME op 1 pc. Heeft toch geen nut (althans dat vind ik).

  Tip2: maak het niet onnodig ingewikkeld. Met 98se (of ME), XP en Linux heb je geen bootmagic nodig. Installeer eerst 98se, dan XP. Dan heb je een bootmenu via c:boot.ini. Installeer dan Linux bootend van diskette. En zet dan dmv "dd" Linux in de boot.ini van XP. Lees meer in de nt-howto van Linux.

 • Dit lijkt me aan PQ-magic te liggen.

  Ik zou overigens niet voor bootmagic kiezen als bootmanager, maar gewoon Lilo van SuSe zelf gebruiken.

  Waarom heb je PQ-magic opnieuw gebruikt toen je na de 1e keer reeds een werkend systeem met alle OS'en er op had??

  Ik heb zelf in het verleden ruzie gehad met Bootmagic en 2 x Win'95 op schijf. Om een of andere duistere reden verwijderde bootmagic, danwel PQ-magic 4/5 van alle mappen onder beide Windowssystemen. gevolg: systeem startte niet meer normaal op. Alleen Norton Disk Doctor (vanaf diskette) bood soelaas om de mappen terug te halen en te herstellen. IK Bootmagic er toen heel snel afgedonderd…

  Max

 • quote:
  Originally posted by maximilaan:
  Dit lijkt me aan PQ-magic te liggen.

  Ik zou overigens niet voor bootmagic kiezen als bootmanager, maar gewoon Lilo van SuSe zelf gebruiken.

  Waarom heb je PQ-magic opnieuw gebruikt toen je na de 1e keer reeds een werkend systeem met alle OS'en er op had??

  Ik heb zelf in het verleden ruzie gehad met Bootmagic en 2 x Win'95 op schijf. Om een of andere duistere reden verwijderde bootmagic, danwel PQ-magic 4/5 van alle mappen onder beide Windowssystemen. gevolg: systeem startte niet meer normaal op. Alleen Norton Disk Doctor (vanaf diskette) bood soelaas om de mappen terug te halen en te herstellen. IK Bootmagic er toen heel snel afgedonderd…

  Max


  Ik hoor dit vaker :sad:

  Maar zelf gebruik ik beide al heel lang Pqmagic vanaf versie 3 en bootmagic zodra het uitkwam (twee jaar terug ofzo)

  Maar hier zit iets fout in je bios volgens mij.
  bij Powerquest kan ik helaas error 141 niet op de website vinden dus wat is dit voor error ??

  kijk eens of je je schijf wel vóór het partitioneren op LBA gezet hebt

  Ik heb hier een disk met 12 partities (win98, win 2000 en linux ) en geen problemen gehad.

  Tip:

  Installeer pqmagic en maak de diskettes aan.
  verwijder pqmagic en werk alleen nog met de diskettes.

  Let wel op dat je voor je gaat booten ff de config van bootmagic opnieuw door loop want door het varanderen van partitie's kan het zijn dat je linux kernel niet gevonden kan worden.


 • check anders deze lijst eens:
  http://www.powerquest.com/support/primus/id817.html
 • De error 141 heb ik in de handleiding ook niet kunnen vinden.

  Die opmerking over het BIOS lijkt mij het meest relevant. Het BIOS raakt inderdaad telkens van slag, dus daar zit iets mis. Wat ik dus zie is dat de fout het BIOS verzet naar een andere kloksnelheid (er zit een Athlon 1400 Mhz CPU in). Ik heb zojuist dit na het opstarten weer herstelt en dan meldt zowaar de Bootmanager zich weer !!! met:

  "Loading BootMagic
  "
  "Error #8001
  "
  "Error allocating memory
  "Need 6128 bytes more memory
  "
  "Press any key to reboot"

  Het LBA zegt me niets, dus daar heb ik inderdaad niets aan veranderd. Ik had daar al eerder naar gezocht, maar ik kan het niet vinden. De enige verwijzing die ik in het BIOS kan vinden naar LBA is naar een "maximum LBA Capacity" waar de grootte van de schijf weergegeven wordt?

