Vraag & Antwoord

OS Linux

beveiliging (en gevolgen)

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Ik heb Mandrake 8.1 geinstalleerd waarbij ik kon kiezenn ut verschillende beveiligingsniveau's.
  Bij eerdere installatie ook bij andere linuxen koos ik uit laag/midden en hoog de middelste (is vaak ook de default) of zelfs laag.

  Ik kan nu niet floppy of cdrom benaderen, vanwege onvoldoende rechten. ra, ra ook root heeft dit probleem. Icoon geeft slotje te zien, dus hij zit echt op slot voor mij.

  Komt dit door de beveiliging?
 • Ik neem aan dat je voor het huidige beveiligingsniveau hebt gekozen tijdens de installatie. Het moet echter mogelijk zijn om achteraf (als root) je beveiligingsniveau aan te passen. Suggestie: zet je beveiligingsniveau op laag, of uit als dat kan, en kijk of je probleem is opgelost. Zo ja, dan weet je in ieder geval waar het probleem zit. Vervolgens zou je kunnen proberen of je die beveiliging wat kan fine-tunen.
 • Ik heb indrdaad de mogelijkheid gezien (bij herinstallatie/reparatie dacht ik) om het niveau aan te passen. dat ga ik uitproberen.

  Ik ben sowieso benieuwd wat de verschillende beveiligingsnuveau's voor nut en gevolgen hebben.
 • Ik wil hier wle nog even waarschuwen voor een verkeerde waan van beveiligingsnivo….

  Het nivo wat men hier bedoelt is een maat van hoe veel regels de firewall moet bevatten; veel (hoog) of minder (lager). Het totaal van beveiliging wordt maar voor een klein (heel) deel door een firewall uitgevoerd.

  Wakker blijven dus….
 • Dus dat ik als root en user moeilijkheden heb CD-rom (DVD-rom) en diskette te benaderen heeftniets met de (firewall)beveliging te maken.
  Ik ga opnieuw installeren, want hoewel ik inmiddels wel cd-roms kan benaderen lukt dit niet met diskettes, hoewel ik wel een diskette kan formatteren en een hersteldiskete kan aanmaken.
  Het floppy icontje blijft op slot.

  RvP
 • Je weet met een diskette dat je die moet mounten voordat je die kunt benaderen?
 • Als het goed is heb ik bij Mandrake supermount (dwz automatisch mounten). Ik kijk het nog even na.

  Overigens bij Konquerer /mnt/floppy staat als extrta informatie: "locked directory" er is naar mijnnweten niets wat 'm zou kunnen locken.
 • Mount de flop een s handmatig…

  umount /mnt/floppy
  mount /dev/fd0 /mnt/floppy
 • [quote:66df9410f9="MrLeeJohn"]Mount de flop een s handmatig…

  umount /mnt/floppy
  mount /dev/fd0 /mnt/floppy[/quote:66df9410f9]

  met het desktop icoontje van Mandrake8.1 kan ik unmounten en mounten zoveel als ik wil. Toen ik het handmatig probeerde gaf umount geen foutmelding, maar mounten resulteerde in de foutmelding
  mount /dev/fd0 /mnt/floppy
  mount unknown device

  fd1 ook maar even geprobeerd, maar idem. Oftewel MDK ziet mijn floppydrive in het geheel niet? opstartdiskette maken leek alleen te lukken, todat ik het daadwerkelijk probeerde. Ik moest eerst mounten want device was not ready. Bij installatie heb ik al een opstartdiskette gemaakt en daar kan ik gewoon met booten.
  Moederbord manual leert dat er maar 1 multi i/o is en 1 connector voor het diskette station. daar kom ik ook niet verder mee.
 • Dat maakt het wat moeilijker…. zoek eerst uit of de floppydrive echt defect is of niet. Maar dat zal wel niet. Probeer dan eens uit te zoeken of er ergens verwijzingen staan in een soort device-manager. Ik ken Mandrake niet goed genoeg om je te helpen, maar misschien helpt linuxconf je wel verder.
 • Onder Win98 werkt alles prima.
  Voordat ik er nu een heleboel tijd in stop, wil ik eigenlijk wel eens testen of Suse7.0 die ik ook heb de boel wel herkend. Ik als ander topic (overigens nul reacties) al gevraagd of ik Suse erbij kan installeren (op een andere hd/partitie) waarbij ik Suse laat booten vanaf floppy (!!) en daarna lilo onder mandrake 8.1 aanpas. Dan weet ik gelijk of ik het een MDK probleem is of niet. Ik kan dan
  a. ze naast elkaar laten staan om het nog verder uit te zoeken,
  b. MDK opnieuw installeren
  c. MDK op de schroothoop gooien
  Alternatief a lijkt mij het leukst, maar dan moet ik wel zeker weten dat ik Suse en MDK multiboot (naast Win98 nog even) kan draaien. Ik lees alleen over zaken multiboot Win en Linux of meerdere Win's. vandaar mijn vraag.
 • Je kunt Suse gewoon naast Mandrake en win 98 installeren op aparte partities. Eventueel kun je de swap-partitie door Mandrake en Suse laten gebruiken. Bij de installatie van Suse kun je denk ik het beste kiezen voor een bootdiskette. Als je Suse hebt geinstalleerd kun je met Mandrake lilo.conf aanpassen, zodat ook Suse in het bootmenu voorkomt. Als je Lilo of flop zet, dan zit daar ook meteen een lilo.conf file bij. Die kun je dan toevoegen in de lilo.conf van Mandrake.
 • Ook een leuke optie is een live-cd (booten en linux runnen (met X als je wilt)). Suse7 heeft die bijvoorbeeld. Kijk een bij tienpiek.net of munnikes.nl voor zo'n cd's.
 • Ik ga met Suse7.0 aan de gang. Jammer dat op mijn eerdere forumvraag over Suse en MDK of andere distributies (dus multiboot LInux-en) geen antwoord kwam, anders had ik het direct gedaan.

