Vraag & Antwoord

OS Linux

KDE3

Anoniem
None
55 antwoorden
 • Nu KDE3 dan ge-released is, ben ik hem gelijk enthousiast van de server gaan downloaden.

  Daarna zonder problemen de rpm's geinstalleerd en KDE opnieuw opgestart. Maar wat bleek… ik zit nog steeds in KDE2.2.2 :sad:

  Wat voor extra handelingen moet ik nog doen om KDE3 op te laten starten?

  Ik heb eerst de rpm's los geinstalleerd, dmv rpm -i –force –nodeps *.rpm. Toen dit niet bleek te werken heb ik hetzelfde nog eens via Yast gedaan. Maar ook dat hielp niet!
 • Heb't al gevonden!

  Voor diegenen die deze vraag ook ooit nog eens mogen krijgen:
  het was vrij simpel, ik moest alleen WINDOWMANAGER naar kde3 laten wijzen.
 • Kun je me iets gedetailleerder vertellen hoe ik kde3 moet opstarten? Ik zat met hetzelfde probleem. Maar, misschien een onnozele vraag, wat en waar is windowmanager?


  [ Dit bericht is bewerkt door: ahbart op 2002-04-04 17:57 ]
 • een windowmanager is een programma dat de vensters tekent en zo.
  KDE is eigenlijk geen windowmanager, maar een desktop environment. (maar da's niet zo belangrijk :smile: )
  Het instellen van een nieuwe windowmanager is afhankelijk van welke distro je gebruikt.
  En in welk runlevel je opstart (bij runlevel 3 log je in op een tekstconsole, bij runlevel 5 log je grafisch in)
  Als je via runlevel 3 inlogt, en KDE dus opstrt met het commando 'startx', dan kun je kde3 proberen op te starten via het commando
  WINDOWMANAGER=kde3 startx
  Lees ook de kdefaq op http://www.kde.org
 • Kan ik kde 3 toevoegen aan het menu van kdm?
  In SuSE?
 • Als je kde via YaSt hebt geinstalleerd, dan zou hij automatisch in het menu moeten verschijnen.
  Zo neen, ga dan naar het configuratiecentrum van kde. zoek naar de loginbeheerder en voeg als sessie kde3 toe.

  Max
 • (kde 2.2.2 , suse 7.3)
  Probeer ook over te gaan op 3.0
  dit heb ik gedaan:
  via yast heb ik de benodigde bestanden voor kde 3.0 gedownload en geinstaleerd vanaf
  ftp.eu.uu.net : /pub/kde/stable/3.0/SuSE/i386/7.3/

  nu x-server opnieuw opgestart.
  kde 3.0 verschijnt niet, 2.2.2 blijft opstarten.

  vervolgens ben ik de forum nedlux en computertotaal afgegaan.
  heb zoals hier aangegeven werd kde3 toegevoegd. maar dan geeft hij aan dat de Dcopserver niet te laden is.

  Elmar
 • ik heb een trieste mededeling:
  ik kan je niet helpen :sad: :sad: [/]
  mijn suzie is gecrashed!!!!
  (3 x overigens…)
  er is iets mis met mijn hardware. suusje draait inmiddels weer (nieuwe installatie) maar mijn printer en modem weigeren nog dienst. Vooral dat laatste is vervelen.
  Heb het idee dat hij overleden is (=overigens nog geen jaar oud :sad: :sad:
  Dus typ ik nu op een antiek bakje met een bepaald os de berichtjes in


  Kijk eens op http://www.suse.com of daar info staat over hoe je kde3 naast kde2 kunt opstarten.
  Verder kan ik een belletje voor je doen rinkelen in een van de kde-nieuwsgroepen..


  Max
 • hey max, dan kun je ook eens aan breedband :

  sh*t zeg!

  ff een sublieme test: installeer windows… :S
 • Breedband?? In Bolsward??
  Ik ben al lang blij dat er hier telefoonkabels in de grond liggen :grin: (mobiel internetten is nog steeds niks..)
  Maar ook Windows lust het modem niet meer :sad:
  Raar dat die er zomaar spontaan mee opgehouden is…

  Maar effin, komt ook wel weer een oplossing voor, ben blij dat de rest tot nog toe goed functioneerd.
  (althans Windows staat nu al meer dan 10 uur aan zonder het beruchte dialoog te tonen :grin: )

  Max
 • 't is een monoloog hoor max… :grin:
  owkay, bolsward wordt wat lastig…

  heb je nog een modem nodig? (isdn) :grin:
  kweenie of ie werkt… maar ik kan 'm dus niet gebruiken… (nooit gebruikt ook)
 • hmm, modem heb ik nog, en het gekke is, door de compoorten voor modem en muis te verwisselen doetie het opeens weer :???:
  maar effin, ik heb nu tenminste weer een schone installatie.
  Nu nog even kde3 downloaden/installeren, en ik kan er weer een tijdje tegenaan :grin:

  Max
 • Hier nog eventjes het (verlate) persbericht, met dank aan Fabrice…
  DATUM 3 APRIL, 2002

  VOOR ONMIDDELIJKE UITGAVE

  KDE-project brengt de toonaangevende Linux-desktop uit en verwelkomt het bedrijfsleven bij de vrije wereld
  Het KDE-project verscheept de derde generatie van de toonaangevende desktop voor Linux/UNIX, en biedt daarmee het bedrijfsleven, de overheid en scholen, een uitstekende vrije en open desktop-oplossing

  3 april, 2002 (het INTERNET). Het KDE-project kondigde vandaag de onmiddelijke beschikbaarheid aan van KDE 3.0, de derde generatie van KDE's vrije, krachtige desktop voor Linux en andere UNIX-en. KDE 3.0 is beschikbaar in 49 talen en wordt verscheept met KDE's kernbibliotheken, de basis desktop environment, een geïntegreerde ontwikkelsomgeving , en honderden applicaties en andere desktop-uitbreidingen uit de andere basispakketten van KDE (PIM, administratie, netwerk, edutainment, ontwikkeling, multimedia, spellen, en nog veel meer). Een overdracht naar KDE 3 van de KDE office suite is eveneens beschikbaar. Consistent met KDE's snelle en gedisciplineerde ontwikkelingstempo, bevat de uitgave van KDE 3.0 een indrukwekkende catalogus van belangrijke snelheidsverbeteringen en nieuwe functies.

  KDE, inclusief al haar bibliotheken en applicaties, is vrij en gratis beschikbaar onder Open Source-licenties. KDE kan worden verkregen als broncode en vele binaire formaten op KDE's http-servers of ftp-mirrors, en kan ook worden verkregen op cd-rom. Daarnaast wordt KDE meegeleverd met alle grote Linux/UNIX-systemen die vanaf vandaag worden verscheept.

