Vraag & Antwoord

OS Linux

Dualboot via floppy - floppy kwijt

Anoniem
Henny
19 antwoorden
 • Ik heb SuSe Linux 7.2 en Win98 op 1 harddisk gezet, en dat ging reddelijk goed voor een beginner :) Ik kon toen kiezen of ik de bootmanager op de harddisk of op een floppy wilde zetten, en ik heb toen gekozen voor de flop.
  En juist, jullie snappen hem al…..nu ben ik m'n flop kwijt :(
  Dom dom dom dom dom…..ik weet het. :oops:

  Als ik nu wil opstarten krijg ik "Error loading OS" Tja, dat is te verwachten natuurlijk :) Maar wat ik ook doe, ik krijg zonder m'n flop de computer niet aan de praat. Zowel Windows als Linux niet.

  Ik heb het forum al doorgespit op zoek naar een oplossing. Genoemd werd dat ik vanaf de bootflop of CD "lilo" moest intikken, maar dan krijg ik de kreet dat er geen kernel gevonden kan worden. Opstarten van CD gaat niet. Mijn moederbord ondersteund het wel, maar hij doet het gewoon niet.

  Iemand een idee hoe ik dit op kan lossen zonder helemaal te fdiskken en van voren af aan te installeren? Ik ben een beginner met Linux, dus hopelijk kan iemand me het stap voor stap uitleggen.

  Bij voorbaat heel hartelijk dank.
 • Om windows weer aan de praat te krijgen moet je booten met een opstartdiskette van win98 of een installatie CD-ROM, vervolgens zorgen dat je bij de dos-prompt terecht komt en "fdisk /mbr" intikken. Windows start nu weer normaal. Hoe Linux weer aan de praat te krijgen, moet even iemand anders je vertellen.
 • Heel hartelijk dank voor de tip.
  Nu Linux inderdaad nog. Iemand enig idee?
 • Oplossing is waarschijnlijk simpel, start opnieuw het installatieproces, geef de gegevens op zoals land en taal, toetsenbord, muis etc. tot je bij het scherm komt dat vraagt wat je wilt doen: 'nieuwe installatie', 'installatie opwaarderen', 'bestaande installatie booten'.
  Hier kies je uiteraard voor het laatste.
  Als linux is opgestart, open dan als root een terminal, doe een flop in het apparaat, en typ [code:1:cf207a7c9b] /sbin/lilo [/code:1:cf207a7c9b] om lilo weer op de flop te krijgen.
  Zonder flop behoort je pc overigens op te starten in Windows.
  Herstel dat door via de opstartflop van Windows (evt aan te maken bij een kennis die Windows heeft) op te starten en [code:1:cf207a7c9b] fdisk /mbr[/code:1:cf207a7c9b] in te typen.
  Succes, Max
 • Probeer eens of je Toms RootBootkit kunt bemachtigen. Dit is een bootflop waarmee je kunt opstarten en dan je linux partitie kunt benaderen. Door (eenmaal ingelogd als root, terwijl je bent opgestart van deze tomsrtbt flop) vanaf de commandline "/sbin/lilo" (zonder "") te doen herstel je lilo en kun je je systeem weer benaderen.

  Deze magische bootflop vind je op http://www.toms.net/rb/download.html

  Misschien kun je hier iets mee.

  Greetz, dJezzer
 • Wow, het is zeker slecht weer buiten, binnen enkele minuten 3 goede antwoorden op je vraaag 8)

  Max
 • Heeel hartelijk dank allemaal. Ik ga het gelijk proberen. :)
 • Maximiliaan: Ik heb precies gedaan zoals je beschreven hebt, maar om een of andere reden is er niks naar de flop geschreven. Enig idee wat er fout gegaan kan zijn? Opstarten in Windows lukt nu wel weer, maar Linux vertikt het nogsteeds.

  De bootmanager mag van mij ook op de harddisk (kan ik tenminste m'n flop niet meer kwijt raken :lol: )
 • Probeer ergens bootmagic op de kop te tikken.
  Dan kun je met de rescue disk je windows weer actief maken.
  Nu blijven al je partities heel en het kost weinig moeite.

  Ik heb altijd geleerd dat je van een bootdiskette altijd twee diskettes moest maken. :wink:

  Maar ja, ik ben ook altijd op zoek naar mijn sleutels, paspoort en noem maar op. :o
 • Volgens mij moet je nog een optie toevoegen, maar welke?

