Vraag & Antwoord

OS Linux

Bootloader configuratie

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Zo langzamerhand wordt ik echt wanhopig!! Ik heb pas geleden Suse Linux 8.0 geinstalleeer(via dvd), bij de setup had ik opgegeven dat ik wil opstarten via diskette(dwz ik wil geen Lilo in mijn MBR ). Nadat de setup voltooid was bleek de bootloaderdiskette niet te zijn aaangemaakt. Toen via de dvd alsnog Linux opgestart (booten geinstalleerde OS) en via Yast2 system/change bootloader configuration wederom geprobeerd een bootloader diskette te maken. Wederom geen succes!! Het systeem geeft aan dat de bootconfig gecontroleerd wordt en dat het daarna op diskette wordt geschreven, controle wordt goed doorlopen er wordt echter niks op diskette geschreven. Ook aan het mounten en unmounten van het diskette station ligt het niet, en een rescuedisk kan ik wel aan maken!! Oh ja heb win XP op 1e harddisk en Linux op laatste 3 partities van de 2e harddisk. Wie o wie kan me helepen!! :(
 • wat is je /

  post ff je lilo.conf hier ergens

  (wel binnen code-tags graag ;) )
 • ??? Ik weet dat er veel dingen staan in de Lilo.conf. maar kan daar ook in staan dat ik geen diskette aan mag maken?? daar nog aan toe voegend dat bij de initiele installatie, ondanks de gekozen optie: bootfloppie maken, er ook geen diskette is aangemaakt!! Het meest rare vind ik, dat wel gewoon een recuedisk kan maken.
 • Heb nu echt alles geprobeerd. Lilo.conf is goed, en een bootdiskette maken zoals vermeld op de Suse site wil niet omdat de kernel etc. niet meer op 1 diskettte passen. Maar laat ik mijn vraag eens anders stellen, wie is het wel gelukt om via de optie change bootloaderconfiguration een opstart diskette aan te maken?? Begin er ernstig aan te denken om Suse in de prullebak te gooien!!
 • Ho stop, niets weggooien. Maak gewoon die rescuedisk aan, daar kun je prima mee booten.

  Overigens: GRUB wordt toch ook meegeleverd met Suse? Misschien dat het daar wel meel lukt. Je bent volgens mij niet de enige die problemen heeft met LiLo op een flop te krijgen. Het lijkt een bugje van SuSe te zijn. In ieder geval hoeft niet die hele kernel op flop gezet te worden, maar alleen een stukje code dat verwijst naar LiLo op je harde schijf.
 • Rescue kan ik niet mee booten, gaat tot ca 75% en vraagt dan om module disks(die ik volgens de tool om ze te maken, niet nodig heb!!).Kan nog steeds wel via de dvd opstarten maar dat is een ellenlange geschiedenis!!(7 a 8 minuten). Enige idee hoe ik lilo op de diskette krijg, met de goeie verwijzingen?? Alleen de lilo.conf op een diskette wil niet ( heb ik al geprobeerd). Het rare is dat er op de suse site niks over deze bug vermeld staat!! :(
 • Misschien heb je hier wat aan:

  http://nl.linux.org/doc/HOWTO/LILO-mini-HOWTO-NL-7.html

  Je zult wel ggoed moeten kijken naar alle instellingen. Waar je kernel staat e.d. Ik weet niet of je ook al ide opties voor je harde schijf nodig hebt.
 • Thanks!! voor deze handige link. Ga het vanavond direct even proberen!! :P
 • He werkt nog steeds niet, ik krijg alleen maar lilo errors. The grub werkte ook niet (beheers ik niet goed genoeg denk ik!)Uiteindelijk maar geprobeerd om het via de NT bootloader te proberen, dwz bootsector omgezet naar een bestand (bootsec.lin) lilo.conf gewijzigd en bootsec.lin op mijn c schijf gezet en opgenomen in mijn boot.ini en wederom wilde het niet lukken!! Heb nu wel wat anders ontdekt, de partitietabel van mijn 1e harde schijf (windows xp+ data partitie ntfs) word door linux niet goed ingelezen en wordt daardoor ook niet ingelezen dwz als ik lilo in de MBR wil zetten(hda) krijg ik de foutmelding dat die niet bestaat. Ook kan ik hda1 en 2 niet mounten. Maw Lnux ziet de harde schijf wel maar herkent geen bestandsysteeem op de schijf. Dus SUSE toch maar de prullenbak in?? Want ik kan hem nog steeds niet op een normale manier opstarten!!
 • Lukt het wel om een bootflop aan te maken met LiLo en het bestandje lilo.flop erop?

  Zo ja geef dan is even de inhoud van da bestand en een precieze indeling van je harde schijf.

  Geef verder de foutmeldingen die je krijgt.
 • nee, want lilo schrijft niet naar fd0. Kan lilo.conf wel aan passen ( dus ook boot=/dev/fd0 etc. ) als ik daar het commando lilo geef krijg iets in de trant van creating linux, creating failsafe etc. en vervolgens schrijft hij niks naar diskette. De standaard foutmelding die ik krijg als ik het via windows (boot.ini) probeer is L04 (tot in het oneindige).
 • Waar gaat het hier mis?

