Vraag & Antwoord

OS Linux

Hoe zit dat met Mandrake en Suse?

Anoniem
maximilaan
54 antwoorden
 • Hoveel verschillende Linuxen zijn er wel niet? En wat is het verschill daartussen? Welke kan ik beter downloaden? Mandrake of Suse? En dan kun je ook nog kiezen of je hem van Intel of PPC of ia64 of zo wilt hebben? Wat wil dat zeggen? En heb je alleen de installatie cd nodig of ook die extra cd's, met software en zo? Een beetje veel vragen in 1 topic maar ja…

  ——————
  R. ter Welle

 • "Hoveel verschillende Linuxen zijn er wel niet?"

  Tientallen op z'n minst.

  'En wat is het verschill daartussen?'

  Meegeleverde software, configuratietools, installatie, documentatie.

  "Welke kan ik beter downloaden? Mandrake of Suse?"

  Simpel gezegd is Mandrake iets eenvoudiger en heeft SuSE net weer iets meer software, maar dat is wel een oversimplificatie waar straks heel hard op geflamed wordt :wink:. SuSE is hier nogal populair :wink:.

  "En dan kun je ook nog kiezen of je hem van Intel of PPC of ia64 of zo wilt hebben?"

  IA64 is voor de 64 bits generatie Intel processor zoals de Merced. PPC is voor Apple PowerPC. Intel is voor 'normale' Intel/AMD/Cyrix/etc. processoren.

  "En heb je alleen de installatie cd nodig of ook die extra cd's, met software en zo?"

  Dat ligt eraan of je al die extra software wilt. Maar voor de eerste keer dat je met Linux aan de slag gaat is het aan te raden een pakket met boeken te kopen. De handleidingen helpen je door de installatie heen en er zit meestal ook (e-mail/fax/…) support bij voor een bepaalde tijd. Een boek waarin de basis van Linux uitgelegd wordt is ook praktisch.

  ——————
  http://nl.linux.org

 • Dank je voor het antwoord, maar welke is beter Mandrake of Suse? Je zegt dat Suse meer software heeft, maar is Mandrake nieuwer met betere ondersteuning? Of zit er niet zo onwijs veel verschil in behalve in software?

  ——————
  R. ter Welle

 • Wat een hele handige tool is voor Linux is Webmin (www.webmin.com/webmin) daarmee kan je via een webbased admin tool je hele systeem configureren.
  Kan je dus ook heel makkelijk grafisch je LILO configureren en je partities zien.
  Ik gebruik graag webmin omdat ik zelf op bepaalde vlakken geen kennis van de .conf files heb zoals bijv. sendmail
  Met webmin is het piece of cake!
  Shell/SSH en webmin zijn zeer handige beheer tools.

  Michiel
 • Hoe kun je met een bootfloppy de mbr herstellen dan?
 • quote:
  Originally posted by Reinier ter Welle:
  Dank je voor het antwoord, maar welke is beter Mandrake of Suse? Je zegt dat Suse meer software heeft, maar is Mandrake nieuwer met betere ondersteuning? Of zit er niet zo onwijs veel verschil in behalve in software?

  Naar mijn idee is Mandrake gebruikersvriendelijker. De installatie is heel erg goed opgezet en ook na de installatie is configuratie erg eenvoudig. Recent was er nog een artikel waarin gezegd werd dat Mandrake zelfs eenvoudiger is dan Windows XP. Bij de standaardversie van Mandrake zit 30 dagen support, bij de powerpack 60. Bij SuSE: personal edition: 2 maand, professional edition 3 maand. Voor de rest is het vooral een kwestie van smaak.

 • Mandrake is momenteel heel sterk ook met het oog op hardwae ondersteuning (veel wordt direct geod geregeld) en zeker als je later eens iets anders in je pc bouwd ziet Mandrake dit en installeerd de juiste drivers.

  Dus als beginner raad ik aan om eens met mandrake aantevangen kun je, wanneer je meer van Linux begrijp altijd overstappen naar een meer basic distro (dit komt je systeem tengoede want Mandrake is niet snel (SuSE overigens ook niet tenzij je gaat tunen )

  Succes :wink:

 • Let wel op dat als je vaak met mandrake werkt en vaak in de xserver werkt, waar alles voor je geregeld wordt en zo, dat je niet echt met het linux werk bezig bent.
  Probeer echt in de stof van linux te graven. Dat kan je prima doen met mandrake, maar omdat mandrake veel al zelf configureerd voor je, is het verleidelijk het hierbij te laten.

  wil je echt serieuze kennis van *nix / linux op doen raad ik aan een andere distro te gaan gebruiken. slackware of debian. iets in die trend.
 • SuSE is met downloaden wat lastiger, want ze bieden geen ISO's.
  Mandrake doet dat wel. Dus die kun je wat gemakkelijker proberen zonder meteen geld te hoeven uitgeven (er vanuit gaande wat je flatfee internet en een brander hebt)
 • Ik heb het al geinstalleerd, maar volledig mislukt, linux is niet compatible met xp en 2000 deed het na een tijdje ook niet meer. Ik heb alles opnieuw moeten installeren.
 • Hmm, een beetje vreemd.
  Linux is idd niet compatible met XP of 2000, maar dat hoeft ook niet, je installeert het er immers naast op een aparte partitie, en niet onder Windows.

