Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux vs Unix & downloaden

Anoniem
AndorabLe
18 antwoorden
 • Weet iemand wat het verschil is tussen unix en linux en waar je deze kan downloaden (want dat is toch gratis)?
 • Linux is eigenlijk een kloon van Unix. Unix is een besturingssysteem dat gedurende de jaren 70 ontwikkeld werd (in grote samenhang met de taal C). Linus Torvalds wou graag goedkoop Unix op z'n PC draaien. Unix was toen erg duur en het enige betaalbare systeem was een andere Unix kloon die met name voor onderwijs ontworpen was (nadat Unix niet meer gratis was voor universiteiten e.d.), namelijk Minix. Linus vond echter dat Minix een aantal tekortkomingen had en wilde zich graag verdiepen in de ins en outs van de 80386 processor. Daarom is hij met Linux begonnen. Vandaag de dag doet Linux niet meer onder voor commercieele Unices, behalve op hadware die erg high-end is, bijv. systemen met een groot aantal procesoren (meer dan 16) en Cray supercomputers (kan Linux helemaal niet draaien).

  Verschillende distributies zijn te downloaden via http://www.linuxiso.org/
 • BTW. voor beginners zijn Mandrake Linux en SuSE Linux het geschiktst. Kijk ook eens in de Linux FAQ van dit forum voor meer informatie.
 • Ga je schamen….. Mandrake aanbevelen voor Slackware ;)
 • [quote:ed68787c3a="Bilbo"]Ga je schamen….. Mandrake aanbevelen voor Slackware ;)[/quote:ed68787c3a]

  Slackware is de gemakkelijkste distro die er is, maar het kost heel erg veel tijd om dat door te hebben ;).
 • OK, effe een paar vragen. Ik ken aardig overweg met de cmputer, alleen dan met Windhoos. Ik ga eerst een dual boot maken, omdat ik Linux echt helemaal niet ken. Wat ik nu voor indruk krijg is dat je erin kan programmeren. Ik schrijf zelf PHP en de basis lukt dus wel (al snap ik dat Linux veel ingewikkelder is). Het gaat erom dat ik eigenlijk de beste versie wil hebben. Welke moet ik downloaden en moet ik die gewoon op een CD bakken en zo installeren of is er nog wat met die kernel-shit?
 • Maakt eigenlijk geen barst uit welke distro je neemt. Alle (?) distries kun je een ISO van downloaden. Anders bestel je een CD via de 10piek site.

  Moet je je alleen nog afvragen wat je wilt…. Neig je meer richting desktop of meer richting server.

  Aan de desktop kant vindt je je Mandrakes RedHats en Suses aan de server kant meer de Slackwares Debians en BSDs (eigenlijk geen linux).

  Neemt niet weg dat Slack een zeer recente versie van KDE en Gnome bied en dat op RedHat Apache PHP Samba e.d. prima kunnen draaien.

  Het verschil is dan ook fundementeler.

  De systemen aan de desktop kant zijn wat ze noemen gebruiks vriendelijker, meer gericht op eind gebruikers en mensen die het gemak zoeken. Ze zijn vaak voorzien van allerlei wizards en scripts om de boel te configuren.

  Kan niet echt praten voor Debian en BSD, maar als je Patrick Volkerding zou vragen om een configuratie tool dan krijg je waarschijnlijk het antwoord dat die er al is…. en dat ie geinstalleerd staat onder de naam vi of vim. Met andere woorden… je moet veel meer zelf doen.

  Dit betekent weer dat de leercurve aan de Slackware kant langer is. Je zult vaker documentatie moeten lezen. Het eindresultaat zal echter een hoger kennisniveau zijn, wat zowel toepasbaar is op Slack Debian Mandrake of RedHat.

  Ander punt is marketing….. distro's als RedHat Mandrake en Suse worden uitgegeven door bedrijven. En bedrijven moeten zich onderscheiden van de concurent. Een van hun instrumenten hiervoor is zorgen voor een distro die van alles het nieuwste van het nieuwste bied. Met alle problemen die daar bij horen.
  Voorbeeld: De 2.2. kernal was pas echt stabiel vanaf zeg maar versie 2.2.16. De vroege 2.4. kernals blonken ook niet echt uit qua stabiliteit.

  Distro's als Slackware geven niet toe aan de stabiliteit van de distro. Bij een keuze tussen nieuw en stabiel zal elke keer weer gekozen worden voor stabiel.

  Dit neemt niet weg dat zij de ontwikkeling niet volgen. Een dag na de release van Slackware 8.1 kwam er een lek in Apache aan het licht. De nieuwe Apache versie stond gelijk daarop op de ftp site van Slack. De cd's van Slackware 8.1 bestaan zelfs niet omdat direct de Apache patches zijn verwerkt tot een Slackware 8.1.01 (of zo iets).

  Laatse punt wat naar voren gebracht dient te worden is de init….. De linux standaard schrijft voor dat linux een Systen V init gebruikt (maar ja die schrijft ook RPM voor en wie wil dat nou ;)). Slackware gebruikt echter een BSD Style Init. Slackware gebruikers ervaren een BSD init als duidelijker en gemakkelijker te onderhouden.

  Voor mij is de keuze duidelijk.
  Ik wil weten waarom iets het doet. Maar jouw wensen kunnen wel heel anders zijn, misschien ben jij tevreden als ie ut doet.
  Ik wil weten hoe en waarom MySQL zo werkt, jij wilt misschien alleen maar een database gebuiken.
  Ik sleutel af en toe aan de motor van mijn auto, jij wilt misschien alleen maar naar je werk kunnen.