  [code:1:d1f8da4edc]
  fdformat /dev/fd0H1440 # leg tracks op een nieuwe diskette
  mkfs -t minix /dev/fd0 1440 # maak een minix filesysteem aan
  mount /dev/fd0 /mnt # mount in het standaard tijdelijke mount point
  cp -p /boot/chain.b /mnt # kopieer de chain loader
  lilo -C /etc/lilo.flop # installeer Lilo en de map op de diskette.
  umount /mnt
  [/code:1:d1f8da4edc]

  Waar gaat het hier mis? Heb je overigens wel je /boot gemount. Bij mij is die standaard namelijk niet gemount en kun je er dus ook niets van kopieren
 • Ach so, deze manier heb ik ook geprobeerd en dan schrijft hij inderdaad fd0 vol. Heb ook inderdaad de lilo.flop aangepast. probleem zit hem denk in in het feit dat initrd op mijn floppy moet staan, om dat mijn root partitie gepartitioneerd is als reiser fs.
 • Dan wordt het inderdaad de juiste configuratie van het config-bestand zien te vinden. Als je een partiteprog hebt, zou je een nieuwe /boot kunnen maken en die formateren als ext2 of ext3, je oude /boot daarheen kopieren en kijk of dat wel werkt. Wat misschien ook wel kan is alles in je /boot ergens heen kopieren, opnieuw formateren en de boel weet terugzetten.
 • Zou je misschien kunnen vertellen wat voor lilo foutmeldingen je krijgt deze vertellen namelijk wat er fout gaat. Ik vermoed dat je boot gedeelte van linux te ver weg staat zodat je bios deze niet kan vinden.

  Dus post ff je precieze foutmelding aub.

  Na je mailtje nog even gelezen te hebben zie ik dat je linux op de tweede harde schijf hebt staan. Dan lijkt het me inderdaad mogelijk dat je bootloader linux niet kan vinden. Ik heb deze problemen ook ooit gehad toen ik met linux begon en ik had het opgelost door de harddisk aan de tweede IDE te hangen als primary. Toen kon lilo wel de linux partitie benaderen.
 • Nog steeds geen succes. Ik heb nu iets anders in gedachten: Als ik nu eens beide schijven formatteer (1e schijf 6,4 gb 2e schijf 20,0 Gb) en vervolgens SUSE op de 1e harde schijf installeer en daarna XP op de tweede schijf installeer? Herkent de bootloader van XP dan dat ik ook Linux draai en geeft me dus een multiboot optie of herkent de bootloader van XP Linux niet en wordt de MBR overschreven en moet ik vervolgens Linux opstaren met CD en vervolgens LILO wederom in de MBR zetten en in Lilo.conf aangeven waar de Windowspartitie staat?
 • Dat Lilo een probleem zou hebben met je tweede HD kan ik bijna niet geloven maar het kan wel aan je bios liggen die er niet mee overweg kan.

  check je bios eens en kijk of deze ook de mogelijkheid geeft om te booten van d,e,f
  als dit het geval is dan heb je waarschijnlijk al zoveel zitten klooien dat je eerst eens je mbr moet cleanen/fixen en vervolgens lilo moet draaien.

  blijft overigens nog wel vreemd dat lilo niet op fd0 wil installeren

  heb je dit wel uitgetest en staat je machine oo wel zo ingesteld dat hij éérst van floppy moet proberen te starten ??
 • In mijn bios kan ik van D, E etc. booten. MBR is clean want de loader van XP staat er. In de bios staat de bootvolgoorde op A, C, CDROM. Maar als ik me niet vergis moeten er nog meer mensen hier zijn met SUSE 8.0. Kunnen die dan wel een bootfloppy maken met Yast2/system/change bootloader configuration ? LILO gaat niet in de MBR want zodra ik opgeef schrijven naar MBR (hda) krijg ik de foutmelding : cannot write to hda no filesystem.
 • [quote:e9b43e9b8c="Relt@b"]In mijn bios kan ik van D, E etc. booten. MBR is clean want de loader van XP staat er. In de bios staat de bootvolgoorde op A, C, CDROM. Maar als ik me niet vergis moeten er nog meer mensen hier zijn met SUSE 8.0. Kunnen die dan wel een bootfloppy maken met Yast2/system/change bootloader configuration ? LILO gaat niet in de MBR want zodra ik opgeef schrijven naar MBR (hda) krijg ik de foutmelding : cannot write to hda no filesystem.[/quote:e9b43e9b8c]

  Zet je lilo.conf eens hier

  hda moet natuurlijk wel /dev/hda zijn anders doet hij het idd niet

  Ik gebruik ook suse 8 en heb hem ook in test gehad met een flop booten was dus ook geen probleem maar ik gaf dan wel op dat
  [code:1:e9b43e9b8c]
  boot=/dev/fd0
  [/code:1:e9b43e9b8c]
 • Je hebt toch de originele SuSE 8.0 Professional ?
  Mail dan met SuSE zou ik zeggen, je hebt bij dat pakket recht op 90 dagen installation support (staat op de doos).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.