Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux zonder swap???

Anoniem
wstolk
3 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Een tijdje geleden al heb ik op een PII computer naast Windows 98 ook Mandrake 8.1 geïnstalleerd. Deze computer heeft 128 MB geheugen en op de schijf staan de beide OS'en op verschillende partities.
  Nu ben ik erachter gekomen dat er helemaal geen swappartitie zichtbaar is met Partition Magic.
  Op mijn andere computer is dit wel aanwezig.
  Toen dacht ik:"aha, daarom start ie dus zo traag op".
  Maar is dat wel zo? Heeft Linux echt swapruimte nodig? En zo ja . . . waarom heeft ie dat niet aangemaakt?
  Hoe kan ik achteraf (als nodig zou blijken) een swappartitie aanmaken en deze laten gebruiken door Linux?

  Alvast bedankt voor het meedenken.
  Grtz.
 • Linux gebruikt altijd ietsie swap heb ik begrepen. Maar of Linux trager wordt bij het ontbreken van swap durf ik niet te zeggen.
  swap kun je eenvoudig toevoegen door met bijv. pqmagic een swappartitie aan te maken, en vervolgens in /etc/fstab deze swappartitie te activeren.

  In /etc/fstab staat dan zoiets als dit:
  [code:1:95b8e28830]
  /dev/hda6 swap swap pri=42 0 0
  [/code:1:95b8e28830]

  Let op, als je een swap-partitie aanmaakt, doe dat dan niet voor de huidige linux-partitie, anders start deze door de syfieke verplaatsing van de kernel + de nieuwe schijfindeling die niet voorkomt in /etc/fstab niet meer op. Is natuurlijk op te lossen, maar voorkomen is vaak beter :P

  Max
 • De swap is virtuele geheugen. Als je geheugen (bijna) vol is wordt een swappartitie (of -bestand) gebruikt als virtueel geheugen.
  Je harde schijf is veel en veel langzamer dan je RAM chips, dus als geen swap hebt kunnen dingen alleen maar sneller worden en niet langzamer.

  Of je swap nodig hebt? Als je geheugen snel vol raakt wel ja. Maar als je 2 GB geheugen hebt en je gebruikt je computer gewoon als een desktop PC dan heb je natuurlijk geen swap nodig.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.