Vraag & Antwoord

OS Linux

Geluid

Anoniem
aj.werkhoven
37 antwoorden
  • Ik zt mij al af te vragen waarom hdb5. Klopt idd niet. Het werkt als volgt:

    de eerste patitie op de eerste IDE schijf op de eerste controller krijgt de volgende naam:
    /dev/hda1

    de tweede partitie op dezelfde schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/hda2

    de eerste patitie op de tweede IDE schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/hdb1

    de eerste partitie op de eerste SCSI schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/sda1

    de eerste partitie op de tweede SCSI schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/sdb1

    In jouw geval wordt het dus hdb4
  • [quote:d64b9e5e4e="aj.werkhoven"]M:\ is bij mij de vierde logische partitie in de extended op d tweede HD (primairie slave). Het bestandje heet andes:
    "VIA RH7.2-7.1 Audio Driver Installation ver 0.92A" (een winzip bestand). Werkt dat op dezelfde manier als dat andere bestandje jolo? [/quote:d64b9e5e4e]
    4de logische partitie (primair slave) is /dev/hdb8

    Waar komt dat bestand "VIA RH7.2-7.1 Audio Driver Installation ver 0.92A" vandaan. Vanaf bij het moederbord geleverde cd-rom? Dan zit als het goed is, na het met Winzip uitgepakt te hebben een Read-me ( of iets wat daar op lijkt) bestand er bij. :wink:
    Het bestand dat gedownload kan worden van http://www.viaarena.com/?PageID=69 heet 74audio_Linux_package1.14.zip :wink:

    [quote:d64b9e5e4e]
    Wat bedoel je met "setup gedraaid in charactermode" jhb. Ik kan charactermode nergens vinden.
    [/quote:d64b9e5e4e]
    Dan start RH7.2 zeker direct op in Xwindows?! Charactermode ofwel textmode is zoals KayJay zegt init3. Zie verder de uitleg van maximilaan http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=60819&highlight=runlevels :)
  • [quote:afc0de7a18="water"]Ik zt mij al af te vragen waarom hdb5. Klopt idd niet. Het werkt als volgt:

    de eerste patitie op de eerste IDE schijf op de eerste controller krijgt de volgende naam:
    /dev/hda1

    de tweede partitie op dezelfde schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/hda2

    de eerste patitie op de tweede IDE schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/hdb1

    de eerste partitie op de eerste SCSI schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/sda1

    de eerste partitie op de tweede SCSI schijf krijgt de volgende naam:
    /dev/sdb1

    In jouw geval wordt het dus hdb4[/quote:afc0de7a18]
    /dev/hdb4 is de 4de
  • Misschien heb ik ergens wat gemist, maar heeft hij dan nog 7 partities op die schijf staan? Het is toch gewoon een kwestie van tellen? Of worden logische stations vanaf nummer 5 geteld en primaire partites 1 t/m 4?

    Kleine wijziging / toevoeging: in console "fdisk /dev/hdb" intypen. "m" geeft alle opties weer, "p" tovert de partitie-indeling op het scherm, "q" zorgt voor beeidnging van het progje zonder wijzigingen. Wees gewaarschuwd: je kunt hiermee je volledige partities verwijderen!
  • [quote:2dbb32459d="water"]Misschien heb ik ergens wat gemist, maar heeft hij dan nog 7 partities op die schijf staan? Het is toch gewoon een kwestie van tellen? Of worden logische stations vanaf nummer 5 geteld en primaire partites 1 t/m 4? [/quote:2dbb32459d] Inderdaad, op een harddisk zijn altijd 4 partities gereserveerd voor primaire partities. Zodat de eerste logische partitie altijd bij 5 begint. Het kan dus ook een harddisk zijn met slechts 4 logische partities in 1 extended partitie. :wink:

    /dev/hdb1
    /dev/hdb5
    /dev/hdb6
    /dev/hdb7
    /dev/hdb8

    Zie http://nl.linux.org/doc/books/sag/partitions.html :)
  • Leuke discussie over de partities. Ik zal de aanwijzingen volgen en jullie vertellen welke het precies is.
    jolo: ik heb heet bestand "VIA RH7.2-7.1 Audio Driver Installation ver 0.92A" van de site van Via. Maar dat is dus alleen een installation guide.
    Vandaag geen tijd gehad om het verder uit te pluizen, morgen ga ik al jullie adviezen eens rustig proberen. Hopelijk hoor ik dan mijn mp3's uit m'n boxen knallen. Bedankt tot zover.
  • Het mount verhaal is nu ok. De mp3's staan bij mij in /dev/hdb9 (telfoutje :oops: ).
    De logische beginnen idd te tellen bij 5.
    Het geluidsbetandje lukte niet helemaal. Ik heb het idee dat de installatie van linux ergens niet helemaal goed is gegaan; bij het afsluiten kreeg ik steeds een FAILED ipv alleen maar ok's. Het afsluiten gaat echter zo snel dat ik niet alles kon lezen. Het was iets met mixer of zo. Heb nu de Linux partitie maaar eens geformateerd en ga hem eerst opnieuw installeren. Bedankt voor alle uitleg.
    En als het na hernieuwde installatie nog niet lukt meld ik me weer :wink:
  • [quote:8e5144b181="aj.werkhoven"]Het geluidsbetandje lukte niet helemaal. Ik heb het idee dat de installatie van linux ergens niet helemaal goed is gegaan; bij het afsluiten kreeg ik steeds een FAILED ipv alleen maar ok's. [/quote:8e5144b181]
    In dat geval kun je het beste alle stappen noteren, vanaf het uitpakken van het 74audio.rht72b.athlon.gz bestand tot het einde van het installeren. :) Als het fout gaat post dan alle genoteerde stappen. :roll: De Linux drivers op cd cd-rom van het moederbord kun je beter niet gebruiken.
    En wat dat opnieuw installeren betreft, komt me bekent voor: in het weekend werkte mijn usb muis niet (goed) meer in SuSE 8.0. Dus heb ik SuSE opnieuw geïnstalleerd omdat dat sneller gaat dan het zoeken naar de fout. :lol:
  • OK Jolo, doe ik. Gisteren na hernieuwde installatie en voor het eerst weer starten toch iets geks gezien de voorbij flitsende mededelingen; iets van "unknown southbridge; contact……." en toen was 't al weer van m'n scherm afgescrolled. Ik begin te vermoeden dat dat misschien de oorzaak is. Is het mogelijk om -net als in windows- de pauzeknop oid te gebruiken om het opstarten te volgen?
  • [quote:38119f0a08="aj.werkhoven"]iets van "unknown southbridge; contact……." [/quote:38119f0a08] Om mee te beginnen heeft de Pause Break toets heeft geen betekenis in Linux. :wink:
    Als je al in Xwindows bent type je in een Xterminal: dmesg | grep Unknown (let op de hoofdletter) :roll:
    [root@node1048e root]# dmesg | grep Unknown
    Unknown bridge resource 0: assuming transparent

    Volgens mij hoef je om die unknown southbridge niet druk te maken. :) Heeft in ieder geval niets met je geluid probleem te maken. :wink:
    Hardware informatie: Start Here dubbelklik op System Settings > Hardware Browser. :roll:
  • OK, in de read-me kom ik tot E;
    het .gz bestand is gekopieerd en als volgt uitgepakt:
    "[root@localhost viaudio]# tar xzvf 74audio.rht72b.athlon.gz ./viaudio"
    Dit gaf de volgende regels;
    "74audio.rht72b.athlon/
    74audio.rht72b.athlon/soundcore.0
    74audio.rht72b.athlon/viaudio.0
    74audio.rht72b.athlon/vinstall
    74audio.rht72b.athlon/vunstall"
    "[root@localhost viaudio]#"

    Volgens de read-me moet ik nu:
    "Change directory to the relative directory to do the installation.
    # ./vinstall of # sh vinstall

    Hier loopt het dus fout.
    1. Wat gaat er nu mis?
    2. Is er nog een alternatief voor de pauzeknop in Linux bij het opstarten? :o
  • [quote:102531ad9f="aj.werkhoven"] Volgens de read-me moet ik nu:
    "Change directory to the relative directory to do the installation.
    # ./vinstall of # sh vinstall

    Hier loopt het dus fout.
    1. Wat gaat er nu mis?
    2. Is er nog een alternatief voor de pauzeknop in Linux bij het opstarten? :o[/quote:102531ad9f] Bedoel je net zo in dos, de opdrachten regel voor regel uit te voeren? Geen idee, wat wel mogelijk is als Linux opgestart is in textmode, dus zonder Xwindows, dan kan met het indrukken van de shifttoets en Page Up omhoog gescrold worden Met Shifttoets en PageDown weer omlaag. :roll:

    Zou je dat gedeelte met dat failed iets gedetailleerder kunnen beschrijven? :wink:
    Had je trouwens zoals ik in mijn reply Geplaatst: Do Jun 06, 2002 7:34 pm BIOS PNP Installed op NO gezet? :)

    En voor de rest zal ik dit geluid driver installatie probleem morgen verder bekijken. :D
  • Nee, niet zoals in DOS. Maar zoals in Windows. Als Windows gestart wordt kan je met de pauzetoets het starten onderbreken en daarna met enter weer verder gaan. Als dat in Linus zou kunnen, kan je volgen wat opgestart wordt en wat er eventueel misgaat.

