Vraag & Antwoord

OS Linux

i586 en i686

Anoniem
None
39 antwoorden
 • Heel simpel: SuSE Compileerd zijn kernel standaard voor de i386, en Mandrake is (voor zo ver ik weet) de enige die z'n kernel plus rpm's ook voor het i586 sub-platform compileerd. Volgens mij heeft het dus geen enkele zin om i686 programma's/rpms te downloaden…. Wat je wel kunt doen, is je kernel opnieuw compileren. Dat is een aardig klusje, maar het loont wel ;)
 • Maar waar zet ik dan waar hij de files vandaan moet halen?
  Ik bedoel anders weet de shell toch niet wat hij moet compilen?
  Ik moet neem ik aan gewoon een tar.gz file downen en die met tar -xvzf uitpakken in een dir.
  En wat is dan het verschil tussen de kernel compilen en een proggie compilen? Ik bedoel dus wat is nu het hele basisprincipe? Wil je dit ff uitleggen als je tijd hebt?
  Ik snap het dus ff niet:
  1. wat houdt compilen van een kernel in? (ik dacht gewoon dus je progamma's zelf compilen :( )
  2. wat houdt het compilen van een proggie in? (ik dacht dus dat je dan het proggie in de kernel integreerde zegmaar)
  3. als je weet hoe dit moet, kun je dan een Linux, kernel + Xfree + KDE + Gnome van inet plukken en alles zelf compilen zonder distro?
 • Als je opnieuw gaat compileren, doe dat dan wel met gcc 3.xx. Het schijnt dat dit een aanzienlijke verbetering in de snelheid geeft t.o.v. gcc 2.95.

  Ik weet alleen niet in hoeverre de nieuwe gcc al beschikbaar is. Bij Gentoo, komt die met versie 1.3, maar die verkeert nog in het beta-stadium.
 • Zou iemand mij kunnen vertellen welke processoren er met i586 en i686 bedoeld worden?? Ik kom regelmatig RPM's tegen die daar onderscheid in maken (oa nvidia). Misschien is het wel een hele domme vraag, maar ik hoop toch dat iemand hem, zonder heel hard te lachen, wil beantwoorden. :oops:
 • Dat i568 of i686 betekend dat de binary is gecompileerd op/voor zo'n system. i586 is meestal Pentium I en AMD K6(II, III), i686 = pentium II, III, IV, AMD athlon (XP)/AMD K7

  Barry
 • Ja dat klopt. Het grappige is dat deze namen (geloof ikl) niet door Intel zelf verzonnen zijn.

  Alle Intel processoren (m.u.v. de 64 bit van Intel) zijn gebaseerd op de i386 architectuur.

  GreetZzz
 • Mm ik gebruik altijd de i386 packages :-?
  Ik heb een AXP is dit dan fout?
 • Het is opzich niet fout. i386 geeft de architectuur van de processor aan (IBM-compatible). Beter zou zijn om i686 te gebruiken. Deze pakketten zijn sneller, omdat ze minder ballast hoeven mee te nemen en eventueel speciale features hebben ingebouwd, die alleen nieuwe procs hebben.
 • OK dan weet ik dat ook weer. Alhowel ik maar weinig i686 pakketen tegenkom. Meeste is toch i386, sparc ed.
 • [quote:6d160ddaa4="water"]Het is opzich niet fout. i386 geeft de architectuur van de processor aan (IBM-compatible). Beter zou zijn om i686 te gebruiken. Deze pakketten zijn sneller, omdat ze minder ballast hoeven mee te nemen en eventueel speciale features hebben ingebouwd, die alleen nieuwe procs hebben.[/quote:6d160ddaa4] Hm, inderdaad van sommige rpm pakketten is zelfs een athlon versie van beschikbaar.
  Voor dual Pentiums zijn er dan smp rpm pakketten.
  http://www.nvidia.com/view.asp?PAGE=linux

  http://www.sjoerd-visser.demon.nl/linux/distributie.html

  Of je zou de source pakketten kunnen compileren voor je eigen systeem.
  :wink:
 • Dat zelf compilen moet ik dus nog leren. Daar wacht ik nog heel ff mee.
 • [quote:0ae5b31113="Marcel de Reus"]Dat zelf compilen moet ik dus nog leren. Daar wacht ik nog heel ff mee.[/quote:0ae5b31113]

