Vraag & Antwoord

OS Linux

XP/Linux combinatie...

13 antwoorden
  • ik ga de gok wagen om ook maar 's met Linux aan de slag te gaan...(redhat 7.3) dit in combinatie met Windows XP... alleen twijfel ik over de partities, etc... wat is het beste om te doen op mijn 8.2 GIG HD met 320 MB intern geheugen.. ik had dit in m'n gedachten: C: Bootbestanden --> 200 MB of nog kleiner (FAT) D: Windows XP --> 3 GIG (NTFS) E: Swap Windows ---> 500 MB (te veel of te weinig?) (NTFS) F: Linux Red Hat --> 3 GIG (ext3) G: Linux Swap ---> 500 MB (ext3) H: Data, etc... ---> rest.. (NTFS) of zijn er betere opties?? en als ik Linux ga installeren formateerd die de aangewezen partities automatisch in z'n format (ext 3 geloof ik?) of moet ik dat van te voren doen??? bij voorbaat dank...
  • Als je dingen wilt delen tussen linux en XP kan je beter die laatste partitie FAT maken. De linux swap partitie hoeft niet zo groot (tenzij je echt programma's gaat draaien die veel geheugen in beslag neemt). Ik kom met mn 128 mb geheugen praktisch nooit boven de 150 mb swap. Aleen als ik met konqueror op het web zit, maar dit is volgens mij een fout in konqueror.
  • De Install geeft de optie of je automatisch wil partitoneren (dus dat de install het voor je doet) of handmatig met disk druid (grafisch)of fdisk (dos-achtig) Het kan zijn dat ze bij de installatie zerlf aanbieden een ander partitionerings schema te kiezen. Vaak komt er ook een /boot directory. Maar die IMHo niet nodig als aparte dir. Wat je het beste kan doen is zeggen dat je handmatig met diskdruid de partities wil aanpassen (tenzij je ziet dat ze je een goed partionerings schema aanbieden). Kies dan je lege ruimte gereserveerd voor Linux en maak dan een /256 Swap en een / ext3 formaat Lilo plaats je op je master boot record (MBR) en de install gaat beginnen..als ie klaar is met alles te installeren zal ie je netwerkkaart (indien aanwezig) en je Videokaart configureren qua resolutie etc. Dan is ie klaar en reboot ie..dan zal je waarschijnlijk niet meteen Xp in je LILO lijstje vinden maar dat is simpel bij te werken. Lata me maar weten als je zover bent gekomen.. M.
  • jij ook hier?? ;) maar als Lilo 'm niet meteen vind, hoe moet ik 'm dan wel pakken?? ik weet namelijk zeer weinig van Linux en wil graag wel direct XP kunnen draaien...
  • Dan moet je je lilo.conf aanpassen. Wat je het beste kan doen is (als je een internetverbinding hebt met je Linux bak)webmin downloaden. (www.webmin.com) Dan doe je het volgende: -open een shell (dat zwarte schermpje wat je in je GUI KDE ziet) -doe dan: tar zxvf webmin*.tar.gz -dan pakt ie alles uit..als ie klaar is dan -doe je: cd /web* -doe dan: ./setup.sh -geef op alles de default instelligen (Enter) en kies voor start with boot: y -uiteindelijk is ie klaar en zegt ie dat je je webmin interface kan benaderen in een browser (mozilla,netscape,konqueror,lynx,opera) op http://localhost:10000 -log daar in met de login en ww die je hebt opgegeven in de installatie -ga naar het tabblad HARDWARE -daar staat een LILO bOOTUP cONFIGURATION optie , klik die aan -kies dan voor de optie: CREATE NEW BOOT PARTITION -Bij NAME voer je bijv. Windows in -Bij PARTITION TO BOOT kies je IDE DEVICE PARTITION A (of welke NTFS achter staat en dus je XP staat) -Dan kies je voor SAVE zodat nu deze optie bij je LILO erbij komt te staan de volgende keer dat je boot. -Nadat je SAVE hebt gedaan ga je weer terug naar het vorige scherm. -Druk nu op APPLY CONFIGURATION -dan zie je hoe hij je LILO aanpast..uiteindelijk is ie klaar na 2 seconden of zo. -Reboot je computer door KDE af te sluiten (afsluit iccontje rechtsonderaan) en kies dan ook uiteindelijk voor de optie RESTART COMPUTER -Als je computer reboot zal de WINDOWS optie in je start menuutje (LILO menu) erbij staan. Als je dit allemaal lees lijtk het een heel karwei maar wat je eigenlijk doet is zeggen dat er nog een OS is en dan LILO die moet zien..that's it. Lees alles wat hier staat goed rustig 1 voor 1 door en probeer het stap voor stap. Lukt het niet , post het dan hier in of liever in het Amalgamation Forum. :roll: Lees goed wat er staat dan zal je ook een heel eind kunnen komen..Linux lijkt heel moeilijk maar Linux verteld vaak erg goed waar de fout zit. Suc6! M.
