Vraag & Antwoord

OS Linux

Verandering in typen vragen?

Anoniem
None
57 antwoorden
 • Gewoon ff curieus: Hi all, ik zat vanochtend te denken over het C!T Linux forum en als oude rot ;) valt het me op dat volgens mij het type vragen over de jaren is veranderd. Vroeger waren er meer algemene vragen (hoe config ik apache, hoe config ik samba, hoe komt het dat xyz niet werkt, enz). Tegenwoordig zijn de vragen veel distributiespecifieker (hoe verander ik dit in SuSE, hoe dat in Mandrake). Ik weet niet of jullie hetzelfde gevoel hebben. Het nadeel is dat ik minder vragen kan beantwoorden omdat ik niet de distro's gebruik die het meeste gebruikt worden. Wat zal de oorzaak van deze ontwikkeling zijn?

  - Linux wordt eenvoudiger, daarom beperken vragen zich alleen maar tot hoe je iets in een distro doet.
  - De fragmentatie is groter. Vroeger moest je alles met de hand configgen, dus iedereen liep tegen dezelfde config files aan. Nu regelen allerlei tools dat en is het onderwerp van de vragen de tools geworden en niet meer de config bestanden.
  - Vroeger waren er gewoon relatief meer experts en minder newbies (dus ook minder posts). Het type vragen wat vroeger de overhand heeft zie je nu ook nog evenveel, maar is relatief veel minder geworden dan de vragen van de newbies die zich afvragen hoe je iets met een distro moet doen.
  - Andere verklaring.

  Hoe denken jullie hierover, ff nieuwsgierigheid;).
 • Hi ouwe rot 8)

  Wel een aardige observatie, zo op de vroege dinsdagmorgen. Ik ben het wel met je eens dat door de jaren heen de vragen zijn veranderd, mijn verklaring hiervoor is:

  - Er is meer informatie voorhanden, de Howto's zijn tegenwoordig zelfs in het Nederlands :wink:

  - Linux komt meer in het nieuws, wordt ook "gewoner". Overheden en grote bedrijven stappen geheel of gedeeltelijk over, Microsoft komt regelmatig in het nieuws met nieuwe licentiepolitieken en aangepaste prijslijsten.

  - Doordat er meer ruchtbaarheid aan Linux wordt gegeven neemt het aantal gebruikers toe. Veel ervan zijn door het gebruik van windows opgevoed met "point-and-click" en verwachten dat Linux ook zo werkt. Hierdoor zijn meer specifieke distributies ontstaan, die dit in meerdere of mindere mate mogelijk maken.

  - Er zijn meer tools. Linux wordt beter, want er is niets gebruiksvriendelijks aan het met de hand configgen van een bedrijfskritisch operating system. En al helemaal niet als je als gebruiker gewoon OpenOffice wilt gebruiken.

  - Er zijn meer specifieke distributies, te onderscheiden per benodigd kennisniveau of per leercurve

  - Men leest nog steeds niet graag, vragen is eenvoudiger. :o

  Greetz dJezzer
 • Ik heb idd ook dit gevoel, echter denk ik niet dat "wij" overbodig gaan worden, aangezien veel problemen(sorry Linus) nog steeds achter dat grafische geweld een console ingreep nodig is.

  Dit zal ook altijd zo blijven, gezien de manier waarop X is opgebouwd m.b.t. de relatie van de kernel.

  Maar je opmerking was scherp! :lol:

  GreetZzz
 • Inderdaad waar er vroeger verteld werd "pas /etc/…. aan" is het nu "klik hier en daar en dan daarop". Wat me erg opvalt en wat ik me dan meteen afvraag is waarom mensen in dit forum linux als OS gebruiken.
  Ik vond het altijd schitterend om het systeem helemaal naar eigen wensen in te stellen, problemen oplossen enz Maar tegenwoordig is het vrijwel identiek aan windows wanneer je bijvoorbeeld suse mandrake of rode hoed installeert. Je krijgt dan een vrijwel identieke omgeving en dan vraag ik me af waarom mensen toch voor linux kiezen want het blijft toch vaak RTFM om een programma geinstalleerd te krijgen terwijl dit onder windows vaak simpel klikwerk is.
 • Idd deze ontwikkeling was me ook al opgevallen maar ik denk niet dat het als een gebrek van Linux gezien moet worden.
  Vroeger kon ik helemaal profetisch worden wanneer het gesprek op Linux kwam tegenwoordig zeg ik simpel :
  Het is net zo makkelijk als welk grafisch OS dan ook en de enige beperking is je eigen inzicht en wil om bruikbare software te zoeken.