  "Meer en meer stukjes zijn samen gekomen om van Linux een bruikbare desktop te maken," stelt Bernd Kosch, vice president van Marketing Strategy and Alliances bij Fujitsu Siemens Computers. "KDE 3 is een belangrijke stap vooruit naar dit doel omdat het nu eenvoudiger zal zijn voor de gebruikers om over te gaan op het Linux-/KDE-platform. Wij constateren een groeiende belangstelling voor Linux en KDE en we waarderen de excellente prestatie van het ontwikkelingsteam."

  "Als reactie op verzoeken van onze klanten gebruiken we KDE als standaard desktop omgeving in onze Turbolinux Workstation," zei Dino Brusco, VP Marketing bij Turbolinux Inc. "Onze klanten waarderen de stabiliteit en mogelijkheden die KDE biedt en zal bieden met deze laatste versie van KDE in de toekomstige uitgaven van Turbolinux Workstation."

  "We zijn zeer onder de indruk van het design en de snelheids- en productiviteitsverbeteringen die KDE 3.0 biedt voor de Linux-desktop," zei Carsten Fischer, SuSE Linux Product Manager. "KDE 3 sluit perfect aan op onze strategie om onze gebruikers te voorzien van eenvoudige, maar krachtige hulpmiddelen om hun dagelijkse taken uit te voeren met Linux, en we zijn zeer verheugd om KDE 3 mee te kunnen leveren met onze uitgave van SuSE Linux 8.0 later deze maand."

  "KDE-systemen - gecombineerd met GNU/Linux of een UNIX-systeem - bieden een uitstekende oplossing voor het bedrijfsleven waar de behoefte om de IT-budgetten in de hand te houden groot is. KDE en Linux bieden in het huidige economische klimaat een uitstekende mogelijkheid om de al maar hoger wordende licentiekosten het hoofd te bieden." zegt Andreas Pour, voorzitter van de KDE League. "KDE maakt het mogelijk voor het bedrijfsleven, overheid, scholen, detailhandel, stichtingen, en andere zakelijke ondernemingen om zich te ontdoen van een substantieel deel van de krankzinnige licentiekosten, -beperkingen en bijkomende rompslomp. Kortgesteld denk ik dat je kunt stellen dat KDE de poorten naar de vrijheid opent voor het bedrijfsleven."

  Meer informatie over het gebruiken van de KDE-systemen in het bedrijfsleven is beschikbaar op de website van de KDE League.

  Applicaties voor KDE 2 werken ook onder KDE 3, mits de bibliotheken van KDE 2 aanwezig zijn. Veel applicaties voor KDE 2 zijn reeds overgedragen naar KDE 3. De overdracht naar KDE 3 is vrij eenvoudig en de voordelen zijn substantieel.

  K Desktop Environment 3.0
  Afdrukken

  Een van de meest fantastische toevoegingen aan KDE 3 is het nieuwe printing-raamwerk, KDEPrint. Het modulaire ontwerp ervan maakt het eenvoudig om verschillende printing engines te ondersteunen, zoals CUPS, LPRng, LPR, LPD of andere servers of programma's.

  Het raamwerk bestaat uit een afdrukcommando/-dialoog; een afdrukbeheerder; een takenviewer voor het beheren van de printerwachtrij; een Commando Editor voor het cascaderen van series externe afdrukfilters, zoals enscript, a2ps en pamphlet en voor het leveren van de GUI-elementen om deze filters in te stellen; een assistent voor het automatisch vinden en installeren van nieuwe printers; en een hulpprogramma voor het configureren van CUPS.

  In combinatie met CUPS, kan KDEPrint nu uitgebreide netwerk-afdruksystemen voor grote ondernemingen beheren. De nieuwe functies zijn inclusief complete administratieve controle over meerdere printerwachtrijen en de taken in de wachtrij, afdrukken via drag'n'drop, planning van afdruktaken, prioriteiten voor afdruktaken beheren, ondersteuning voor afdrukkosten en boekhouding, migratie van printerwachtrijen met de mogelijkheid om de afdrukinstellingen om te zetten naar de mogelijkheden van de nieuwe printer, afdrukquota's per printer, printerauthorisatie per gebruiker en printerlijstfiltering om het aantal printers dat wordt opgesomd in het printerselectiedialoog voor individuele gebruiker te beperken.

  Doordat KDEPrint een commandoprompt-interface aanbiedt is het framewerk inclusief de configuratie-elementen toegankelijk voor elke niet KDE-applicatie die het toestaat om een afdrukcommando te gebruiken, zoals StarOffice, OpenOffice, WordPerfect 2000, Netscape, Mozilla, Galeon, Acrobat Reader, gv en nog veel meer applicaties.

  Internationalisatie.

  KDE 3.0 is beschikbaar in 50 talen. Meer talen worden verwacht bij de onderhoudsuitgave KDE 3.0.1. Elke gemeenschap heeft de vrijheid om KDE te vertalen naar hun eigen taal met behulp van KDE's krachtige vertaalhulpprogramma's. Voor het vertalen van KDE is geen enkele programmeerervaring nodig.

  KDE's indrukwekkende internationalisatie is voor het overgrote deel mogelijk dankzij het gebruik van Unicode (inclusief Unicode 3) in de bibliotheken van KDE. Daarnaast levert KDE ondersteuning voor talen die van rechts naar links worden gelezen, zoals arabisch en hebreeuws. En meerdere tekensets en -richtingen kunnen worden weergegeven in hetzelfde document, zelfs als er geen Unicode-lettertypen aanwezig zijn.

  Browser.

  Konqueror is KDE's vijfde generatie webbrowser, bestandsbeheerder en documentenviewer. De standaarden ondersteunende Konqueror heeft een op componenten gebaseerde architectuur die de functies en mogelijkheden van Internet Explorer/Netscape Communicator en de Windows Verkenner met elkaar verbindt.

  Konqueror gebruikt KHTML als zijn rendering engine. KHTML ondersteunt alle huidige Internet-technologiën. Konqueror ondersteunt de computertalen JavaScript en Java; de opmaaktalen XML 1.0 en HTML 4.0; cascading style sheets (CSS-1 and -2); beveiligde communicatie via SSL; Netscape Communicator-plugins, inclusief Flash, RealAudio en RealVideo samen met enkele commerciële add-ons, Windows Netscape-plugins, waaronder Macromedia Shockwave Player, de multimediaspelers QuickTime en Windows Media Player 6.5, en diverse MS Office documentviewers.

  "Een van de belangrijkste verbeteringen die KDE 3.0 boven KDE 2.2 biedt is de ondersteuning voor JavaScript/DHTML in Konqueror," stelt Dirk Mueller, een ontwikkelaar van KHTML en de uitgavecoördinator van KDE 3. "Het DOM 2-model, gebruikt om een HTML-pagina te renderen, is nu volledig geïmplementeerd, en wijzigingen in de DOM-boomstructuur worden nu veel beter afgehandeld. De JavaScript-bindingen en -ondersteuning is nu bijna af en zijn nu sneller en stabieler dan in in KDE 2. We hebben bovendien een intelligent beleid voor automatisch geopende vensters toegevoegd zodat het vensterbeheer weer teruggebracht is naar de gebruiker, waar het hoort. De resulterende grote verbeteringen in de snelheid en kwaliteit van het renderen van dynamische webpagina's is iets dat de gebruikers onmiddelijk zullen waarderen."