  Kwestie van keuzes :)
 • Leuk stuk Bilbo, mag ik vast niet jatten voor de NedSlack FAQ ;).

  [quote:6405660f8b]
  Dit neemt niet weg dat zij de ontwikkeling niet volgen. Een dag na de release van Slackware 8.1 kwam er een lek in Apache aan het licht. De nieuwe Apache versie stond gelijk daarop op de ftp site van Slack. De cd's van Slackware 8.1 bestaan zelfs niet omdat direct de Apache patches zijn verwerkt tot een Slackware 8.1.01 (of zo iets).
  [/quote:6405660f8b]

  Klopt, ik heb vandaag de officieele CD-ROM set gekregen. Overal staat 8.1, maar het is stiekem toch 8.1.01 ;). Alleen op FTP mirrors is het ff uitkijken, sommige mirrors hebben de Slackware 8.1 ISO nog niet vervangen met 8.1.01 …
 • [quote:0d19f2afa0]Leuk stuk Bilbo, mag ik vast niet jatten voor de NedSlack FAQ[/quote:0d19f2afa0]

  Open source toch? :lol:

  GreetZzz
 • This article was publiced under GPL wawawawa….

  Maar ff zere neus…. de vraag die hier aan de orde is (welke distro wawawa) moet wel de beginnersvraag pur sang zijn. En als jij met mijn stukje als hulp daar (eerlijk) duidelijkheid mee kunt scheppen… dan heb je mijn zegen…. zelfs hulp :D
 • Het geeft goed weer voor wie Slackware wel en niet geschikt is, beginner of niet. (En ik moet natuurlijk ook mensen motiveren aan NedSlack bij te dragen;) ) Staat nu op http://www.nedslack.org/ in de FAQ (Slackware.nl werkt nu ff niet, danzij de Pincoding ravage :( )
 • Volgens mij nog steeds een goede, leerzame en leuke keus: Gentoo. Alle suffe en saaie zaken zijn geautomatisseerd, maar je houdt genoeg mogelijkheden over om zelf de boel te comfigureren.

  Voordat ik aan Gentoo begon, had ik slechts wat klik-ervaring met Redhat. Er is voldoende documentatie om het basissysteem met KDE of Gnome op je pc te krijgen, en daarnaast is er een forum waar je alle antwoorden op je vragen kunt vinden en krijgen. Het kost je wat leeswerk, maar zelfs met weinig of geen ervaring met Linux moet het je wel lukken, en je leert meteen hoe je een kernel compileert, hoe fstab in elkaar steekt en hoe je je scroll-muis aan de praat krijgt.

  Voor info: www.gentoo.org
 • water: zeg je er ook ff bij dat je alles kunt gaan compileren, wat (op een paar packages na) niet echt zinvol is? ;)
 • [quote:c9520c1d14="danieldk"]water: zeg je er ook ff bij dat je alles kunt gaan compileren, wat (op een paar packages na) niet echt zinvol is? ;)[/quote:c9520c1d14]

  Heeft dat geen nut dan?
  Ik wil namelijk LSF gaan gebruiken over een tijdje als ik wat meer in Linux thuisben maar als zelf compilen niet zoveel zin heeft dan kan ik dus net zo goed SuSE blijven gebruiken?
 • [quote:b340bd95a1="Marcel de Reus"][quote:b340bd95a1="danieldk"]water: zeg je er ook ff bij dat je alles kunt gaan compileren, wat (op een paar packages na) niet echt zinvol is? ;)[/quote:b340bd95a1]

  Heeft dat geen nut dan?
  Ik wil namelijk LSF gaan gebruiken over een tijdje als ik wat meer in Linux thuisben maar als zelf compilen niet zoveel zin heeft dan kan ik dus net zo goed SuSE blijven gebruiken?[/quote:b340bd95a1]

  Je moet hier een duidelijk onderscheid maken tussen LFS en Gentoo. Gentoo heeft een syteem (portage) dat op BSD ports lijkt, dit betekent dat je met 1 commando iets kunt compileren. Met LFS moet je het zelf helemaal doen (met de handleiding) en is dus veel leerzamer. LFS/Gentoo als desktopsysteem gebruiken is in mijn ogen een beetje zinloos. Waarom alles compileren als andere distro's alles al netjes voorgecompileerd hebben. Compilatie met specifieke optimalisaties hebben maar bij een klein aantal programma's nut (grotere snelheid), maar is bij een gemiddeld pakket zo fractioneel dat het verwaarloosbaar is, bovendien kunnen bepaalde optimalisaties bepaalde software "breken".
 • [quote:1feaf32050="danieldk"]Staat nu op http://www.nedslack.org/ in de FAQ [/quote:1feaf32050]  Cool 8)
 • Ben ook met LFS bezig geweest en draaiend gehad (is er vandag net weer af gegeaan). Kwam er achter dat steeds weer ./configure&&make&&make install snel ging vervelen. Bovendien begon ik um dusdanig te verbouwen dat ie op slack ging lijken.

  Wel een leuke leer ervaring trouwens
 • Mijn ervaringen met Gentoo zijn iig stukken beter dan met Redhat, en niet in de laatste plaats de snelheid. Ik moet er dan wel aan toevoegen dat m'n pc een pentium III is, van 2,5 jaar oud, dus voor mij maakt het wel iets uit. Slackware ken ik verder niet, dus ik kan het ook niet vergelijken met Gentoo, maar naast het beetje snelheidwinst vindt ik het erg prettig, dan de installatie geautomatisseerd is, met (bijna) maximale keuzevrijheid van applicaties en de invloed die je kunt uitoefenen op de configuratie. Bovendien is het redelijk eenvoudig om apps te uninstallen of te updaten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.