Vraag & Antwoord

OS Linux

software installeren onder linux??

Anoniem
mariourk
8 antwoorden
 • Ik probeer zoveel mogelijk op linux over te stappen aangezien ik Windows een beetje zat begin te worden. Ik heb nu al een tijdje redhat 7.0 op mijn pc draaien en ik begin het al aardig onder de knie te krijgen., maar ik blijf nog een beginner natuurlijk.
  Ik heb oa een tvkaart in mijn computer zitten (pinnacle pci) Nu wil ik graag tv kunnen kijken onder linux (niet is zo vervelend als windows het af laat weten midden in een film) Na wat zoeken op het internet heb ik de volgende bestanden gedownload: "bttv-0.8.37.tar" en "xawtv_3.73.tar" De eerste is geloof ik een driver voor het chipset v/d kaart en de 2e een programma om ook daadwerkelijk tv te kunnen kijken (onder xwindows?? Ik gebruik overgens gnome). Nu heb ik het wel gedownload maar ik heb geen idee hoe ik het nu eigenlijk moet installeren. Kan iemand mij verder helpen? Als iemand overgens betere software weet dan hoor ik het graag. Alsvast bedankt voor de hulp. En voor het opbrengen van het geduld om dit hele verhaal te lezen :razz:
 • het eerste wat je moet doen is die tar files uitpakken (als je dat nog niet gedaan hebt)

  in de meeste gevallen kent een installatie van een tar.gz bestandje (source)ook wel tarball genoemt dezelfde procedure:
  ./configure
  make
  make install (als root user)
  eventueel kun je make clean gebruiken om de achtergelaten troep op te ruimen.

  echter kunnen procedures soms afwijken. daarom is er voor 90% van alle tarballs een aantal bestandjes meegeleverd. dit zijn README en/of INSTALL. dit zijn gewone ascii docs waar de installatie procedure in staat beschreven.

  Ook kan je binaries gebruiken (RPM bij redhat systemen, of DEB bij debian) ik raad wel af die te gebruiken. (de RPM's tenminste, heb ik zeer slechte ervaringen mee)

 • Waarom zouden RPM selcht zijn? Of is dat een ander topic?
 • Nadeel van rpm is dat je afhankelijk bent van hoe de inpakker te werk is gegaan.
  Op welk systeem is er gecompileerd, tegen welke bibliotheken, welke compiler is gebruikt etc..

  Max
 • bump
 • Maar als je een mandrake distributie gebruikt dan zit je toch grotendeels wel vast aan de rpm's. Of kan je dan ook langzamerhand overgaan op .tar ed.

  Kan je eigenlijk een rpm upgraden met een gecompilde source?

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Demonaz op 2002-03-20 02:43 ]
 • [quote:f11041670b]Op 20-03-2002 2:43, schreef Demonaz:
  Maar als je een mandrake distributie gebruikt dan zit je toch grotendeels wel vast aan de rpm's. Of kan je dan ook langzamerhand overgaan op .tar ed. [/quote:f11041670b]Dat kan prima, alleen verschijnen die zelf gecompilde tars niet in je RPM database. Andere RPM packages mopperen dan, terwijl het prog er wel is. Je moet dan eigenlijk steeds –force –nodeps[/]b opties gebruiken, wat niet erg elegant is.

  Dat is de reden dat ik van RPM afgestapt ben en mijn eigen Linux maak (Linux From Scratch).

  RPM is prima, maar dan moet je eigenlijk gebruik maken van het upgradekanaal van je distro (evt. betaald<img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" /> )[quote:f11041670b]Kan je eigenlijk een rpm upgraden met een gecompilde source?[/quote:f11041670b]Ja, dan moet je .src.rpm ofwel .spm bestanden gebruiken. Dat is heel cool: de source wordt dan terplekke opnieuw gecompileerd, en het resultaat is een .rpm file, die je dan op de normale manier kan installeren.

  Succes!

  <font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Demonaz op 2002-03-20 02:43 ]</font>

 • he, daar had IK nou nog nooit aan gedacht.
  Dan krijg je dus ook een optimaal systeem en hoef je nieteens met tarballs aan de gang :grin:

  Zo leren we dagelijks weer meer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.