  Konqueror's verbeterde JavaScript-interpreter wordt het beste gedemonstreerd door zijn compatabiliteit met Heirmenus, een geavanceerd JavaScript pop-up en drop-down menusysteem. Deze uitgave voegt bovendien uitgebreide hulpmiddelen toe voor het beheren van SSL-certificaten en CA, als ook het beheren van afbeelingen en een opnieuw geïmplementeerde zooming-functionaliteit

  Bestandsbeheer.

  Konqueror is bovendien KDE's bestandsbeheerder. In KDE 3.0 kan Konqueror ook additionele bestandsinformatie - bestandsgrootte, toegangsrechten en bestandstype-specifieke informatie, zoals ID3-tags voor MP3s of toelichtingen voor JPG-afbeeldingen - weergeven in een tooltip, en, in het geval dit noodzakelijk is, deze informatie bewerken. Daarnaast levert Konqueror "previews" voor audiobestanden door met de muis over het pictogram van het bestand te bewegen. Konqueror's zijbalk heeft nu ook een mediaspeler waar u audio-/videobestanden naar toe kunt slepen om ze af te spelen.

  E-mail.

  KMail is KDE's complete en gebruiksvriendelijke e-mailprogramma. KMail ondersteunt de beide populaire IMAP en POP3 mailstandaarden. Gebruikers kunnen meerdere accounts en meerdere identiteiten aanmaken. Het adressenboek is gebaseerd op de vCard address book-standaard en wordt gedeeld met de rest van KDE.

  De uitgebreide mogelijkheden voor e-mailbeheer zijn inclusief krachtige filters, berichten ontvangen/verzenden op de achtergrond (inclusief de nieuwe, snelle POP3 message pipelining), selectief berichten ophalen van POP3-servers met behulp van het krachtige nieuwe filtermechanisme voor berichtkoppen, snel ophalen van IMAP-headers (nieuw), geneste e-mailmappen, organiseren van e-mail via drag'n'drop en intelligente mailinglist-mappen. De krachtige afhandeling van e-mailberichten is inclusief ondersteuning voor HTML-e-mails, berichtensortering, inline bijlagen, automatische aanvulling van e-mailadressen, distributielijsten en aliassen (nieuw), en de mogelijkheid om bestaande e-mailmapppen van verschillende populaire e-mailprogramma's te importeren. De gebruiksvriendelijke e-mailopsteller van KMail biedt oa Nederlandse spellingscontrole, ongedaan maken/opnieuw, zoeken, en (nieuw) verbeterde autoselectie van de juiste tekensets en coderingen voor berichten.

  Voor het beschermen van uw privacy ondersteunt KMail OpenPGP-versleuteling via PGP en GnuPG, inclusief automatische versleuteling van uitgaande berichten wanneer dit mogelijk is ("opportunistic encryption";) (nieuw). Daarnaast ondersteunt KMail SLS/TLS voor de toegang tot POP3 of IMAP4 mailservers en SMTP en DIGEST-MD5 authenticatie. Waarvan veel hiervan automatisch kan worden ingesteld door KMail (nieuw). Het KDE-project is trots dat de federale regering van Duitsland KMail heeft gesponsord om deel te nemen aan Sphinx, een project van de Duitse regering om beveiligde e-mailfaciliteiten te leveren.

  Office suite.

  KDE 3 wordt verscheept met KOffice 1.1.1, een vrij, geïntegreerd office-pakket dat vrije en open standaarden gebruikt voor componentencommunicatie en commponenteninbedding. Alle componenten van KOffice kunnen andere componenten/documenten van KOffice inbedden. Daarnaast kunnen afbeeldingen worden ingebed, is er ondersteuning voor het scannen van afbeeldingen, en levert KOffice geavanceerde afdrukmogelijkheden. Koffice gebruikt DOM-compliant XML voor haar eigen documentformaat en levert een DCOP-interface voor desktop scripting.

  Tekstverwerking. KWord is een tekstverwerker en desktop publishing-applicatie die doet denken aan FrameMaker. KWord is ideaal voor diegenen die niet regelmatig MS Word-documenten hoeven uit te wisselen met anderen. Deze beperking zal naar verwachting verdwijnen bij de uitgave van KOffice 1.2 ergens in augustus dit jaar. KWord heeft een frame-oriëntatie die het geschikt maakt voor eenvoudige desktop publishing (DTP).

  De alineastijlinstellingen zijn inclusief randen, uitlijning, spatiëring, inspringing, bullet-punten, tabstops, pagina-afbrekingen, lettertypes, tekenstijlen, tekenkleuren, en tekengroottes. KWord levert een stylist voor het bewerken, toevoegen, verwijderen en bijwerken van stijlen, en wordt geleverd met een aantal voorgedefinieerde stijlen.

  De pagina-instellingen zijn inclusief meerdere colommen per pagina, kopteksten en voetnoten, (inclusief verschillende eerste-pagina-kopteksten en -voetnoten) en vele voorinstellingen als ook aangepaste paginagroottes.

  Document-instellingen zijn inclusief tabellen, inbedding van teksframes, afbeeldingen en clip-art (.WMF-bestanden) als ook andere componenten van KOffice; sjablonen; auto-generatie van inhoudsopgaven; auto-correctie en spellingscontrole; hoofdstuknummering; en documentvariabelen, zoals paginanummer, bedrijfsnaam, gebruikersnaam, documentsamenvatting, datum en tijd in een aangepaste variabele.

  Rekenblad. KSpread is een rekenbladprogramma met scriptondersteuning welke zowel tabel-georiënteerde bladen levert als ook complexe wiskundige formules en statistieken. KSpread's functies op documentniveau zijn inclusief sjablonen; meerdere tabellen/bladen per document, kopteksten en voetnoten; toelichtingen en hyperlinks.

  KSpread levert ook krachtige formule-ondersteuning, inclusief meer dan 100 formules, sorteerfuncties en series (dagen van de week, maanden van het jaar, nummers, etc.).

  De tabel/celmogelijkheden van KSpread zijn inclusief celdata-validatiecontrole met instelbare waarschuwingen/acties; conditionele inkleuring van cellen; meerder grafiekformaten voor een grafische weergave van gegevens; instellen van colommen en regels (grootte, weergeven/verbergen, lettertype, tekenstijl, tekengrootte, etc.); aanpassen van cellen (formaat van data/nummers, precisie, randen, uitlijning, rotatie, achtergrondkleur en -patroon, lettertype, tekenstijl, tekengrootte, etc.).