  • [quote:efae0c6679="MVE"]Dan moet je je lilo.conf aanpassen. Wat je het beste kan doen is (als je een internetverbinding hebt met je Linux bak)webmin downloaden. (www.webmin.com) Dan doe je het volgende: -open een shell (dat zwarte schermpje wat je in je GUI KDE ziet) -doe dan: tar zxvf webmin*.tar.gz -dan pakt ie alles uit..als ie klaar is dan -doe je: cd /web* -doe dan: ./setup.sh -geef op alles de default instelligen (Enter) en kies voor start with boot: y -uiteindelijk is ie klaar en zegt ie dat je je webmin interface kan benaderen in een browser (mozilla,netscape,konqueror,lynx,opera) op http://localhost:10000 -log daar in met de login en ww die je hebt opgegeven in de installatie -ga naar het tabblad HARDWARE -daar staat een LILO bOOTUP cONFIGURATION optie , klik die aan -kies dan voor de optie: CREATE NEW BOOT PARTITION -Bij NAME voer je bijv. Windows in -Bij PARTITION TO BOOT kies je IDE DEVICE PARTITION A (of welke NTFS achter staat en dus je XP staat) -Dan kies je voor SAVE zodat nu deze optie bij je LILO erbij komt te staan de volgende keer dat je boot. -Nadat je SAVE hebt gedaan ga je weer terug naar het vorige scherm. -Druk nu op APPLY CONFIGURATION -dan zie je hoe hij je LILO aanpast..uiteindelijk is ie klaar na 2 seconden of zo. -Reboot je computer door KDE af te sluiten (afsluit iccontje rechtsonderaan) en kies dan ook uiteindelijk voor de optie RESTART COMPUTER -Als je computer reboot zal de WINDOWS optie in je start menuutje (LILO menu) erbij staan. Als je dit allemaal lees lijtk het een heel karwei maar wat je eigenlijk doet is zeggen dat er nog een OS is en dan LILO die moet zien..that's it. Lees alles wat hier staat goed rustig 1 voor 1 door en probeer het stap voor stap. Lukt het niet , post het dan hier in of liever in het Amalgamation Forum. :roll: Lees goed wat er staat dan zal je ook een heel eind kunnen komen..Linux lijkt heel moeilijk maar Linux verteld vaak erg goed waar de fout zit. Suc6! M.[/quote:efae0c6679] vergeet niet voordat je ./setup.sh doet eerst ff als r00t moet inloggen "su" in the terminal gevogt met passw. ook is het raadzaam bij linux niet in C: , D: of E: en zo te gaan denken. RedHat op <driveletter> klinkt mij veel te eng. noem het bij de werkelijke naam van het beestje (device + mountpoint)
  • [quote:8388a8ee8d="Gijzz"]E: Swap Windows ---> 500 MB (te veel of te weinig?) (NTFS)[/quote:8388a8ee8d] Te weinig. In Windows ME heb ik een swap van 450 MB en dan is dat nog niet genoeg. In Linux heb ik maar een swap van 128 MB en alles draait prima. XP vreet zoveel meer geheugen dan ME..
  • geprobeerd, maar 't is redelijk uitgelopen op een fiasco eigen schuld dikke bult, dat wel... hier is wat ik gedaan heb.. partities aangemaakt voor Windows, Linux, Swap, etc. met Partition Magic...vervolgens Win geinstalleerd, daarna Red Hat.. het installeren ging nog redelijk, kon ze op de juiste partities kwijt, etc.. vervolgens begon ie de hardware te detecteren, maar hij vond niet m'n netwerkkaart, sterker nog er stond helemaal geen optie voor... vervolgens Lilo aangegeven als bootmanager rest geinstalleerd toen computer opnieuw opgestart Lilo gaf alleen Linux en DOS aan, Linux opgestart Geprobeerd internetverbinding te maken, maar kreeg dat niet voor elkaar... overal gezocht om dit wel voor elkaar te krijgen...om verbinding te krijgen moet ik namelijk een computernaam CC44.... en de werkgroep @home invullen, anders doet ie 't niet.. geprobeerd Lilo te configureren om Windows te vinden, niet gelukt.. twee uur zitten kloten met allerlei instellingen, zonder resultaat.. vervolgens met Partition Magic (DOS Disk) Linux partitie gedelete.. computer opnieuw opgestart, maar waar ik al bang voor was, Lilo stond er nog... vervolgens alles, maar dan ook alle partities geformateerd...nog steeds Lilo... alle partities weer 1 gemaakt, raw data met Windows Setup geformateerd naar NTFS en vervolgens XP er opgezet... geen succes dus... maarrr, ik wil Linux best proberen, maar dan MOET de bootmanager (Lilo, welke dan ook) direct XP kunnen herkennen en bovendien m'n i-net verbinding het gaan doen en de explorer (browser) die erin zit (weet ff niet welke naam) wel mijn tweede HD kunnen vinden met muziek, etc...wat ie dus niet deed.... hoe dit te doen/op te lossen???
  • Zie amalgamation ;) M.
  • [quote:c0d0288940="Gijzz"]Lilo gaf alleen Linux en DOS aan[/quote:c0d0288940] DOS [b:c0d0288940]is[/b:c0d0288940] Windows....
  • Eigenlijk is het andersom windows is dos. Heb je wel geprogeerd om de lilo-optie dos op te starten??? Max
  • Tja, ander punt is dat lilo in het mbr staat. Hoe krijg je hem daar uit? Door met een opstartdiskette van XP het mbr te herstellen. Of door een nieuwe Windows te installeren, werkt ook. Wat heb je met lilo gedaan om te trachten dat hij xp kan vinden? Max
  • LILO "vind" toch helemaal niks? Je schrijft in een configfile welke partities er zijn en LILO probeert de bootsector van die partitie te lezen op te starten.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.