Vraag & Antwoord

OS Linux

Desktop gebruikers laten inloggen op een server

Anoniem
woutur
10 antwoorden
 • Hoe laat ik desktop gebruikers wanneer ze op een client in een netwerk inloggen gebruik maken van een profiel dat centraal beheerd wordt op een server? Daar moeten dan hun voorkeuren opgeslagen zijn (bookmarks, persoonlijke documenten en dergelijken, niets moet lokaal op te slaan zijn). Kunnen programma's dan wel lokaal draaien (zoals Kofifce en dergelijken) terwijl het opslaan alleen op de server mag?
 • Eeen zwevend profiel aanmaken door in het profile-path een verwijzing te maken naar een folder op de server.
 • Waar staat dat profile path? Bovendien wil ik niet dat er op de lokale schijf geschreven kan worden noch dat er dingen lokaal bij gehouden moeten worden (zoals profielen, dat moet allemaal centraal gebeuren).
 • Als je een gebruiker onder NT aanmaakt, kan je een padnaam aangeven in het profile-path, het beperken van het niet lokaal mogen schrijven is moeilijker, mede omdat windows en applicaties vaak schrijfrechten moeten hebben
 • Nee hoor want:
  a) dit gaat om Linux
  b) bij windows heet zoiets Terminal Services of Citrix :-)

  Voor linux heb je zoiets als een X-terminal client..hoe fo wat weet ik niet precies maar Googles. weet dat wel! :-)

  het is zeker mogelijk..je maakt een X connectie naar een draaiende Xserver en kan dan gewoon werken op die Xserver..alle muis,toets en beeldscherm gegevens gaan dan alleen over de connectie.
  Daarmee kan je dus een 386 erg snel met KDE3 bijv. laten werken.
  je moet dan wel een lekkere zware server hebben en een goeie verbinding tussen client en server.

  Suc6!

  M.
 • Laten we ervan uit gaan dat ik niet X over het netwerk of andere applicaties daarover wil draaien. Die kunnen wel lokaal draaien (alhoewel, voor later is het misschien een optie maar dan moet ik wel een heeele zware server hebben denk ik als 10 mensen tegelijk willen internetten bv.). Bovendien draaien de clienten ook op linux. Geen enkel MS produkt wil ik hebben.
 • 10 mensen tegelijekrtijd internetten?!
  Je kan 100 mensen zo over een 386 met 16 MB ram laten internetten met een Linux Floppie Router!
  En zo zwaar hoeft een X server ook al weer niet et zijn..wij werken hier met een pentium 3 met daarop een X server draaiende en soms zitten er wel 25 mensen remote op ingelogd en zitten ze van alles te doen.
  Linux biedt je gratis die optie en mogelijkheid.

  M.
 • drie manieren om gebruikers overal hun eigen homedir met documenten en instellingen te laten hebben:
   [*:b7c96b0a76]alle client machines zonder harde schijf kernel laten booten over netwerk. Dan ook root filsystem (/) over netwerk mounten. Administratie is erg makkelijk (1 machine maar) [*:b7c96b0a76]alle client machines /home laten mounten via NFS, intermezzo of Coda filesystem. Apps lokaal installeren of /usr ook over NFS mounten. Iets meer admin. [*:b7c96b0a76]de clients alleen X laten draaien, en via XDMCP mensen remote laten inloggen. Voordeel: voor de client voldoet een pentium 1/ 75 Mhz met een goede videokaart en monitor. Een snel netwerk is er toch meestal al wel. Admin is weer vrij makkelijk. Die server moet vooral veel geheugen hebben, voor officewerk is gigantische snelheid niet eens echt van belang. (denk ik) [/list:o:b7c96b0a76]Bij mij thuis gebruik ik ook remote X over 100Mbit netwerkje en dat werkt echt bijzonder aardig!
 • Kan je de bandbreedte die VNC gebruikt over een netwerk enigszin vergelijken met de bandbreedte die X voor een remote client gebruikt?

  Daarnaast: voor diskloze clients heb je netwerkkaarten nodig met een programmeerbaar EPROM niet?

  Hoeveel geheugen hebben we het over als we praten over een PIII server?

  En voor MVE: Ik heb zelf hier thuis een router staan die 9 mensen bedient, daar weet ik de hoed en de rand wel van :) Alleen die functioneert daarnaast nog als webserver, fileserver, ftp server, firewall en voicecom server. Is ook maar een p200.
 • Izze mooi, alleen als 1 van je services niet secure is is je firewall ook meteen gebroken en dus je security.
  Mijn advies is altijd om de firewall outside of the network te draaien.
  Dan kunnen ze alleen maar 1 machine kraken en niet je hele netwerk (de firewall blijft dienst doen)
  Je mailserver moet er dan bijv. alleen van afzien.
  Net zoals ik windows met een zonealarm firewall afkeur.
  Als er ergens een gaatje zit die je hele systeem exploitable maakt dan ben je nergens!

  M.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.