Vraag & Antwoord

OS Linux

RPM installaties & dependencies

Anoniem
areana
18 antwoorden
 • Hallo,

  Wie kan mij helpen: Elke keer als ik iets wil installeren krijg ik meldingen van: ik mis dit pakket, ik mis dat pakket. Dan wil ik een van die pakketjes installeren, maar dan missen die weer libs enz. Met welk commando, of op welke manier installeer ik een RPM inclusief de bijbehorende libs en devel-packages???? Ik ben gemiddeld een half uur bezig als ik 1 stom programmaatje wil installeren.

  Bedankt.
 • hehe… en daarom lopen zoveel mensen te gdvr-en op rpm… leuk idee, maar de praktijk bewijst anders… indien mogelijk liever source packages downloaden, is vaak nog eenvoudiger dan rpm… rpm is een package manager van niks…

  maar goed, met de optie –test kun je uitzoeken of rpm de package goed gaat installeren, en of er eventueel dependencies zijn… normaal gesproken houdt rpm zich hier heel strikt aan, maar dit is te omzeilen met de optie –nodeps (niet altijd aan te raden, vaak maak je het alleen maar erger dan het is)…
 • ik zal ook gewoon voor de source code gaan..
  na de ./configure wijst precies uit wat je nodig heb.. wat mist en zo.. ff een search in google/linux en die packages downloaden.

  sourcecode is inderdaad 20x makkelijker dan rpm
 • Gebruik Red Carpet. Meer informatie op www.ximian.com
  Een RPM kun je hier downloaden:
  ftp://ftp.ximian.com/pub/ximian-gnome/
  De binary is statisch gelinkt dus die RPM van Red Carpet heeft weinig dependencies.

  En RPMs kun je ook opzoeken op rpmfind.net
 • [quote:c032fb67fb="KayJay"]ik zal ook gewoon voor de source code gaan..
  na de ./configure wijst precies uit wat je nodig heb.. wat mist en zo.. ff een search in google/linux en die packages downloaden.

  sourcecode is inderdaad 20x makkelijker dan rpm[/quote:c032fb67fb]
  Maar als die specifieke source toevallig een bibliotheek nodig heeft die je nog niet geinstalleerd hebt staan zul je net zo goed deze afhankelijkheid moeten oplossen (i.e. die bibliotheek installeren). Dus wat is het verschil ?
  RPM waarschuwt je alleen nog eens dat die afhankelijkheden aanwezig zijn.
 • Oeps…
  [waar is die verwijderbutton eigenlijk ?]
 • ehm… verwijderbutton waarvoor?
 • De verwijder button bestaat niet meer. Je kunt je eigen posts niet meer deleten. :(
 • [quote:08386ead35="marcelk"][quote:08386ead35="KayJay"]ik zal ook gewoon voor de source code gaan..
  na de ./configure wijst precies uit wat je nodig heb.. wat mist en zo.. ff een search in google/linux en die packages downloaden.

  sourcecode is inderdaad 20x makkelijker dan rpm[/quote:08386ead35]
  Maar als die specifieke source toevallig een bibliotheek nodig heeft die je nog niet geinstalleerd hebt staan zul je net zo goed deze afhankelijkheid moeten oplossen (i.e. die bibliotheek installeren). Dus wat is het verschil ?
  RPM waarschuwt je alleen nog eens dat die afhankelijkheden aanwezig zijn.[/quote:08386ead35]


  das waar.. het dependency probleem blijf je houden… toch vindt ik de sourecode makkelijker… het houdt tenslotte ook geen database bij en is makkelijker te verwijderen ook.
  rpm's zijn linker omdat het binaries zijn… een keer een verkeerde rpm (voor een andere distro) en je kan gigantisch in de problemen komen..
  bij mij heeft een keer een of andere xml lib gevonden op rpmfind ervoor gezorgt dat het een groot deel van kde aan gort ging..
  sourcecode is dus altijd veiliger
 • Ehm…. ——-> Red Carpet

  Die download automatisch de dependencies die je nodig hebt.
 • [quote:bd039c1496="marcelk"]Oeps…

  [waar is die verwijderbutton eigenlijk ?][/quote:bd039c1496]
  Naast de Quote (alleen als je mod bent :D )
  Je kunt foute berichten gewoon staan laten en bijv. mij een privéberichtje sturen om hem weg te laten halen.
  Dubbele postings haal ik weg als ik ze zie staan, mocht ik eentje vergeten, mail me dan

  Max
 • [quote:cbd287b30f="RobertV"]De verwijder button bestaat niet meer. Je kunt je eigen posts niet meer deleten. :([/quote:cbd287b30f]

  Jawel, maar alleen binnen (ik dacht) een kwartier.

  [edit]Toch niet meer (was in de war met het vorige forum). Waar is nou die verwijder button om deze post te verwijderen :( [/edit]
 • Hoe verwijder je de source code installatie dan??? Met RPM is dit simpel met het commando "RPM -e <pakket>". Zo'n "make install" kopieert naar 20 verschillende directories. Moet ik ze allemaal handmatig verwijderen? En na een paar dagen ben ik al vergeten waar alles staat :)

  Grz.
 • [quote:ad5a5d1a24="mkrijtenberg"]Hoe verwijder je de source code installatie dan??? Met RPM is dit simpel met het commando "RPM -e <pakket>". Zo'n "make install" kopieert naar 20 verschillende directories. Moet ik ze allemaal handmatig verwijderen? En na een paar dagen ben ik al vergeten waar alles staat[/quote:ad5a5d1a24]de manier van verwijderen hangt er nogal van af… meestal kun je programma's weer verwijderen met een command als 'make uninstall' in de install dir van de app… (staat overigens altijd wel in de readme die vrijwel altijd mee wordt geleverd in de tarball…)
 • Gentoo, gemak van een "packagemanager" en de snelheid van de sourcecode… :wink:
 • [quote:2be9f23901="knopper"]Gentoo, gemak van een "packagemanager" en de snelheid van de sourcecode… :wink:[/quote:2be9f23901]idd, maar dat lijkt me nou niet echt een goed id voor de n00bies hier… ;)
 • [quote:b525f0694f="areana"]idd, maar dat lijkt me nou niet echt een goed id voor de n00bies hier… ;)[/quote:b525f0694f]

  Ach, je moet er wat voor over hebben, toch? :D
 • Maarre… en Red Carpet dan…..? :-?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.