  Presenter. KPresenter is een presentatieprogramma. KPresenter levert de basishandelingen zoals het invoegen en bewerken van opgemaakte tekst (met bullets, inspringing, spatiëring, kleuren, lettertypes, etc.); inbedden van afbeeldingen en clip-art (.WMF-bestanden); en autoformulieren. KPresenter kan vele objecteigenschappen instellen, zoals achtergrond, kleurverloop, pen, schaduw, rotatie en object-specifieke instellingen; manipuleren van objecten, zoals grootte wijzigen, verplaatsen, naar achtergrond plaatsen en naar voorgrond halen; objecten groeperen, effecten toewijzen aan geanimeerde objecten, of tijdens een diaovergang binnen een diavoorstelling.

  Op het documentniveau ondersteunt KPresenter sjablonen, kopteksten en voetnoten; geavanceerde ongedaan maken/opnieuw mogelijkheid; instellen van de dia-achtergrond (kleur, kleurverlopen, afbeeldingen, clip-art, etc.). Daarnaast levert KPresenter een viewer voor het bekijken van de presentatiestructuur.

  Naast de mogelijkheid om schermpresentaties met effecten te genereren kan KPresenter ook HTML-diavoorstellingen of PDF-documenten aanmaken met behulp van enkele muisklikken.

  Naast de hierboven genoemde componenten wordt KOffice 1.1.1 voor KDE 3 verscheept met Kontour (vector-tekenprogramma); Kivio (een diagramtekenprogramma); KChart (een grafiekentekenprogramma); KFormula (een formule-editor); Kugar (een programma voor het genereren van business quality reports); en filters (voor het importeren van documenten gemaakt door, of exporteren van documenten voor gebruik in andere kantoortoepassingen).

  PIM

  Kalender / groepsplanning. KOrganizer is KDE's kalender en planner voor het organiseren van afspraken, takenlijsten, projecten en nog veel meer. Het is een geïntegreerd onderdeel van de KDE PIM-suite. KDE Pim richt zich op het leveren van een complete oplossing voor het organiseren van uw persoonlijke gegevens. KOrganizer ondersteunt de twee heersende standaarden voor het opslaan en uitwisselen van kalendergegevens, vCalendar en iCalendar.

  De belangrijkste nieuwe functie in deze uitgave is de ondersteuning voor groepsplanning volgend de iTIP-standaard. Deze toevoeging ondersteunt het delen van afspraken, vergaderverzoeken, antwoorden op vergaderverzoeken, en nog veel meer. De groepsplanning is gebaseerd op een peer-to-peer-architectuur die e-mail als communicatiemedium gebruikt. Het interopereert met andere groupware-applicaties die de iTIP-standaard gebruiken, zoals Evolution of MS Outlook.

  KOrganizer 3.0 heeft tevens een nieuwe plugin-interface om KOrganizer uit te breiden met additionele op datum gebaseerde informatie, zoals vakanties of nieuwe weergaven op de kalendergegevens zoals projectweergave, de mogelijkheid om contactpersonen te koppelen aan afspraken en taken, en levert een innovatieve manier om de huidige datum en tijd in de agendaweergaven te indiceren ("Marcus Bains Line";).

  Adressenboek. Deze uitgave introduceert een nieuwe KDE-adressenboekbibliotheek welke een centraal adressenboek aanlevert voor alle KDE-applicaties. De nieuwe bibliotheek is gebaseerd op de vCard-standaard en biedt de mogelijkheid om te worden uitgebreid met toegevoegde backends, zoals LDAP of database-servers.

  Herinneringen. KAlarm is een nieuwe applicatie in de KDE3.0-versie van KDE PIM. KAlarm maakt het mogelijk om snel herinneringen op te stellen wanneer de volledige functionaliteit van een planningsprogramma niet nodig is. KAlarm deelt de alarm daemon met KOrganizer.

  Multimedia

  KDE 3 levert een rijke set met multimediaprogrammas, variërend van een cd-speler (KSCD) tot een ultieme mediaspeler voor .WAV, .MP3 en OggVorbis audiobestanden en MPEG-1 en DivX videobestanden: (Noatun). Noatun bevat geluidseffecten, en zesbands grafische equalizer, een volledige pluginarchitectuur, netwerktransparantie, en diverse skins. Met KDE 3.0, levert Noatun voor de eerste keer ondersteuning voor Icecast en SHOUTcast digitale audiostreaming.

  KDE 3 wordt tevens verscheept met aKtion!, een videospeler voor een groot aantal videoformaten.

  Toegang tot bestanden, documenten en gegevens KDE levert een netwerktransparante toegangsstructuur voor bestanden, documenten en gegevens, via de KIOSlave I/O objecten. Als een nieuwe KIOSlave wordt geïnstalleerd op een systeem, dan zijn de diensten ervan automatisch beschikbaar voor alle KDE-gehoorzamende applicaties. Deze modulalre plugin-structuur van KDE's gegevensarchitectuur maakt het eenvoudig om additionele protocollen (zoals IPX) beschikbaar te maken voor heel KDE.

  Een groot aantal protocollen zijn reeds geïmplementeerd, waaronder HTTP, SFTP/FTP, telnet/SSH, POP/IMAP, NFS/SMB/NetBIOS, LDAP, WebDAV (nieuw), lokale bestanden, man- en info-pagina's, SQL queries, audio-cd's, digitale camera's, PDA's en zelfs shell-commando's. Alle verzoeken kunnen als bladwijzer worden opgeslagen voor het snel en eenvoudig aanroepen van vaak aangesproken gegevens.

  Edutainment

  Met het pakket kde-edu voegt KDE "Edutainment" toe aan haar uitgave. Het pakket wordt onderhouden door het KDE Edutainment Project. De doelstelling van dit project is om educatieve software, gebaseerd op KDE, te creëren.

  Het pakket bevat momenteel de volgende onderdelen: KEduca, een educatief project voor het aanmaken en bewerken van formulier-gebaseerde toetsen en examens; KGeo, een interactief geometrie leerprogramma, vergelijkbaar met Euklid™; KLettres, een alfabet- en geluidenherkenningsspel (in het Frans, volgende uitgave is ook in het Nederlands); KStars, een grafisch planetarium; KTouch, typcursus; KVoctrain, een programma om uw woordenschat voor vreemde talen mee te oefenen.

  KDE Kiosk

  Sommige omgevingen, zoals kiosken, Internetcafe's en bedrijven, vereisen dat de gebruiker niet de volledige toegang heeft tot alle mogelijkheden van KDE om te bepaalde ongewenste handelingen te voorkomen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen is het KDE Kiosk-project gestart om de standaard UNIX-permissies aan te vullen.

  KDE 3.0 tekent de geboorte van een nieuw vergrendelingsraamwerk, wat in essentie een op toegangsrechten gebaseerd systeem is voor het wijzigen van configuratie-opties in applicaties. Het kiosk-raamwerk vult KDE's configuratieraamwerk aan met een eenvoudige applicatie-API die applicaties kunnen verzoeken om de authorisatie van bepaalde operaties te testen.

