Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux Installeren (SuSe 6.2)

Anoniem
maximilaan
8 antwoorden
 • hoi,

  ik wilde vragen:
  ik wil thuis graag linux gaan installeren, maar ik hoor van de een: "dat moet je niet doen, dat is veel te ingewikkeld" de andere zegt: "dat is best te doen maar koop dan wel een handboek!" ik weet niet naar wie ik nu moet luisteren??

  en ik wilde vragen:
  ik heb van iemand gehoord dat je een bootdiskette nodig hebt, maar een ander zei dat de eerste(van de 6 CD-Roms)daartoe dient. wie van hun heeft nu gelijk??

  dus de conclusievragen:

  1. is het te doen om linux te installeren?
  2. heb ik een bootdiskette nodig? zo ja, waar kan ik die downloaden of krijgen?

  Groetjes, Ezra
 • Ja het is heel goed te doen. Als ik jou was zou ik alleen naar de winkel gaan en daar Linux 7.3 kopen. Kost je misschien 60 euro maar dan heb je wel goede handboeken erbij. Die nieuwere Suse distro's zijn al behoorlijk plug ans play. (Werkt goed als je computer niet al te bejaard is.)

  Verder moet je veel van lezen houden. LINUX=LEZEN, LEZEN, LEZEN Als je daar het geduld niet voor hebt moet er niet aan beginnen.

  Nogmaals: Op mijn systeem heb ik Suse 7.2 geïnstalleerd. Het hele systeem had ik sneller overeind dan Windhoos XP. Suse vond zelfs automatisch mijn netwerkkaartje en mijn ADSL Router/Gateway.

  Succes en veel plezier!
 • suse 7.3 kost 79 euro

  studenten betalen 50 euro

  edit:
  zie ook
  SuSe 8.0


  _________________
  maart 2003

  Het Computer!Totaal forum…
  wat was dat ook al weer.
  het is lang geleden dat ik daar geweest
  ben sinds off-topic daar weg is…

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2002-03-26 22:05 ]
 • hah. hoe ouder de hardware hoe leuker het is met linux :smile:

  lang leve de 486dx2 dns servers :razz:
 • [quote:f70c146dcb]
  Op 26-03-2002 20:05, schreef it'sme!!!:
  hoi,

  ik wilde vragen:
  ik wil thuis graag linux gaan installeren, maar ik hoor van de een: "dat moet je niet doen, dat is veel te ingewikkeld" de andere zegt: "dat is best te doen maar koop dan wel een handboek!" ik weet niet naar wie ik nu moet luisteren??[/quote:f70c146dcb]
  De opmerking "dat moet je niet doen" is nogal betuttelend, dus daar moet je niet naar luisteren :wink:
  Het advies om een goed boek te kopen is een goeie, Linux laat zich moeilijk vergelijken met bijv. Windows, zodat ervaring met dat systeem eerder tegen je werkt, dan dat je er profijt van hebt. Beste is om een distro te kopen met boeken er bij. SuSE is een bekende distro met 700 pagina's aan documentatie. RedHat is de marktleider, ook die wordt met een dik boek geleverd. Mandrake staat bekend als meest gebruiksvriendelijkst (omdat deze, in tegenstelling van eerder genoemden, zich meer richt op de desktop-pc dan op de serverpc) Mandrake heeft veel zaken geautomatiseerd, en een hechter desktopsysteem. Mandrake heeft (Had? ik ken wat documentatie betreft alleen 6.x..) wel minder meegeleverde documentatie..
  Als je voor Mandrake of SuSE gaat, deze hebben binnenkort nieuwe versies (SuSe komt eind april met versie 8.0, Mandrake heeft zijn nieuwste versie (8.2) net uit of die zit er aan te komen. Zeker als je een nieuwe pc hebt is het aan te raden een zeer recente distro te kiezen..
  [quote:f70c146dcb]
  en ik wilde vragen:
  ik heb van iemand gehoord dat je een bootdiskette nodig hebt, maar een ander zei dat de eerste(van de 6 CD-Roms)daartoe dient. wie van hun heeft nu gelijk??
  [/quote:f70c146dcb]
  Beide. Alle disto's hebben zgn bootable cdrom's. Als je pc vanaf cdrom kan opstarten, dan is dat de makkelijkste methode. Kan je pc dat niet (dan heb je wel een ouwetje :smile: ), dan gebruik je de (vaak meegeleverde) bootdiskettes. Eigenlijk net zoals in Windows 9x het geval is..
  [quote:f70c146dcb]
  dus de conclusievragen:

  1. is het te doen om linux te installeren?
  [/quote:f70c146dcb]
  Als je systeem linux-compliant is, dan is dat zeker te doen..
  Je systeem is Linux-compliant als je niet de allernieuwste hardware gebruikt, en geen exotisch spul in je pc hebt zitten. Enige struikelblok is eventuele randapparatuur, zoals scannners, exotische printers, webcam's etc. Maar als Linux er niet mee om kan gaan, dan negeertie ze gewoon :wink:

  [quote:f70c146dcb]
  2. heb ik een bootdiskette nodig? zo ja, waar kan ik die downloaden of krijgen?
  [/quote:f70c146dcb]
  Alleen als je pc niet kan booten vanaf cd, de diskette wordt meegeleverd, of is via Dos/Windows aan te maken mbv de installatie cdrom.

  Succes. Max
 • [quote:8ff00c7f67]
  Op 26-03-2002 22:04, schreef Mithrandir:
  suse 7.3 kost 79 euro

  studenten betalen 50 euro

  edit:
  zie ook
  SuSe 8.0
  </font>
  [/quote:8ff00c7f67]

  Idd. Mandrake is wel voor een schappelijke prijs te krijgen (destijds NLG75), en is veel eenvoudiger te installeren.

  Flame;)
 • Helaas, dat schappelijke is bij 8.2 verdwenen, de power edition kost zo'n 80 euro..
  Max
 • Hahaha, afleidingsmanouevre, kijk maar eens op:
  http://shop.mensys.nl/cgi-bin/db2www/mnl_art2.d2w/report?catname=Mandrake&amp;username=&amp;i1=&amp;o=&amp;x=23:53:31, Mandraak Standard wordt plm 5 Euro duurder, maar dat is nog altijd goedkoper dan….

  Over PPK had ik het niet, is voor de gemiddelde van Windows komende gebruiker ook niet nodig… Maar die komen wellicht ook in aanmerking voor SuSE Personal. Maar Mandrake is toch eenvoudiger…
  _________________
  Website: http://www.blowgish.org
  Voor BSD newbies: BSD: Waarom en welke?

  [ Dit Bericht is bewerkt door: danieldk op 2002-03-27 00:01 ]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.