Vraag & Antwoord

OS Linux

Partities

Anoniem
None
42 antwoorden
 • Dat dacht ik ook, maar deze thread is ontstaan doordat Meneer met Partition Magic niet verder kwam :o

  Max
 • [quote:51b1a69138="plors"]Mischien ga ik eens kijken of ik iets in mekaar kan draaien ( als ik tijd en zin heb ) alhoewel ik nog niet echt een inschatting van de moeilijkheidsgraad kan maken.[/quote:51b1a69138]

  Ik denk dat je dan beter kan helpen met GNU parted, want dat is m.i. een goed partitie beheer programma.
 • Ik gebruik Mandrake, maar ik kon geen partitioneerprogramma vinden. Ik ga GNU parted wel proberen.
 • Even een vraag van mij die toevallig in deze richting ligt: is er ook zo'm programma om XFS partities te vergroten/verkleinen/etc? GNU Parted kan dat niet :(
 • Hoe kan ik een Linux partitie verkleinen? Partition Magic werkt niet, en FDISK van Linux snap ik niet.
 • Wellicht kun je hier wat meer gegevens posten. Zoals welke versie van Partition Magic je hebt, gaat het hier om ext2, ext3 of ReiserFS. Zelfs de nieuwste PM 7.0 kan wel met ext2 werken, maar niet met ext3 of ReiserFS. :roll:
 • Dit is een lastige. Als pq-magic het niet kan, dan ben je helaas aangewezen op spartaanse applicaties zoals fdisk voor Linux. Uiteraard zijn er meer applicaties, maar die zijn vrij ridicuul qua instellingen. Heb je mandrake of suse, kijk dan in hun configuratiecentra (resp drakeconf en yast2) of je een partitioneerprogramma tegenkomt.

  Max
 • Hier zat ik toevallig laatst nog over te denken, eigenlijk is er ( voor zover ik weet ) geen goed partitie beheer programma onder Linux. Er zijn wel verschillende programma's die samen wel zo'n beetje alles kunnen, maar die zijn zoals gezegd meestal nogal spartaans.

  Goed beschouwd is PM een fantastisch programma, maar het vlijft een beetje genant om naar windows te booten voor een partitiewijziging.

  Mischien ga ik eens kijken of ik iets in mekaar kan draaien ( als ik tijd en zin heb ) alhoewel ik nog niet echt een inschatting van de moeilijkheidsgraad kan maken.
 • [quote:7abab3c13c="Bill Gates"]Even een vraag van mij die toevallig in deze richting ligt: is er ook zo'm programma om XFS partities te vergroten/verkleinen/etc? GNU Parted kan dat niet :([/quote:7abab3c13c]
  Met google vond ik dit:[quote:7abab3c13c]10 Common tasks
  … to take care of both the file system and volume resizing … xfs There is no way to shrink
  XFS file systems. … command moves all the data from the IDE disk partition …
  www.sistina.com/lvm_howtos/lvm_howto/Common_tasks.html - 15k - In cache - Gelijkwaardige pagina's
  [/quote:7abab3c13c]Waarom heb eigelijk je gekozen voor XFS in plaats van Ext3 :o

  Q: What is XFS? http://oss.sgi.com/projects/xfs/faq.html#whatisxfs
  [quote:7abab3c13c]XFS is a journalling filesystem developed by SGI and used in SGI's IRIX operating system. It is now also available under GPL for linux. It is extremely scalable, using btrees extensively to support large and/or sparse files, and extremely large directories. The journalling capability means no more waiting for fsck's or worrying about meta-data corruption. [/quote:7abab3c13c]Q: What is ext3? http://people.spoiled.org/jha/ext3-faq.html [quote:7abab3c13c]Ext3 is a journaling filesystem developed by Stephen Tweedie. It is compatible to ext2 filesystems; actually you can look at it as an ext2 filesystem with a journal file. The journaling capability means no more waiting for fsck's or worrying about metadata corruption. What is most noticeable is that you can switch back and forth between ext2 and ext3 on a partition without any problem: it is just a matter of giving the mount command the right filesystem type.[/quote:7abab3c13c]
 • SuSE heeft iig in Yast2 de Partitoneer aan boored.
 • [quote:679cc35f3e="Bill Gates"]Even een vraag van mij die toevallig in deze richting ligt: is er ook zo'm programma om XFS partities te vergroten/verkleinen/etc? GNU Parted kan dat niet :([/quote:679cc35f3e]

  Gebruikt Bill Gates Linux??? :D :P
 • [quote:6b168811e2="jolo"]Waarom heb eigelijk je gekozen voor XFS in plaats van Ext3[/quote:6b168811e2]Omdat XFS sneller is natuurlijk ;)

  [quote:6b168811e2="Marcel de Reus"]Gebruikt Bill Gates Linux??? :D :P[/quote:6b168811e2]Klopt, al een lange tijd op m'n server (eerst Slackware, nu het vele malen betere Debian) en nu ook op m'n desktop (nou ja, ik doe een poging ;)) met Gentoo (op ATA-RAID1 nog wel, kostte me een fiks aantal dagen om dat aan de praat te krijgen).
 • [quote:8f5cf7ddac="Bill Gates"]Klopt, al een lange tijd op m'n server (eerst Slackware, nu het vele malen betere Debian) en nu ook op m'n desktop (nou ja, ik doe een poging ;)) met Gentoo (op ATA-RAID1 nog wel, kostte me een fiks aantal dagen om dat aan de praat te krijgen).[/quote:8f5cf7ddac]