  Zowel het paneel van KDE als ook de desktop-beheerder gebruiken dit systeem reeds, en bij de uitgave van KDE 3.1 zullen de andere belangrijke desktopcomponenten, zoals Konqueror en het Configuratiecentrum deze technologie toepassen.

  K Development Environment 3.0
  Bibliotheken. KDE 3.0 heeft zowel voor vrije als voor proprietary softwareontwikkelaars een volwassen, krachtige en consistente API te bieden voor snelle applicatie-ontwikkeling. De voornaamste onder deze technologieën zijn het Desktop COmmunicatie Protocol (DCOP), de I/O-bibliotheken (KIO), het componenten objectmodel (KParts), een op XML gebaseerde GUI-klasse, een standaarden-ondersteunende HTML rendering engine (KHTML), de multimedia architectuur (aRts), de nieuwe database-klasses en het XML GUI raamwerk.

  I/O en virtuele bestandssystemen. KIO implementeert applicatie-I/O met behulp van KIOSlaves die als een apart proces draaien, waardoor er een niet blokkerende GUI ontstaat zonder dat er gebruik wordt gemaakt van threads. De klasse is netwerk- en protocoltransparant en kan van daaruit naadloos worden gebruikt voor toegang tot gegevens met behulp van alle gegevensformaten en protocollen die worden aangeleverd door de geïnstalleerde KIOSlaves. KIO implementeert tevens een trader die hanteerders voor gespecificeerde bestandstypen kan localiseren; deze hanteerders kunnen dan met behulp van de KParts-technologie worden ingebed in de verzoekende applicatie.

  IPC. DCOP is een cliënt-tot-cliënt communicatieprotocol welke wordt geintermedieert door een server over de X11 ICE-bibliothekeek. Het protocol ondersteunt zowel message passing als procedure-aanroepen op afstand met behulp van een XML-RPC to DCOP "gateway". KDE 3 maakt nog verder gebruik van DOCP en de basis KDE-applicaties bieden substantiele functionaliteit die door andere applicaties gebruikt kan worden. DCOP-bindingen voor C, C++, C#, Python, als ook experimentele Java-bindingen en een shell-script interface, zijn beschikbaar.

  Componenten. KParts, KDE 3's bewezen componenten objectmodel behandelt alle aspecten van applicatie-inbedding, zoals het positioneren van werkbalken en het invoegen van de juiste menu's als het ingebedde component wordt geactiveerd of gedeactiveerd. KParts kan ook communiceren met de KIO trader om beschikbare hanteerders voor specifieke bestandstypen of services/protocollen te lokaliseren. Deze technologie wordt uitgebreid gebruikt door KOffice, KHTML en Konqueror.

  Web-technologieën. Konqueror's Internet-mogelijkheden worden in feite onttrokken aan KHTML. KHTML is beschikbaar voor alle KDE-applicaties, als widget en als KPart-component, en voor alle applicaties die gebruik maken van X11 window reparenting, eventueel in samenwerking met DCOP.

  Multimedia. KDE's multimediasysteem is gebaseerd op aRts en is inclusief de spelers die genoemd worden bij de multimedia-samenvatting. ARts is een modulair mediaraamwerk met volledige streaming-ondersteuning, welke geluiden kan aanmaken en audio en video kan afspelen. Voorbeeldmodules zijn inclusief filters, mixers en faders, codec, als modules voor het afspelen van geluid over de speakers of voor streaming geluid over een netwerk. In deze uitgave heeft aRts verbeterde ondersteuning voor het opnemen, MIDI en ALSA, en er is ondersteuning toegevoegd voor IRIX.

  Database toegang. KDE 3 levert een niewe database-onafhankelijke API voor de toegang tot SQL-databases. Deze API levert ondersteuning voor ODBC, maar ook rechtstreekse ondersteuning voor Oracle-, PostgreSQL- en MySQL-databases (aangepaste drivers kunnen ook worden toegevoegd). Daarnaast bieden nieuwe database-aware controls automatische synchronisatie tussen de GUI en de database.

  Dynamische GUI. Het XML GUI raamwerk gebruikt XML voor het aanmaken en positioneren van menu's, werkbalken, en mogelijk andere aspecten van de GUI. Deze technlologie biedt ontwikkelaars en gebruikers de voordelen van vereenvoudigde configuratie van deze gebruikselementen in elke applicatie, als ook eenvoudige en automatische overname van de KDE Standaarden en stijlgids, ongeacht of deze standaard gewijzigd wordt.

  Reguliere expressies. Tot slot biedt KDE 3 een krachtige nieuwe reguliere expressie klasse. Naast dat deze compatible is met, en even krachtig is als, Perl reguliere expressies, leveren de Qt reguliere expressie klasses bovendien volledige ondersteuning voor internationale (Unicode) tekensets.

  IDE. KDevelop is de toonaangevende vrije Linux IDE met vele mogelijkheiden voor rapid application development, inclusief een setup wizard, een GUI dialog builder (met Qt Designer), geïntegreerde (optioneel KDbg gebruikend), projectbeheer, documentatie- en vertaalfaciliteiten (met KBabel), ingebouwde concurrent development-ondersteuning, een console, man-pagina-ondersteuning, syntaxis-accentuatie, en een aantal nieuwe project-sjablonen, inclusief KControl-modules, Kicker (paneel) applets, KIOSlaves, Konqueror-plugins en desktop-stijlen.

  Met KDE 3.0 heeft KDevelop veel voordeel bij een flink verbeterde Qt Designer, elke nu ondersteuning biedt voor interactieve constructie van hoofdvensters in een applicatie met alle bijhorende menu's werkbalken en dialoogvensters. QT Designer biedt odnersteuning voor KDE, QT en aangepaste widget, inclusief preview, en integreert naadloos met KDevelop.

  Daarnaast heeft KDevelop automatische code-aanvulling voor klassevariabelen, klassemethodes, functieargumenten en meer toegevoegd; volledige cross-compiling-ondersteuning, met de mogelijkheid voor het specificeren van verschillende compilers, compiler flags, bestemmingsarchitectuur, etc.; en ondersteuning voor QT/Embedded-projecten (zoals de Zaurus en iPAQ);

  Andere development tools. Andere KDE development tools zijn inclusief:

  Kate, een multi-view programmeereditor met syntaxisaccentuatie en een geïntegreerde console;
  KDbg, een grafische schil voor gdb (the GNU debugger) welke integreert met KDevelop en een intuïtieve interface biedt voor het instellen van breakpoints, inspectievariabelen en stepping through code;
  KBabel, een geavanceerde en eenvoudig te gebruiken editor voor het vertalen van applicaties naar andere talen. KDevelop integreert met KDevelop en heeft volledige navigatiemogelijkheden, volledige bewerkingsfunctionaliteit, zoekfuncties, syntaxiscontrole en statistiekenfuncties; en
  Konsole, KDE's gevananceerde terminalemulatie is uitgebreid met een aantal nieuwe functies, zoals sneltoetsen voor het activeren van menubalken en het hernoemen van sessies, geschiedenisbeheer, drag'n'drop van tekst, het associëren van Konsole met werkmappen, en een DCOP-interface.
  Taalbindingen. Een aantal programmeertalen hebben bindingen voor KDE. In het bijzonder C-, Objective C-, Java- en Python-binbingen zijn beschikbaar voor KDE 3, wiens uiterlijk en gedrag identiek is aan een C++-versie, in de meeste gevallen inclusief toegang tot de signaal/slot-architectuur. Daarnaast zijn C#-bindingen voor Qt 3 beschikbaar en zijn C#-bindingen voor KDE in de maak.

