Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux

Anoniem
None
49 antwoorden
 • Bedankt voor de antwoorden en de tijd!!

  Nog één vraagje: in welke programmeertaal is Linux gemaakt?
 • Wat ís Linux nou eigenlijk? De kernel toch?

  KDE en Gnome zijn plug-ins, maar wat doet SuSE uiteindelijk eraan?

  En wie beheert de kernel? Er moet toch een bedrijf zijn die de kernels maakt en beheert, de versienummers uitgeven e.d.

  Wie is eigenlijk de uitvinder van Linux?
 • Inderdaad is "Linux" alleen de kernel. Meestal op je systeem te vinden als "/boot/vmlinuz" of zoiets. Je kunt de Linux kernel downloaden van www.kernel.org .

  De kernel start als eerste op en beheert de randapparaten van je computer, verdeelt de processor-tijd onder de tegelijk runnende applicaties, en beheert ook toegangsrechten etc etc.

  De grafische weergave wordt niet door de kernel gedaan maar door het X Window System (onder Linux wordt meestal XFree86 gebruikt).

  KDE en GNOME zijn niet zozeer "plugins" alswel gewoon een groep draaiende programmatjes (verkenner, taakbalkje, window manager) die samen meestal een "Desktop Environment" genoemd worden. X zelf tekent alleen maar rechthoekjes, de look en feel wordt door de desktop omgeving verzorgd. KDE en GNOME bieden ook programmeerbibliotheken om relatief makkelijk programma's te schrijven die mooi in de desktop omgeving passen.

  De kernel is in eerste instantie ontworpen door de Finse programmeur en student Linus Torvalds, in 1991 maar hij liet zijn werk steevast aan iedere geïnteresseerde zien, zodat er steeds meer mensen mee gingen werken. Op een gegeven moment besloot Linus om altijd de gehele kernel vrij downloadbaar en toegankelijk te houden, en plaatste hij de kernel onder de GNU General Public License.

  De kernel wordt nog altijd beheerd door de Fin Linus Torvalds, maar hij geeft eigenlijk meer leiding aan een veel grotere groep ontwikkelaars, die elk weer een subsysteem beheren (disk, netwerk, etc) Deze groep ligt niet vast, iedereen kan meehelpen, maar de lat ligt enorm hoog; je moet echt wat kunnen laten zien als je daaraan mee wilt doen.

  Voor meer technische info over de kernel zou je eens het boek Linux Kernel Internals kunnen bekijken.

  Het boek "Rebel Code" van Glyn Moody is een echte aanrader als je echt alles over het ontstaan van Linux, Free Software en de Open Source Mouvement wilt weten.
 • 1 ding weet ik(weet niet 100% zeker)… maar de uitvinder komt uit Finland oid :) En hij was dacht ik zelf nog student toen hij het uitvond.
 • Je was te laat kajutsa ;)

  Maar ik heb ff een vraagje: je kunt voor Linux toch ook een eigen kernel maken?
  Maar dan draai je dus eigenlijk geen Linux meer, want Linux is de door jou aan de kant gezette kernel?
  Zijn er BTW ook zulke boeken in het NL?
  Ik zoek nog een goed boek voor op vakantie in het NL over het onstaan ed, kernels, kernels zelf maken en andere technische info over Linux. Aanraders?
 • [quote:e33682cf06="Johan Stokking"]Wat ís Linux nou eigenlijk? De kernel toch?[/quote:e33682cf06]
  Strikt genomen juist, maar wat men tegenwoordig linux noemt is de linux-kernel en een verzameling (voornamelijk GNU-)software en diverse configuratieprogramma's die samen een besturingssysteem vormen. Omdat de meeste toegevoegde onderdelen uit de GNU-stal komen spreekt men ook wel van het GNU/Linux-besturingssysteem.
  [quote:e33682cf06]
  KDE en Gnome zijn plug-ins
  [/quote:e33682cf06]
  Neen, kde en gnome zijn grafische omgevingen voor Linux.
  [quote:e33682cf06]
  , maar wat doet SuSE uiteindelijk eraan?
  [/quote:e33682cf06]
  SuSe is een van de vele bedrijven die uit de enorme GNU-vijver de noodzakelijke software vissen en dit met behulp van eigen installatie/configuratieprogramma's omvormen tot een bruikbaar Linux-besturingssysteem. Daarnaast voegen ze er de nodige documentatie en ondersteuning aan toe. In feite het je een SuSE niet nodig om een Linux-systeem te bouwen, maar ze zijn verrekte handig ;)
  Verder werken dit soort bedrijven actief mee met de ontwikkeling van diverse onderdelen van Linux.
  [quote:e33682cf06]
  En wie beheert de kernel?
  [/quote:e33682cf06]

  Dat doet nog steeds Linus torvalds, zoals gezegd de bedenker van Linux.
  [quote:e33682cf06]
  Er moet toch een bedrijf zijn die de kernels maakt en beheert, de versienummers uitgeven e.d.
  [/quote:e33682cf06]

  Nee, het is nog altijd mogelijk om iets tot stand te brengen zonder dat er een bedrijf aanvast geplakt dient te worden.