  Het type vraag verandert maar als jij (of ik of wie dan ook) niet weten hoe een tooltje werkt kunnen we altijd nog zeggen dat /etc/blabla geedit moet worden want gelukkig doen al die handige proggies dat nogsteeds.
  Zelfs het gewraakte SuSEConfig schrijft nog naar /etc/whatever met de medeling dat wanneer je het wil editten je het in /etc/rc.config (of tegenwoordig ine /etc/sysconfig/filetje ) moet doen tenzij je Suseconfig niet wl gebruiken.

  Dat de wandelende vraagbaken overbodig worden geloof ik ook niet zo hoewel mensen die al een tijdje met Linux werken niet moeten vergeten dat alles wat makkelijker wordt niet perse slecht hoeft te zijn.
  En dat die ontwikkelingen alleen maar bevordelijk zijn voor de kracht die Linux in de markt ontwikkeld.

  Toen ik met SuSE 6 begon was het nog redelijk spartaans en moest je er wat voor doen en toe riepen we nog dat er meer mensen Linux moesten gebruike.
  Nu is Linux bijzonder toegangkelijk en voel je en klein beetje dat het elite-imago eraf is en gaan veel cracks over op een ander ''elite-OS'' ;) Als was het alleen maar om zich te blijven onderscheiden.
 • Een goed voorbeeld vind ik die vraag over beveiliging(sniveaus), vroeger ging het over services uitzetten in /etc/inetd.conf, firewall configureren of mountpoints beschikbaar maken voor users, etc. Dat verschilde ook niet zo verbijsterend veel per distro. Nu heeft elke distro z'n eigen manier om het te doen, dus ik denk dat er sprake is van fragmentatie. Misschien een aardige stelling: het gebruik van configtools is sterk nadelig tot op de dag dat alle distro's dezelfde config tool(s) gaan gebruiken. United Linux is in deze optiek een goede ontwikkeling (hoewel ik mijn twijfels heb over de "community-vriendelijkheid" van United Linux -> commercieel enzo).

  Een oplossing zou zijn newbies aan te bevelen onmiddelijk Webmin te installeren. Het werkt op elke distro, en de oude rotten hier kennen het meestal wel. Zo zou een deel van de vragen uniformer worden. Een paradijselijke gedachte of een duivels idee? (gewoon ff de gedachten loop geven ;) )
 • Hm, klinkt m.i. nogal als een ad hoc oplossing. Ook bij gebruik van webmin moeten er instellingen goed staan om het goed te laten werken. De eerste winst ligt erin dat men juist geconfigureerde tools meteen aan kan pakken met webmin, maar daarna komen de vragen over én webmin én de oude problemen. 8)

  Ik ben het met je eens dat de gespecialiseerde tools een versnippering in de hand werken, maar is dat op een hoger niveau niet ook al het geval? De ene distro is speciaal voor servers, een andere is juist heel gebruiksvriendelijk, de derde vind zichzelf een goede firewall terwijl de volgende een prima router is. Dan heb je nog diverse shells, upgrade-manieren, minimale of maximale distributies, van cdrom of diskette, alleen in het geheugen of ook van de harde schijf. Om nog niet te spreken over de zelf te compileren distro's :D

  Concluderend ben ik het niet met je eens dat configtools sterk nadelig zijn.

  Uit mijn eerdere post wil ik de stelling herhalen:
  "Men leest niet graag, want vragen is gemakkelijker".

  Greetz, dJezzer
 • Wat mij betreft is [b:59faf52988]het[/b:59faf52988] voordeel van Linux de keuzevrijheid aangaande de configuratie en instellingen. Of men dat nu grafisch wil doen, of de files editten, dat is wat mij betreft ieder voor zich. Ik heb een hekel aan windows omdat je achtelijk veel geld ervoor betaald en Microsoft bepaald wat je wel en niet kan wijzigen, en erger, kunt installeren.

