Vraag & Antwoord

OS Linux

SBLive 5.1 en Red Hat 7.2

Anoniem
lykele
12 antwoorden
 • Ik heb via HCCnet Red Hat 7.2 besteld, maar mijn geluidskaart doet niets. Nu ben ik op computergebied al enkele jaren actief, en ben ik zlef al aan het knutselen geweest, maar k kom er nie uit hoe ik dat ding moet laten werken. Het gaat om een SBLive 5.1 van Creative, creative helpdesk zegt dat deze kaart niet voor linux is bedoeld. Heb ik nu een probleem of verkondigen zij onzin???
 • Creative zegt via een omweg dat ze geen ondersteuning bieden voor Linux.
  Is op zich niks nieuws, weinig hardwarefabrikanten doen dat.
  Gelukkig zijn er projecten als OSS en Alsa die dat wel doen en dus voor drijvers zorgen.

  Maar geeft eens een uitleg over wat je tot nu toe geprobeerd hebt en op welke wijze dat faalde..

  Max
 • Ik heb via http://www.linux.com onder software > drivers de link gevolgd naar de emuk10 site, en daar heb ik de drivers opgehaald die volgens hun wel zouden werken. Deze heb ik uitgepakt, en geprobeerd de instructies te volgen die op het scherm verschenen. Alleen weigerde linux dienst en er kwamen een aantal foutmeldingen, onder andere dat het make gedoe niet correct was. De documentatie boodt geen uitkomst, en de zaak werkt nog steeds niet.
 • Wat je hebt geprobeert is om een nieuwe kernel te compileren, danwel de huidige kernel te patchen, danwel modules voor je huidige kernel aanmaken.
  Is idd geen beginnerskost.

  Maar biedt RH zelf geen ondersteuning voor deze geluidskaart? Heb je al getracht om de kaart via de rh-hulpprogramma's in te stellen?

  Max
 • gebruik modprobe emu10k1 voor de soundblaster 5.1
  (deze kaart heeft de emu10k1 chipset),
  dat moet voldoende zijn, kijk anders bij de kernel documentatie over dit onderwerp.
 • Red Hat linux ziet de SB Live 5.1 automatisch. Hiervoor hoef je dus geen drivers te downen, of een of ander bestandje aan te passen. Ik heb ook een SB Live 5.1. En die werkt gewoon op mijn Red Hat machine, hiervoor hoefde ik niks extra's te doen. Gewoon linux installeren, en toen ik kde opstarte had ik gewoon geluid.

  Ik snap eigenlijk niet waarom het bij jou niet werkt. Ik moet wel zeggen dat ik een andere versie heb van Red Hat nl 7.1. Maar volgens mij moet dat niet veel verschil maken. Jij hebt tenslotte nog een nieuwere versie 7.2. Doet die kaart het wel in Windows? Of heb je dat niet uitgeprobeerd? Heb je uberhaupt ooit wel eens geluid gehad met deze kaart? De kaart kan namelijk ook defect zijn.

  En die problemen met "make" die heb ik ook gehad. Dit komt waarschijnlijk omdat tie wat packages niet heeft. Ik heb dit opgelost, door Red Hat linux compleet te installeren met alle packages. Dit is zeker voor een Linux Newbie zoals jij, en ik ook trouwens het beste. Daarom heb ik dit dus ook gedaan. Als je dan de procedure, ./configure, make, make install doet geen problemen met packages die niet gevonden worden etc.
 • Onder Windows deet ie het wel, zeer goed zelfs, maar onder linux dus niet.
  Ik zal eens proberen alle packages te installeren, ik snap zelf ook niet waarom hij het niet doet, hij geeft aan dat hij de sound server niet kan laden ofzo en dat hij de null output gebruikt. Ik zal nog een aantal pogingen doen, anders stap ik over naar Suse, waaronder hij het bij een vriend wel doet, dus….
 • Maar hoe heb je die geluidskaart dan in RH geconfigureerd???

  max
 • Hoe heb je die kaart dan getest? Misschien dat het programma waarmee je het getest hebt, niet goed is afgesteld.

  Ik heb eens fff op HCL van Red Hat gekeken. En de kaart wordt gewoon ondersteunt zie: http://hardware.redhat.com/hcl/genpage2.cgi?pagename=hcl&view=allhardware&vendor=50&class=1#list

  Dus het ligt waarschijnlijk hardwarematig of je hebt softwarematig wat verkeerd gedaan. Want hij pakt de kaart gewoon automatisch en daarvoor hoef je geen driver te downloaden en te installeren. Bij mij werkte het ook meteen.

  Als het nog niet werkt na het toevoegen van alle packages, probeer dan eens een compleet nieuwe install van Red Hat Linux met alle packages. Als er een fout zit in je Red Hat wordt die er zeker niet uitgehaald door een upgrade (toevoegen van nieuwe pakketten). Hiervoor is echt een nieuwe install nodig. Dan worden ook alle partities geformeert en komt er ook een nieuwe schone linux op. Met die upgrade kun je b.v. wel depencies problemen verhelpen. Zoals jij waarschijnlijk had met "make".

  [ Dit bericht is bewerkt door: roy_startpag op 2002-05-08 10:25 ]

  [ Dit bericht is bewerkt door: roy_startpag op 2002-05-08 10:26 ]
 • Ter configuratie: nope, alleen in dat soort configuratiescherm waarin je alles kunt zien op sound geklikt en daar stond no soundcard installed, verder niets. So ik weet ut ook nie.
  Een installatie met alle packages kan de oplossing geven, ik heb het momenteel druk met andere zaken, zoals me website, daarna zal ik eens proberen, tot die tijd gebruik ik Windows 2000 nog wel effe…
 • Wat betreft het installeren van alle pakketjes kan ik je uit de droom helpen, ook al installeer je 6 GB aan software, je geluidskaart doet het niet.
  Anders dan in Windows heb je nmlk geen apart driver-bestand, maar is de geluidskaart-driver onderdeel van de Linux-kernel. Meestal wordt hij als module geladen.
  MAW: of je huidige installatie ondersteunt de geluidskaart, of je bent toe aan een nieuwe kernel

  Diverse reacties melden dat de kernel je geluidskaart aankan, dus is het een kwestie van de geluidskaart configureren.
  Het configuratieprogramma dat je noemde is waarschijnlijk het configuratiecentrum van KDE of Gnome. en daarin kun je idd niet de geluidskaart instellen.
  Daarvoor heb je een specifiek programma nodig.

  Ben zelf al te lang uit RedHat om te weten welke dat is. In mijn tijd startte je vanuit een xterminal de applicatie
  setup
  op en stelde je de geluidskaart in. Dat kan volgens mij nog steeds.
  Daarnaast heeft RH Anaconda oid, waarmee je dit via een grafische interface moet kunnen regelen..

  In deze thread werd ook gerept over het commando
  insmod
  Heb je die al geprobeerd als root? Gewoon intypen achter een prompt.

  Succes,
  Max
 • Correctie, dit is het commando:

  [code:1:ee417e82d1] modprobe emu10k1[/code:1:ee417e82d1]

  Heb je dat al geprobeerd? Als het goed is, is dat voldoende om de geluidskaart te intitialiseren

  Succes, Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.