Vraag & Antwoord

OS Linux

Is ext3 al aan te raden?

Anoniem
Mithrandir
9 antwoorden
 • Hallo, ik las bij de distrbutie gentoo dat ze als filesysteem ext3 gebruiken. Is dat een upgrade op ext2?

  En als ik nu LFS wil gaan gebruiken, kan ik daar dan beter ext2 of ext3 voor nemen?
 • Ext3 is ext2 + journalling (dmv een bestand op de hd, waardoor upgraden zonder dataverlies kan).

  Wat je beter kan nemen hangt af van wat je wil. Het voordeel van ext3 t.o.v. ext2 is de journalling. Het nadeel is dat de snelheid daardoor wat afneemt (hoewel ik er niet zo veel van gemerkt heb, maar ik heb het ook niet uitgetest).
 • En wat is het voordeel van journalling? Of te wel wat is het?
 • [quote:ecffa8f39f="Demonaz"]Hallo, ik las bij de distrbutie gentoo dat ze als filesysteem ext3 gebruiken. Is dat een upgrade op ext2?
  [/quote:ecffa8f39f]

  Je kunt, evenals bij ongeveer alle andere distro's, bij Gentoo gewoon kiezen. Voor zover ik weet is het belangrijkste voordeel dat na een vastloper of crash, waarbij je hele systeem moeten worden herstart, je filesysteem intact blijft.

  Mijn bootpartite is ext2, maar die is standaard niet gemount. Mijn root-partitie is ext3 en dat werkt zonder mankeren. Je hebt ook ReiserFS, dit is ook een journaling file-systeem, maar nog niet helemaal stabiel, dacht ik.
 • [quote:9989679c54="Demonaz"]En wat is het voordeel van journalling? Of te wel wat is het?[/quote:9989679c54]

  in de praktijk merk je het volgende verschil:
  Stel je hebt ext met een schijf van 40 GB en te maken met een stroomstoring.
  Bij de volgende start begint fsck met het controleren van je schijf. \op een 40 GB-partitie neemt dat een redelijk lange tijd in beslag, ik gok 15 minuten.
  Bij ext3 hoeft fsck niet de hele schijf na te lopen, maar alleen het journaalbestand voor die schijf in te lezen. Dat duurt dus enkele seconden.

  Verder is de kans dat je bestandssysteem beschadigd bij journalising iets kleiner.

  Nadeel is dat het iets langzamer is. ext2 haalt zijn snelheid uit het feit dat alles in het ram-geheuge wordt bijgehouden. Bij ext3 wordt alles dus (ook)bijgehouden in een bestand op je schijf.
  Ma
 • [quote:5930024702="maximilaan"][quote:5930024702="Demonaz"]En wat is het voordeel van journalling? Of te wel wat is het?[/quote:5930024702]
  Bij ext3 hoeft fsck niet de hele schijf na te lopen, maar alleen het journaalbestand voor die schijf in te lezen. Dat duurt dus enkele seconden.[/quote:5930024702]

  Want in dat journalbestand staat welke bestanden open waren tijdens de stroomstoring en alleen die hoeven gecontroleerd te worden.
 • [quote:96dd018303="water"]Je hebt ook ReiserFS, dit is ook een journaling file-systeem, maar nog niet helemaal stabiel, dacht ik.[/quote:96dd018303]

  En JFS en XFS. Die zijn alledrie sneller dan ext3, maar het nadeel is dat je alles kwijt bent als je je partitie formatteert voor ReiserFS/JFS/XFS.
  Hoewel ik niet zo veel veschil merk in snelheid tussen XFS (wat ik nu gebruik) en ext3 (wat ik eerst gebruikte).
 • Wat is alles? Of: wat blijft er behouden met ext3? Formateren is ook onder Linux toch gewoon alles kwijt, of niet?
 • Als je dit naar windows zou verplaatsen, als je met pq magic van fat 16 naar fat 32 overgaat, dan ben je niet al je data kwijt.
  Zelfde geldt volgens mij ook voor het conversieprogramma dat met windows'98 is meegeleverd.

  Op een vergelijkbare wijze kun je overstappen op ext3, zonder dat dat betekent dat je alles kwijt bent.
  Als je alles kwijt wilt, dan kun je idd de boel helemaal formatteren. En in dat geval heb je dus de keuze uit de verschillende bestandssystemen, genoemd in deze thread.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.