Vraag & Antwoord

OS Linux

Van een afstandje inloggen, hoe doe je dat?

Anoniem
dJeedJee
8 antwoorden
 • Wie kan mij vertellen met welk programma of script ik vanuit mijn werkplekje in Limboland kan inloggen op mijn desktop in Utrecht. Dus zeg maar een remote desktop progje.
 • telnet, ssh, vpn, samba, nfs, enz…

  Wat wil je precies doen?
 • Telnet is niet aan te raden, wegens volledig gebrek aan beveiliging.
 • XFree86 -query mijndesktop.thuis.nl

  8) 8) 8) (zou'k wel even over nadenken, maar wel leuk)
 • [quote:d5f00ae9bf="MrLeeJohn"]telnet, ssh, vpn, samba, nfs, enz…

  Wat wil je precies doen?[/quote:d5f00ae9bf]

  wat wil ik doen? Zoals ik al in de body al zei, wil ik mijn desktop die ik thuis gebruik op een andere pc gebruiken. Is dat mogelijk?
 • [quote:a51e9ae415="wbsoft"]XFree86 -query mijndesktop.thuis.nl

  8) 8) 8) (zou'k wel even over nadenken, maar wel leuk)[/quote:a51e9ae415]

  Ik snap het niuet, kan je wat meer info geven?
 • Even zonder gekheid: ssh (Secure Shell) is dacht ik de beste manier om vanuit ergens anders op het Internet contact te maken met je thuiscomputer (mits hij aanstaat en bereikbaar is).

  Op je thuispc moet dan een programma draaien sshd (ssh daemon) die wacht op binnenkomende verzoeken om verbinding. Na intypen van je username en het juiste password kun je dan in je eigen homedir komen en commandos intypen. Als je ook X forwarding hebt ingeschakeld (en je vanaf een computer inlogt waar ook een Xserver voorhanden is) kun je ook X applicaties draaien. De vensters verschijnen dan op het scherm waar je bent.

  Maar wat ik dus een beetje voor de gein zei (XFree86 -query jouwhost.nl) dat betekent dus op de plek waar je bent een X server opstarten en die vraagt de achter -query opgegeven hostnaam om een X login.

  Dat betekent dat op je thuis PC de X Display Manager (XDM, KDM of GDM) moet draaien, en remote toegang moet inschakelen. MAAR DIT IS NIET AAN TE RADEN, want het maakt je computer erg kwetsbaar. Je kunt de toegang tot de displaymanager op je thuispc wel goed regelen maar je moet wel weten wat je doet. Bovendien is wat je intypt en wat je op het scherm leest (wat dus over het netwerk heen en weer gaat) volgens mij standaard niet versleuteld (beveiligd) .

  Dit remote X werkt perfect, ik pas het toe op mijn thuis pc's. Er is maar 1 grote machine waar alle software en de homedirectories van de gebruiker op staat. De andere PC's op het netwerk starten alleen maar een lokale X server op die een login op PC1 aanbiedt. (PC1 gebruikt op zijn beurt weer een van de X-remote PC's als NFS backup server maar dat is een ander verhaal).

  succes!
 • ssh niet-grafisch, anders zou VNC ook een optie zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.