  In principe is Linus de baas over de kernel. ER zijn altijd 2 versies van linux in omloop, een ontwikkelaarsversie en een stabiele versie.
  De ontwikkelaarsversie heeft een oneven minor versienummer (bijv. 2.5, de huidige instabiele versie) en de stabiele heeft een even minor versienummer (bijv. 2.4, de huidige stabiele tak.)
  In de ontwikkelingsversie worden de vele ingezonden patches die voor de kernontwikkelaars de moeite van het implementeren waard zijn ingeprogrammeerd. In de stabiele versie worden alleen bugfixes en nieuwe drivers toegelaten.

  Je moet de ontwikkeling van de kernel zien als een enorme bazaar. op deze bazaar bieden vele ontwikkelaars hun bijdragen aan voor de Linux-kernel. Linus en zijn kernontwikkelaars zoeken op deze bazaar naar bruikbaar materiaal en plaatsen dat in de kernel.
  Voor de kernelontwikkeling wordt een roadmap uitgestippeld. Deze bepaalt wanneer de toevoeging van nieuwe features stopt en de kernel stabiel gemaakt dient te worden. Zodra hij stabiel is, krijgt hij een even minor-versie (dus linuxkernel 2.6 in de huidige reeks) en wordt er een nieuwe developersversie in het leven geroepen (kernel 2.7)
  Zo gaat dat eindeloos door, zonder dat er een bedrijf achter zit.
  [quote:e33682cf06]
  Wie is eigenlijk de uitvinder van Linux?[/quote:e33682cf06]

  Niemand. Linus heeft het begin gemaakt van de kernel. Daarna heeft meen veel software uit de GNU-wereld geport naar Linux. Later werd er software, speciaal voor linux ontwikkeld, zoals KDE en Gnome.

  De grap met Linux is dat het eigenlijk een verzameling tools is die een systeem vormt. Door de modulaire opbouw die tot het hart gaat kun je elk onderdeel vervangen door iets uit een ander project. Wat je krijgt is een verscheidenheid aan verschillende besturingssystemen die allemaal 1 ding gemeen hebben, ze gebruiken de Linux-kernel
  Dit dan ook de kracht achter Linux, Linux draait van de kleinste embedded toepassingen, zoals horloges, tot op de grootste mainframe computers.

  Max
 • Mooi onderwerp voor de FAQ 8)

  Greetz, dJezzer
 • [quote:6e60b182f6="Marcel de Reus"]
  Maar ik heb ff een vraagje: je kunt voor Linux toch ook een eigen kernel maken?
  Maar dan draai je dus eigenlijk geen Linux meer, want Linux is de door jou aan de kant gezette kernel?
  Zijn er BTW ook zulke boeken in het NL?
  Ik zoek nog een goed boek voor op vakantie in het NL over het onstaan ed, kernels, kernels zelf maken en andere technische info over Linux. Aanraders?[/quote:6e60b182f6]

  Erg duidelijk verhaal leuk voor in de FAQ idd.
  Ik dacht dat Linux in java geschreven was maar dat weet ik niet 100% zeker.
  Zijn er ook nog mensen die nog antwoord op mijn vraag hebben (zie quote)?
 • [quote:815c7ea05f="Johan Stokking"]Bedankt voor de antwoorden en de tijd!!

  Nog één vraagje: in welke programmeertaal is Linux gemaakt?[/quote:815c7ea05f]

  Linux is hoofdzakelijk in C geschreven, met enkele gedeelten (afhankelijk van processor- en hardware-type) in assembler.

  Kijk maar eens in /usr/src/linux. Als je de kernel-sources hebt geïnstalleerd, kun je daar alles bekijken. Je kan de kernel source ook online bekijken, netjes gehyperlinkt: http://lxr.linux.no/source/

  In de arch/ subdirectory van de kernel directory zie je subdirectories voor elke verschillende hardware/processor die Linux ondersteunt. Daar weer onder zitten de stukken die in assembler zijn geschreven.
 • [quote:d76d88dd4c="Marcel de Reus"]

  Maar ik heb ff een vraagje: je kunt voor Linux toch ook een eigen kernel maken?
  Maar dan draai je dus eigenlijk geen Linux meer, want Linux is de door jou aan de kant gezette kernel?[/quote:d76d88dd4c]

  Ja hoor, als je zelf de kernel compileert blijft het gewoon Linux. Net zoals gebakken ei gewoon ei blijft :)

  Je kan de Linux kernel helemaal naar je hand zetten, functies weglaten en toevoegen etc. Als je de kernel-broncode uitpakt kun je een soort configuratiemenu openen, en daar precies aangeven hoe je het wilt hebben. Daarna compileer je de kernel, zodat er een door de PC uitvoerbaar bestand ontstaat. Dat wordt dan geladen bij de volgende keer opstarten.