  Waar vind ik dat LBA?

  bvd

 • Ik wilde linux eens proberen, dus toen ik een nieuw systeem kocht ook eens wat software gekocht. Allemaal prachtige officiële CD's. Gloednieuw systeem (uit een Computertotaal test). Nieuwe PartitionMagic 7.0. Nieuw Suse 7.3 Linux. Harde schijf (30GB) gepartioneerd: drie primaire partities (98SE, Me en een reserve voor XP), een aantal logische stations waarvan het eerste geformateerd in Linux Ext2. Linux geinstalleerd (vindt zelf het Linux geformatteerde station). Alles doet het zo op het oog totdat ik PartitionMagic opstart: dit vindt een fout en wil iets verplaatsen. Geweigerd, en eerst de partitionering bekeken. Wil niet, eerst moet de fout hersteld worden. Toch maar toestemming PartitonMagic meldt tevreden dat de disk nu op orde is, maar start toch niet op. Reboot. Wil niet boot-en. Bootdisk (diversen). Niets (alleen heel oude DOS dat de hard disk niet vindt). Het systeem wil pas booten nadat eerst de harde schijf uit het systeem gehaald is ?????????

  Nieuwe harde schijf (40GB). Gepartitioneerd. Linux geinstalleerd (wil alleen op de eerste logische partitie). Dit werkt. Windows 98SE, werkt. PartionMagic en BootMagic. BootMagic maakt Bootmenu en wil iets verplaatsen. Toestemming. Werkt: ik kan naar keuze booten. PartionMagic opgestart: vindt een error 141 en wil die herstellen, maar meldt dat het op een niet kritische plaats ligt. Toestemming. Harde schijf weg. BIOS ontzet. Een andere harde schijf die wel in de kast zat, maar niet in het systeem, ook weg.

  Vraagje: ligt dit nu aan Suse 7.3 of Partition Magic 7.0

  Vraag 2: heeft er iemand ervaring met een elektrisch multiboot systeem (dus met allemaal schakelaartjes voor de afzonderlijke harde schijven) ? Het software-matige multibooten zit er blijkbaar niet in.

 • Ik gebruik momenteel Linux (SuSE 7.2) en Windows 98 op een systeem. Ik start altijd op via LILO en kan daar uit een aantal opties kiezen:
  "Linux" om Linux op te starten.
  "Lose" om Windows op te starten
  en nog 2 experimentele kernels kan ik kiezen.

  Mijn partities heb ik via het partitie-programma van Linux aangemaakt.

 • quote:
  Originally posted by HD-loos:
  Nieuwe PartitionMagic 7.0. Nieuw Suse 7.3 Linux. Harde schijf (30GB) gepartioneerd: drie primaire partities (98SE, Me en een reserve voor XP), een aantal logische stations waarvan het eerste geformateerd in Linux Ext2. Linux geinstalleerd (vindt zelf het Linux geformatteerde station).

  Mijn ervaring is dat je meestal beter vrije ruimte aan kunt bieden en met Linux zelf de ext2 kunt aanmaken.
  Bootmanangers: er zijn al de nodige tips gegeven. Zelf heb ik onlangs XOSL geprobeerd, prima BM, op een 40 GB disk geinstalleerd. Hij zou linux aan moeten kunnen, XP (?) kijk effe op hun site: http://www.xosl.org
  Hij moet op een FAT16 of -32 partitie geinstalleerd worden, maar die heb je al (wel voor de 1024e cylinder).
  Mooie grafische interface bij opstarten en handig te configgen.


 • Dat is allemaal best maar ondertussen zit ik nog steeds met de vraag: harde schijven weggooien of hopen dat ze nog te redden zijn?

  Ook wil ik eigenlijk toch twee Windows-en naast elkaar draaien zonder toch Windows XP aan te schaffen (dan zit ik met twee nieuwe besturingsystemen tegelijk).

