Vraag & Antwoord

OS Linux

[discussie:] Veel gestelde vragen over Linux + antwoorden

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Zoals eerder beloofd ben ik begonnen met een lijst met vaak terugkomende vragen in deze groep & antwoorden. Deze lijst komt als sticky in het forum te staan. deze thread is bedoelt als discussiepunt voor op en aanmerkingen op de faq, + eventuele eigen bijdragen van andere gebruikers.
  In de sticky faq wou ik per onderwerp een reply aanmaken waarin dan de verschillende vragen + antwoorden door mij gezet worden.
  Zo'n faq staat en valt bij de bijdrage van de forumgebruikers. Dus, als je een probleem hebt, en die is via dit forum opgelost, maak er dan een samenvatting van en post die aan mij of in deze thread. Ik zorg er dan voor dat hij in de faq terecht komt.

  Max
 • Standbeeld voor Max :D

  eindelijk een FAQ, Ok daar gaan we dus iets moois van maken :P
 • [quote:70820ffdff="wstolk"]Standbeeld voor Max :D

  eindelijk een FAQ, Ok daar gaan we dus iets moois van maken :P[/quote:70820ffdff]

  Die was er al eerder, maar toen wou niemand wat doen.
 • Dan nog het verzoek om iets over mounten, en over het benaderen van audio-CDs in de FAQ te zetten (ik dacht, ik post het ook nog maar even in de goeie thread ;-))

  [schrijft wateengedoe2 in haar Linux met nieuwe, perfect werkende, 2.4.18 kernel :)]
 • Sorry danieldk, dat weet ik en dat was ook lovenswaardig maar zoals je al zeg
  NIEMAND deed er iets mee
  en of dat nu door tijdgebrek, desinterresse of wat danook was het blijft een feit dat de meeste wel zoiets wilde maar geen van allen wilde er aan mee werken
  Dus misschien dat doordat het geheel nu hier komt te staan er nu wel wat mee gedaan wordt.

  Laten we hopen dat het aanslaat OK :wink:
 • [quote:b173243d8f="danieldk"]
  Die was er al eerder, maar toen wou niemand wat doen.[/quote:b173243d8f]

  Klopt, en helaas is dat niks geworden. Deze faq is meer prominent aanwezig in dit forum, dus misschien krijgen we andere gebruikers nu wel zo ver dat ze een al dan niet bescheiden bijdrage willen leveren.

  Ik ben bijv. gek van KDE, dus zal ik een en ander van deze desktop in de faq verwerken. Als tegengewicht verwacht ik dan bijdragen van Gnome-fans die de fantastische features van deze desktop in de faq propageren :D


  Max
 • [quote:f2007f32e4="maximilaan"]Hallo allemaal,

  Zoals eerder beloofd ben ik begonnen met een lijst met vaak terugkomende vragen in deze groep & antwoorden. [/quote:f2007f32e4]

  Nou dan weet ik al iets .. Hoe compileer je een nieuwe kernel? En het antwoord staat op http://www.loostad.com/linux/compile_kernel/compile_kernel.html :-)

  Nou ja, ik ben er vandaag maar eens aan begonnen, maar ben nog niet zover. Heb wel de hele configuratie nu achter de rug, maar het compileren laat ik maar ff tot morgen. Het is over half 12 en ik heb geen flauw idee hoe lang dat compileren duurt en ik neem het risico maar niet. Ooit heb ik eens tot 4 uur 's nachts de compu aan moeten laten omdat ik om 11 uur 's avonds nog was gaan PartionMagic-en (nog in mijn Windhoos-tijdperk) :-o Niet echt leuk als je in de ruimte waar de computer staat, moet slapen (zoals ik, dus)!
 • Hmmz, misschien kun je iets toevoegen als:

  Q: Waar staan de executables? Ik kan nergens .exe/.com/.bat files vinden.