  Wat is er volgens jou mis gegaan met XP, en waarom werkt 2000 opeens niet meer??
  Max
 • Linux en Xp niet compatible??
  Ik draai hier op me laptop en op me pc Suse 7.3 en XP!
  Suse 7.3 is IMHO het mooiste Linux systeem.
  Veel ondersteuning en veel aandacht aan security!
  Met de online update zit je altijd wel goed qua security.
  Mandrake is lekker simpel alleen als ik echt voor een server en.of werkstation ga, ga ik voor Suse..veel software en veel handige tools zoals YAST2 en Online Update!

  Michiel
 • Ik heb Mandrake op een andere partitie geinstalleerd op het einde van de schijf en er een swap partitie bijgemaakt. 2000 stond op de C XP op de F, en ik had nog twee andere partities D en E. De volgorde op de harde schijf was; eerst primaire partitie met een C en F, toen extended partitie met D en E en Linux ext2 met meteen daarachter een swap-partitie. Maar 2000 deed het eerst nog wel. Toen heb ik in Mandrake bij de opstart opties wat in die bootmanager veranderd, maar ging niet beter maar slechter, 2000 deed het ook niet meer. Heel vaak geprobeerd bootmanager van linux (LILO) terug te zetten zoals het eerst was, maar lukte niet. Ik snap zelfs niet hoe je met deze "gebruiksvriendelijke" Linux de harde schijf kan benaderen. Zo gebruiksvriendelijk vind ik het niet als je nog nooit met linux gewerkt hebt, alleen nog maar met Windows. Maar ik heb hem dan ook maar 1 dag uitgeprobeerd, en dat is dus niks… Het zal wel beter zijn als ik er een maand mee gewerkt had. Maar ja, ik had alles onders de Windowses staan, dat vind ik belangrijker, Linux was als uitprobeersel. Daarom heb ik het er meteen afgegooid en XP er alleen op gezet zodat ik alles weer kon doen wat nodig was. Ow ja, als ik Linux nog is een keer ga proberen op een andere computer (niet de pc waar het hele gezin op moet, wat ik eerst gedaan had) dan ga ik wel een boek halen om met Linux te leren werken.

  _________________
  R. ter Welle

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Reinier ter Welle op 2002-01-18 20:37 ]
 • Als ik het goed begrijp had je de bootmanager onjuist ingesteld, waardoor windows niet meer bereikbaar was.
  Doe in het vervolg dan het volgende:
  doe een opstartdiskette van Windows in je pc en herstel daarmee het 'oude' mbr.
  Linux is dan niet langer te bereiken, maar Windows wel weer. Linux kun je dan evt opstarten vanaf floppy.

  Verder weet ik niet wat je met het benaderen van de harde schijf in Linux bedoelt ?

  Max
 • [quote:5f9355a9e1]
  Op 2002-01-20 12:56, schreef Reinier ter Welle:
  Hoe kun je met een bootfloppy de mbr herstellen dan?
  [/quote:5f9355a9e1]

  Je moet een DOS/Win9x/ME bootfloppy hebben met fdisk.exe erop, voer dan 'fdisk /mbr' uit en je hebt weer een schone mbr.

  Eventueel moet je gewoon fdisk starten om de juiste partitie actief te maken.
 • Ok maar als je nou zoals ik windows 2000 en xp hebt dan is die mbr toch niet standaard zoals fdisk dat dan doet? dan klopt ie toch niet meer? En ik heb de bootfloppy van 98 se, krijg je dan geen mbr van 98 ipv 2000?
 • Ik wil niet flamen maar mandraken en suse vind ik persoonlijk de slechtste dis.
  Erg langzaam zetten veel dingen aan met opstarten.
  Wat wel een goed is denk ik slackwave.
  Het is mischien moeilijk om mee te beginnen maar dan heb je ook de basis gelijk door van linux.





 • [quote:72ef530f1c]
  Op 2002-01-20 18:53, schreef Reinier ter Welle:
  Ok maar als je nou zoals ik windows 2000 en xp hebt dan is die mbr toch niet standaard zoals fdisk dat dan doet? dan klopt ie toch niet meer? En ik heb de bootfloppy van 98 se, krijg je dan geen mbr van 98 ipv 2000?
  [/quote:72ef530f1c]

  De standaard MBR van DOS/Win95/Win98/.. doet niks meer dan de actieve partitie booten, dus zodra je een schone MBR maakt met de Win98 bootflop en de partitie activeerd met de Windows + bootmanager krijg je die gewoon terug. Gebruik je een andere bootmanager, dan kun je gewoon 1 vd Windows versies booten en de bootmanager herinstalleren.
 • [quote:4fbfcd744e]
  Op 2002-01-21 19:24, schreef M_KOS:

  Wat wel een goed is denk ik slackwave.
  Het is mischien moeilijk om mee te beginnen maar dan heb je ook de basis gelijk door van linux.
  [/quote:4fbfcd744e]

  Iemand die net nieuw met Linux is laat je geen Slackware draaien, tenzij die persoon alleen een router o.i.d. op wil zetten of echt een avontuur wil beleven.
 • [quote:5e228da78c]
  Op 2002-01-21 19:24, schreef M_KOS:
  Ik wil niet flamen maar mandraken en suse vind ik persoonlijk de slechtste dis.
  Erg langzaam zetten veel dingen aan met opstarten.
  [/quote:5e228da78c]
  Beetje nuancering kan geen kwaad…
  Heb je YaST2 van SuSE al eens gebruikt dan?
  Daar kun je het een en ander zeer eenvoudig uitschakelen. Plus het feit dat SuSE een stapel zeer goede boeken meelevert. Dat is voor beginners belangrijk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.