  [quote:d76d88dd4c]Zijn er BTW ook zulke boeken in het NL?
  Ik zoek nog een goed boek voor op vakantie in het NL over het onstaan ed, kernels, kernels zelf maken en andere technische info over Linux. Aanraders?[/quote:d76d88dd4c]

  Ik zou "Rebel Code" van Glyn Moody (o.a. verkrijgbaar bij de boekhandels met een *) gaan lezen, en eventueel "Free as in Freedom" een biografie van Richard Stallman (de man die GNU begon) van Sam Williams. En [b:d76d88dd4c]natuurlijk[/b:d76d88dd4c] Gewoon voor de Fun, de "autobiografie" van Linus Torvalds. Niet helemaal auto maar wel erg leuk.

  Voor echt technische info is er het boek Linux Kernel Internals. Zie http://www.tldp.org/guides.html#lki .
 • C is toch van Microsoft? Of was dat Basic?
 • [quote:36b71ddc50="Johan Stokking"]C is toch van Microsoft? Of was dat Basic?[/quote:36b71ddc50]

  Nee! C is van Dennis Ritchie. Zie de Free Online Dictionairy of Computing: www.foldoc.org :

  http://foldoc.doc.ic.ac.uk/foldoc/foldoc.cgi?query=C&action=Search

  De taal was primair bedoeld om UNIX in te programmeren. Zo gek dus niet voor Linux! Feitelijk staat C heel dicht bij assembler.

  Basic is ook niet van Microsoft, maar wel maakte Bill Gates de eerste Basic-[i:36b71ddc50]interpreter[/i:36b71ddc50] (i.t.t. compiler). Eentje die in 4K (4096 bytes) geheugen paste, een knappe prestatie!
 • [quote:136ef0900f="wbsoft"]
  Ik zou "Rebel Code" van Glyn Moody (o.a. verkrijgbaar bij de boekhandels met een *) gaan lezen, en eventueel "Free as in Freedom" een biografie van Richard Stallman (de man die GNU begon) van Sam Williams. En [b:136ef0900f]natuurlijk[/b:136ef0900f] Gewoon voor de Fun, de "autobiografie" van Linus Torvalds. Niet helemaal auto maar wel erg leuk.

  Voor echt technische info is er het boek Linux Kernel Internals. Zie http://www.tldp.org/guides.html#lki .[/quote:136ef0900f]

  OK thnx, maar ik zoch eigenlijk een Nederlands geschreven boek aangezien ik 15 ben en ik hele boeken in het Engels leze wel kan maar dat het nogal vermoeind is. Ik kan niet ff lekker doorlezen.
  Ik woon in Rotterdam en ben met de metro in 15 minuten bij de Donner dus boekhandels met een *) zijn geen prob.
 • Nou, Linus' autobiografie "Gewoon voor de fun" is in het Nederlands te krijgen. Misschien vind je ook nog iets van je gading op de boekensite van nl.linux.org: http://nl.linux.org/boeken/overzicht.php .

  Succes, en veel leesplezier!

  Trouwens op mijn site staat ook nog Linux info: http://www.xs4all.nl/~wbsoft/linux/ . In de Links sectie vind je onder 'Nederland' ook nog allerlei leuke sites met veel NL info.
 • Wat ook nog wel een aanrader is is de Nederlandstalige special "Starten met Linux" die momenteel in de winkels ligt. Leuk geschreven en erg informatief.
 • [quote:e8a94a395a]Ik dacht dat Linux in java geschreven was maar dat weet ik niet 100% zeker.[/quote:e8a94a395a]

  Een kernel schrijven in Java! Die is goed! 8)


  [quote:e8a94a395a]C is toch van Microsoft? Of was dat Basic?[/quote:e8a94a395a]

  Je hebt een goed gevoel voor humor! 8)
 • [quote:ee56e9a5ea]C is toch van Microsoft? [/quote:ee56e9a5ea]

  Dit soort mensen maken me blij, namelijk dan krijg ik het gevoel nuttig te zijn en deze onduidelijkheden de wereld uit te helpen :D

  GreetZzzz
 • [quote:a695cc5444="RobertV"][quote:a695cc5444]Ik dacht dat Linux in java geschreven was maar dat weet ik niet 100% zeker.[/quote:a695cc5444]

  Een kernel schrijven in Java! Die is goed! 8)


  [quote:a695cc5444]C is toch van Microsoft? Of was dat Basic?[/quote:a695cc5444]

  Je hebt een goed gevoel voor humor! 8)[/quote:a695cc5444]

  Even voor de duidelijkheid alleen de eerste uitspraak is van mij. Je haalt mensen door elkaar ;)
  Is het overgins mogelijk een kernel in java te schrijven? Ik bedoel het zou toch moeten kunnen?

  //wbsoft
  thnx voor je duidelijke info ik zal volgende week eens langs de Donner gaan en de door jouw genoemde boeken bekijken en kijken of ze ook nog betaalbaar zijn :)
  Mooi site overigens :)
 • als we het nu toch over dat soort dingen hebben…. wtf is C++? daar heeft een maat van me een spel in gemaakt oid :-?
 • > Is het overgins mogelijk een kernel in java te schrijven? Ik bedoel het
  > zou toch moeten kunnen?

  Nee, daar is Java veel te high-level voor.


  > als we het nu toch over dat soort dingen hebben…. wtf is C++? daar
  > heeft een maat van me een spel in gemaakt oid

  C++ is een programmeertaal.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.