  Nog wat nieuws over mijn probleem met de floppy en de CD-rom

  MDK opstarten met Aurora (grafisch mooi) toon geen probleem met mounte fd0. Booten met opstartdiskette, niet grafisch, toont dat fd0 niet bestaat.
  Da's in ieder geval wat. Linuxconf kan ik alles mee mounten en instellen, maar fd0 lukt (logisch gezien het voorgaande) niet.

  Ik heb inmiddels uit een ander topic (installatie mandrake8.1) mijn SBLive! geluidskaart aan de praat. tenminste ik krijg geluid om mp3'tjes te spelen.
  En audio cd spelen lukt niet (onvoldoende rechten, is apparaat wel gereed etc.) ALs ik eerts met Konquerer een data CD-rom gelezen heb en daarna een audio CD heb willen spelen, dan kan Konquerer daarna de data CD ook niet meer benaderen (op slot icoontje).

  Ik ga nu eerst Suse7.0 erop zetten op een andere partitie (Swap zal ik delen met MDK) Dan weet ik meer. Desnoods gooi ik MDK er in het geheel vanaf en installeer ik het opnieuw.
  Je hoort van me.
 • [quote:75e8a70eed="RvP"]Ik heb Mandrake 8.1 geinstalleerd waarbij ik kon kiezenn ut verschillende beveiligingsniveau's. Bij eerdere installatie ook bij andere linuxen koos ik uit laag/midden en hoog de middelste (is vaak ook de default) of zelfs laag.
  Ik kan nu niet floppy of cdrom benaderen, vanwege onvoldoende rechten. ra, ra ook root heeft dit probleem. Icoon geeft slotje te zien, dus hij zit echt op slot voor mij. Komt dit door de beveiliging?[/quote:75e8a70eed]
  Nadat er bij mij net als bij jouw problemen waren met de standaard diskette station en de cd-rom speler, heb ik Mandrake 8.2 opnieuw geïnstalleerd (nu met XFS filesysteem) met als beveiliging niveau
 • Bedankt alsvast voor het uitzoeken. Lees i het goed; je had ook problemen met diskete en CD-Rom? en bij herinstallatie ga je juist van Laag naar hoog?

  Er is ook nog een topic dat Tools gebruikers maar "dom"vindt, nav de vraag over het beveiligingsniveau … In plaats dat ze ons nu helpen, want linuxen zonder diskette en CD-Rom is toch wel lastig.

  Suse en MDK (en anderen) kunnen dus best (eenvoudig) naast elkaar. Dat Topic is gelukkig tot leven gekomen. Ik had geen rekening gehouden met de vakanties blijkbaar. Overigens stoei ik juist meer in de vakanties met Linux dan ooit.

  Ik ga nu eerst het beveiligingsniveau verlagen. Als dat niet helpt zet ik Suse er naast om ddie fd0 onder linux te proberen.
 • [quote:ed9d29f7d3="RvP"]Bedankt alsvast voor het uitzoeken. Lees i het goed; je had ook problemen met diskete en CD-Rom? en bij herinstallatie ga je juist van Laag naar hoog?[/quote:ed9d29f7d3]Ja, bij mij was dat probleem met diskette en cd-rom juist bij Mandrake geïnstalleerd op standaard beveligings niveau.

  Ik heb nu net Mandrake 8.2 nogmaals op standaard beveiligings niveau geïnstalleerd (expert install), maar nu op een andere PC. De floppy en cd-rom muziek cd werken nu wel.
  Op zowel beveiligings niveau Standaard en Hoog zou je (zelfs als gewone user) gewoon toegang moeten hebben tot je floppy en cd-rom.

  Als je Mandrake installeert op beveilingings niveau hoger, kun je niet meer rechtstreeks met root inloggen. Dan log je eerst in als gewone user en daarna met su - als root. Ook super mount wordt dan gedisabled.

  Test Mandrake geïnstalleerd op niveau hoog en via Control Center gewijzigd naar Hoger.
  In console als gewone user:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.