  Ik ben van mening dat we blij moeten zijn met een ieder die zich verdiept in Linux. En dat ze af en toe lui zijn, dan zij zo. Bij al te eenvoudige vragen kun je altijd het advies geven om eerst is even op dit forum te zoeken. Bovendien is niet iedereen systeem-beheerder, of heeft niet iedereen een hogere technische opleidng genoten en ook niet iedereen is opgegroeid met MS-DOS.
 • Zoals ik dus ;)
  Ik ben 15 en ben eigenlijk wel onder DOS begonnen op een 486, maar dat was van mijn 6e tot mijn 12e. Ik had geen muis, geluid en CDspeler en Windows 3.11 draaide er voor geen meter op. Ik weet nog wel dat ik toen voor het opstarten shell (een DOS proggie) gebruikte en daarna of naar Word Perfect 5.1 ging of naar Norton Commander (een soort Verkenner).
  Maar toen was ik alleen in het spelen van games geïntereseerd. Toen we op mijn 12e een P3 450mhz kregen speelde ik ook voornamelijk games en tikte ik briefjes. Nu heb ik vorige maand zelf een PC gebouwd en ik draai sinds vorige week Linux. Ik probeer juist zoveel mogellijk in de shell ed te doen want ik ben niets voor niets van Windows af. Ik wil gewoon een snel en stabiel systeem en alles grafisch hoeft niet van mij. Ik zie liever wat er gebeurt ipv dat ik een balkje zie met een percentage erin. Ik vind M$ vooral zo achtelijk vanwege de prijs (ik heb overigens alle Windows versies thuis, maar geen 1 legaal :P ) en omdat de progamma's zo achterlijk duur zijn.
  Nu stap ik de Linux wereld binnen en zie ik dat alles gratis is en dat alles naar eigen wens is in te richten. Geen wizards of installshields die jouw invloed tot wat er met de comp gebeurt tot 0 beperken, maar totale controle.
  Het was ook absoluut niet wennen oid. Ff een beetje door de manual gebladert en gewoon gekeken wat er gebeurde als ik bijvoorbeeld mkdir in de shell in typte. Toen kwam ik al heel snel op het spoor van man pages en werd het heel easy eigenlijk.
  Of de vragen ed nu echt typisch veranderen kan ik natuurlijk door mijn korte gebruik van Linux niet beoordelen, maar ik denk dat het ook grotendeels aan de antwoorden ligt. Als jij de moeite neemt om aan een newby heel uitgebreid, nauwkerig en precies uit te leggen hoe je bijvoorbeeld de firewall via de shell instellt dan zal hij het ook gaan doen en zien dat het heel makkelijk gaat. Als je denkt van: ik ken de wizard niet dus laat iemand anders maar antwoorden dan zal hij dus waarschijnlijk van een 1 of andere point en clicker antwoord krijgen en voortaan zo zijn firewall instellen. Dus het principe is eigenlijk: al veranderen de vragen, houd de antwoorden gewoon hetzelfde.
  En idd natuurlijk is vragen makkelijker dan lezen, maar vergeet niet dat dit komt omdat nog steeds veel documentatie in het engels is.

  Sorry voor het lange verhaal, maar ik vond dat ook ff een Linux newby wat moest melden tussen al die oude rotten ;)
 • Marcel heetft best een punt hier maar ik ben van mening dat een pc niet een knutseldoos is en dat je je zaken gewoon snel aan de gang wil hebben.

  dit houdt dus in dat je
  1) moet weten waar je mee bezig ben
  2) waar dat geregeld wordt
  3) hoe je dat zo makkelijk en snel mogelijk voor elkaar krijg
  4) dat het geen mallemoer uitmaakt of je eea. met de hand gaat zitten intypen of het via en tooltje doe of dat je een configfile (welk door dat tooltje gebruikt wordt gaat zitten editten.