  Qt-integratie. KDE 3 verbetert de integratie van pure Qt-applicaties in KDE door het toepassen van de KDE-widgetstijlplugins op Qt-applicaties. Daarnaast is de Qt style engine uitgebreid met ondersteuning voor een breder bereik van standaard-widgets, inclusief voortgangbalken, spinvelden, en tabelkoppen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars profiteren van QT's cross-platform-ondersteuning zonder dat ze het uiterlijk en gedrag van KDE moeten missen als de applicatie in KDE gebruikt wordt.

  Porteren naar KDE 3. Omdat KDE 3 voor het overgrote deel source compatible is met KDE 2, kan het overdragen van applicaties van KDE 2 naar KDE 3 op relatief eenvoudige wijze gedaan worden. Zelfs grote en gecompliceerde applicaties zijn overgedragen in slechts enkele uren tijd. Instructies over hoe u KDE2-applicaties kunt overdragen naar KDE3 zijn apart beschikbaar voor de KDE-bibliotheken en de Qt-bibliotheken. Het grootste deel van de KDE 3 API is op dit moment bevroren, enkele klasses uitgezonderd die in hun documentatie aangeven dat hun API mogelijk gewijzigd wordt voor KDE 3.1.

  Het installeren van de KDE 3.0 Binaire Pakketten
  Binaire pakketten. Sommige Linux/UNIX OS-uitgevers leveren binaire pakketten van KDE 3.0 voor enkele versies van hun distributie en in andere gevallen zijn er vrijwilligers uit de gemeenschap die hiervoor gezorgd hebben. Enkele van deze binaire pakketten zijn beschikbaar voor vrije download op KDE's http- of ftp-mirrors. Meer binaire pakketten en eventuele bijwerkingen van deze pakketten komen de aankomende weken beschikbaar.

  Houdt u aub in de gaten dat het KDE-project deze pakketten beschikbaar stelt op haar website zodat KDE-gebruikers deze makkelijk kunnen ophalen. Het KDE-project is niet verantwoordelijk voor deze pakketten omdat deze geleverd worden door derden - vaak - maar niet altijd, is dit de uitgever van de betreffende distributie - waarbij het gereedschappen, compilers, versiebibliotheken en procedures voor kwaliteitsgarantie gebruikt waarover KDE geen toezicht uitoefent. Wanneer u een bepaald binair pakket niet kunt vinden voor uw besturingssysteem of u bent ontevreden over de kwaliteit van de beschikbare binaire pakketten van uw besturingssyteem, leest u dan alstublieft KDE Binary Package Policy en/of neem contact op met uw OS-uitgever.

  Bibliotheek-benodigdheden/ opties. De bibliotheek-benodigdheden voor een bepaald binair pakket kunnen verschillen met het systeem waarop het pakket was gecompileerd. Houdt u daarom rekening met het feit dat sommige binaire pakketten een nieuwere versie van QT nodig hebben of andere bibliotheken dan de bibliotheeken die standaard verscheept zijn met uw systeem (bv LinuxDistributie X.Y kan QT-3.0.0 meegeleverd hebben, maar onderstaande pakketten kunnen QT-3.0.3 nodig hebben ). Voor standaard bibliotheek-benodigdheden voor KDE, lees de volgende tekst

  Pakket locaties. Op dit moment van uitgave, kunt u op de volgende locaties voor-gecompileerd pakketten verkrijgen:


  Conectiva Linux, 7.0
  FreeBSD, 4.5-STABLE
  Mandrake, 8.0, 8.1, 8.2
  Red Hat, README
  Slackware, 8.0
  SuSE, verscheidene architecturen: i386, ppc, s390 en Sparc
  Tru64, link
  YellowDog, 2.2
  Er zullen naar alle verscheidenheid meer binaire pakketten beschikbaar komen in de komende dagen en weken.

  Compileren van KDE 3.0
  Bibliotheek-benodigdheden/ opties. KDE 3.0 verlangt of verplicht het gebruik van de volgende bibliotheken, waarvan de meeste bibliotheken reeds geïnstalleerd zouden moeten zijn op uw systeem of beschikbaar zouden moeten zijn op uw distributie-CDrom of te verkrijgen via de website van uw Linux OS-uitgever:


  Basis
  qt-x11-free-3.0.3.tar.gz (vereist)
  een X Server (vereist) met verscheidene optionele extensies (XFree86 4.2.x, heeft al de onderstaande opgesomde extensies en wordt daarom aanbevolen)
  de RENDER extensie voor mooie anti-aliased lettertypen
  de DPMS extensie Energy Star display power management
  de Xinerama extensie voor moderne multi-head schermen
  de XVideo extensie voor verbeterde video weergave
  GhostScript voor PostScript/PDF ondersteuning (bij voorkeur versie 6.50 of later)
  MySQL, PostgreSQL, of unixODBC voor database ondersteuning
  Berkeley DB II wordt ten zeerste aanbevolen voor KBabel, het KDE vertaalprogramma
  Python voor het scripten van sommige KOffice componenten
  Perl voor het scripten in KSirc en het automatiseren van updates op configuratie-bestanden voor nieuwe uitgaven
  gzip en bzip2 voor data compressie
  TeX voor LaTeX documentverwerking

  Help/handleidingen:

  libxml2 >= 2.3.13 en libxslt >= 1.0.7 voor het lezen van documentatie
  ht://dig voor het indexeren en doorzoeken van documentatie met KDevelop

  Hardware

  CUPS >= 1.1.9 voor verbeterde printer-administratie, opties en bruikbaarheid
  gphoto2 >= 2.0.1 devel voor het inlezen van beeldmateriaal (foto's) op digitale camera's
  SANE voor scanner-ondersteuning
  lm-sensors voor het toezicht houden op moederboards
  mtools om een floppy-diskette als floppy:/ vanuit Konqueror te bereiken

  Netwerken

  pppd voor het maken van een externe verbinding
  libsmb om door Windows/NetBIOS gedeelde mappen te kunnen bladeren(browsen)
  libldap voor LDAP addresboek ondersteuning
  FAM voor efficiente bestands/maps-wijziging notificatie

