Vraag & Antwoord

OS Linux

resolutie in text mode

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Hoe verander ik de resolutie in text mode?
  Ik meen dat het kan via LILO, maar hoe?
  Ik heb een 17" monitor.

 • Ergens in lilo.conf staat een regeltje "vga=blabla", waarbij blabla een bepaald nummertje is, dat de resolutie en kleurendiepte bepaalt. Er kan ook "vga=normal" staan, dan wordt er met de standaard vga resolutie gewerkt.
  Je zult eens moeten kijken in de manpage van lilo (man lilo) welk nummertje staat voor de resolutie die je wil. Na lilo.conf aangepast te hebben, moet je nog eerst als root het commando "lilo" uitvoeren.
  Normaal moet het dan werken, als het niet werkt is het omdat je kernel geen framebuffer support heeft, maar zowat alle linux distributies leveren een kernel mee die dat wel heeft.
 • Dat klopt niet helemaal!

  Er zijn 3 manieren:
   [*:cd3ea4cc0d](Als je in tekstmodus boot.) Zet [b:cd3ea4cc0d]vga = ask[/b:cd3ea4cc0d] in je /etc/lilo.conf, draai lilo en reboot. Druk als om de schermmodus gevraagd wordt op Enter en maak een keuze uit de lijst. Experimenteer dan met verschillende waarden en plaats tenslotte de gewenste waarde in /etc/lilo.conf, bijv [b:cd3ea4cc0d]vga = 290[/b:cd3ea4cc0d] . [*:cd3ea4cc0d](Ook als je in textmodus boot.) Gebruik het programma [b:cd3ea4cc0d]SVGATextMode[/b:cd3ea4cc0d], dit werkt vooral zeer goed met wat oudere videokaarten. Ik draaide er altijd prachtige 120x40x16 (fonts van 16 lijnen hoog) resoluties mee, het vergt wat tweaken met de fonts, maar het werkt fantastisch![*:cd3ea4cc0d]De framebuffer gebruiken. Daar heb ik geen ervaring mee, maar als je de framebuffer gebruikt hoef je volgens mij dus [i:cd3ea4cc0d]niet[/i:cd3ea4cc0d] de vga-entry in /etc/lilo.conf aan te passen.[/list:o:cd3ea4cc0d]Succes!!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.