Vraag & Antwoord

OS Linux

Compilen van de kernel

Anoniem
pinky&thebrain
12 antwoorden
 • Wat is dit en wanneer moet je dat doen en hoe doe je dat?

  Dat zijn drie vragen waar ik graag antwoord op zou hebben. Bij veel zaken cq. instellingen kom je deze tekst tegen ( you need to compile the kernel bla bla bla)

  maar ik heb geen idee wat dat inhoud.

  alvast bedankt

  Sebas
 • Ik heb inmiddels - na enkele maanden "gelinuxt" te hebben, wel een idee waar dat over gaat, maar heb mezelf er ook nog steeds niet aan gewaagd. Ook voor mij zou extra uitleg dus wel welkom zijn!
 • http://linux-nl.cx/html/kernelbakken.html

  Het is eigenlijk gewoon een kwestie van proberen, zeker als je het voor de eerste keer doet. Belangrijk is wel dat je je oude kernel (die dus wel werkt) ten aller tijde nog kan opstarten (via de bootloader, like lilo) zodat je eventuele fouten (je zou de IDE driver maar vergeten of zo :wink:) kan herstellen. Maar dat staat allemaal vrolijk uitgelegd in bovenstaande link.
 • Hmmm,

  Hoogste tijd dat ik mijn enorm groot artikel over kernel-compileren onder Linux online ga zetten op mijn homepage. Moet met het lange weekend in het vooruitzicht nou toch eindelijk eens kunnen lukken… (wordt vervolgd).

  Groet,

  Philip
 • [quote:cc8383f043]
  Op 24-04-2002 21:49 schreef pinky&thebrain:
  Wat is dit en wanneer moet je dat doen en hoe doe je dat?[/quote:cc8383f043]
  [b:cc8383f043]Wat is dit?[/b:cc8383f043]
  De kernel is het hart van het systeem, het eigenlijke 'Linux'. De kernel stuurt de hardware aan, en verdeelt de tijd over programma's die willen draaien. De rest zijn programma's die iets doen, zoals X (grafisch), sendmail (mail ontvangen en versturen etc) etc. Bij het opstarten zie je een regen van tekst langsvliegen, dat is de kernel (tot aan de tekst: Init 2.8x booting. /sbin/init wordt dan gestart en neemt het verdere opstarten over).

  De kernel compileren betekent de leesbare broncode van de kernel (meestal in /usr/src/linux) omzetten naar de machine-leesbare code die je computer begrijpt.

  [b:cc8383f043]Wanneer moet je dat doen?[/b:cc8383f043]
  - Als je hardware hebt toegevoegd die niet door je huidige kernel wordt ondersteund (bijv. Netwerkkaart, USB etc.)
  - Als je de performance of geheugengebruik wilt verbeteren door juist niet-gebruikte functies/drivers eruit te laten (je kan de kernel erg klein maken door al het onnodige er gewoon uit te laten).
  - Nooit wanneer alles goed werkt :smile:

  [b:cc8383f043]Hoe doe je dat?[/b:cc8383f043]
  stoomcursus
  - Installeer de kernel source in /usr/src/linux (via distro of gewoon een verse kernel van http://www.nl.kernel.org ).
  - log in als root
  - typ: [b:cc8383f043]cd /usr/src/linux
  make menuconfig[/b:cc8383f043]
  - ga nu alle opties bij langs om in te stellen wat je wel en niet nodig hebt (OK wie diept dit even uit? Hangt o.a. af van je computer)
  - verlaat het menu weer (bewaar de kernel configuratie!)
  - typ dan [b:cc8383f043]make dep clean bzImage modules modules_install[/b:cc8383f043] (bzImage met hoofdletter i)
  - kopieer de nieuwe kernel naar /boot:
  [b:cc8383f043]cp arch/i386/boot/bzImage /boot/Linux-nieuw[/b:cc8383f043]
  - voeg een entry toe aan je bootmanager voor de kernel
  - als je lilo gebruikt, tiep daarna dan: [b:cc8383f043]/sbin/lilo[/b:cc8383f043], zodat Lilo precies weet waar de kernel staat. GRUB heeft dat niet nodig, die vindt het zelf wel.
  - start de computer op met de nieuwe kernel.
  - als dat niet werkt kies je in het Bootmenu weer voor de oude en ga je kijken wat er mis was. Bewaar de oude kernel (die ook in /boot staat, meestal) dus!!  _________________
  Wilbert (http://www.xs4all.nl/~wbsoft/)
  Wanneer gaat een HTML document onder Windows [b:cc8383f043]Microsoft(r) Internet Explorer Document[/b:cc8383f043] heten?
  Mijn [i:cc8383f043]LFS-install.log[/i:cc8383f043]