  Surfen/Internet
  Java Virtual Machine >= 1.3 for Java applet ondersteuning
  een recente versie van Lesstif of Motif voor Netscape Communicator plugin ondersteuning
  WINE voor het uitvoeren van bepaalde MS Windows controls en applets
  Crossover Plugin voor Quicktime, Shockwave Director, Windows Media Player 6.4 en MS Office viewer ondersteuning

  Encryptie/Veiligheid

  OpenSSL >= 0.9.6x voor HTTPS, SFTP, SSH, VPN en meer (versies 0.9.5x worden niet langer meer ondersteund)
  GnuPG of PGP voor email/document encryptie/ontcijfering(decryptie)
  JSSE 1.0.2 voor Java applets die SSL/HTTPS vereisen (vaak gebruikt met online-bankieren) - wordt inbegrepen met JVM 1.4
  PAM voor authenticatie-diensten (zoals inloggen)

  Graphics(beeldbewerking)
  OpenGL voor sommige 3D schermbeveiligingen en sommige 3D teken-programma's
  SDL >= 1.2.0 voor sommige Noatun plugins
  libtiff voor het bekijken facsimiles(fax)
  libmng, libpng, libmng, en libjpeg voor het bekijken van beelmateriaal
  imlib 1 voor het gebruik van het programma Kuickshow welke een grote hoeveelheid verschillende beeldformaten kan weergeven
  freetype 2 voor het weergeven/manipuleren van anti-aliased lettertypen
  PDFinfo voor verbeterd bladeren(browsen) door PDF-bestanden mpeglib voor video weergave (inbegrepen met kdemultimedia)
  ALSA voor geavanceerdere audio ondersteuning

  Multimedia
  cdtools/cdparanoia voor het rippen van audio CD's
  LAME voor encoderen in MP3 formaat
  libogg/libvorbis voor encoderen/weergeven(playback)van het Ogg Vorbis-formaat
  XAnim voor de video engine van aKtion!
  libaudiofile voor het afspelen van .WAV audio bestanden

  Compiler Benodigdheden. KDE is ontworpen om multiplatform te zijn, vandaar dat het is te compileren met een grote verscheidenheid aan Linux/UNIX compilers. Daarentegen wordt KDE in een zeer hoog tempo ontwikkeld waarbij de mogelijkheid van de native compilers op verscheidene UNIX-systemen om KDE te compileren afhangt van de gebruikers van deze systemen. Wanneer u problemen ondervindt kunt u dit melden bij de betreffende ontwikkelaars.

  Ter aanvulling: C++ ondersteuning door gcc/egcs, de meest populaire KDE compiler, word in een hoog tempo doorontwikkeld en heeft recentelijk een grote herontwerp ondergaan. Een gevolg is dat KDE niet meet goed valt te compileren met oudere versies van gcc

  In het bijzonder, gcc-versies hoger dan gcc-2.95, zoals egcs-1.1.2 of gcc-2.7.2, zullen bepaalde componenten van KDE 3.0. niet correct compileren Daarnaast zullen bepaalde componenten van KDE 3.0, zoals aRts, in het algemeen niet compileren wanneer versies van gcc 3.0.x niet voorzien zijn van een zogenaamde patch (dit probleem zal verholpen zijn met de uitgave van gcc-3.1). Alhoewel er meldingen zijn van succesvolle KDE-compilaties met de de genoemde compilers gcc-2.96 en gcc-3.1(cvs), blijft het KDE project op dit moment het gebruik van gcc-2.95-* aanbevelen of een versie van gcc die meegeleverd werd met uw Linux distributie en welke dus ook gebruikt is om een stabiele KDE te compileren voor deze distributie.

  Broncode/SRPMs. De complete broncode voor KDE 3.0 kunt u downloaden.

  Verdere Informatie. Voor verdere instructies mbt compileren en het installeren van KDE 3.0, raadpleeg dan de installatie instructies en wanneer u nog steeds compilatie-problemen heeft leest u dan ook KDE Compilation FAQ.

  KDE Sponsorschap
  Naast de uitmuntende inspanningen van onschatbare waarden van KDE ontwikkelaars zelf, is er een aanzienlijke deel aan steun geleverd voor KDE ontwikkeling door MandrakeSoft en SuSE. Daarnaast leverden ook de leden van KDE League, als ook individuele sponsors (donatie), aanzienlijke steun aan KDE. Een speciale dankbetuiging gaat uit naar de Universiteit van Tübingen, omdat zij al die jaren zo minzaam KDE-projecten hebben willen hosten.

  Over KDE
  KDE is een onafhankelijk project van honderden ontwikkelaars, vertalers, grafische designers en professionals die wereldwijd samenwerken via het Internet om een vrij verkrijgbare desktop- en kantoor-omgeving te creëren. Hierbij maakt men gebruik van een flexibele, componenten-gebaseerde, netwerk-transparante architectuur waarbij KDE fungeert als het perfecte ontwikkelplatform. KDE voorziet in een stabiele, volwassen desktop, een compleet Office-pakket (KOffice), een groot aantal netwerk- en adminstratieprogramma's en een efficiënte, intuitief ontwikkelplatform waarbij men gebruik kan maken van de voortreffelijke IDE KDevelop. KDE is het bewijs dat het Open Source software-model "Bazaar-style" een eersteklas technologie kan voortbrengen wat gelijkwaardig zoniet beter is dan de meeste complexe commerciële software.

  Uitgave mediabericht: geschreven door Andreas Pour van KDE League, met de hulp van verscheidene talentvolle vrijwilligers van het KDE Project.
  Vertaling persbericht: Rinse de Vries, Fabrice Mous, met hulp van de overige vrijwillers van de Nederlandse KDE-vertaalgroep.
  Uitgave Coördinator: Met dank aan Dirk Mueller voor zijn buitengewone diensten als uitgave-coördinator.

