Vraag & Antwoord

OS Linux

Groot nieuws: er komt 1 standaarddistro!

Anoniem
danieldk
15 antwoorden
 • Caldera, Conectiva, SuSE en TurboLinux gaan samen hun Linux producten op 1 en dezelfde distributie baseren, als aanval op RedHat's dominantie in de Linuxmarkt. Vandaag komt volgens eWeek de officieele aankondiging, zie meer info op:

  http://www.eweek.com/article/0,3658,s=701&a=27405,00.asp
 • Ik dacht naar aanleiding van de topic-titel dat er echt [b:6363033193]één[/b:6363033193] (officiële) standaarddistro zou komen.
  Maar dat is dus niet per se zo: deze standaarddistro hoeft natuurlijk niet per se [b:6363033193]de[/b:6363033193] (officieuze) standaarddistro te worden. Ben wel benieuwd…
 • hmmm is dat wel zo goed nieuws?
  hoe minder versnippering in distro's hoe minder concurrentie . en minder concurrentie is nooit leuk..
  maareh wordt dan die distro gratis? :D of is de invloed van die groene hagedis dan zo groot dat je alsnog ervoor moet betalen.
 • Dat is heel goed nieuws!!
  Hopelijk sluiten mer distro's zich hier bij aan, of zorgen ze er voor dat ze tenminste compatible zijn met deze distro.

  Groot obstakel nu is dat elke distro alles anders doet. Gevolg is dat zelfs zoiets banaals als het maken van een menu-ingang in kde/gnome voor de softwarebouwer een crime is omdat elke distro zijn eigen specifieke menu-opbouw er op na houdt. Hierdoor is het niet bepaald aantrekkelijk voor softwarebouwers om Linux-software te schrijven…
  Max
 • [quote:48f248e6b7="dextertje"]Ik dacht naar aanleiding van de topic-titel dat er echt [b:48f248e6b7]één[/b:48f248e6b7] (officiële) standaarddistro zou komen.
  Maar dat is dus niet per se zo: deze standaarddistro hoeft natuurlijk niet per se [b:48f248e6b7]de[/b:48f248e6b7] (officieuze) standaarddistro te worden. Ben wel benieuwd…[/quote:48f248e6b7]

  Het voordeel is dat de distro's samen eigenlijk marktleider zijn over de hele wereld, behalve de VS. (SuSE in Europa, Connectiva in Z. Amerika, TurboLinux in de pacific rim, Caldera in de zakelijke markt) Dus in zekere zin wordt het wel een standaarddistro.
 • Vanuit het oogpunt van concurentie is het wenselijk dat er tenminste twee en het liefst drie of vier grote Linux-distributeurs (?) zijn, die aan elkaar gewaagd zijn. Dat is beter dan één marktleider die de hele aardbol domineert. Als ze vervolgens allemaal de zelfde standaarden hanteren (zoals bij hardware vaak al het geval) zou het perfect zijn.
 • Hier zitten natuurlijk ook enkele nadelen aan.
  Ten eerste broeit er al tijden iets in Linux-land: RH vs de rest van Linux. RH is nmlk al een tijdje bezig om haar OSS-ideeën te patenteren. Wat een krom resultaat oplervert, een oss-product met een softwarepatent. Je mag het dus gebruiken, maar als RH dat niet bevalt gaan ze mogelijk ten strijde met het patent in de rechterhand. Een sterk blok tegen RH zou wel eens een patentenstrijd kunnen doen oplaaien..

  RH is al bezig door competitive upgrades aan te bieden, maw je kunt de RH-box goedkoper kopen als je reeds eenandere distro hebt gebruikt…

  Verder heeft IBM vrij grote belangen in SuSE, Turbo Linux en Caldera. Niet verrasend zijn dat 3 van de 4 spelers in dit verbond. Krijgen we straks een IBM-Linux met als merknamen suse, caldera connectiva en turbo?

  Daarnaast is er de issue de vrijheid van de code.
  We weten allemaal dat suse huiverig is om haar tools (yast) als oss vrij te geven, nu is het een soort shared source à la MS. Turbo Linux lonkt naar een per-installatie-licentie, en Caldera heeft die al een tijdje.
  Alleen Connectiva is een volledig OSS-distro.
  Kan is groot dat door de involed van Caldera en Turbo deze 'superdistro' net langer vrij te verkrijgen is, maar dat er per kopie/installatie betaald moet worden.