  Mijn idee is dat wanneer iemand een OS installeerd hij zo snel mogelijk weer verder wil kunnen werken en het liefst op een veilige manier.
  Zaak is dan dat je weet met welk tooltje je eea. kan regelen of dat het allemaal al tijdens de install geregeld wordt (zie Mandrake die tijdens de installatie (dus voordat je systeem ook daadwerkelijk draaid) al gaat kijken of er update' s zijn van je geinstalleerde pakketten.)
  Later zul je merken dat je met een beetje tunen en dus lezen meer uit je machine kunt halen en je alles stap voor stap naar je hand kan zetten, met als gevolg dat je terwijl je gewoon lekker kunt werken je systeem beter leert kennen en dus vanzelf buiten de tooltje om eea gaat regelen.
  En dan is het kringetje weer rond :D
  Maar zaak blijft dat zeker een beginner snel aan het werk kan. De rest komt vanzelf
 • Kijk daar verschillen we al van mening ;)
  Ik wil natuurlijk gewoon snel wat spellen, mijn geluid ed hebben draaien maar ik zie mijn PC absoluut als een knutseldoos en ik zie het als een kunst als ik en Linux probleem (met behulp van jullie) heb overwonnen.
  Nu werkt dus bijvoorbeeld de game Heretic2 en NVclock niet, maar als ik het dadelijk gefixed heb dan geeft me dat echt een kick aangezien ik na al die uren kloten het dan toch voor elkaar heb gekregen.
  Ook bijvoorbeeld dat mijn geluid nu werkt ed vind ik gewoon erg tof. Ik ben ook erg leergierig dus al dat nieuws in Linux is ook al toppie.
 • Ik kan mij wel enigzins vinden in wat Marcel en wstolk stellen, maar je ontkomt er als newbie niet aan dat je wordt verwezen naar RTFM (read the friendly manpage). Ook al is er voor elke distro een eigen tooltje. Die dingen hebben de goede gewoonte hun eigen help aan boord te hebben. Veel belangrijke howto's zijn inmiddels in het nederlands beschikbaar, alweer, een kwestie van google'n.

  Wat jouw opmerking betreft Marcel, ik ben het met je eens dat ondanks dat de vragen veranderen, de antwoorden even uitgebreid (zouden) moeten zijn. Maar daar wil ik nogmaals aan toevoegen dat dit de vrager niet ontslaat van de verplichting zelf een zoekslag te doen en aantoonbaar te maken dat'ie al iets gedaan heeft. Hiermee voorkom je vragen als (ze zijn er, zoek maar op het forum): "Ik heb linux geinstalleerd, maar hoe kom ik nu in windows?". En dan zijn ze nog beledigd ook als er verwezen wordt naar een boek.

  De faq die op het forum bestaat is een grote stap in de goede richting, newbies die willen beginnen met iets ingewikkelders (tov een windows-omgeving) dan het starten van X kunnen hier voldoende aanknopingspunten vinden om leesvoer te verzamelen.

  Uiteraard zullen er mensen blijven bestaan die liever niet lezen, maar meteen lame vragen stellen, zij kunnen rustig naar Ki/hR worden verwezen. Anderen krijgen nog steeds de antwoorden die ze de goede richting in sturen.

