Vraag & Antwoord

OS Linux

Java en Linux

Anoniem
rkars
2 antwoorden
 • Hoi,

  volgende week begin ik met een avondcursus van Java. Deze wordt (helaas) gewoon gegeven vanuit het Windows perspectief, bij de lessen en het practicum draait alles op Windows.

  Op zich vindt ik dat niet zo heel erg, maar ik wil zelf ook wat spelen met Java op m'n laptop. Hier draait alleen Linux op.

  Om alvast een beetje te oefenen heb ik SDK 1.3.0 geinstalleerd onder linux. Hiermee zullen we ook op de cursus werken.

  M'n eerste voorbeeld programma die ik vanaf de cursus-site heb ged/l was in tekst mode. Compileren en draaien ging goed. Het tweede programma creerde echter eerst een window, waarna de overbekende 'Hello world' code in dit window werd getoond. Compileren gaf geen problemen, maar als ik deze wil draaien (met Javac) krijg ik echter een foutmelding: 'Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: Message2/class'.

  Het programma heet dus (zoals je kan zien) Message2. Ik vermoed dat dit probleem te maken heeft met iets specifieks Windows. klopt dit? En hoe zou ik dat kunnen omzeilen, want op deze maniet kan ik dus niet op mijn laptop oefenen met de opgaven. Er zullen namelijk vast nog wel meer Windows-achtige opdrachten komen!

  Alvast bedankt!
  Rutger
 • Java is platformonafhankelijk, dus dat lijkt me onwaarschijnlijk.

  Zie die Message2.class wel in dezelfde directory?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.