Vraag & Antwoord

OS Linux

Netwerkprobleem: Kan geen verbinding maken met host localhos

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb SUSE 8.0 Personal in gebruik. Tevens op een andere PC de SME ServerV5 geinstalleerd, een op Redhat 7.x gebaseerde file, printer, ftp enz server. Om die te installeren was geen Linux kennis nodig en dat leek me wel aantrekkelijk. Verder nog een Windows ME pc draaien.
  Op de een of andere manier krijg ik het LAN Browsen niet aan de praat. Als ik in Konquerer op LAN-browsen klik dan krijg ik de melding: Kan geen verbindig maken met host localhost. Blijkbaar ziet 'ie' zichzelf niet, maar ik weet niet wat ik daaraan moet doen. Gezocht in allerlei HOWTO's, niets gevonden wat op mijn probleem lijkt.
  Als ik een ping uitvoer naar het IP-adres van de SME server krijg ik een timeout. Als ik als adres smb:\\ipadres ingeeft krijg ik de primary map van de server in beeld. Op geen enkel manier heb ik de andere Windows ME pc kunnen bereiken.
  Goed eerst wil ik het localhost probleem uit de wereld hebben. Iemand een idee? Ik in ieder geval niet meer :oops:

  Olix
 • Tja… je wilde een server opzetten zonder Linux-kennis… en nu blijkt die kennis toch wel nodig. Mijn tip is een gewone distributie als server te gebruiken. Waarom niet je Suse8.0? En dan toch maar een beetje Linux leren. Of gebruik de gratis trustix-distributie als mogelijk alternatief. Is wat meer standaard….
 • Lijkt mij ook dat je wel een basis Linux kennis nodig zal hebben, maar goed.
  Wat geeft 'ifconfig' als uitvoer?

  Of doe eens een ping 127.0.0.1
 • [quote:68e3063d90="MrLeeJohn"]Tja… je wilde een server opzetten zonder Linux-kennis… en nu blijkt die kennis toch wel nodig. Mijn tip is een gewone distributie als server te gebruiken. Waarom niet je Suse8.0? En dan toch maar een beetje Linux leren. Of gebruik de gratis trustix-distributie als mogelijk alternatief. Is wat meer standaard….[/quote:68e3063d90]

  SME server is een goeie Linux distro met een paar goeie secure packages.
  DUs om nou meteen een ander pakket te gebruiken??
  Wat leert ie daar nou weer van?
  Laat hem maar lekker rommelen..daar leert ie het meest van.
  Zijn NIC is blijkbaar nog niet geconfigureerd en dat zal ie eerst eens moeten regelen.
  ik weet niet of SME het commando netconfig kent (kdacht het wel)..daarmee kan je je NIC een ip-adres toekennen en een hostname,etc.
  Dat zal eerst moeten draaien wil je netwerk services aanbieden aan je clients.
  Dus eerst die ping fixen..

  M.
 • om je machine te laten weten wie localhost is moet je dit ff checken in /etc/hosts

  hier moet dus iets staan als
  [code:1:d15f4ef5a0]
  127.0.0.1 localhost
  [/code:1:d15f4ef5a0]

  Wanneer dat er niet staat weet je machiene niet wie/waar lacalhost is :D
 • MVE; meneer hier is blijkbaar niet echt geinteresseerd Linux te leren. Jij helpt hem ook niet echt vooruit…. ik probeer een paar workarounds aan te bieden. Een andere weg inslaan is er eentje van….
 • [quote:7ca91d194d="MrLeeJohn"]MVE; meneer hier is blijkbaar niet echt geinteresseerd Linux te leren. Jij helpt hem ook niet echt vooruit…. ik probeer een paar workarounds aan te bieden. Een andere weg inslaan is er eentje van….[/quote:7ca91d194d]
  Tja..:
  [quote:7ca91d194d]Tja… je wilde een server opzetten zonder Linux-kennis… en nu blijkt die kennis toch wel nodig. Mijn tip is een gewone distributie als server te gebruiken. Waarom niet je Suse8.0? En dan toch maar een beetje Linux leren. Of gebruik de gratis trustix-distributie als mogelijk alternatief. Is wat meer standaard….[/quote:7ca91d194d]
  Als ie Suse installeerd dan zal ie ook alles out-of-the-box doen..dus daar heeft ie niks aan..zeker niet met zo een niet universele tool als YAST!
  Dus daar leert ie niks van.
  Nee..dan installeert ie gewoon Slack..dan ben je goed van het begin bezig met een duidelijk installatie en setup.
  SME Server of Suse..het zijn allebij distro's die hun eigen User land hebben en afwijken van de rest..(locate is je vriend:)
  Een standaar distro zoals Slackware kan hem een beetj wegwijs maken met Linux..en later kan ieLFS of gentoo installeren.
  Dat zou mijn advies zijn..