  A: Linux kijkt niet naar de extensie van een bestand om te beslissen of het bestand uitvoerbaar is. Onder Unix en Linux heeft elk bestand zogenaamde attributen waarin aangegeven wordt voor wie het bestand leesbaar, schrijfbaar en executable is. De attributen van een bestand kun je bekijken met 'ls -l bestandsnaam' in de shell. Laten we eens kijken naar de output van 'ls -l /bin/bash':

  [code:1:2248bae4a3]
  danieldk@rug-plfys:~$ ls -l /bin/bash
  -rwxr-xr-x 1 root bin 518140 Apr 11 2001 /bin/bash*
  [/code:1:2248bae4a3]

  De permissies worden in drie paren opgedeeld: user, group, other. Elk paar bevat vervolgens weer read, write, execute. Op de tweede regel kun je aan het begin de permissies zien (begint bij het tweede karakter). Zoals je ziet heeft user read/write/execute rechten, group read/execute en other ook read/execute. 'root' achter 1 betekent dat root de eigenaar (dus user) van /bin/bash is en bin is de groep voor het bestand. Laten we nog naar een ander voorbeeld kijken:

  [code:1:2248bae4a3]
  danieldk@rug-plfys:~$ ls -l .signature
  -rw-r–r– 1 danieldk users 98 Jun 24 10:39 .signature
  [/code:1:2248bae4a3]

  In dit voorbeeld is danieldk de eigenaar (user) van het bestand en komen gebruikers in de users group in aanmerking voor group rechten van het bestand. De user (dus danieldk) heeft read/write rechten voor het bestand, de gebruikers in de groep users hebben alleen leesrechten en overige gebruikers (other) hebben ook alleen leesrechten.

  (dan een beschrijving hoe je kunt zien of een bestand executable is in Konqueror en Nautilus)
 • Hoi,

  Mijn artikel over het compileren van de Linux kernel verschijnt ook in de Juli editie LinuxFocus:

  http://main.linuxfocus.org/Nederlands/July2002/article252.shtml

  Een Engelstalige versie is dus ook al beschikbaar en in de nabije toekomst wordt dit artikel in nog veel meer talen vertaald. Dat wil ik nog even opmerken. Grappig trouwens dat mijn artikel door een forum-bezoeker wordt aangedragen voor de FAQ! Bedankt!!!

  Groet,

  Philip
 • [quote:f23b4d71ea="wateengedoe2"][schrijft wateengedoe2 in haar Linux met nieuwe, perfect werkende, 2.4.18 kernel :)][/quote:f23b4d71ea]

  Gefeliciteerd met je nieuwe, werkende, zelf-gecompileerde kernel! Je had mij nog wat commentaarpunten beloofd op mijn verhaal, dus ik ben benieuwd…

  Groet,

  Philip
 • [quote:e9e8c4f05a="philipg"]Grappig trouwens dat mijn artikel door een forum-bezoeker wordt aangedragen voor de FAQ! Bedankt!!![/quote:e9e8c4f05a]
  Ik had het een tijdje geleden gezien in het forum, kon het vreemd genoeg niet meer terugvinden op ct.nl, maar een gerichte zoekactie in Google leverde het op als eerste hit :)

  En ik vind het een heel goed artikel. Op de meeste sites wordt er zo vaag over gedaan, dat het lijkt alsof je van zijn lang zal ze leven je computer niet meer kunt opstarten, als je het fout doet. Daarom was ik er nog niet aan begonnen. Maar nu bleek dat ik ext3 niet kon implementeren in mijn huidige kernel door een bug, heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken en jouw artikel is me daarbij zeer behulpzaam geweest.

  Ik heb overigens nog wel een aantal kleine opmerkingen (m.n. over het webdesign, en enkele inhoudelijke dingen), maar die mail ik je wel zodra 2.4.18 draait op mijn compu (dan weet ik immers pas hoe goed het laatste deel was, LOL). Nu eerst lilo configureren, want het compileren is inmiddels achter de rug … ;-)
 • [quote:32b959452c="danieldk"]Hmmz, misschien kun je iets toevoegen als: …
  [/quote:32b959452c]

  Goed idee!

