Vraag & Antwoord

OS Linux

De zelfde mailaccount als user en als root

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Is het mogelijk om een mailaccount die je als user aangemaakt hebt, ook te gebruiken als root? Ik heb zitten zoeken in Kmail, maar ik nergens aangeven waar de mail-dir staat. Het zou handig zijn als de mail die ik download als root gewoon in de mail-dir van mijn eigen user-account terecht zou komen.

  Ik weet dat dit iig kan door mailservers op m'n pc te installeren, maar het moet toch ook gewoon simpeler kunnen?
 • Dit kun je instellen in /etc/aliases als je sendmail gebruikt.
  [i:5990cd1622]root: [jouw e-mail account naam][/i:5990cd1622]
  Dit zorgt ervoor dat alle e-mail die aan root in jouw e-mail account terechtkomt.

  Maar je kunt ook fetchmail gebruiken om je mail op te halen van je ISP mail server en direct in de juiste mail accounts te plaatsen.
  Kijk ook eens naar procmail.
 • de maildir van KMail is ~/Mail
  Maar die zou ik niet gebruiken om zowel de mail van de root als die van de gebruiker in op te slaan.
  Probleem is nmlk dat zodra root de map Mail gaat gebruiken, deze ook de eigenaar wordt, en je als user de map dus niet meer kunt openen of wijzigen.

  Max
 • Ik denk dat ik voorlopig maar de mail die ik als root lees, op de server laat staan. Alles wat ik niet wil, kan ik weggooien, en de rest alsnog als user downloaden.

  Toch is het raar dat er nooit een eenvoudige oplossing voor is verzonne, maar dat zal wel komem doordat Linux veelal in een netwerk opereert.
 • Wat ook kan is gewoon even de user worden die je wilt (vanuit root) met su:

  Stel je bent root, en je wilt 'pietje' worden om je mail te kunnen lezen:

  su - pietje
  startx – :1

  of iets van dien aard.

  Maar gewoon de mail op de server laten staan is ook geen slecht idee.
 • Tja, andere oplossing is door niet als root X op te starten, maar vanaf de desktop van de user programma's als root op te starten.
  Moet je wel even
  [code:1:e8b5fc339c]
  export KDE_HOME='~/.kde'
  [/code:1:e8b5fc339c]
  in .bashrc of /etc/profile zetten om verstregneling met de user te voorkomen.


  Mocht je toch per se X als root willen gebruiken, maak dan een knoppie aan op de desktop van de root, waarmee je als user kmail kunt opstarten.

  Max
 • Het "probleem" doet zich voornamelijk voor als ik weer eens iets aan het compileren ben (dat gaan niet echt snel op een Pentium III). Om problemen te voorkomen log ik in als root. Echter hoe log in als user, alleen voor m'n mail? Met su -localuser swich ik volledig naar m'n user-omgeving, of niet?

  In principe moet het toch mogelijk zijn om een mailaccount van een user te gebruiken als root, of maakt de structuur van Linux dit niet mogelijk? Stel dat ik in Kmail, of een ander mailprogramma, gewoon kan opgeven waar de /mail is, dan lukt de rest ook wel waarschijnlijk, want alle instellingen staan daar opgeslagen. Probleem is echter dan dit in Kmail iig niet kan. Zou dit eventueel in Evolution kunnen? Of Netscape?
 • Je kunt het beste altijd inloggen met je user account.
  Als je ergens root voor nodig hebt open je een console scherm en typ je
  [i:6586bd48e8]su[/i:6586bd48e8]
  Je vult vervolgens je root password in en je hebt een root sessie van waaruit je als root kunt werken (compileren of wat je maar wil.)
  Je kunt op deze manier ook altijd de mail van een andere gebruiker openen:
  [i:6586bd48e8]su [useraccount][/i:6586bd48e8]
  [password]
  [i:6586bd48e8]kmail[/i:6586bd48e8]
  Met su switch je niet volledig naar een andere user je runt alleen een shell met een andere user van waaruit je als die user kunt werken.
  Verder kun je applicaties in je KDE Menu instellen zodat ze met een andere account (bv root) worden opgestart.
  Dit doe je met de Menu Editor door [i:6586bd48e8]Run as different user[/i:6586bd48e8] te selecteren in het menu item en aan te geven met welk account dit moet gebeuren.
 • Die laatste optie is misschien wel een goede. Mijn distro is Gentoo, en ik weet niet of het wel helemaal goed ga als ik als supersuser mijn systeem update via het portage-systeem, dus daarom wil ik compilen als root, maar m'n mail lezen als user. Zit ik alleen misschien nog met het probleem dat de rechten van m'n mail-map wijzigen als ik ingelogd als root, gebruik maak van Kmail als user.

