Vraag & Antwoord

OS Linux

iptables, ipchains, route.conf, susefirewall..... Ik snap he

Anoniem
Brutus
11 antwoorden
 • Hallo,

  Is er iemand die mij wat duidelijkheid kan verschaffen over het delen van internet in SUSE 7.2. Ik heb nu al gedurende een week verwoede pogingen gedaan om dat voor elkaar te krijgen, maar om een of andere reden lukt het maar niet.
  Welke bestanden en modules moet ik gebruiken, en welke juist niet?
 • nee dat kan ik je niet direct vertellen…

  gebruik je modem of internet via lan?

  ipchains&iptables heeft allemaal met firewall te maken. chains tot en met kernel 2.2.x, tables vanaf 2.4.x (en wat 2.3.x had weet ik niet, maar die moet je niet willen gebruiken :grin: - odd minor os number is niet stable)

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2002-02-04 19:19 ]
 • Ik heb Suse 7.2 op een computer geinstalleerd die verbinding maakt met internet middels een netwerkkaart eth0. Het ip adres van deze kaart wordt verkregen middels DHCP. Tot zover geen probleem. Ik kan naar hartelust internetten. De tweede netwerkkaart in deze computer heeft IP 192.168.0.1 met subnetmask 255.255.255.0
  De tweede computer draait op win98 en heeft IP 192.168.0.2 met hetzelfde netmask als de linux pc. Middels samba is het al wel gelukt om bestanden uit te wisselen tussen de beide pc's maar internet wil maar niet lukken. Ik heb al heel veel HOWTO's e.d. doorgespit maar ik ben door de bomen het bos een beetje kwijtgeraakt.
 • aha, dit is bijna een vraag voor het win-forum.
  zorg slechts dat je op de linux machine een route daemon laadt, kan zelfs kernel zijn
  je moet dan ip forwarding aanzetten dacht ik - zie help bij de configuratie van de kernel, ihb help bij de subopties van networking - en stel op de winpc als gateway het ip (192.168.0.1) van de linux machine in.

  firewall: weet ik nog veel te weinig vanaf. lees de firewall howto eens door (www.linuxdoc.org) :grin:

  ik denk dat er ook nog wel een route howto is… :grin:
 • [quote:19d5c7fff8]
  Op 05-02-2002 2:05, schreef Mithrandir:
  aha, dit is bijna een vraag voor het win-forum.
  zorg slechts dat je op de linux machine een route daemon laadt, kan zelfs kernel zijn
  je moet dan ip forwarding aanzetten dacht ik - zie help bij de configuratie van de kernel, ihb help bij de subopties van networking - en stel op de winpc als gateway het ip (192.168.0.1) van de linux machine in.

  firewall: weet ik nog veel te weinig vanaf. lees de firewall howto eens door (www.linuxdoc.org) :grin:

  ik denk dat er ook nog wel een route howto is… :grin:
  [/quote:19d5c7fff8]

  Ik denk dat idd. hier geen route is opgegeven.

  Start Yast(2) kies voor het editten van het configfile (/etc/rc.config) en zoeke naar de regelwaar gevraagd wordt of deze machine een router is, zet hier yes.
  Loop verder de firewall sectie door en beandwoordt de vragen (echt niet moelijk) Let wel op dat je voor je "externekaart" (eth0) geen ip opgeef dit is iets van FW_DEV_WORLD= xxx hier zet je dan gewoon eth0
  sluit Yast af en reboot nu moet hij het doen.

  Wat je ook kan doen is gewoon /etc/rc.config mbv. een editor bewerken en daarna SuSEconfig draaien. Voor je Firewall is het /etc/rc.config.d/firewall.
  Succes
  Walter
 • De routing wordt wel gestart bij het starten van Linux, maar hij doet het niet. Nu heb ik gekeken in het bestand route.conf, en tot mijn verbazing zag ik dat daar niks in stond. Ik heb echter ook geen idee hoe ik dat op de goeie manier in moet vullen.
 • aha, route.conf is een ander file<
  dat is nodig om een gateway te kunnen benaderen, niet hoe of wat ´ie moet routen

  nogmaals, staat de windows machine wel goed geconfigureerd???
 • Ben er nu toch bijna volgens mij. Ik krijg bij het opstarten alleen nog wat eigenaardigheden en foutmelding. Ten eerste krijg ik nu tijdens het starten van linux de melding STARTING FIREWALL (PHASE 1 OF 3) DONE, ietsje later ditzelfde ook voor de tweede fase, maar bij de derde fase krijg ik een foutmelding. De ellende is alleen dat dit zo snel gaat dat ik het niet kan lezen. Het was iets met een stable kernel 2.2 en het had met ipchains te maken.
  Ik heb zowel ipchains als iptables geinstalleerd. Kan dat het probleem zijn? Zo ja, welke verwijder ik?
  Wat ik verder nog tegenkom tijdens het opstarten is de melding: STARTING PERSONAL FIREWALL [NOT USED]. Als ie 'em niet gebruikt, waarom probeert ie 'em dan op te starten??


  [ Dit Bericht is bewerkt door: Brutus op 2002-02-05 21:19 ]

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Brutus op 2002-02-05 21:20 ]
 • Het is gelukt!!
 • gefeliciteert!

  ook alle foutmeldingen weg?
 • [quote:e0457f429d]
  Op 07-02-2002 7:38, schreef Brutus:
  Het is gelukt!!
  [/quote:e0457f429d]

  En waar ging het dan fout ??

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.