Vraag & Antwoord

OS Linux

Dual boot manager

Anoniem
andre@home
11 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar een dualbootmanager waardoor ik Windows XP naast linux mandrake kan draaien. Nu is het wel het geval dat er bij linux een bootmanager bij zit maar dan moet je een speciale linux opstartpartitie hebben. Wie kan mij helpen?
 • Bij Linux is het handig/verstandig om een kleine boot-partitie te hebben. De rest van distro zet je in de zogenaamde root-partitie. Verder heb je nog een aparte SWAP-partitie nodig. Een eenvoudige manier om dit voor elkaar te krijgen is ruimte maken op je schijf en Linux de partities laten maken en formateren. Ik weet niet welke bootmanagers Mandrake meelevert, maar ik gebruik GRUB en die bevalt goed. LiLo werkt o.h.a. ook goed, echter oude versie kunnen niet booten boven de 8GB. Ik weet niet welke versie van Mandrake je wilt gaan gebruiken, maar de nieuwere versies zullen hier waarschijnlijk geen last meer van hebben.
 • Eigenlijk was het de bedoeling om maar 2 partities te maken 1 voor linux en 1 voor windows en dan een bootmanager op mijn windows schijf zetten. Bij mandrake zit er al een standaard bootmanager maar in die kan je de volgorde volgens mij niet veranderen. Nu zoek ik een andere waarbij dat wel kan maar ik weet niet welke.
 • Hoi,

  Een andere optie, is dat je gebruik maakt van een bootloader die je kunt installeren in windows. Een goed voorbeeld is PowerQuest Bootmagic. Zeer gebruiksvriendelijk, en je kunt er ook linux mee booten. Je moet de bootloader van linux dan op de eigen root-partitie installeren. Op die manier ziet Bootmagic het als een systeempartitie.

  Succes.. :)
 • Ja zoiets bedoelde ik. Harstikke bedankt. :D
 • Ik weet niet hoe het met LiLo staat, maar met GRUB kun je alles zelf bepalen. Dwz: automatisch booten naar een bepaalde tijd, bepalen welk besturingssysteem standaard geboot wordt enz. Ik vermoedt dat dat ook met LiLo kan. Beide bootloaders nestelen zich in de bootsector, maar halen hun gegevens uit een config-file. In deze file kun je alles configureren. Bij GRUB kun je zelfs een leuk plaatje op de achtergrond zetten. Hoe het precies bij Mandrake werkt, weet ik niet. Geef in ieder geval even aan welke versie je gebruikt, dan kan iemand anders daar wel een oplossing voor geven.

  Ik weet overigens niet of je bij Boot Magic direct de kernel kunt laden, zonder tussenkomst van LiLo. Maar volgens mij moet alles wat je wil met een bootloader van Linux lukken.

  Nog even over booten vanaf je windows-schijf: los van het besturingssysteem kijkt tijdens het opstarten je computer in de eerste sector van je harde schijf, de zogenaamde bootsector. Of je nu Boot Magic, GRUB of LiLo gebruikt, allemaal plaatsen ze daar een stukje code, die meestal doorverwijst naar de overige files ergens op je harde schijf.
 • antwoord op een aantal vraagstukken
  mandrake kent een heel recente lilo
  mandrake heeft ook grub (deze is standaard ingesteld, kies zelf maar welke je gebruikt)
  lilo van mdk kent ook mogelijkheid om grafisch iets mee te doen..zoals plaatje
  ook bij lilo kun je een tijd instellen wanneer hij door"boot" naar de standaard rubriek.
  ook de standaard op te starten OS is weizigbaar.
  (vi /etc/lilo.conf)

  en nou heb ik een vraag: wat is het nut om de bootloader JUIST op de windhoos partitie te zetten??
 • Omdat ik die linux partitie regelmatig ga formateren om een beetje uit te proberen met andere linux versies!
 • Het vervelende met Linux is dat er geen standaard bestaat. Zelfs met bootmagic wordt het dan lastig om zonder de boel elke keer te wijzigen Linux op te kunnen starten. Je kunt dan beter er voor kiezen om geen bootloader te installeren, maar tijdens de installatie een bootdiskette aan te maken. Ik denk dat dit het eenvoudigst is.
 • [quote:3e0a92d91e="sschunselaar"]Omdat ik die linux partitie regelmatig ga formateren om een beetje uit te proberen met andere linux versies![/quote:3e0a92d91e]

  ah vandaar.
  je zou ook kunnen kiezen om een EX2 /boot partitie te hebben waar je de kernels plaatst. op die manier is het mogelijk om elke keer te herpartitioneren nieuw OS's erop te zetten, zolang je de partitie /boot maar met rust laat.
 • Ik ben bang dat dat niet goed gaat zonder handmatige ingrepen. Over het algemeen vindt LiLo netjes de windows-partities, maar wat als je al LiLo hebt geinstalleerd en een kernel in je configuratie hebt staan? Wordt er netjes een stukje aan toegevoegd aan de config-file? En hoe gaan de verschillende distro's om met de naamgeving van kernel? Ik denk dat je alsnog handmatig één en ander moet wijzigen in je config-file. Ik weet niet meer wie het was, maar die had ook probleempjes met suse 7.1 en 8.0 naast elkaar. Het kan op zich prima, maar ik denk dat het niet helemaal van zelf gaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.