  Max
 • Dat laatste zou weleens de doodsteek voor Linux kunnen worden dan :(

  Verder is het natuurlijk alleen maar wenselijk dat er nu eindelijk eens één standaard installatie methode komt. Dus één standaard en meerdere distributie's zodat je eindelijk eens gewoon een rpm kan installeren zonder je bestaande distro helemaal omzeep te helpen.

  Dat de diverse distro's een eigen installatie tool hebben is alleen maar leuk maar laat ze in vredesnaam nu eens de programma's en bestanden daar zetten waar ze horen :evil:
 • [quote:014e65f33f="maximilaan"]

  Verder heeft IBM vrij grote belangen in SuSE, Turbo Linux en Caldera. Niet verrasend zijn dat 3 van de 4 spelers in dit verbond. Krijgen we straks een IBM-Linux met als merknamen suse, caldera connectiva en turbo?

  Max[/quote:014e65f33f]

  vergeet niet dat "big blue" tevens veel geld in RedHat heeft gepompt..
  Suse is niet de enige als het om IBM gaat.
 • [quote:7318310ffa="maximilaan"]
  Verder heeft IBM vrij grote belangen in SuSE, Turbo Linux en Caldera. Niet verrasend zijn dat 3 van de 4 spelers in dit verbond. Krijgen we straks een IBM-Linux met als merknamen suse, caldera connectiva en turbo?
  [/quote:7318310ffa]

  Op zich is er weinig mis mee, het is vergelijkbaar (toegegeven, niet hetzelfde) als wat Be deed met BeOS R5, Be ontwikkelde BeOS, maar de verkoop ging via lokale distributeurs. De lokale distributeurs kennen veel beter de lokale markt en in het geval van Linux is samenwerking voordelig omdat je niet 4x een groep aan de installatie laat werken, maar slechts 1x, waardoor er resources overblijven voor andere ontwikkeling.

  [quote:7318310ffa]
  Daarnaast is er de issue de vrijheid van de code.
  We weten allemaal dat suse huiverig is om haar tools (yast) als oss vrij te geven, nu is het een soort shared source à la MS. Turbo Linux lonkt naar een per-installatie-licentie, en Caldera heeft die al een tijdje.
  Alleen Connectiva is een volledig OSS-distro.
  Kan is groot dat door de involed van Caldera en Turbo deze 'superdistro' net langer vrij te verkrijgen is, [/quote:7318310ffa]

  Wat verkoop en gebruik gezien hebben TurboLinux en Caldera nauwelijks marktaandeel en dus waarschijnlijk weinig invloed. Als vrijheid een rol gaat spelen wordt dit waarschijnlijk voornamelijk een discussie tussen SuSE en Connectiva (Connectiva heeft een gigantische markt in Z-A). Mochten er restricties ontstaan, dan krijgen ze waarschijnlijk een grote anti-beweging in de OSS community, dus dat zou geen tactische zet zijn.
 • Wat die patenten van RedHat betreft, lees dit eens:
  http://www.redhat.com/legal/patent_policy.html
  Ze zijn min of meer gedwongen om patenten aan te vragen om zichzelf te kunnen verdedigen wanneer ze zelf patenten schenden. Ik kan ze geen ongelijk geven…
 • Er is nog meer info (let op, het zijn meerdere pagina's): http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/newss/4226/1/

  Vooral deze quote is interessant: "Under the new agreement, each company will have its own role to play. SuSE Linux will act as the systems integrator for the distribution, tying all of the code and packages together into UnitedLinux. The other three companies will act in more quality assurance and testing roles. "
 • Here it is: http://unitedlinux.com/
 • De ellende begint al http://www.linuxandmain.com/modules.php?name=News&file=article&sid=83 , als het echt per-seat licensing wordt dan ben ik het met RMS eens.
 • [quote:196cbdc372="danieldk"]De ellende begint al http://www.linuxandmain.com/modules.php?name=News&file=article&sid=83 , als het echt per-seat licensing wordt dan ben ik het met RMS eens.[/quote:196cbdc372]

  Grote flamewar op Slashdot over dat RMS een grote egoist is, dat ie alleen maar mensen probeert over te halen om de GPL te gebruiken en waarom BSD zoveel beter is dan de GPL…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.