  Heb net wat distro-omschrijvingen in de faq gezet. Uiteraard sta ik open voor enig commentaar op dit gedeelte, en zie ik gaarne omschrijvingen van andere distro's tegemoet ;)

  Max
 • Leuk, die distrobeschrijvingen. 1 correctie: SuSE is van origine gebaseerd op Slackware, niet RedHat, daarom zie je in SuSE de overblijfselen van disk sets (a, n, x, etc.). Daarnaast zou ik de beschrijving bij Slackware iets aanpassen (er waren namelijk al distributies voor Slackware:

  Slackware

  Slackware Linux is een van de oudste Linux distributies. Slackware Linux hangt het zogenaamde KISS principe (keep it simple stupid) principe aan. Dat wil zeggen dat er zo weinig mogelijk ballast is en leuke grafische tooltjes om het systeem te configureren ontbreken. Het nadeel voor minder ervaren gebruikers is dat bijna alles handmatig geconfigureerd moet worden, maar als je dit eenmaal in de vingers hebt is het vaak veel flexibeler en krachtiger. Slackware is vaak wat conservatiever wat packages betreft, dit levert vaak een grotere stabiliteit en een grotere veiligheid. Ook komt er meestal slechts 1 nieuwe versie per jaar, wat een verademing is voor systeembeheerders omdat ze in de tussentijd alleen vurnabilities in de gaten hoeven te houden en indien nodig een package hoeven up te daten.
 • Ik heb dat van de executables inmiddels in de faq gezet. Met hier en daar enige uitbreiding zoals hoe je zelf de attributen kunt instellen

  Max
 • [quote:2a9c320d3e="philipg"][quote:2a9c320d3e="wateengedoe2"][schrijft wateengedoe2 in haar Linux met nieuwe, perfect werkende, 2.4.18 kernel :)][/quote:2a9c320d3e]

  Gefeliciteerd met je nieuwe, werkende, zelf-gecompileerde kernel! Je had mij nog wat commentaarpunten beloofd op mijn verhaal, dus ik ben benieuwd…

  Groet,

  Philip[/quote:2a9c320d3e]

  Dank je ;)

  En over de opmerkingen, die komen nog .. Ik ga over een paar uur voor een paar dagen weg .. kramperen (incl. eerste r met dit weer) om mijn kampeerspullen voor de vakantie van volgende week uit te testen. Maar tussen dat krampeeravontuur en mijn vakantie vind ik vast nog wel even tijd om je te mailen.
 • Misschien kun je de volgende links toevoegen aan plekken waar je Linux kunt kopen:

  - http://nl.linux.org/business/winkel.php (Lijst van winkels die Linux verkopen)
  - http://www.nedslack.org/winkels.php (Lijst van winkels die Slackware verkopen)
  - http://www.debian.org/CD/vendors/ (Lijst van winkels die Debian verkopen)

  De laatste 2 zou je natuurlijk ook onder de desbetreffende distro's kunnen zetten.
 • Is het misschien ook wat om hier een Nederlandse vertaling te plaatsen over de installatie van Gentoo?
 • Om het wiel niet nog een keer uit te vinden, hier wat nederlandstalige info aangaande mounten:

  http://munnikes.op.het.net/linux/faq/mount.html
  http://nl.linux.org/doc/HOWTO/DOS-Win-to-Linux-HOWTO-NL-6.html
 • [quote:bf4bfbb066="knopper"]Is het misschien ook wat om hier een Nederlandse vertaling te plaatsen over de installatie van Gentoo?[/quote:bf4bfbb066]

  Yep, lever de content maar aan :)

  Rinse
 • [quote:f3f3a996b7="maximilaan"][quote:f3f3a996b7="knopper"]Is het misschien ook wat om hier een Nederlandse vertaling te plaatsen over de installatie van Gentoo?[/quote:f3f3a996b7]

  Yep, lever de content maar aan :)

  Rinse[/quote:f3f3a996b7]

  Daar loop ik ook al een paar weken mee in m'n hoofd, ik ben alleen bang dat ik niet zoveel tijd heb. :( , maar wel goed als die er komt. Misschien dat ik maar een ander deel van de documentatie van Gentoo ga vertalen, of zo. Desktop Installation Guide misschien, maar die is wel weer erg groot. Iig, goed werk Knopper, mocht ik er aan beginnen, dan weet ik je te vinden (voor het geval dat ik iets ga doen, wat jij al gedaan hebt.)

  Is het overigens niet beter/leuker als er een hoekje komt voor Gentoo op één van de grote nederlandse linux-sites, en dan een linkje in de faq van dit forum? Ik heb geen verstand van html, maar het zou ook leuk zijn als je de opmaak van de gentoo-documentatie kan overnemen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.