  M.
 • Ik denk dat jullie hem allebei niet helpen met dez discussies die hij waarschijnlijk toch niet kan volgen :roll:
 • Och… met wat overwegingen waarom iets wel of niet kun je ook wel verder komen. Er zijn een aantal alternatieven gevallen en ook is het duidelijk dat wel of geen Linux-kennis hiervoor nodig moet zijn een issue is.

  Olix reageert zelf ook niet…. dus is het een beetje een vrijere discussie volgens mij.
 • [quote:141bcaefa6="w.roosenburg"]Ik denk dat jullie hem allebei niet helpen met dez discussies die hij waarschijnlijk toch niet kan volgen :roll:[/quote:141bcaefa6]
  Die discussie niet..maar ik heb al geopperd dat ie eerst zin NIC op zijn Linux bak goed moet zetten.
  Als een ping al niet lukt dan klopt zijn netwerk niet..dat is zijn fundament.
  Ifconfig eth0 192.168.0.* netmask 255.255.255.0
  resolv.conf aanpassen
  route add -net default gw 192.168.0.*
  done! (Gentoo manier :)
  Kan ook dmv http://127.0.0.1/server-manager (E-smith) of netconfig.

  M.
 • Hallo alle reageerders,

  Na een vakantie, waarin olix dus niet reageert, zal ik dit weekend alle adviezen doornemen. daarna zal ik uitgebreider reageren o.a. op wle/geen linux kennis. In ieder geval alvast dank voor jullie reactie en ik hoop dat jullie ondakns mijn "afwezigheid" deze disussie nog even willen blijven voeren.
 • om te kunnen lan-browsen met Konqueror heb je het programmatje / de daemon LISA nodig.
  Dat kun je installeren vanaf de cdroms van Suse8 pro. Of het op de korte versie staat weet ik niet. (bij mijn cdroms helemaal op het eind Z???

  Hoe dat verder moet staat op
  http://lisa-home.sourceforge.net/

  In Suse moet je dan het bereik dat Lisa op het netwerk afzoekt naar bereikbare IP's instellen in:
  applicatie starten - configuratiecentrum - netwerk - LANbrowsen
 • [quote:e1df1605e4="willem43"]om te kunnen lan-browsen met Konqueror heb je het programmatje / de daemon LISA nodig.[/quote:e1df1605e4]

  Ik was in de veronderstelling dat LISa geinstalleerd zou zijn, omdat immers het LAN-browsen icoontje beschikbaar was. Dat bleek dus een misvatting.

  [quote:e1df1605e4="willem43"]Dat kun je installeren vanaf de cdroms van Suse8 pro. Of het op de korte versie staat weet ik niet. (bij mijn cdroms helemaal op het eind Z???[/quote:e1df1605e4]

  Ik heb het gedownload van en vervolgens geinstalleerd met KPackage. Dat gaf eerst een conflict met andere bestanden, maar na het aanvinken van 'bestanden vervangen' niet meer en was de melding over het niet kunnen bereiken van localhost weg.

  [quote:e1df1605e4="willem43"]
  Hoe dat verder moet staat op
  http://lisa-home.sourceforge.net/[/quote:e1df1605e4]
  Goede uitleg, inderdaad.
  [quote:e1df1605e4="willem43"]
  In Suse moet je dan het bereik dat Lisa op het netwerk afzoekt naar bereikbare IP's instellen in:
  applicatie starten - configuratiecentrum - netwerk - LANbrowsen[/quote:e1df1605e4]
  Die had ik blijkbaar al goed staan want het werkte meteen.

