Vraag & Antwoord

OS Linux

pop3/smtp proxy

Anoniem
OS/390
4 antwoorden
 • Geachte lezer,

  Waarnaar ik op zoek ben is informatie over de volgende kwestie. Ik wil graag een aantal mensen in staat stellen om hun mail op te halen (en versturen) via een proxy server of iets dergelijks. Moet ik nu een mail server installeren of heb ik alleen een pop3/smtp demaon of proxy nodig en welke zijn geschikt voor deze taak? Let wel; het gaat alleen maar om het versturen van mail en ophalen via de mail server van de provider.

  Alvast bedankt.
 • NAT is your friend!

  http://netfilter.samba.org/unreliable-guides/NAT-HOWTO/NAT-HOWTO.linuxdoc.html
 • Toch nog even wat meer uitleg, met NAT (=network address translation) zorgt de router ervoor dat de interne ip adressen vertaald worden naar het ip adres van de router. Vervolgens maakt de router connectie met de server, de server stuurt gegevens terug naar de router en die geeft het weer door aan de computer op het interne netwerk. Simpelweg kun je dus zeggen dat een NAT router het interne netwerk verbergt.

  NAT kan ingesteld worden de ipfilter firewall in kernel v2.4 in te stellen met het 'iptables' commando. De simpelste NAT setup ziet er als volgt uit:

  [code:1:75a64b7a25]
  /usr/sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
  [/code:1:75a64b7a25]

  Waarin ppp0 met de externe interface vervangen wordt. Vervolgens moet de kernel nog weten dat het ip pakketten door moet geven (routen), dat kan als volgt:

  [code:1:75a64b7a25]echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward[/code:1:75a64b7a25]

  Het voordeel is dat NAT transparant werkt, dus je hoeft niets aan de clients te veranderen. De bovenstaande regels moeten uiteraard wel aan een opstartbestand (bijv. rc.local) toegevoegd worden, anders werkt het niet meer na een reboot.

  Even wat tips:

  - Lees de bovengenoemde HOWTO voor complexere NAT voorbeelden.
  - Forwarding is met veel distro's ook via een eenvoudige tool aan te zetten.
  - Vergeet niet indien nodig de ipfilter/nat modules te laden.
  - Post ff je distro, dan kan iemand wellicht specifieke instructies geven.
 • Momenteel heb ik Smoothwall geinstalleerd op een pc die als router gaat fungeren. Het doorgeven van http requests gaat prima. Nu nog het pop3/smtp gebeuren. Overigens bedankt voor je snelle antwoord Daniel. Zal eens in NAT duiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.