  "Run as different user" kan ook eventueel met een app onder een knop geplakt, ben ik inmiddels achter.

  Ik ga het proberen (vanavond hoop ik)
 • Kmail uitvoeren als user (ingelogd als root) werkt helaas niet :( . Ik laat m'n mail dus gewoon maar bij m'n provider staan, is voorlopig de eenvoudigste oplossing.
 • Ik zit dus met hetzelfde probleem :(
  Ik wil binnenkort ook mijn ouders, broertje en zusjes overzetten naar Linux, omdat ook het netwerk dat ik binnenkort ga maken Linux wordt en ik Windows gewoon helemaal wil verwijderen.
  Probleem is dus dat ik wil dat ik met 7 verschillende users exact 1 email adres wil gebruiken.
  Dus als ze inloggen ze ook de mails zien die andere users al hebben binnengehaald.
  De mail op de server laten staan is idd een idee, maar dan moet je wel regelmatig de server via je browser schoonvegen ander raakt mijn inbox vol, al dacht ik dat die 10MB groot was. (chello)
  Misschien dat ik dat wel doe want dan zijn zelfs de emails nog in windhoos binnen te halen, want mijn moeder is nogal gehecht aan het vele opties biedende incredimail. (weet iemand hier overigens een Linux alternatief voor?)
  Windows blijft er namelijk iig nog wel ff op staan ivm GTA3 dat mijn broertje nog steeds niet heeft uitgespeeld. Daarna kan ik gewoon linux spellen kopen en hem daarmee tevreden houden ;)
  Als iemand een andere oplossing weet wil het graag horen. Liefst met Kmail aangezien ik dat een fijn proggie vind.
  Hoe gebruik je trouwens Sendmail? Ik gebruik gewoon SMTP om mijn email te verzenden :-?
 • Als je met meerdere gebruikers van 1 mailbox gebruik wilt maken kun je dit doen met een combinatie van fetchmail en procmail.
  Er van uit gaande dat je een Linux server hebt kun je dit als volgt doen:
  1. maak een fetchmail script dat je e-mail automatisch met een bepaalde interval ophaalt uit je chello (en/of andere) mailbox.
  2. Gebruik procmail om de e-mail te verdelen over verschillende accounts.
  Procmail kan je mail sorteren op een breed scala aan criteria als recipient address (b.v. 1 van je chello e-mail aliassen) of subject, etc.
  3. Gebruik imap om de e-mail te lezen, ook als je niet voor het sorteren van de e-mail met procmail kiest kan iedereen onafhankelijk van de e-mail client / locatie alle e-mail lezen.
  4. Iedere gebruiker kan nu de eigen e-mail lezen onafhankelijk van de gebruikte client: de e-mail staat op je eigen server, niet bij chello en niet in de bestanden van 1 of andere client.
  Voor meer info over procmail, fetchmail en sendmail kun je de documentatie op de betreffende sites lezen.
  Als je problemen hebt met het configureren dan kun je een GUI tool gebruiken als webmin (admin tool met web interface.)
 • OK bedant voor de info, maar dat is nog net ff iets te ingewikkeld voor mij ;)
  Ik heb het nu zo ingesteld dat hij de mail op de server laat staan en adt gaat gewoon prima.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.