Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux voor mummies

Anoniem
LennartII
5 antwoorden
 • Gegarandeerd braindead dus (niet voor mezelf :wink: )

  Stel: je bent een beetje uitgekeken op Windows
  Stel: je hebt veel gehoord over Linux' stabiliteit, prijs, aan-/toepassingsmogelijkheden
  Stel: je bent er met behulp van alle weergoden, een school van zeer slimme duitse technici en een gelukkig fungerende windows-bak in geslaagd de laatste en zeer gebruikersvriendelijke versie van Suse neer te tanken.
  Stel: je bak heeft het geslikt en het zit erin

  En nu: je wil ff een cd'tje spelen, een diskette lezen, een programmaatje starten, een kommandootje uitproberen.

  Dan ben je toegewezen op de Howto's, man-files en God mag weten wat waar geen touw of minder aan vast te knopen is.

  Ik wil alleen even een cd'tje spelen, moet ik dan echt eerst 260 pagina's doorlezen zodat ik weet wie het uitgevonden heeft, hoe het opgezet is, welke mogelijkheden er zijn en dat alles op alfabetische volgorde?

  Ik word er echt gestoord van.

  Ik heb de Suse manuals van 7.3. Leuke lektuur maarreehhh, om op dat cd'tje terug te komen, moet ik nou echt eerst drie boeken doorlezen om niets over dat cd'tje te vinden?

  Maw er zit een gapend gat tussen het nu-stadium en het moment waarop ik ten eerste de juiste howto weet te vinden en hem ten tweede weet te begrijpen. Hoe overbrug ik dat??

  Ik dacht er te kunnen komen met forums lezen en er af en toe een domme vreaag in te gooien, maar er is misschien een betere/snellere manier. Alle tips, tricks, suggesties zijn van harte welkom (behalve "stick to Windows").
 • Mooi dat je wilt doorzetten :) (en niet "stick to windows" wilt horen) :D (sal ik ook zeker niet segge :P )

  Tja, hoe heb ik het geleerd … gewoon maar alles proberen :-) wat tijdschriften hier en daar. http://Freshmeat.NET eens bekijken enz.

  CD's afspelen kan met een programmaatje als KsCD (maar waarom dat niet gewoon CD Player in het menu heet weet ik ook niet :-) Ook kun je (in KDE) met Konqueror naar de URL audiocd:/ surfen en daar gelijk Ogg, MP3 of WAV rippen (of playen)

  Bij een moderne distro hoef je als het goed is niet echt meteen naar de HOWTO's te grijpen. Dat doe je pas als een specifiek stuk hardware (scanner bijv.) niet zomaar meteen werkt. Dan kan het wel even spitten worden, tja.

  Maar koop maar eens een zo nieuw mogelijk boekje, zoals Snel aan de slag met…, Linux voor Thuis, of, en dat is echt een erg cool boek (engelstalig) The Linux Cookbook van NoStarch Press.

  Het Nederlandstalige Linux Magazine (www.linuxmag.nl) is ook de moeite waard. En dit forum natuurlijk.

  Enjoy!!
 • Ik vind dat cd-voorbeeldje een beetje jammer, want je kunt gewoon eens in de KDE werkbalk kijken :p

  Je hebt wel een interessant punt, dat is wel iets waarom beginnende gebruikers snel afhaken. Meters printpapier verspillen omdat ze de goede HowTO's niet kunnen vinden of informatie waarmee het probleem niet word opgelost.

  Ik had hier in het begin ook vrij veel last van. Een paar jaar geleden wel eens Linux geprobeerd, maar verder nooit ver gekomen. Ik miste gewoon de kennis en had (toen) niet de technische know-how. Nu als derdejaars informatica student ben ik helemaal linux-fanatic geworden. Maargoed ik spreek niet voor mensen die dat niet zijn. De situatie is (nu) voor beginnende gebruikers een stuk beter dan 4 jaar geleden. En ik hoop dat het steeds beter blijft gaan.

  Ik kan iedereeen ook het volgende boek van harte aanbevelen:

  Unix, het standaard Operating Systeem ISBN: 9039515107

  Prachtig boek, geheel in het Nederlands en het behandelt allereerst de geschiedenis, wat is een OS? vervolgens gaat het in op Unix varianten(ook Linux) en behandelt het uitvoerig de shell, werken met manpages, processen, terminals, netwerk en shell programmeren. Kortom een Unix systeem helder en bondig omschreven. Ik weet zeker dat als je zo'n boek als naslagwerk hebt, als basis dat geen een distributie meer een probleem wordt.

  Het nadeel van veel grafische tooltjes is dat een heleboel wijsheid onder de knop verloren gaat. Als je dit wel weet begrijp je veel stappen van het X Window System b.v. ook veel beter.
 • Geweldig bedankt voor het goede advies. Ik zal er inderdaad zonder lezen niet komen, maar het zal zeker helpen gericht te kunnen lezen en niet in het wilde weg. Ik zal er zeker het bijltje niet bij neergooien, ben hier echt al jaren! mee bezig maar gaf er steeds de brui aan na een mislukte installatie en uit frustratie dat er geen info te vinden was hoe het spul in Godsnaam in je bak te krijgen. Dat is dus nu gelukt, zij het (nog) niet tot volle tevredenheid, maar er is hoop……
  Hoop dat jullie standby blijven voor domme vragen! Nogmaals bedankt!!
 • Het probleem is dat Unix een andere benadering heeft dan Windows, het kost wat tijd om dat in de vingers te krijgen. Bovendien heeft Linux een behoorlijke inhaalslag moeten maken op de desktop, waardoor alles nog niet even perfect uitgewerkt is (configuratietools e.d.). Maar we gaan zeker met grote stappen vooruit, devfs zorgt bijvoorbeeld voor een logischere toegang tot apparaten, etc. Daarnaast denk ik dat veel zaken te gecompliceerd in elkaar zitten (bijvoorbeeld de installatie), daarvoor zouden we veel beter naar BeOS en dergelijke systemen als voorbeeld moeten kijken.

  I.i.g. veel succes met Linux!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.