    Nog duidelijker? :o. Ik heb beschreven wat ik op het scherm zie. Volgens mij wordt het besandje uitgepakt in /viaudio (volgens de gemelde regels op het scherm). Maar als ik in de /vaudio kijk staan die bestandjes er niet :o .
    Op het comando ./vinstall krijg ik dan:
    bash: ./vinstall : No such file or directory
  • [quote:0aed640ac6="aj.werkhoven"]Nee, niet zoals in DOS. Maar zoals in Windows. Als Windows gestart wordt kan je met de pauzetoets het starten onderbreken en daarna met enter weer verder gaan. Als dat in Linus zou kunnen, kan je volgen wat opgestart wordt en wat er eventueel misgaat.
    [/quote:0aed640ac6] De enigste toets die ik ken om Windows te onderbreken is F8, maar die werkt alleen de begin fase van het opstarten.
    :roll: En de Pause toets werkt alleen voor dat het besturingsysteem begint te laden. Voor Linux ken ik géén knop om het opstarten te onderbreken. Is ook niet nodig, want in /var/log/boot.log is de informatie over het opstarten te vinden. (dus ook de fouten) :wink: [quote:0aed640ac6]
    Nog duidelijker? :o. Ik heb beschreven wat ik op het scherm zie. Volgens mij wordt het besandje uitgepakt in /viaudio (volgens de gemelde regels op het scherm). Maar als ik in de /vaudio kijk staan die bestandjes er niet :o .
    Op het comando ./vinstall krijg ik dan:
    bash: ./vinstall : No such file or directory [/quote:0aed640ac6] Ik heb dat bestand 74audio.rht72b.athlon.gz ook uitgepakt. Er verschijnt dan een map met de naam 74audio.rht72b.athlon die de volgende bestanden bevat:
    soundcore.0
    viaudio.0
    vinstall
    vunstall

    cd 74audio.rht72b.athlon
    sh vinstall

    :)
  • OK, goeie tip over het logbestandje.
    'k zal het nog eens proberen en kijken of-t-ie bij mij ook die map aanmaakt. Zo ja, dan moet er geluid komen.
    Ondertussen heb ik nog een oude geluidskaart opgescharreld. Daarmee is het allemaal geen probleem :D .
    Zal binnenkort vertellen of het ook met ac97 gaat werken.
    Bedankt tot zover!
  • :D Vanmorgen eidelijk geluid uit de boxen onder de onboard geluidkaart. Bedankt voor al het geduld!

    Toch nog 1 vraagje: Als ik een mp3-tje selecteer, wordt-ie afgespeeld. Alleen wordt er geen mp3-speler geopend en kan ik het spelende mp3-bestandje niet stoppen??
    Hoe moet dit in Linux?
  • [quote:9bf6ac7cae="aj.werkhoven"]:D Vanmorgen eidelijk geluid uit de boxen onder de onboard geluidkaart. Bedankt voor al het geduld! [/quote:9bf6ac7cae] Bedoel je dat je onboard sound nu werkt na de installatie van die gedownloade AC97 drivers? :wink: [quote:9bf6ac7cae] och nog 1 vraagje: Als ik een mp3-tje selecteer, wordt-ie afgespeeld. Alleen wordt er geen mp3-speler geopend en kan ik het spelende mp3-bestandje niet stoppen??
    Hoe moet dit in Linux? [/quote:9bf6ac7cae] Welke extensie hebben die mp3 van jouw: *.mp3 of *.ogg of iets anders?

    Als het mp3-tje afspeelt dan moet er wel een mp3 speler actief zijn. :roll:

    Klik met rechtermuis knop op een mp3 bestand, en wijs naar open with.
    Daar staan alle programma's die dit mp3 bestand kunnen openen.
    Bij mij staat bovenaan ogg123. Ik ken dit programma niet zo goed.
    Als je het wilt stoppen, open een Xterminal:
    cd /sbin
    killall ogg123
    Het is geen mooie manier om dat programma te stoppen. :o

    Waarschijnlijk kun je beter XMMS als default player nemen. :)
    Klik met rechtermuis knop op een mp3 bestand, en klik op other application.
    Klik op ogg123 en klik op modify en selecteer: do not include in the menu for ogg audio items. Klik op OK.
    Selecteer X Multimedia System. Klik op modify.
    Selecteer: use als default for ogg audio items.
    Klik op OK.
    Klik op Channel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.