Vraag & Antwoord

OS Linux

RedHat, SuSe of Mandrake?

Anoniem
None
45 antwoorden
 • Beste Linuxers,

  ik wil binnenkort naast Windows XP, Linux instaleren maar ik twijfel welke uitgave ik moet nemen.
  Ik vind SuSe er qua design erg mooi uitzien en het lijkt mijn erg gebruiksvriendelijk, maar ik zie toch ook veel mensen met RedHat. Ik ga het gewoon gebruiken om ermee te xperimenteren en wil het in eerste instantie gewoon downloaden. Als het bevalt dan ben ik van plan zo'n pakket met handleidingen te kopen.
  Welke van de drie genoemde Linux varianten raden jullie mij aan?
  En waarom?
  Voor spellen zal ik gewoon XP blijven gebruiken dus het gaat mij meer gewoon om kijken of ik alles draaiende krijg en dan wil ik er gewoon mee i-netten ed.

  [edit]zijn er ook nederlanse versies beschikbaar?[/edit]
 • Hoi,

  In dat geval kan ik je de live-eval CD van SuSE 8.0 aanraden. Je stopt de bootable CD in je CDROM-drive en SuSE start op. Instellingen e.d. worden in 3 bestanden op je C-schijf weggeschreven en kan je later gewoon verwijderen. Een erg handige methode om te controleren of SuSE linux goed op jou systeem kan draaien. Natuurlijk kan je dan ook kijken of SuSE bevalt; al zal het duidelijk zijn dat linux vanaf 1 CD uiteraard wat beperkter is qua software e.d. KDE3 heb je er met al toeters en bellen wel bij, da's mooi meegenomen.

  O ja, de live-eval CD kan je gewoon downloaden vanaf meerdere sites, o.a. ftp.suse.com. Ik zou echter wel een snelle mirror site gebruiken, bijvoorbeeld

  http://www.linuxiso.org/


  Groet,

  Philip
 • Mandrake en SuSE zijn veruit het makkelijkst en het meest compleet! Als je breedband hebt kun je Mandrake 8.2 in 3 iso bestanden downen en op cd zetten. Daarna booten via de CD rom.
  SuSE 8.0 moet je kopen. Heb je wel direct een mooie handleiding erbij. Ben je toevallig HCC lid dan adviseer ik je hier te kijken http://www.hccnet.nl/alt0128/index.html , heb je RedHat er gelijk bij. ;) Je kunt SuSE als je breedband hebt ook via een ftp instalatie binnenhalen. 4 floppy's downen en het programma rawrite.
  Hier http://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/8.0/disks/ de betanden bootdisk, modules 1,2 en 3 downen. Hier http://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/8.0/dosutils/rawrite/ het programma rawrite.exe downen en in de readme kijken hoe je (in dos of dosbox) de floppy's maakt.
  Daarna opstarten met de bootdisk floppy, de module floppy's laden voor je netwerkkaart en die kiezen. kiezen voor ftp instalatie , je netwerk gegevans invullen, daarna kiezen voor het ftp adres 134.76.11.100 en daarna verwijzen naar locatie /pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/1386/8.0 en verder gaat alles (bijna) vanzelf.
  Succes.
 • zelf heb ik liever slackware, maar als ik voor een gebruiksvriendelijke distro zou gaan dan zou ik ook suse kiezen.

  heel veel software in linux heeft meerdere talen ondersteuning

  verder kun je suse (als student) schijnbaar tegen behoorlijke kortingen kopen…

  welke netwerkkaart heb je?

  vrijwel alles is supported…

  bootmanager, ja kan
  maar je kunt lilo beter op floppy installeren
  dan weet je zeker dat je xp start zonder floppy…
 • [quote:8887de4261="water"]De bootsector van XP herstel je met de installatie-cd. Als je een recovery-cd hebt van XP, zou ik LiLo absoluut op flop zetten.[/quote:8887de4261]

  Dit vat ik niet :-?
  Ik heb gewoon de instalatie CD, maar bedoel je niet absloluut niet op flop? Want ik snap de logica niet helemaal.
 • Persoonlijk heb ik een duidelijk voorkeur voor SuSE (versie 8 inmiddels). Dit is met name omdat ik hiermee begonnen ben en de configuratie tools goed ken en prettig werken vindt.
  Mandrake schijnt ook erg gebruikersvriendelijk te zijn. Ik kon er zelf niet zo erg goed mee uit de voeten. Maar dat is de gewenning van suse.

  RadHat kan ik niet zo veel over zeggen.

  Als je wilt downloaden dan kan ik je mandrake aanraden (versie 8.3 geloof ik inmiddels). tenminste als je een brander hebt. Van mandrake zijn iso bestanden te dl, die direct te branden zijn waarmee je een bootable schijf hebt.
  SuSE doet niet aan iso bestanden. Wel hebben ze een live-evaluation versie, maar die installeert zich op een virtuele partitie, als ik het goed zeg. Met andere woorden, dit is geen echte installatie. De mogelijkheden zijn hiermee beperkt. Maar wel leuk om even te proberen.
  Suse schijnt wel te downloaden te zijn, als losse bestanden (packages/pakketjes .rpm). Maar als starter zal ik je dat niet aanraden.

