Vraag & Antwoord

OS Linux

Naamgeving van partities?

Anoniem
Mithrandir
1 antwoord
 • In een andere topic had ik al even een discussie over hoe partities aan hun naam komen. Verwezen werdt door Jolo naar dit artikel

  Hieruit heb ik even het volgende gevist:

  [quote:1d8356414e]
  Iedere partitie en extended partitie heeft een eigen devicebestand. De naamgeving voor deze bestanden bestaat hieruit dat het nummer van een partitie aan de naam van de gehele disk wordt toegevoegd, met de afspraak dat 1-4, primaire partities zijn (ongeacht hoeveel primaire partities er zijn) en 5-8 zijn logische partities (ongeacht binnen welke primaire partitie ze voorkomen). Bijvoorbeeld, /dev/hda1 is de eerste partitie op de eerste IDE harddisk, en /dev/sdb7 is de derde extended partitie op de tweede SCSI harddisk. De device lijst in XXX (device list) geeft meer informatie.
  [/quote:1d8356414e]

  Wat snap ik niet:

  1) Je kunt veel meer logische partities hebben dan 4. Ik heb op mijn compu ook hda9 en hda10.

  2) Als voobeeld die /dev/sdb7, dit is een extended partitie en dus een primaire partitie, of bedoeld men nu dat het een logische partitie is?

  3)Mijn linux partities zijn hda8 (/boot) hda9 (/) en hda10 (swap). Dit is met Gentoo. Onder Redhat 7.2 had ik twee fat-partites automatisch meegemount en die heetten toe hda9 en hda10

  Conclusie: dit artikel is verouderd en per distro verschilt het? De site is toch niet de eerste de beste.

  Nog even verder gezocht: nummers 1 tm 4 zijn blijkbaar idd altijd primaire paritities en van 5 t/ 64 (?) logische partities. Het bovenstaande rammelt dus een beetje.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.