Vraag & Antwoord

OS Linux

[RedHat 7.3] Toegangsrechten

Anoniem
George W. Bush
5 antwoorden
 • Sinds enkele dagen heb ik RedHat 7.3 draaien op mijn PC. Nu ik wat dingen wil installeren loop tegen een probleempje op. Ik kan alleen programma's installeren in mijn /home directory. In elke andere map (/usr /bin, etc) kan ik de bestanden alleen bekijken. Als ik iets probeer krijg ik de melding 'Toegang geweigerd'.

  Hoe kan ik dit oplossen? Ik wil op mijn eigen PC graag over bij kunnen komen.
 • Normaliter kun je als root overal bij. Dit heeft echter als nadeel dat je ook alles kunt slopen, en niet alleen jij, maar ook vreemden die via je modem of netwerkkaart je compu proberen binnen te dringen. Daarom bestaan er ook users, die van alles mogen gebruiken, maar alleen in de /home directory ook mogen schrijven en deleten e.d.

  Redhat heeft overigens wel een grafisch tooltje, waarmee je users kunt aanmaken en rechten wijzigen e.d. Waar dat precies zit, weet ik ook niet, even zoeken dus.
 • Software moet je gewoon als root installeren. Ga niet klooien met de toegangsrechten van de systeemmappen, anders wordt je systeem erg gevoelig voor inbraken en/of virussen.

  Max
 • Ja maar hoe kan ik ooit Apache installeren.
  Ze zeggen dat Apache in /usr/local moet staan. (is niet toegankelijk)
  En als ik apache in mijn /home directory installeer kan vervolgens niet bij mijn httpd.conf configuratie file omdat daar ook de toegang geweigerd wordt…
 • Als je in logt als root, heb je alle rechten en kun je Apache installeren waar je maar wilt. Mocht dat niet lukken, dan moet je ingelogd als root eens kijken met dat tooltje of je rechten hebt voor die dir. Zo niet dan kun je jezelf alsnog geven, omdat de root in principe alle rechten heeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.