  Greetz, dJezzer
 • Idd helemaal mee eens. Grappig overigens want op de hardware fora gebruiken wij RTFM voor Read That Fucking Manual :D
  Ik heb overigens bewust voor SuSE Pro gekozen, omdat daar 3 boeken bijzaten en ik houdt er niet zo van grote lappen tekst van een scherm te moeten lezen.
  Ik heb nu het eerste boek: Basic Linux for Newb's zo goed als uit. Dat wil zeggen dat ik de interessante hoofdstukken heb gelezen. Niets het KDE en Gnome hoofdstuk want al dat point en klik wijst wel voor zichzelf. Vooral het Shell en introductie hoofdstuk waren reuze handig.
  Maar toch op de serieuze vragen moet dan ook goed professioneel en uitgebreid antwoord komen anders houdt het toch echt op en wijkt ieder wanhopig persoon die bijvoorbeeld zijn Printer niet geïnstaleerd krijgt uit naar een Wizard, omdat die ook vaak zonder hulp wel te gebruiken zijn. Ik probeer nu zo veel mogelijk via de shell te doen, maar er zijn gewoon dingen bijvoorbeeld dus een printer instellen die ik nog niet via de shell kan. Ik zeg bewust nog want ik ben vast besloten alles maar dan ook alles van Linux te leren.
  Ik ben er nu al over uit dat ik ipv diergeneeskunde toch maar ICT ga doen. Niet dat ik al weet dat ik wil worden dan na die opleiding, maar puur om zelfverijking. Ik wil gewoon Linux leren, maar ik wil ook leren hoe nu precies, maar dan ook echt precies een moederbord werkt. Ik zoek dan ook een technische ICT opleiding, maar ik weet niet of ze die op universitair niveau hebben. Ik weet iig dat Sjoerd Boerhout van dit forum aankomend jaar aan een HBO opleiding Computer Techniek begint wat mij dus het einde lijkt. Hij heeft veel boeken over Linux op zijn lijst maar ook over de werking van computeronderedelen.
  Dat is dus wat mij aantrekt in Linux: het onbekende wat ik wil leren. Ik wil gewoon via de shell mijn hele systeem kunnen configuren en ik wil gewoon zoveel mogelijk shell proggies gebruiken. Ik gebruik dan ook mp3blaster ipv Xmms.
  Ik denk dus of je een point en clocker wordt of niet en veel vragen nuteloze vragen stelt of niet ligt aan de reden waarom je naar Linux ben geswitched.
  Als jij gewoon alleen office wilt doen op een oud systeem waar XP nu niet echt soepel op draait, maar SuSE 8.0 bijvoorbeeld wel en jij wil voor de rest niets met die bak doen, dan zul je ook niet alles uit gaan zitten vogelen want welk profijt levert dat in het office wetrk op?
  Als je daar in tegen met je computer getrouwd bent en er extreem veel meewerkt en veel moet instellen ed dan zal je ook vanzelf er een keer achterkomen dat dit sneller via de shell gaat. Ik baal er dus ook van dat ik geen typcursus voor Linux kan vinden :( (Ik typ namelijk met 2 vingers en nog best snel maar toch kost dat onnodige tijd).

  Wederom een lang verhaal, maar je komt zo wel te weten hoe verschillende mensen op dit forum over Linux en de mogelijkheden denken.
  Ik ben het trouwens wel met wbsoft en water een dat het voordeel gewoon de grote instelbaarheid is en of je dat nu via een wizard doet of via de console dat eigenlijk niet uitmaakt. Maar als er teveel wizards komen dan worden er toch dingen op een grafische manier eigenlijk verborgen en kom je in een Windhoos klimaat.
 • Hm, al die puristen (of ze nu de shell gebruiken of juist alles grafisch willen doen), ze missen volgens mij toch een stukje :D
  Mijn instelling is heel eenvoudig, als het snel moet doe ik het via wijzen&klikken. Andere dingen kunnen niet op die manier (al eens een externe terminal proberen in te stellen? :o ) en doe ik op de shell-wijze.

  Net als trouwens het maken van webpages, die gaan gewoon in vi, joe ofzo. Nu moet ik er wel aan toevoegen dat ik ze meestal eerst opzet met een of ander handig grafisch tooltje, voordat ik de overbodige meuk eruit gooi 8)

  Linux bied de krachtige shell in combinatie met een gebruiksvriendelijke grafische omgeving. In mijn optiek maak je optimaal gebruik van linux door op de juiste momenten de juiste tools te hanteren. Dus als ik bijvoorbeeld mijn printer niet via de shell aan het werk krijg schaam ik mij er niet voor om 'm grafisch in te stellen. Nu is het wel zo dat ik dan toch doorga met uitzoeken waarom ik het via de shell niet voor elkaar kreeg, welke instellingen er zijn ingevoerd door het grafische tooltje en hoe ik daar vanuit de shell bij kan komen :)

  Of je nu met puristische neigingen naar linux bent overgestapt, of dat het nu uit nieuwsgierigheid is of wegens geldgebrek 8) , iedere reden is volgens mij geldig; hier is geen goed of fout in. Dat is trouwens ook de oorzaak van de vele verschillende soorten vragen op het forum :lol:

  Greetz, dJezzer
 • Zelf ben ik ook niet zo'n purist. Je ziet veel console-cracks die het niet stoer vinden om in X te zitten (overingens zijn ze meestal pas kort bezig, maar moeten ze blijkbaar een imago opbouwen, niet op jou gericht Marcel, lees verder ;) ), terwijl je in een XTerm precies hetzelfde kunt doen, maar veel efficienter omdat je sneller tussen apps over kan schakelen. GUI tools voor de configuratie gebruik ik niet, ironisch genoeg omdat ik ze te ingewikkeld vind. Vaak weet je niet wat er gebeurt als je iets in zo'n tool instelt of het sloopt weer iets. Dan vind ik een goed gecommente (en dat zijn de meeste) config files beter.

