Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux distributie

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Ik heb momenteel SuSE 7.2, maar ik vind deze distributie traag en instabiel en ben daarom op zoek naar een andere distributie.

  Ik heb nu enigszins ervaring met Linux en wil een distributie voor de wat meer gevorderde gebruiker.

  Ik heb echter een handicap nl. geen breedband internet (ik zit nog met een 56K modumpje te prutsen omdat er in mijn woonplaats nog geen kabel-internet of ADSL is; om een lang verhaal kort te maken: Linux downloaden is voor mij geen optie.

 • Als je Linux al een beetje in de vingers begint te krijgen en je verricht liever wat handwerk met als gevolg een schoon, snel en stabiel systeem dan is Slackware Linux 8.0 waarschijnlijk perfect voor jou. Het is ook een perfecte distro om te leren hoe het systeem inelkaar zit. (toen ik met Linux begon was Slackware de enige echte disto naast het in die tijd bijna dode SLS, toen had je geen andere keus :wink:)

  Ik kamp met hetzelfde bandbreedteprobleem (kabel/adsl zijn hier niet beschikbaar), dankzij Wanadoo Hometime kan ik nu nog enigszins goedkoop vaak low-speed op het internet zitten, maar het is niet genoeg om distro's te downloaden. http://www.kooplinux.nl (voormalig tienpiek) verkoopt Slackware Linux voor 5 Euro per CD'tje inclusief verzendskosten.

 • Linux traag? Dit weten veel mensen niet:

  Je pc een flinke oppepper geven door parameters van je IDE-harddisk in te geven? Kan met hdparm. Mits je een modernere (E-)IDE-schijf hebt kun je "hdparm -d1 /dev/hda" ingeven waarmee je DMA aanzet. Met "hdparm -c1 /dev/hda" maak je de I/O 32 bits. Voor dit uit als root. En zet het in /etc/rc.d/rc.local als je het bij iedere boot wilt activeren.

  [This message has been edited by MrLeeJohn (edited 13-01-2002).]

 • Hoi,

  Hoezi is SuSE instabiel? Noem eens wat omstandigheden. Linux is "an sich" zeer stabiel en problemen zullen eerder veroorzaakt worden door de hardware dan door de kernel. Met andere woorden: ik betwijfel of een andere distributie jou "stabilitetisproblemen" zal oplossen (en dat zou toch jammer zijn)!

  Groet,

  Philip

  ——————
  Bezoek ook eens mijn Nederlandstalige Linux beginners homepage: http://baserv.uci.kun.nl/~philipg/

  [This message has been edited by philipg (edited 14-01-2002).]

 • Wat vind je traag aan SuSE 7.2? (Ik vond het opstarten en afsluiten traag, verder ging het wel) Harddisk kan je flink versnellen door even een /usr/sbin/hdparm commandotje met de juiste parameters in /sbin/init.d/boot.local te zetten. Bij mij:

  /usr/sbin/hdparm -S242 -c1 -m16 -d1 -X66 /dev/hda >/dev/null

  maar neem dit niet klakkeloos over!

  Wat is er precies instabiel? Als je rare crashes hebt ligt dat ofwel aan de software (ik heb regelmatig rare 'freezes' gehad destijds met X3.3.5 en KDE 1.1) ofwel misschien aan je computer.

  Als je tegen downloaden op ziet kun je www.kooplinux.nl of www.munnikes.nl/cd/ proberen. Goedkoop een up-to-date CD met pakketjes erop wat je maar wil.

  Als je een slanke distro voor gevordenden wil is Slackware misschien iets.

  Maar ik wil ook even een lans breken voor Linux From Scratch (www.linuxfromscratch.org), ultieme controle en slanke installatie! Wel erg veel werk om vervolgens zeg Gnome te installeren etc. Maar het werkt bij mij weergaloos.

  Bij beide CD-'winkels' die ik net noemde kun je LFS krijgen. Er staan dan ook nog talloze andere pakketjes naar keuze (bij munnikes althans) op de CD.

  Je moet wel ervaring hebben in het ./configure && make && make install gebeuren. Best regelmatig zul je even je in de config opties moeten verdiepen, of de volgorde moeten uitvissen voor installatie van pakketjes. Soms zelfs moet je ./configure of een enkele file iets bewerken voor het werkt.

  Tip: sla alle handelingen die je hebt gedaan om een bepaald pakket te installeren op in een logbestand. Je zou dan bij updates een scriptje kunnen maken dat de handelingen weer herhaalt zodat je snel een nieuw systeem hebt. Maar weet waar je aan begint.

  Mijn Install.log is te allen tijde te zien op http://www.xs4all.nl/~wbsoft/files/Install.log .

  Ik zit nog te broeden op een goede manier om pakketjes in installeren en de-installeren van source. Maar dit werkt heel aardig, en je bouwt enorm veel kennis op. Updaten is makkelijk, en als je eens in het jaar de C-library upgradet valt het werk best mee.

  ——————
  Wilbert (http://www.xs4all.nl/~wbsoft/)
  Wanneer gaat een HTML document onder Windows Microsoft(r) Internet Explorer Document heten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.