Vraag & Antwoord

OS Linux

Wat voor Linux-artikel wil je lezen Computer!Totaal?

Anoniem
None
68 antwoorden
 • [quote:5545f61ae9]
  Wie helpt deze engerd even aan een echt leven? :lol:
  [/quote:5545f61ae9]

  Steve (mijn baas) is degene die over dergelijke zaken gaat sinds mijn onfortuinlijke beslissing om af te treden als God.

  Oh ja, voor het draadje offtopic gaat: Duh, je zou maar gevoel voor humor hebben. Uiteraard verwelkomen wij één of (liever nog) meerdere artikels over hét (uit mijn mond nog wel) alternatief voor ons besturingssysteem.
 • Stel, jij mag bepalen wat het onderwerp is van een Linux-artikel in Computer!Totaal. Waar zou je over schrijven?

  Houd in je achterhoofd dat het interessant moet zijn voor een subtantieel onderdeel van onze doelgroep. Het merendeel daarvan heeft geen ervaring met Linux. Het mag ook geen 'how to install linux'-artikel zijn. Dat is weinig origineel.

  Ik hoop op originele ideeën. Bijvoorbeeld iets praktisch met KDE 3 (ziet er fantastisch uit) of iets dat je niet kunt doen met Windows (lekker vaag).

  Goede ideeën gaan we gebruiken in het blad.

  Remco
 • Programmeren voor Linux lijkt mij geen goed idee voor een artikel. Volgens mij is de gemiddelde C!T lezer helemaal niet geïnteresseerd in programmeren, maar meer in zaken zoals Office en aanverwanten…
 • Hee, da's een goed idee! Ik ergerde me eerlijk gezegd aan het weinige over Linux in C!T. Mooi dat daar nu aan gewerkt gaat worden!

  Enkele dingen die ik me - als nog tamelijk newbie op Linuxgebied - kan indenken:
  - vergelijking belangrijke software als browsers, emailprogramma's, officepaketten e.d. voor Windows en Linux (met natuurlijk flinke nadruk op het prijsaspect :wink:
  - inderdaad, een introductie in de nieuwste KDE en waarom ook niet gelijk gnome, dan kunnen Windowsgebruikers zien, dat Linux er net zo gelikt uit kan zien
  - aangezien er de laatste tijd heel wat over thuisnetwerkjes is geschreven: uitleg over Linux op een (thuis)server, met iptables, IP-masquerading etc.
  - iets over de hardwareondersteuning van Linux? Dat is denk ik toch nog voor veel mensen een struikelblok bij het denken over de overstap
 • ah..beter..
  ik had hier ook wel ideetjes over:
  inleiding in de terminal, bash en het multi user concept en de mogelijkheden van de terminal. Is wellicht een van de belangrijkste dingen in Linux die vaak in algemene bladen vergeten worden.

  Installaties die op algemeen als lastig worden beschouwt. voorbeeld is een X installatie/upgrade of een Java installatie, lib files en zo.

  Ook eens een keer geen Suse met kde als artikel. niet dat ik iets tegen Suse heb (geen ervaring met suusje) maar een keer wat anders. dus OOK geen KDE voor een keertje.
  Ik stel voor: Slackware in combinatie met Blackbox, windowmaker of Enlightenment.

  Misschien voor de leken zou een kernel comile howto achtig verhaal een optie zijn??

  ook het bespreken van applicaties voor linux vindt ik een must.

 • Een diepte-artikel over KDE3 zou natuurlijk fantastisch zijn.

  Ook de kracht van X Window, zoals al besproken wordt in dit forum onder de topic over agendaV3 lijkt me leuk.

  Veel mensen hebben tegenwoordig een netwerkje, vaak ook met Win2000 er in hangen. Een artikel over hoe je via Terminal Services IE of MS Office kunt draaien vanaf de Win2000-server op de Linux-werkstation lijkt me een aardig artikel opleveren.

  Verder is Linux natuurlijk een project met veel vrijwilligers. Misschien leuk om enkele verschillende projecten onder de loep te nemen en verslag te doen van de werkwijzen van dergelijke teams.

  Een artikel over Evolution en hoe je daarmee e-mail van een exchange server afhaalt.


