Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux op de basisschool?!?

Anoniem
Barry G
14 antwoorden
 • Ik las gister een bericht dat Micro$oft de tarieven voor scholen met 250% gaan verhogen. Halooohooo, waar zijn we nu mee bezig??? Dus: Linux op e basisschool? Op mijn school draai ik met 32 machines, waarvan 16 nieuw (kloon) en 16 verschillende oudere kasten. Hierbij zit onder andere 5 stuks Packard Bell (wat een meuk is dat overigens). Verder draait er een server met W2000 server. Wat ik nu wil weten is of het interessant wordt om op deze school linux te installeren. Wat ook belangrijk is, is of onze educatieve softeware op linux draait. Hoe kan ik dat nou controleren??? Zijn er wellicht andere basisscholen die genoeg hebben van Micro$oft's geldlust?

  T.
 • Je kan ook met citrix gaan werken, dan hoef je alles maar 1 keer te installeren en je bent voor alle computers klaar
 • Ik denk dat je maar eens de reactie bij http://www.tweakers.net moet lezen.
  Je moet namelijk wel bedenken dat er op de basis scholen meestal geen mensen rond lopen die veel verstand hebben van Linux.
  Let wel: op je eigen systeem Linux installeren is wel wat anders dan in een netwerkomgeving en dan de boel nog GOED draaiend houden ook.


  [ Dit Bericht is bewerkt door: Jazzmaster op 2002-01-21 12:34 ]
 • Correctie,

  De stijging is niet 250% maar 400% (volgens webwereld). Het verbaasd mij niets dat dit allemaal gebeurd. Ik zie het als een mooie kans om Linux te introduceren op de scholen. De introductie kost veel geld, met name om personeel op te leiden voor omgang met Linux, maar de kosten verdienen zich later zeker terug!

  Ik ben dus zeer benieuwd wat er verder allemaal gaat gebeuren.

  Groet,

  Philip
 • Speciaal voor dit soort discussies is er plm. 2 jaar geleden een (nu veelal inactieve) mailinglist in het leven geroepen op nl.linux.org. Ik nodig iedereen uit mee te discussieren, het voordeel is dat alles in het mailarchief online te bekijken is en het een centraal punt is (of kan worden) voor dit soort discussies.

  Je kunt subscriben door een e-mail te sturen naar majordomo@nl.linux.org , met in de 'body' van het bericht 'subscribe scholen' (zonder aanhalingstekens), e-mails kunnen daarna naar scholen@nl.linux.org . De bijbehorende webpagina is http://nl.linux.org/scholen/.
 • Jazzmaster,
  dank je voor de link! ik heb met verbazing de thread zitten lezen. Gelukkig is mijn directeur het wel met mij eens dat we de kosten en de baten eens tegen elkaar moeten zetten. Linux=150 piek. Staroffice=gratizzz.
  Training mijzelf=250 piek (boeken).
  Daar staat tegenover:
  Micro$oft: 32x15 euro = 480 euro. Per jaar! Dus volgend jaar draai ik bij wijze van spreken al weer quite! en vwb 'voorbereiden voor de toekomst': de kinderen moeten 'met computers leren omgaan'. Er staat niets in de kerndoelen dat dat persé met microGRRR moet. Want wat, als ik nou een stel leerlingen heb die naar het grafisch lyceum gaan? Die moeten met de MAC gaan werken. Moet ik daarom die pc's de deur maar uit gooien?

  Probleem, probleem….
  T.
 • Kleine correctie, Linux is gratis. Teogegeven, je kunt inhet begin het beste een volledige distro incl boeken nemen, maar die kun je ook van iemand lenen/overnemen :wink:

  Verder besteed KDE steeds meer aandacht aan educatiesoftware. Kijk even op http://www.kde.org ergens onderaan bij de KDE-familie voor de website en de mailinglist. KDE3 zal 8 educatieve (Nederlandstalige) applicaties bevatten. Er zijn al Nederlandse scholen die belangstelling getoond hebben voor KDE op school.
  Wat MS-software betreft: je kunt vanaf de Win2000-server via Terminal Services MS-applicaties op een Linux-pc draaien. Dan zit je nog wel met de licentiekosnten voor concurrerend gebruik van de win2000-server, maar het is een begin.

  Max
 • Klopt.
  Ik wil deze week nog proberen een pc te vinden met linux, om te kijken hoe dat allemaal 'werkt'. Reken maar even met mij mee: we hebben 45 pc's, waarvan er 15 (en we laten even in het midden of het er echt zoveel zijn…) onder niveau 486 zitten. De 30 resterende tellen mee voor het volle pond. Dus 30x14,75 Euro. Per jaar. Dan komt daar vanaf volgend jaar nog even 95,00 EUro bij voor W2000 server. EN, omdat we gebruik maken van de centrale leverancier APS……65,00 euro (omdat wij 15 leerkrachten hebben).
  Let wel, afgelopen jaren betaalden we maar 60 gulden per jaar. Da's ook niet veel, maar je kunt je afvragen of dat niet heel slim was. Ik kan me nog herinneren dat wp5.0 razend populair was. Niet omdat het het beste pakket was. Maar omdat iedereen het illegaal had. En werden ze daar boos over bij WP? nope, want bij de grote bedrijven kochten ze gewoon het pakket waar iedereen mee kon werken: WP.
  Het word dus tijd om eens te gaan snuffelen bij mandrake, KDE, en WINE. Zijn er overigens scholen of ICT-coördinatoren die al ervaring hebben met Linux???
  T.
 • Iets wat op scholen ook leuk is, is een Linux terminal-server. Hieraan hangen raltief simpele pc's, zonder HD en diskette-station.

  http://www.ltsp.org/index.php

  Ideaal voor een internet-cafe, mediatheek of zo. Dan StarOffice e.d. software erbij.
 • Was vandaag een nieuwsitem op het 19:30-uur nieuws op RTL 4

  Fab
 • BTW http://www.schoollan.nl biedt een gratis serveroplossing gebaseerd op Linux voor scholen.
 • Op de basisschool waar mijn kinderen zitten en mijn vrouw werkt draait sinds dit schooljaar een linux-server.
  Het systeem wordt gebruikt voor file en printservices (SAMBA 2.2.1 PDC), intranet en webmail (IMP met MySQL). CD's worden met dd tot een iso image gemaakt waarna ze gewoon ter beschikking worden gesteld aan de gebruikers. Heb het systeem na 100 dagen even moeten booten omdat ik het loop-device (voor de cd images) in de kernel was vergeten (Ik wilde geen module..).
  De ICT coordinator wisselt alleen wekelijks de tape uit de OnStream IDE unit en een diskette met loggegevens die naar mij gaat.

  Win98 zijn de clients en MS-Office wordt nog gebruikt maar kijk eens op http://www.openoffice.com (Ook voor Windows!)
 • foutje kijk op http://www.openoffice.org
 • In deze vind ik Trustix (Trustix Secure Linux) ook zeer noemenswaardig. De boordevolle multi-functionele Linux-server (zonder GUI).

  http://www.trustix.com en http://www.trustix.net

  [ Dit Bericht is bewerkt door: MrLeeJohn op 2002-01-23 08:51 ]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.