  Als ik jou was zou ik kiezen voor een pakket uit de winkel, vanwege de handleiding die er bij zit. Dat heeft mij erg goed op weg geholpen. Suse pro heeft een zeer uigebreid handig boek.

  Succes en plezier.

  Bart
 • Alvast bedankt voor al jullie reacties,

  Ik heb zat bandbreedte (meestal zo'n 250 kb/s) dus downen zou mooi zijn.
  RedHat kan je gewoon van internet vissen met ISO files ben ik inmiddels achter, maar mijn voorkeur gaat denk ik toch naar SuSe.
  Ik wil best zo'n pakket in de winkel kopen en dan idd gelijk de pro versie, maar ik wil gewoon eerst ff kijken of het wat is, want het kost toch mooi 80 euro. Zo'n evaluatie versie lijkt me niet echt wat. Ik ben jammergenoeg geen lid van HCC, maar ik had/heb met Martijn Verstappen van dit forum afgesproken dat we het zouden delen: hij RedHat en ik SuSe, maar hij laat niks meer van zich horen :(
  Bovendien zijn dat gewoon de download versies en aangezien ik kabel heb vind ik het zonde van die 25 euro.
  JackH, hoe werkt die instalatie van SuSe 8.0 over i-net nu precies?
  Ik download 3 floppy's daar boot ik van, dan kies ik de partitie waar het op moet en dan mijn netwerk driver floppy erin?
  Vervolgens hem gewoon met ftp installatie installeren?
  Hierover nog de volgende vragen:
  Als ik nu geen Linux drivers voor mijn netwerkkaart heb?
  Hoe lang duurt zo'n installatie via het web?
  Kan ik wel een partitie kiezen?

  En dan nog 2 algemene vragen:
  Linux maakt toch automatisch een bootmanager aan?
  Zijn er ook Nedelandse Linux Versies?

  Alvast harstikke bedankt.

  [edit]ik heb Martijn gesproken, maar hij heeft de CD's nog niet binnen :(
  Ik denk dat ik gewoon even de CD's afwacht en dan gewoon SuSe van de CD instaleer en probeer. Als ik alles draaiende krijg dan koop ik denk ik gewoon de pro bundle.
  Weten jullie misschien nog wel antwoord om mijn 2 laatste vragen? De website van Mandrake is iig wel in het Nederlands, maar of deze Linux zelf ook Nederlands is kan ik niet vinden[/edit]
 • In zowel de installatie van SuSE als van Mandrake kun je kiezen voor een partitie en deze partitie ook eventueel wijzigen. tevens kan je keizen voro de nederlandse installatie en instellingen.
  De meeste distro's installeren ene bootmanager. meestal LILO maar mandrake kiest geloof ik voor een andere.

  Als je je het geld wilt besparen zou ik toch kiezen voor Mandrake.

  de iso's staan hier:
  ftp://ftp.surfnet.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrake/Mandrake/iso/

  en
  ftp://ftp.nl.uu.net/pub/linux/mandrake/iso/

  je hebt in ieder geval de eerste nodig. de andere zijn extra.

  Bart
 • //ahbart

  Ik krijg nu dus toch via HCC SuSe 8.0 dus dat is mooi.
  Als het me bevalt dan vind ik gewoon dat de makers 80 euro verdienen (eigenlijk veel minder door BTW, vervoer, productie :( ) en heb ik graag een pro versie met handleidingen.

  //Mithrandir
  Ik heb nu een Netline Fast PCI kaart: is deze standaart door Linux ondersteund?
  Ik ben van plan binnenkort een netwerk te maken en dan komt er toch een Sitecom kaart in dus als het niet ondersteund wordt is het geen ramp (dan koop ik gewoon die nieuwe kaart wat eerder).
  Wat zijn die kortingen voor studenten? Klinkt interresant :)
  En hoe doe ik dat dan met die bootmanager?
 • Die bootmanager daar kun je in suse voor kiezen: flop, hd partitie linux of in de master boot record (mbr).
  Gewoon kiezen voor flop. dan kun je later altijd via yast2 nog veranderen in lilo op mbr.
  Of lilo op de linux partitie en kiezen voor een andere bootmanager, zoals xosl.

  Bart
 • Dus als ik voor flop kies adn moet ik wil ik in Linux komen met flop opstarten en wil ik naar XP zonder flop?
  Wat is het nadeel als je hem in je MBR zet dan?
 • Hier staat de hele procedure http://sdb.suse.de/sdb/en/html/lmuelle_suselinux_internet.html
  En dit is een snelle ftp server: IP = 134.76.11.100 en pad: /pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/1386/8.0
  En idd na het opstarten van de instalatie wordt automatisch de lege partitie gevonden en ingericht. Je kunt ook kiezen voor handmatige instellingen, maar als je net begint is het makkelijker dit te laten doen, alle hardware wordt ook handmatig gevonden, daarna slechts aangeven welke instalatie. Dit bepaalt ook de tijd die nodig is. Ik heb de standaard gebruikt en deed met mijn @Home breedband ongeveer een uur over de hele instalatie. Op die genoemde ftp server welliswaar! :lol:
 • [quote:2985060dd5="Marcel de Reus"]Dus als ik voor flop kies adn moet ik wil ik in Linux komen met flop opstarten en wil ik naar XP zonder flop?
  Wat is het nadeel als je hem in je MBR zet dan?[/quote:2985060dd5]
  Het nadeel van flop is dat Linux tergend langzaam opstart. Voordeel is dat je mbr intact blijft.