  Max
 • Nog een optie:

  Alles over cd-r en cd rw branden, inclusief verschillende programma's.

  Misschien ook is wat meer over de mogelijkheden op window$ programma's te gebruiken onder linux mbv Wine
 • Hmmm,

  Ik heb ooit eens voor linuxfocus een artikel geschreven over realtime mp3-opnemen. Onder linux is dit goed mogelijk, maar bij mij weten is er nog geen windows software die dit mogelijk maakt (althans: voor langere tijd - een aantal uren - stereo muziek realtime converteren naar het mp3-formaat). De voornaamste reden voor de problemen onder windows zijn toch wel de hoge eisen die zo'n taak aan het besturingssysteem stelt. Je moet tegelijkertijd:

  1. Audio grabben in 44100 Hz stereo (stream 1).
  2. Deze audio doorsluizen naar de mp3-encoder (stream 2).
  3. De mp3-encoder moet de uiteindelijke mp3-stream opslaan op de harde schijf (stream 3).
  4. Bij voorkeur zonder haperingen, onderbrekingen en ander ongemak (Linux Rulezzz).
  5. Dit betekent dus ook dat er niet zomaar in het systeem allerhande ongewenste taken opgestart mogen worden, waar windows een handje van heeft.
  6. Goede multitasking is noodzakelijk om alle taken correct uit te kunnen voeren.
  7. Ik heb zelfs tijdens het real-time mp3-opnemen CDs gebrand onder Linux! Probeer dat maar niet onder windows…


  O ja, de link naar desbetreffende linuxfocusartikelen zijn:
  http://www.linuxfocus.org/Nederlands/March2001/article178.shtml (artikel 1)
  http://www.linuxfocus.org/Nederlands/May2001/article204.shtml (artikel 2; een vervolg op artikel 1)

  Groet,

  Philip

  _________________
  Bezoek ook eens mijn Nederlandstalige Linux beginners homepage:
  http://baserv.uci.kun.nl/~philipg/

  [ Dit bericht is bewerkt door: philipg op 2002-04-17 10:54 ]
 • [quote:ee32a73bb8]
  Op 17-04-2002 10:48 schreef maximilaan:
  Veel mensen hebben tegenwoordig een netwerkje, vaak ook met Win2000 er in hangen. Een artikel over hoe je via Terminal Services IE of MS Office kunt draaien vanaf de Win2000-server op de Linux-werkstation lijkt me een aardig artikel opleveren.
  [/quote:ee32a73bb8]

  Dat lijkt me nou juist voorbijgaan aan ??n van de grote krachten van Linux: als OS op een server. Ik zie in ieder geval niet in, waarom iemand die de moeite wil doen om Linux als werkstation-OS te leren gebruiken, het ook niet op zijn server zou willen plaatsen. En IE en MSOffice op een Linuxbak? Bw??h :sad: Ik zou liever zien dat er "reclame" gemaakt wordt voor andere browsers en officepakketten.
 • Ennehhhh… dat newbe's hier door ouwe rotten op de rails worden geholpen.
  opamax
 • [quote:d89998907a]
  Op 17-04-2002 21:55 schreef danieldk:
  Err, als je ooit mee hebt geholpen een boek inelkaar te zetten met veel artikelen van auteurs uit verschillende landen, allemaal in Word formaat weet je waarom je MS Office nodig hebt. Conversie is rampzalig… Veel mensen/bedrijven zitten vooralsnog vast aan Word en daarmee ook aan Windows. CrossOver Office is daarvoor 1 vd beste oplossingen, niet OpenOffice…
  [/quote:d89998907a]
  Nou, veel mensen gebruiken amper meer functionaliteit van dat dure M$Word dan er in Kladblok zit .. Dat soort documenten laat zich probleemloos converteren door OpenOffice en StarOffice. Misschien komen plaatjes, tabellen e.d. niet goed over, dat weet ik niet, maar de meesten gebruiken dat niet eens.
 • Wat ik in't algemeen belangrijk vind:

  - Echte Linux informatie (dus niet zozeer over het draaien van Windows apps onder Linux (kan later nog wel eens)
  - Zo mogelijk een beetje distributie-onafhankelijk
  - niet steeds vergelijken met Windows cq Linux 'alternatief' noemen

  Ideeën:

  [b:d070d885c8]- Werken met KDE3.[/b:d070d885c8]
  gewoon de basis. Konqueror gebruiken, waar homepage instellen etc. Bestanden openen, een beetje KOffice basis. Control Center gebruiken etc.