  Dank je voor de goede tips Willem43!
 • [quote:04cc626da2="MrLeeJohn"]Tja… je wilde een server opzetten zonder Linux-kennis… en nu blijkt die kennis toch wel nodig. Mijn tip is een gewone distributie als server te gebruiken. Waarom niet je Suse8.0? En dan toch maar een beetje Linux leren. Of gebruik de gratis trustix-distributie als mogelijk alternatief. Is wat meer standaard….[/quote:04cc626da2]
  Tja..dat wilde ik inderdaad. Dat is ook goed en vrij snel gelukt met de SME-server waar ik een aantal Windows pc had hangen. Ik wilde de 486 windows-pc waarop internetconnection sharing draaide vervangen. Met name omdat het qua beveiliging niet helemaal goed zat ondanks BID. Na het zelfstandig, maar met goede forumhelp, opzetten van een windows netwerk vond ik dat echter wel nodig. Nou, die SME server beloofde dat goed te doen. En zover ik kon laten beoordelen door wat tests doet ie dat ook goed. Die Linux kennis wil ik best opdoen, ik ken(de) DOS redelijk goed, maar de GUI's doen beloven dat je de basics van Linux niet echt meer nodig hebt. Dus in eerste instantie wilde ik het via GUI's regelen. De foutmelding die ik kreeg gaf me te weinig informatie om te weten welke handelingen ik moest uitvoeren.
 • [quote:ee3945dcd2="MVE"]
  SME server is een goeie Linux distro met een paar goeie secure packages.[/quote:ee3945dcd2]
  Dat dacht ik ook…
  [quote:ee3945dcd2="MVE"]DUs om nou meteen een ander pakket te gebruiken??
  Wat leert ie daar nou weer van?
  Laat hem maar lekker rommelen..daar leert ie het meest van.[/quote:ee3945dcd2]
  Ik wilde juist die SME gebruiken en testen. Van rommelen leer je inderdaad. Maarje moet wel verder kunnen rommelen en niet blijven hangen op steeds dezelfde foutmelding waar je niet verder mee kunt.
  [quote:ee3945dcd2="MVE"]
  Zijn NIC is blijkbaar nog niet geconfigureerd en dat zal ie eerst eens moeten regelen.
  ik weet niet of SME het commando netconfig kent (kdacht het wel)..daarmee kan je je NIC een ip-adres toekennen en een hostname,etc.
  Dat zal eerst moeten draaien wil je netwerk services aanbieden aan je clients.
  Dus eerst die ping fixen..[/quote:ee3945dcd2]
  Ik heb aan mijn NIC niets veranderd en ook niet aan de configuratie van de SME server. Een ping naar de SME server levert nog steeds 100% verlies op. Het lijkt erop dat ie dat volledig afschermt. Wat denk jij?
 • Goed, ik ben er tenslotte toch uit gekomen, met dank aan Willem43.
  Wat me een beetje verbaasd als je op forums vragen stelt is dat sommigen suggereren dat je een dombo bent die nog niets gelezen heeft of zich nergens in verdiept heeft of dat zou willen. Dat is dus niet zo! Na een eerste probleemomschrijving begrijp ik best dat soms preciesere info nodig is om een antwoord te kunnen geven. Daar kan dan om gevraagd worden.
  Wat basis Linux-kennis is zal waarschijnlijk wel niemand precies kunnen aangeven. Ondanks mijn (basis?)kennis over ip-adressen, netwerkprotocollen e.d begreep ik uit de foutmelding totaal niet dat een programma om te kunnen LAN-browsen niet geinstalleerd was.
  Met dank voor jullie goed bedoelde reacties wil ik jullie vragen er voortaan vanuit te gaan dat een beginneling ook goede bedoelingen heeft en best bereid is om te leren. Of hebben jullie in je beginnerstijd, en mogelijk later(!), nooit een vraag gesteld waarvan je achteraf dacht: "Daar had ik zelf wel achter kunnen komen als ik goed gelezen/gekeken/nagedacht had????
  Als je die ervaring nooit gehad hebt: fijn dat je zo super bent en blijf vooral anderen helpen met je kennis!!! ;-)

  Nogmaals dank voor de genomen moeite, groetjes,
 • Waarvan Acte :)

  Philip
 • goed gesproken ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.