  Zelf compileren is simpeler dan een rpm installeren. Type de volgende zaken in console in de dir waar de prog staat die je wilt compileren:[code:1:0ae5b31113]
  ./configure
  make
  make install[/code:1:0ae5b31113]
  In vereweg de meeste gevallen is dit alles wat nodig is om je prog te compileren. Mogelijk kun je wel foutmeldingen krijgen bij ./configure, omdat bepaalde libs ontbreken, maar die installeer je op de zelfde wijze. Het leuke aan dit alles is dat je vaak ook opties kunt meegeven aan de commando's, als je speciale wensen of eisen hebt. Het compileren van je kernel gaat overigens ook zo (wel even make dep en make clean uitvoeren, zie de faq van dit forum).
 • 1) compilen is het omzetten van voor jouw leesbare taal (brondcode) naar voor je pc leesbare taal. Als je je kernel compileert, kun je met ./configure alle opties selecteren die je wilt, met make zorg je ervoor dat de kernel wordt gecompileerd, en met make install zorg je voor de installatie. Voor het compileren wordt weer een apart programma gebruikt (open gcc, dacht ik)
  2)zie 1
  3) dat kan idd en het heet LFS, ofwel Linux From Scratch. Zelf gebruik ik Gentoo, dat is iets meer geautomatiseerd dan LFS, maar alles (op een klein basis-systeem na) wordt op m'n PC gecompileerd.

  Die commando's voer je idd uit in de directorie waar je je tar.gz-pakketje hebt uitgepakt.
 • OK dan ga ik dat vanavond ff proberen.
  Ik heb overigens weer een goede rede gevonden de shell te gebruiken :)
  Ik wilde ivm een Loki demo launcher als user: marcel schrijfrechten tot /usr/local
  maar toen ik met Konqueror, rechtermuis op Local dat instelde (ik heb een groep: beheer gemaakt met daarin marcel en root) en koos voor toepassen op alle subdirs bleef hij dat weigeren.
  Toen ik in de shell chgrp -R beheer /usr/local/ intypte werkte het wel :)

  Ik heb overigens nog ff snel 2 vraagjes, want dat staat hoe stom ook niet in het shell hoofdstuk van de manual:
  1. wat is het commando (alt+f2) voor het aanroepen van de shell? ik heb al bash geprobeerd maar dan gebeurt er niets :(
  2. hoe log je via de shell uit of gooi je de computer uit?
  shutdown werkte niet :(
 • 1) snap ik even niet
  2) halt
 • 1) nu waarmee start je de shell icoon op ipv de shortcut op de KDE taalkbal
  2) thnx
 • 1) Met konsole ofzo, moet je wel in X (dus KDe is waarschijnlijk al gestart) zitten. Als je gewoon zonder X wilt werken dan zijn Alt-F1 tot F6 aparte consoles (=shell) geloof ik, je krijgt dan een login prompt.
 • Ik werk altijd in X.
  Ik heb het net ff gechecked en het is idd konsole. Thnx scheelt me weer een muisbeweging :)
 • [quote:7ef252bf06="phaas"]Dat i568 of i686 betekend dat de binary is gecompileerd op/voor zo'n system. i586 is meestal Pentium I en AMD K6(II, III), i686 = pentium II, III, IV, AMD athlon (XP)/AMD K7

  Barry[/quote:7ef252bf06]

  bedankt vor deze informatie. Bij NVidia zie ik ook kreten zoals UP en SMP,
  zoals MDK8.1 SMPi686 en MDK8.1 UPi686
  Welke moet ik kiezen als ik Mandrake 8.1 bezit en niet weet of het SMP of UP is?
 • SMP staat voor Symetric Multi Processing dit geldt alleen voor systemen met meerdere processoren + dat het in de kernel moet zijn meegecompileerd, ik denk dat het wat ballast scheelt als je op een systeem met maar 1 proc gewoon de package voor 1 processor neemt, het kan overigens geen kwaad…. UP staat (denk ik) voor UniProcessor dus ik denk dat je die nodig hebt.

  Barry

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.