  [b:d070d885c8]- De GIMP[/b:d070d885c8]
  gewoon eens een uitputtend artikel over De GIMP. En dan een beetje erin doordringen, bijvoorbeeld Lagen, conversie van en naar verschillende formaten (met kadertjes over JPG, GIF en PNG etc), gebruik van de scripts om snel leuke lettertjes te maken enz.
  Paar leuke URLS erbij enz.
  Het leuke is nl. dat De GIMP ook onder Windows draait.

  [b:d070d885c8]- Open Office[/b:d070d885c8]
  Eens een goed verhaal over hoe je in Open Office werkt. Tips etc. Zegmaar ondersteunend voor mensen die daadwerkelijk zijn overgestapt of erover denken om over te stappen.

  [b:d070d885c8]- Intranet met Linux[/b:d070d885c8]
  Een artikel over het onder Linux opzetten van een cool intranetje waar users hun homepage gewoon in ~/public_html hebben staan. Users bijvoorbeeld op Windowsclients, maar netwerk directories mappen naar homedirs op de Linux bak. Incl mail en talk bijvoorbeeld. (Gebaseerd op Internet standaarden)

  [b:d070d885c8]LAMP: Linux Apache MySQL PHP[/b:d070d885c8]
  Hoe dit te installeren en in gebruik te nemen. Introductie van Apache en httpd.conf, MySQL en basis SQL commando's, en een beetje PHP als basis om een simpel database paginaatje te bouwen. Evt met vervolg artikelen.

  [b:d070d885c8]Inleiding XUL[/b:d070d885c8]
  Deze standaard zal met Mozilla 1.0 ook 1.0 zijn. Maak bijvoorbeeld een simpele webpagina waarop je bijvoorbeeld tetris kan spelen, in XUl met javascript.

  Nouja, nu weet ik niet meer
  daag :smile:


 • Ha ik heb ook nog wat ideeen over een linux-gerelateerd stukje in de C!T. Daarnaast wil ik nog even kwijt dat in wel de indruk heb dat de C!T zich alleen op windowsgebruikers richt.

  Maar nu wat ideeen voor een artikel:

  * Linux en de overheid: Ik heb gehoord dat de nederlandse overheid net in NT heeft geinvesteerd, maar nu zie je om ons heen (Duitseland, engeland, denemakrn en zelfs de VS) Dat men de mogelijkheden van linux serieus neemt en soms zelfs implementeerd.

  * De programmeer filosofie: Zelf heb ik hier weinig verstand van, maar ik heb vernomen dat windows en linux anders met opdrachten en programma's werken. (pipelines ed.)

  * Belichten van het user-idee: Nu met XP heeft de windowsgebruiker, geloof ik, ook de mogelijkheid om users aan te maken. Wat zijn de verschillen met de twee OS's.
 • [quote:4b4938f427]
  Op 17-04-2002 14:33 schreef wbsoft:
  [b:4b4938f427]- De GIMP[/b:4b4938f427]
  gewoon eens een uitputtend artikel over De GIMP. En dan een beetje erin doordringen, bijvoorbeeld Lagen, conversie van en naar verschillende formaten (met kadertjes over JPG, GIF en PNG etc), gebruik van de scripts om snel leuke lettertjes te maken enz.
  Paar leuke URLS erbij enz.
  Het leuke is nl. dat De GIMP ook onder Windows draait.
  [/quote:4b4938f427]

  Hee, goed idee! Aan de Gimp had ik nog niet gedacht, maar da's natuurlijk voor iedereen, ook Windowsgebruikers, heel interessant. Er staan regelmatig dingen over Photoshop in C!T, terwijl maar weinig mensen dat schreeuwend dure programma legaal zullen hebben. Dan is de Gimp een prima alternatief!