  [ Dit bericht is bewerkt door: wbsoft op 2002-04-25 12:05 ]
 • Ik ben aan het overepinzen om eens gentoo uit te proberen. Op dit moment heb ik RH 7.2 draaien. Is het (in theorie) mogelijk om beide op de zelfde partities naast elkaar te laten draaien (met keuze van de kernel in Grub)?
 • Altijd handig: typ met je huidige installatie even "lsmod". Je krijgt dan een lijstje met alle modules die geladen worden tijdens het opstarten. Als je je nieuwe kernel gaat compileren kan je deze drivers dan wederom (wanneer nodig uiteraard) als module compileren. Scheelt weer een aantal niet opgeloste foutmeldingen als je je nieuwe kernel opstart.

  Hoe kom ik hieraan?
  Ik had zelf een nieuwe kernel gebakken en kwam allerlei vreemde foutmeldingen tegen (bv. modprobe: missing module char-major-81-125 of iets dergelijks). Daarna heb ik me gek gezocht naar waar die modules geladen zouden worden maar ik kon het maar niet vinden (zowat heel /etc afgezocht maar ik kon het echt niet vinden, linux kan sommige dingen echt goed verstoppen!).
  Als oplossing heb ik toen maar uitgezocht wat de foutmeldingen precies betekenden en de betreffende devices als modules opnieuw meegecompileerd.
 • In principe zou dat moeten kunnen, maar ik zou er niet aan beginnen als ik jou was. Dan kan je beter aparte partities maken…
 • Toch leuk dat het kan. Window$ is zo allergisch voor z'n eigen familie, dat het niets slikt als het van een oudere datum is.

  Hoe gaat linux om met z'n swapfile? Ik heb hiervoor een aparte partitie. Wordt deze automatisch geleegd na afsluiten? Zo ja, dan hoef ik dus voor elke volgende linux-distro in ieder geval geen nieuwe swap-partite aan te maken.
 • Je kan voor elke linux-distributie de zelfde swap partitie gebruiken, zolang je maar geen compleet verschillende kernel versies volgens mij gebruikt (bv. 2.0.6 en 2.4.18). De swap partitie (=geheugen) is namelijk iets dat wordt geregeld door de kernel, en die is in principe distributie onafhankelijk.

  Over 2 distributies installeren op een zelfde partitie, dit kan alleen maar als je niet in de / installeerd, anders overschrijft de ene de configuratie van de andere (denk aan de /etc en /lib directory). En dan moet je zelf nog heel veel gaan veranderen ook de configuratie die je in in de / installeerd, je kan ze dus beter op 2 verschillende partities installeren.

  [ Dit bericht is bewerkt door: WvM op 2002-04-25 13:37 ]
 • [quote:c0e3069f29]
  Op 25-04-2002 12:03 schreef wbsoft:
  - log in als root
  [/quote:c0e3069f29]

  Ja, erg gek misschien (begin maar vast te zuchten en te steunen) maar hoe log je in als root. Hij start bij mij automatisch op als eigen username in grafische modus.
  X opnieuw starten (ctrl-alt-backspace???) en dan inloggen als root geeft als melding dat dat NIET verstandig is. EN root EN X draaien. Brrr.
  Goed dat snap ik, maar onder mijn eigen naam inloggen en een shell openen en vervolgens [b:c0e3069f29]login root[/b:c0e3069f29] of [b:c0e3069f29]login -su root[/b:c0e3069f29] voldoet niet. Dat pikt ie gewoon niet. ([i:c0e3069f29]login incorrect[/i:c0e3069f29]) Dus wat dan??

  (Misschien is een basiscursus Linux-commando's wel een oplossing?)

  Alvast bedankt (en nog bedankt voor voorgande reactie!)

  Sebas

  [ Dit bericht is bewerkt door: pinky&thebrain op 2002-04-25 14:14 ]
 • [b:8ac7f20fce]login root[/b:8ac7f20fce], die kende ik nog niet. Heb het dus gelijk even geprobeerd, maar dat werkt idd niet. Wat dit commando dus wel doet weet ik niet.

  Je zat in elk geval op de goede weg, alleen moet je [i:8ac7f20fce]login[/i:8ac7f20fce] weglaten. Als je een shell opstart typ je gewoon [b:8ac7f20fce]su[/b:8ac7f20fce], voer dan je pwd in, en je bent root.
  Type exit, en je bent jezelf weer.

  Als je meerdere shells open hebt staan, en je weet onderhand niet meer wie je bent… ga dan naar een psychiater, of type [b:8ac7f20fce]whoami[/b:8ac7f20fce]. Tux zal je dan helpen en je zeggen wie je nou eigenlijk ben… :grin:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.