  Vermeldingen handelsmerken. KDE, K Desktop Environment, KDevelop en KOffice zijn handelsmerken van KDE e.V. Acrobat Reader, FrameMaker en PostScript zijn geregistreerde handelsmerken van Adobe Systems Incorporated. AOL is een geregistreerd handelsmerk van America Online, Inc. Compaq, Alpha, iPAQ en Tru64 zijn ofwel handelsmerken en/of dienstverlenende merken of geregistreerde handelsmerken en/of dienstverlenende handelsmerken van Compaq Computer Corporation. HP is een geregistreerd handelsmerk van Hewlett-Packard Company. IBM en PowerPC zijn geregistreerde handelsmerken van IBM Corporation. Intel, i386 en i586 zijn handelsmerken of geregisteerde handelsmerken van Intel Corporation of van de dochtermaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Java en Sun zijn geregistreerde handelsmerken van Sun Microsystems, Inc. JavaScript is een een handelsmerk van Netscape Communications Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. Linux is een geregisteerd handelsmerk van Linus Torvalds. MS Windows, Internet Explorer, Windows Explorer, MS Office, Windows Media Player, ActiveX en MSN zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Microsoft Corporation. Netscape and Netscape Communicator zijn handelsmerken en geregistreerde handelsmerken van Netscape Communications Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. QuickTime is een handelsmerk van Apple Computer, Inc., geregistreerd in de Verenigde Staten en andere landen. RealAudio en RealVideo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van RealNetworks, Inc. Shockwave en Flash zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Macromedia, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Trolltech en Qt zijn handelsmerken van Trolltech AS. UNIX en Motif zijn geregistreerde handelsmerken van The Open Group. Zaurus en Sharp zijn handelsmerken van Sharp Electronics Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. Yahoo! is een geregistreerd handelsmerk van Yahoo! Inc. Alle andere handelsmerken en auteursrechten genoemd in dit mediabericht zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


  ——————————————————————————–
  Media Contacten:
  Verenigde Staten Andreas Pour
  KDE League, Inc.
  pour@kdeleague.org
  (1) 917 312 3122
  Europa (Franstalig en Engelstalig): David Faure
  faure@kde.org
  (33) 4 3250 1445
  Europa (Duitstalig en Engelstalig): Ralf Nolden
  nolden@kde.org
  (49) 2421 502758
  Europa (Engelstalig): Jono Bacon
  jono@kde.org


 • Prachtig! Nu KDE 3.0 uit is betekent ook meteen dat alle problemen met Drag&Drop/Knippen&Plakken met GTK+ apps weg zijn.

  Maar wat ik minder goed vind is het gedrag van sommige KDE fans. Ze beledigen GNOME met als excuus "dit is een KDE site"…
 • [quote:a373c5d341]
  Op 06-04-2002 17:36 schreef RobertV:
  Prachtig! Nu KDE 3.0 uit is betekent ook meteen dat alle problemen met Drag&Drop/Knippen&Plakken met GTK+ apps weg zijn.
  [/quote:a373c5d341]
  Da's mooi :smile:
  [quote:a373c5d341]
  Maar wat ik minder goed vind is het gedrag van sommige KDE fans. Ze beledigen GNOME met als excuus "dit is een KDE site"…
  [/quote:a373c5d341]
  Tja, er blijft gemekker tussen beide groepen gebruikers, houd je toch. Ik vind het raar dat Gnome-fans telkens posten op bijv. dot.kde.org over hoe goed ze Gnome wel niet vinden, is ietwat onrelevant op zo'n site.
  Zelfde geldt voor KDE-gebruikers die dergelijke postings op de Gnome nieuwsserver neerzetten.

  Max
 • Ik kijk regelmatig op dot.kde.org, maar ik ben nog nooit een pro-GNOME post tegentegekomen, alleen maar af en toe anti-GNOME posts (zoals deze... is de ergste die ik tot nu toe tegengekomen ben, ik erger me er nog steeds aan).
  Bij Gnotices was het echt slecht… totdat ze gingen modereren (gelukkig maar).

  Ik vind het heel dom dat die mensen over de "concurrentie" gaan schelden.
 • da's inderdaad heel zielig van die "son of a whore"
 • Heb die thread net gelezen, eigenijk best vermakelijk te zien hoe ze zich kunnen opwinden over niets.
  In plaats van zulke posting te negeren springen enkele andere gebruikers er boven op, waardoor de troll gevoed wordt…
  En dan krijg je zo'n stukje heen en weer gescheld als daar staat

  Dat Largo kde3 beter vindt dan de huidige gnome2, ach da's toch zijn probleem??
  Hij mag blij zijn dat hij kan kiezen uit meerdere producten :wink:

  Max
 • [quote:5b9529aa6f]
  Op 05-04-2002 18:30 schreef elmar283:

  vervolgens ben ik de forum nedlux en computertotaal afgegaan.
  heb zoals hier aangegeven werd kde3 toegevoegd. maar dan geeft hij aan dat de Dcopserver niet te laden is.
  [/quote:5b9529aa6f]Hm, verwijder de optie kde3 weer uit kdm, en draai SusEconf als root.
  Als het goed is staat kde3 nu in kdm.

  Maar dat lost mogelijk niet je probleem met docp op :sad:
  Ik heb nog geen kde3, dus kan ik verder niet nagaan wat het beste werkt, maar hier een opsomming van mogelijke oplossingen:
  [list:5b9529aa6f]
  [*:5b9529aa6f]verwijder alles wat op kde lijkt uit de globale map /tmp
  [*:5b9529aa6f]open het script /opt/kde3/bin/startkde in een editor en voeg de regel [code:1:5b9529aa6f]export KDEDIR=/opt/kde3[/code:1:5b9529aa6f] toe.
  [*:5b9529aa6f]kijk in het bestand ~/.bashrc van elke gebruiker en pas elke variabele die naar kde2 verwijst aan zodat er naar kde3 wordt verwezen (kijk naar QTDIR, KDEDIR, KDE_HOME, PATH)
  [*:5b9529aa6f]verander de optie unset KDEDIRS in unset KDEDIR in het script /opt/kde3/bin/startkde
  [*:5b9529aa6f]verwijder kde2, verwijder /opt/kde2 en maak een symlink tussen /opt/kde2 en /opt/kde3
  [*:5b9529aa6f]verzeker je ervan dat je ALLE ondersteunende pakketten van SuSE hebt geinstalleerd. (zijn non-kde-pakketten die wel nodig zijn, en dus worden aangeboden op hun site..)
  [/list:u:5b9529aa6f]
  houdt verder de site van SuSE in de gaten om te kijken of er updates zijn van de pakketten kdelibs en/of kdebase (kun je zien aan het versienummer van de rpm's)

  Succes, Max
 • Helaas heeft SuSE nog niets op hun site gezet, zelfs geen meededeling over kde3 en al helemaal niet over het DCop-probleem, en kun je slechts de SuSe-pakketten downloaden door via de diverse ftpsites te pakken krijgen.

  Ik heb nu dus ook ff gekeken hoe het werkt bij Mandrake 8.2….
  Ook niet helemaal goed dus, simpel de juiste pakketten installeren en draaien die handel is er niet bij, als ik vanuit console simpel startx opgeef dan start KDE3 zonder al mijn menu's en als de machiene opstart dan start kde2 (autologin voor mijn dochter) maar zodra je uitlog en opnieuw inlog en kies voor kde dan wordt KDE3 kaal gestart, en kies je voor KDE3 dan krijg je KDE3 met de uitgebr. menus (die ik dus inmiddels aangepast heb) maar in kde2 kom je dus zo niet meer.

  Neen, ik ga maar ff wachten tot de probleempjes opgelost zijn of, wanneer ik zin en tijd heb, pak ik de sourcerpm's, mocht dat tenminste beter werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.