Vraag & Antwoord

OS Linux

een andere windowmanager als standaard instellen onder Red H

Anoniem
maximilaan
2 antwoorden
 • Ik krijg het niet voor elkaar om een andere window manager als standaard in te stellen. Ik heb nu Gnome als standaard ingesteld. En ik wil eens KDE uitproberen. Maar ik krijg dit met geen mogelijkheid ingesteld. Ik krijg hem alleen opgestart als ik in een terminal het commando 'kdm' geef en dan kies voor kde als manager. Maar ik wil als ik opgestart ben en ingelogd ben door het commando 'startx' te typen KDE krijgen. Ik heb al in een linux boek gekeken wat ik ooit gekocht heb en hier staat in dat ik dat kan instellen door een wijziging aan te brengen in het bestand Xsession. Ik heb het bestand eens geopend maar ik snap de betekenis van al die regels in dat bestand niet. En in het boek staat verder niets over hoe je dat bestand moet aanpassen. En op internet kan ik ook verder nix vinden. Ik heb ook wat gelezen over het instellen van de environment. Ik heb WINDOWMANAGER=kde. En toen export WINDOWMANAGER=kde gedaan. Maar dat hielp ook niet. Sterker nog bij het opnieuw opstarten van de comp, was toen ik de opdracht set gaf, WINDOWMANAGER=kde verdwenen uit de environmentslijst. Ik snap er niks meer van hoe, kan ik ervoor zorgen dat ik een andere window manager als standaard kan instellen??? kan iemand mmij helpen. Ik wil dus niet bij het opstarten een window manager laden. Want ik wil bij het opstarten gewoon in de shell terechtkomen zoals dat nu ook bij mij het geval is. En dan als ik de opdracht startx geef een andere manager (bv kde) krijgen i.p.v gnome.

  Alvast bedankt
 • [quote:322ab8691a]
  Op 12-02-2002 21:33, schreef roy_startpag:

  Ik heb WINDOWMANAGER=kde. En toen export WINDOWMANAGER=kde gedaan. Maar dat hielp ook niet. Sterker nog bij het opnieuw opstarten van de comp, was toen ik de opdracht set gaf, WINDOWMANAGER=kde verdwenen uit de environmentslijst.
  [/quote:322ab8691a]

  Klopt, als je een variabele permanent wilt hebben moet je het bijvoorbeeld in je .profile zetten.

  Maar om op je probleem terug te komen. De officieele manier om een andere windowmanager in te stellen is door het op te starten via .xinitrc in de home directory van de gebruiker. De volgende commando's verwijderen .xinitrc, maken een nieuwe aan die kde start (log in als de user die je voor x gebruikt):

  [code:1:322ab8691a]
  cd
  rm .xinitrc
  echo "startkde" > .xinitrc
  [/code:1:322ab8691a]

  Vervolgens 'startx' en als KDE goed geinstalleerd is wordt het gestart. RedHat heeft ongetwijfeld een andere manier met environmentvariabelen, daarmee houden ze zich niet aan de standaard. Maar het bovenstaande 'overrided' dat en dan zou het moeten werken…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.