  Verder ben ik het eens met Demonaz, dat C!T wel erg Windowsgericht is. Niet zo raar, omdat de meesten nu eenmaal Windows gebruiken, maar we zijn een algemene computergebruikersclub. Misschien een leuk idee om een overzichtsartikel over andere OSes dan Windows te schrijven? Daar kan dan ook wel iets over unix op Mac in (MacOSX, Yellow dog Linux e.d.)
 • Uitleg hoe je een linux bak kan gebruiken in een thuis netwerk (en goed configureert) en services kan op draaien (samba (en hoe je die configureert met windows shares), ftp, webserver etc.).
 • Om een breed publiek te bereiken iets als DirectX spellen onder Linux met WineX, of het draaien van MS-Office onder Linux met behulp van CrossOver Office (http://www.codeweavers.com).
 • [quote:99aec5796b]
  Op 17-04-2002 19:40 schreef danieldk:
  Om een breed publiek te bereiken iets als DirectX spellen onder Linux met WineX, of het draaien van MS-Office onder Linux met behulp van CrossOver Office (http://www.codeweavers.com).
  [/quote:99aec5796b]Waarom zou je MS Office onder Linux willen draaien?

  Dan liever een uitgebreide 'Instappen in Star-/Open- Office-tour', en dat dan os-onafhankelijk.
 • [quote:49f794f37e]
  Op 17-04-2002 21:50 schreef wbsoft:
  [quote:49f794f37e]
  Op 17-04-2002 19:40 schreef danieldk:
  Om een breed publiek te bereiken iets als DirectX spellen onder Linux met WineX, of het draaien van MS-Office onder Linux met behulp van CrossOver Office (http://www.codeweavers.com).
  [/quote:49f794f37e]Waarom zou je MS Office onder Linux willen draaien?

  Dan liever een uitgebreide 'Instappen in Star-/Open- Office-tour', en dat dan os-onafhankelijk.
  [/quote:49f794f37e]

  Err, als je ooit mee hebt geholpen een boek inelkaar te zetten met veel artikelen van auteurs uit verschillende landen, allemaal in Word formaat weet je waarom je MS Office nodig hebt. Conversie is rampzalig… Veel mensen/bedrijven zitten vooralsnog vast aan Word en daarmee ook aan Windows. CrossOver Office is daarvoor 1 vd beste oplossingen, niet OpenOffice…
 • [quote:65424bd70f]Dan liever een uitgebreide 'Instappen in Star-/Open- Office-tour', en dat dan os-onafhankelijk.[/quote:65424bd70f]Of bijvoorbeeld een Workshop communicatie in open standaarden.

  Wat je allemaal met Ascii tekst of HTML kan als het om eenvoudige (tekstuele of met plaatjes) communicatie gaat.

  Nu er nl. steeds meer Linux- en andere gebruikers bijkomen worden gesloten, productspecifieke formaten zoals het notoire MSWORD steeds minder algemeen, en open standaarden belangrijker (en wenselijker).

  Ideetjes:
  [b:65424bd70f]ascii-art[/b:65424bd70f], figlet, jave etc.
  [b:65424bd70f]text/plain[/b:65424bd70f], geavanceerde formattering van platte tekst (met fmt, pr of par)
  [b:65424bd70f]Documenten schrijven met Mozilla Composer[/b:65424bd70f]
  … enz

 • Zei een Linux-fan. Vb. ik moet vaak notulen tikken, dit kan ik niet in LaTeX doen omdat mensen het in Word formaat willen hebben. Dit is gewoon niveau kladbloktext gemaakt in StarOffice. Zelfs bullets komen niet goed over. Laat staan een mix van lettertypen, plaatjes, tabellen, e.d. In veel bedrijven en de wetenschappelijke wereld *moeten* mensen Word gebruiken om bepaalde documenten te kunnen lezen. Word kent men en daarom wordt het ook vaak prive, voor verenigingen, stichtingen, e.d. gebruikt. De meeste mensen gaan weer terug op Word als StarOffice 1x gehakt maakt van hun documenten… Of Linux for that matter, omdat ze Word nodig hebben.

  Daarnaast zijn er veel bedrijven die graag Linux op de desktop zouden willen hebben, maar ook aan Word vastzitten… Er zijn hoofdzakelijk 2 dingen die mensen weghouden bij Linux of een ander OS: MS Office & spellen. Naar mijn mening is het voor heel erg veel mensen daarom ook interessant te laten zien hoe zit dit kunnen blijven gebruiken…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.