  Als je de bootloader van linux (lilo in het geval van suse) in het mbr zet moet je er eerst even voor zorgen dat je een opstartflop hebt van XP, en weet hoe je het mbr weer kunt herstellen naar de standaardwaarde. Hiermee voorkom je dat je na een eventueel mislukt Linux-avontuur ook zonder een bootable windows zit. Dat is eigenlijk het grootste nadeel
  En verder: kan suse linux Windows xp opstarten via lilo?


  Max
 • OK, dan houd ik het gewoon op flop.
  Moet ik dan gewoon de flop eruit laten als ik XP wil gebruiken en hem er voor Linux instoppen?

  //JackH
  Thnx, dat is duidelijke informatie. Ik wacht eerst ff af of ik Linux toch niet via HCC krijg volgende week en anders doe ik het op de door jouw genoemde manier.
 • Yep, met flop start linux, zonder flop windows. als je suse binnen krijgt, lees dan even de documentatie over lilo vs XP. Weet je meteen of lilo xp kan opstarten, en de eventuele nadelen.
  Vogel ook even uit hoe je in xp het mbr kunt herstellen.
  met Win'95 was dat vrij simpel, stop een opstartflop in je machine en typ
  fdisk /mbr

  Verder kun je in de bib kijken of suse daar staat. Deze is legal over te branden en onbeperkt te installeren.
  Kun je gelijk zien of suse je geld waard is ;)

  Max
 • Tnnx maximilaan voor je advies.
  Zal idd ff uitvogelen hoe dat precies zit met het MBR.
  Ook dat avn de bieb is een goed idee, maar hij is nu toch la besteld via HCC. Als ie bevalt dan stap ik over op de pro versie voor 80 euro.
  Even een algemene vraag: waarom gebruiken jullie Linux? Dat vind ik interessant om te weten, omdat ik afgezien ede prijs nog niet echt voordelen heb gehoord.
  Ik doe het gewoon om te expirimenteren en Linux een eerlijke kans te geven.
 • [quote:a0a030266e="maximilaan"][quote:a0a030266e="Marcel de Reus"]Dus als ik voor flop kies adn moet ik wil ik in Linux komen met flop opstarten en wil ik naar XP zonder flop?
  Wat is het nadeel als je hem in je MBR zet dan?[/quote:a0a030266e]
  Het nadeel van flop is dat Linux tergend langzaam opstart. Voordeel is dat je mbr intact blijft.

  Als je de bootloader van linux (lilo in het geval van suse) in het mbr zet moet je er eerst even voor zorgen dat je een opstartflop hebt van XP, en weet hoe je het mbr weer kunt herstellen naar de standaardwaarde. Hiermee voorkom je dat je na een eventueel mislukt Linux-avontuur ook zonder een bootable windows zit. Dat is eigenlijk het grootste nadeel
  En verder: kan suse linux Windows xp opstarten via lilo?

  Max[/quote:a0a030266e]

  starten van flop scheelt nauwelijks…

  het enige wat van de flop gelezen moet worden is de mbr…
  dat is 512 kb ofzo
 • De bootsector van XP herstel je met de installatie-cd. Als je een recovery-cd hebt van XP, zou ik LiLo absoluut op flop zetten.
 • Wat ik bedoel is dat bij sommige pc's herstel-cd's (ofwel recovery-cd's)van windows worden geleverd ipv officiele installatie-cd's. Als je nu Linux installeert en vervolgens weer je bootsector probeert te herstellen met recovery-cd's, dan heb je weer windows XP op je pc, zoals die geinstalleerd was toen je hem kocht. Ofwel dan ben je alles kwijt.

  Je hebt de installatie-cd's en daarmee kun je na Linux evenuteel gewoon weer je bootsector herstellen.
 • Water haalt 2 dingen door elkaar.
  De recovery disk van OEM-versies vanaf ME geloof ik herstelt zet de schijf naar de fabrieksinstelling. Dus dag eigen partitionering, dag eigen ingestelde XP, en dag documenten etc.. Gewoon weer een schoon voorgeinstalleerd systeem dat er op zat toen je hem kocht.
  Da's dus lastig als je op die manier je mbr wilt herstellen.

  Maar hier is helemaal geen sprake van.
  In elke windows-versie, ook xp OEM kun je een flop aanmaken. Heet in xp zelfs nog ms dos-flop oid.
  Hiermee kun je via 1 commando de opstartsector van XP herstellen.
  Dit commando is helaas niet meer zoals in windows 1 tot ME:
  fdisk /mbr

  maar een ander commando.
  Is vast wel uit te vogelen in de Windows-afdeling van dit forum

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.