  LOL,
  sommige dingen duren nog ouderwets lang :D

  weet nog dat bij mijn eerste Linux installatie het twee maanden duurde voor ik (stap voor stap) al mijn hardware aan de gang had ([isa]geluid en scanner waren toen nog een crime :D )
 • [quote:ba55b37ef7="wstolk"]LOL,
  sommige dingen duren nog ouderwets lang :D

  weet nog dat bij mijn eerste Linux installatie het twee maanden duurde voor ik (stap voor stap) al mijn hardware aan de gang had ([isa]geluid en scanner waren toen nog een crime :D )[/quote:ba55b37ef7]Tja, het installeren was geen probleem, maar de bootloader wel, m'n partities kregen allemaal leuk een device of zoiets (/dev/ataraid/disc0/partX), maar dat werkte weer niet in GRUB of Lilo. Dus was het opstarten een beetje het probleem ;) Uiteindelijk bleek dat ik dus bij GRUB /dev/ataraid/d0p6 (disc0, part6) moest gebruiken… Maar ach, met wat vallen en opstaan komen we er wel ;)
 • [quote:ec24332999="jolo"]Waarom heb eigelijk je gekozen voor XFS in plaats van Ext3[/quote:ec24332999]

  ff een vraagje gelijk maar. Aangezien ik terug van vakantie alles ga formateren en definitief in ga delen wil ik graag weten of SuSE ook zonder problemen op ext3 draait. Aangezienn ik eerder had begrepen dat ext3 nu nog meer voor een aparte partitie was.
  En is XFS veel sneller? En zo ja waarom wordt ext dan meer gebruikt? levet het problmen op?

  [quote:ec24332999]eerst Slackware, nu het vele malen betere Debian[/quote:ec24332999]

  Daar doe je hier veel mensen pijn mee :cry: <img alt=":D" src="/plugins/sceditor/emoticons/grin.png" />
 • [quote:dadfdb9656="Marcel de Reus"]Daar doe je hier veel mensen pijn mee :cry: :D[/quote:dadfdb9656]Klopt, daarom zei ik het ook :evil: ;)
 • De HardDrake tekst versie is niet in orde. Selecteer je Start configuratie gereedschap, dan word HarDrake beëindigd. Selecteer je verlaten, dan wordt de configuratie gereedschap gestart. :-?

  SuSE is inderdaad niet instaat Ext2 partities te reseizen zonder data verlies. SuSE kan dat wel met FAT16 en FAT32 partities. :)

  Partitie Magic kan uiteraard partities verkleinen. :wink:
 • [quote:2cb50472ce="Marcel de Reus"]…

  [quote:2cb50472ce]eerst Slackware, nu het vele malen betere Debian[/quote:2cb50472ce]

  Daar doe je hier veel mensen pijn mee :cry: :D[/quote:2cb50472ce]

  Ik weet niet of Debian beter is als Slackware. Beide distro's hebben hun eigen voordelen. Beide gaan ook voor absolute stabiliteit. Het grootste verschil is dat Slackware af en toe wel eens wil experimenteren terwijl Debian gaat voor absolute veiligheid en stabiliteit. Debian trekt zich verder helemaal niets van modetrends aan. (Denk aan 3.0 ipv 8.0 en dergelijke)

  Verder heeft Debian een (imo) veel mooier pakketmanagement systeem als willekeurig welke andere distributie.

  PS Toen ik echt begon met Linux vond ik dat er maar 2 distro's in aanmerking kwamen om op mijn pc te mogen draaien: Slackware en Debian. Uiteindelijk is het Debian geworden vanwege het gemak van de apt-tool.
 • [quote:7218b8e56b="AndorabLe"]Verder heeft Debian een (imo) veel mooier pakketmanagement systeem als willekeurig welke andere distributie. [/quote:7218b8e56b]Wel eens naar Gentoo gekeken? Die komt aardig in de buurt naar mijn bescheiden mening.
  Alleen heeft Debian vele malen meer paketten, maar Gentoo heeft sneller de nieuwste versies (meestal binnen een paar uur naar verschijning).
 • [quote:35c93bc2d7="Bill Gates"][quote:35c93bc2d7="AndorabLe"]Verder heeft Debian een (imo) veel mooier pakketmanagement systeem als willekeurig welke andere distributie. [/quote:35c93bc2d7]Wel eens naar Gentoo gekeken? Die komt aardig in de buurt naar mijn bescheiden mening.
  Alleen heeft Debian vele malen meer paketten, maar Gentoo heeft sneller de nieuwste versies (meestal binnen een paar uur naar verschijning).[/quote:35c93bc2d7]

  Waarom dan geen gelijk LSF? De source is in principe als eers beschikbaar en zoals alles moet je die compilen obder LSF.
  LSF lijkt mij de absolute distro alleen moet ik eerst nog wat meer leren over Linux en wil ik ff een andere computer hebben (ff mijn ouders overhalen), Duron 1000 ofzo om daarmee te expirimenteren. Je bepaald zelf wat je wel en niet wilt, waardoor het lekker snel is.
  Debian heb ik nog nooit geprobeerd en Slackware staat op mijn laptop, maar dat gaat nog steeds niet echt lekker met 32MB geheugen. Ik wil ook op mijn laptop LSF gaan proberen met KDE 2.X ipv 3.0.
  Maar heeft er nog iemand antwoord op mijn vraag over ext2, ext3 en XFS?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.