  Ik heb absoluut geen anti-newbie attitude (behalve als ze hier komen met "ja, jullie zeggen allemaal dat Linux zo geweldig is, dus help me direct"), maar ik merk zoals ik eerder aangaf dat het beantwoorden van vragen van newbies lastiger geworden is door de redenen die ik aangaf.

  Mijn mening is Linux is van iedereen en dus ook voor iedereen, mensen die een goedkoop/goed/… alternatief voor Windows willen, mensen die echt into Linux zijn, enz. Alleen omdat Linux naast een serversysteem ook steeds meer een desktopsysteem wordt moeten wij als (hulpgevende) community daarop inspelen, daarom is het ook leuk om te speculeren over uniformiteit vs diversiteit van software enz.
 • OK je zei niet op mij gericht, maar ik moest het toch ff melden:
  Ik zit iig altijd in X, want dat is gewoon veel praktischer alleen binnen X gebruik ik zoveel mogelijk de shell en mijn toetsenbord.
  Dit is vooral omdat ik niet de hele tijd van keybord naar muis wil overschakelen. Bovendien denk ik dat als ik mijzelf nu in het begin aanleer om zoveel mogelijk mijn zaken via de commandline te doen ik daar later oa als ik met 10 vingers heb leren typen veel profijt van zal hebben. Je kunt namelijk veel dingen met als grote voorbeeld files managen en de tree beheren veel sneller met de shell doen dan met bijvoorbeeld Konqueror of Nautilus.
  Maar dus ook buiten de shell probeer ik zoveel mogelijk het toetsenbord te gebruiken. Tussenvenster wisselen doe ik bijvoorbeeld met: alt + tab omdat ik dan niet opnieuw mijn muis hoef te pakken. Ik gebruik ook geen shortcuts, maar gewoon: alt + f2 (daarvoor geen shell omdat de shell dan aan het proggie verbonden wordt waardoor je teveel verschillende sessies krijgt.
  Ook is de shell handig omdat je heel simpel ff root kunt worden of een andere user.
  Het is dus zeker niet voor het imago maar gewoon omdat het veel praktischer is. Ook dadelijk op mijn laptop zal X waarschijnlijk erg langzam zijn en dan kan ik dus mbv de shell toch lekker snel werken.
 • [quote:e38d1c7d17]Mijn mening is Linux is van iedereen en dus ook voor iedereen, mensen die een goedkoop/goed/… alternatief voor Windows willen, mensen die echt into Linux zijn, enz. Alleen omdat Linux naast een serversysteem ook steeds meer een desktopsysteem wordt moeten wij als (hulpgevende) community daarop inspelen, daarom is het ook leuk om te speculeren over uniformiteit vs diversiteit van software enz.
  [/quote:e38d1c7d17]
  Daar heb je wel een punt, danieldk. De antwoorden die dan gegeven kunnen/zullen worden in de toekomst gaan - denk ik - ook meer de kant op van het hardcore configfiles editten. Met een aanwijzing welke tool voor welke distro het meest geschikt is. Daar ligt toch ook de kracht van een forum als dit: de een kan vertellen wat er precies op file niveau moet gebeuren, de volgende geeft aan welk tooltje hiervoor geschikt is, waarbij de rest van de gemeenschap zijn/haar(?) €0,02 toevoegt en de informatie aanscherpt.

  Greetz, dJezzer
 • [quote:861436d0dd]Ik baal er dus ook van dat ik geen typcursus voor Linux kan vinden (Ik typ namelijk met 2 vingers en nog best snel maar toch kost dat onnodige tijd).
  [/quote:861436d0dd]
  In het pakket kde-edu zit een typcursus, verder heb je uiteraard nog meer typcursussen, zoals TuxTyping.

  Max
 • Volgens mij gaan we er niet uitkomen ;). Ik denk iig dat we beiden de voorkeur geven aan opensource boven commercieel ;).
 • Yep, dat blijft een feit 8)

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.