  De volgende zaken maar even porberen:
  1) /sbin/lilo –help
  2) man lilo

  Misschien dat je dan wat wijzer wordt?
 • [b:f81f1e8157]Joris[/b:f81f1e8157]: Windows doet het al. Alleen Linux nog niet.

  [b:f81f1e8157]Water[/b:f81f1e8157]: Bedankt voor je tip. Van Lilo Help werd ik niks wijzer. Zeker niet omdat ik helemaal niet bekend ben met Linux.

  Ik heb al een aantal pogingen gedaan om eens met Linux te stoeien, maar dit vind ik dus het grootste probleem met Linux. Je moet je het apelazerus lezen voor je eindelijk te weten komt welk simpele woordje je moet toevoegen om b.v. in dit geval de bootmanager weer aan de praat te krijgen. Ik ben er inmiddels al de hele dag mee bezig, zonder succes.

  Edit:
  Inmiddels man lilo ingetikt, en het gelezen, maar ik snap er gewoon geen hout van! Ik kan in iedergeval geen enkele optie vinden die een bootflop maakt, of eventueel m'n harddisk aanpast zodat zowel Linux als Windows kan booten.
 • Twee opties:

  1) Volg de aanwijzingen van Maximilaan nogmaals.
  2) Installeer Suse nog een keer.
 • Optie 1: Al een keer of 10 gedaan in de hoop dat ik de vorige keren wat fout gedaan had :)
  Optie 2: Tja….ik denk dat dat de enige oplossing nog is.

  Toch bedankt voor de hulp allemaal. Ik had gehoopt dat het een makkelijk op te lossen probleem is, maar blijkbaar is opnieuw installeren de enige oplossing voor dit probleem.
 • Het is heel erg handig voor als het de volgende keer mis gaat.
  Daarom heb ik deze diskette ook.
  Ook al draait alles als een tierelier, je weet maar nooit.
 • Bedoel je die RootBootKit diskette? Ik heb hem gedownload (de DOS versie), maar die is 2,1MB groot, dus ik krijg een hele zooi

  Edit: Ohnee, je hebt het over de bootdiskette die ik kwijt ben :)
  Tja, je kan niet van alles 2 hebben. En wat als je ze beide kwijt raakt? Misschien moet ik er dan maar 3 maken :D Nee, volgende keer zet ik Lilo gewoon op de harddisk, niet meer op een floppy.
 • Ik zit tijdelijk zonder linux, dus kan ik niet alles exact uitleggen.
  in yast2 kun je bootdiskettes aanmaken, mogelijk is dat de oplossing.

  Verder heb je kans dat je in yast2 lilo kunt aanpassen zodat deze in je mbr terecht komt.

  zo neen, dan kun je nog altijd handmatig het bestand /etc/lilo.conf aanpassen zodat hij niet meer op flop wordt weggeschreven, maar in het mbr.
  Welke instelling je moet wijzigen durf ik zo niet te zeggen.

  Max
 • Bedankt voor de tips. Ik ga er straks eens mee stoeien.

  Handmatig Lilo aanpassen zal ik maar niet aan beginnen, want ik heb gewoon geen flauw idee wat ik er dan in moet zetten :D
  Ik ben echt een superbeginner wat Linux aangaat.
 • YES! Hij doet het weer. Ik heb Linux er gewoon overheen geinstalleerd (systeem bijwerken). Hij vroeg alleen niet waar ik Lilo wilde hebben, maar zei gewoon dat ik een geformatteerd Floppy in de diskdrive moest doen omdat Lilo daar naartoe geschreven zou worden.
  Nu ga ik proberen uit te vogelen hoe ik Lilo op m'n harddisk krijg. Maar voorlopig ben ik blij dat ik weer normaal kan opstarten.

  Bedankt voor de hulp allemaal!
 • He mooi dat het gelukt is!!
  Nou zuinig zijn op dat floppy ;)

  Hoe je lilo in je mbr krijgt?
  Kijk even in yast2 of daar een optie staat om lilo in te stellen.
  Zo ja, dan kun je daarmee op eenvoudige wijze lilo in je mbr zetten.
  Wees niet bang dat je systeem nu weer niet kan opstarten als je iets fout doet, vanaf flop kun je t.a.t. opstarten. Zorg wel dat je een opstartflop van Widows bij de hand hebt :P


  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.