  Overigens geloof ik niet dat het LBA een rol speelt (met een HD van 30GB is dat automatisch ingeschakeld anders wil het helemaal niet?).

 • quote:
  Originally posted by HD-loos:
  Dat is allemaal best maar ondertussen zit ik nog steeds met de vraag: harde schijven weggooien of hopen dat ze nog te redden zijn?

  Ook wil ik eigenlijk toch twee Windows-en naast elkaar draaien zonder toch Windows XP aan te schaffen (dan zit ik met twee nieuwe besturingsystemen tegelijk).
  Overigens geloof ik niet dat het LBA een rol speelt (met een HD van 30GB is dat automatisch ingeschakeld anders wil het helemaal niet?).


  1. haal effe een diagnose programma bij de fabrikant vh web om de schijf te testen.
  2. met XOSL kun je prima 2 windows naast elkaar zetten. Als je Linux toegvoegt toch de andere tips proberen.

 • >harde schijven weggooien of hopen dat ze nog te redden zijn?

  Als jij een goede hd wilt weggooien moet je dat zelf weten. Ik zoek uit of ie nog te redden is, voordat ik er eentje weggooi.

  >Ook wil ik eigenlijk toch twee Windows-en naast elkaar draaien zonder toch Windows XP aan te schaffen (dan zit ik met twee nieuwe besturingsystemen tegelijk).

  Goede duo-combinaties: een NT-kernel (nt4, 2000 of xp) met een win9x-variant (98 of ME zijn de besten, denk ik). En dan een Linux via de boot.ini (met dd het bootbestand maken). Perfecto..

  >Overigens geloof ik niet dat het LBA een rol speelt

  Moet je zelf weten…

 • Let wel op dat wanneer je 2x Windows installeer je dus twee primaire partitie's maak (voor elke vesie één )
  na install windows bootmagic installeer
  tweede windows install =>bootmagic configgen
  daarna linux install => bootmagic configgen

  ps.
  persoonlijk zou ik mijn schijf mbv. fdisk gewoon helemaal leeg maken en daarna nieuwe aanmaken met de pqmagic diskettes.

 • Voor de goede orde: zoals ik al schreef zijn die harde schijven dus niet toegankelijk, dus dat grapje met FDISK kan je vergeten. In de DOS tijd kon je zo'n harde schijf nog eens gewoon herformateren of zo maar met die vooruitgang in software kan een standaard-pakket de harde schijf dus echt om zeep helpen.

  Overigens heeft intensief e-mailen met PowerQuest ook 0.0 opgeleverd. Kennelijk is daar iedereen wegbezuinigd die wist wat die foutmeldingen betekenen.
 • Die schijven zijn vast niet rot. ZOek eens op internet naar de Ranish partition manager. Daarmee kun je van je hd de partitietabel bekijken en zonodig restaureren. Wat jij beschreef heb ik wel vaker meegemaakt bij het herpartitioneren van grote (40GB) harde schijven. Opeens is het een computer "zonder" harde schijf geworden. LET OP, haal de nieuwste (beta)versie op, deze werkt uitsteekbaar met > 8GB schijven, ondanks dat het beta-software is.

  Succes! Greetz, dJezzer
 • Het is een bekend probleem. Ik heb iets soortgelijks eens bij de hand gehad. Houd je schijven nog even vast. En als je ze toch weg wilt gooien ik weet nog wel een adresje.

  Probeer het volgende programmaatje. Testdisk. Ik heb versie 3.8 eens geprobeerd en dit werkte als ene trein. Alle fouten heb ik kunnen herstellen.
  Als het toch een Bios Probleem is! Laat de schijven dan opnieuw herkennen in bios. En check (uit mijn hoofd) de type instelling: lba of large. Als lba er niet bijstaat: normal.

  http://www.cgsecurity.org/index.html?testdisk.html

  Nogmaals testdisk werkte bij mij zeer goed. Maar waarschijnlijk moet bios wel goed ingesteld staan.
  Suces
 • Probeer eens http://www.acronis.com, os selector 5
  Erg goed

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.