Vraag & Antwoord

OS Linux

RPM en zelf complieren

Anoniem
danieldk
4 antwoorden
 • Hallo, ik lees al een tijdje her forum en heb al aardig wat oplossingen gekregen. Maar wat ik mij nu afvraag is het volgende.

  Ik zie dat veel newbie's .RPM-bestanden aangeraden wordt. Makkelijk te installeren en te verwijderen, Maar je kan ook progjes szelf compileren. Wat is het beste/verschil?
 • [quote:238030441a]
  Op 30-04-2002 22:56 schreef Demonaz:
  Hallo, ik lees al een tijdje her forum en heb al aardig wat oplossingen gekregen. Maar wat ik mij nu afvraag is het volgende.

  Ik zie dat veel newbie's .RPM-bestanden aangeraden wordt. Makkelijk te installeren en te verwijderen, Maar je kan ook progjes szelf compileren. Wat is het beste/verschil?
  [/quote:238030441a]

  Het nadeel van zelf compileren en met "make install" installeren is dat er niet bijgehouden wordt welke bestanden van welke applicatie is. Zo kun je een handmatig gecompileerde en geinstalleerde apache alleen verwijderen door handmatig alle bestanden van apache te verwijderen. Met rpm kun je het pakket inclusief alle bestanden verwijderen.

  Aan de andere kant heeft zelf compileren het voordeel dat je beter kunt fine-tunen, specifieke optimalisaties aan kunt schakelen enz. Bovendien werken veel rpm's maar op 1 distro, de source "werkt" overal op (mits je maar de headers en libraries hebt die nodig zijn.
 • Een tussenoplossing is het gebruik van gzn Source Rpm's. (met de extensie .src.rpm of .srpm, of spm)
  Deze compileer je zelf na de installatie, maar de dependencies worden wel in de rpm database gezet.


  Max
 • en natuurlijk mijn meemaaksel.
  een keertje de verkeerde rpm gekozen (denk ik) en voila een hele environment om zeep. shortcuts die wegwaren (broken links in kde) X die met foutmeldingen komt.
  sindsdien ben ik bang voor RPM. liever de source zelf bakken, zo moeilijk is het niet,

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.