Vraag & Antwoord

OS Linux

Windhoos na linux

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo,

  Ik bn alweer sinds een half jaar een tevreden linux gebruiker, maar moet nu vanwege mijn werk een aantal Windhoos programma's gaan draaien. Nu wil ik windows2000 pro naast mijn linux zetten is dit mogelijk zonder Linux te de-installeren??

  B.v.d.
 • Hm, is het een pc waar alleen linux op staat?
  Zo ja, maak dan je borst maar nat :wink:

  Max
 • Met GNU parted kan je in 123 je linux partitie verkleinen, net zoals met partition magic, ik zie niet in waarom hij (Dipsy) zijn borst zou moeten natmaken. Het enige waar je buiten die partitionering nog rekening mee moet houden, is dat je een linux bootdiskette hebt, want de windows setup zwiert zonder pardon lilo eraf. (Remedie: linux starten met diskette, inloggen als root, "lilo" intikken, enter drukken, herstarten en blij zijn omdat het terug werkt)
 • Klopt, maar je vergeet /etc/fstab.

  Linux kan bij de reboot zijn root niet meer vinden, omdat deze fysiek verplaatst is.
  Hij zal dus de partitie / moeten verkleinen, schijfruimte voor Windows aanmaken, Windows hierin installeren, dan Linux vanaf een flop opstarten, vervolgens /etc/fstab herstellen, lilo vertellen dat win2000 aanwezig is, en dan weer over een dual-boot linux-Windows beschikken.

  Dat is op zich makkelijk, maar het kan goed mis gaan… Daarnaast, is het niet het verstandigst om Windows in de eerste primaire partitie te zetten? En is dat eenvoudig te realiseren?

  Max


  Max
 • Net zo makkelijk/moeilijk dan Linux naast Windows installeren. Je moet vrije schijfruimte hebben en opletten met de bootpartitie. Zorg dat je een Linux-boot-flop hebt; windows veegt je mbr weg.
 • dat is nog niets: ga eens met fdisk klooien en vergeet te rebooten als je met een ander partitielevel programma gaat werken (ghost bijvoorbeeld)

  dat gaat gegarandeert hopeloos fout. je selecteert de goede partitie maar het os mapt 'm naar de verkeerde :evil:

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2002-02-03 00:29 ]
 • Heren/Dames,
  Alvast hartelijk dank voor jullie antwoorden, ik was wel iets vergeten te vertellen, ik heb 2 schijven in mijn puter zitten en wil nu op de (in linux hdb) slave op eerste ide poort windhoos zetten, maakt dit e.e.a. makkelijker of is al helemaal niet mogelijk. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als ik de hda loskoppel van mijn systeem windhoos intalleer op hdb en dan hda er weer aankoppel. Of is het mogelijk om lilo op floppy te zetten dan windhoos intalleren op schijf 2 (hdb) en daarna windhoos te laten starten bij een normale boot en Linux met floppy.

  Ik hoop dat jullie met deze info meer specifiek antwoord kunnen geven op mijn vraag.

  Alvast bedankt.
  Dipsy.
 • ok, je wilt Windows op een andere schijf zetten.
  Dan heb je dat /etc/fstab-probleem ook niet, vooropgesteld dat je de volgorde niet omdraait.
  Of windows blij is met de schijfwisseling weet ik niet.
  Mijn advies: maak een bootflop en probeer Linux daarmee op te starten. Lukt dat, dan staat een succesvolle Windows-installatie niets meer in weg

  Max
 • Bedaknt voor de reacties ik ga het gelijk proberen

  Dipsy
 • dat is helaas niet mogelijk, windhoos wil op de primaire ide schrijven!

  wat wel kan is die twee schijven omwisselen

  starten met een bootable cdrom, / mounten en
  fstab en lilo.conf aanpassen (hda door hdb vervangen)
  lilo op flop installeren

  dan windhoos installeren op hda (wat hdb was)

  good luck
 • windhoos wordt helemaal gek als je met schijfvolgordes gaat rommelen!

  je krijgt dan een gekleurd en gevlekt blue screen of death…
 • En ik altijd maar denken dat Windows installeren een peuleschil is :wink:

  Max
 • dat is het ook zolang er geen concurentie is :wink:

  ik moet zeggen dat ik dit niet met xp heb geverifieerd - ga ik niet doen ook, ik speel al genoeg - maar win98 en win2k doen het allebei zo…
 • Tja, windows doet vaak lastig als je gaat rommelen met partities of schijven
  Stel bv. ge hebt een schijf met 2 partities, een primaire (C) en een logische partitie (D) binnenin uw extended partitie (gaat niet anders bij fat), en ge installeert win op uw D-schijf. Als ge er dan een tweede schijf bijhangt, die een primaire fat partitie heeft, boot windows nog nie eens, omdat die eerste partitie van de tweede schijf dan op D komt te staan en de oude D naar E opschuift …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.