Vraag & Antwoord

OS Linux

linux voor het eerst

Anoniem
None
16 antwoorden
 • ik heb nu windows 2000 professional op een systeem staan, maar ik heb steeds minder goede ervaringen met windows. ik zou graag linux een keer proberen.
  nou zijn er heel veel versies, ik wil graag een gratis versie, om te proberen dan (welke zijn er?)
  en is het mogelijk om dual te booten met windows 2000 en linux?
  is linux sneller?
  kan je MS office 2000 erop zetten?
  zijn er anders alternatieven die ook .doc ondersteunen?
  werkt het ook samen met een windows 2000 netwerk? (incl. server-familie) ????
  dat was het denk ik voor nu, veel vragen…
 • ik had trouwens debian in gedachte, iemand anders iets beter?
 • Staroffice ondersteund ook .doc documenten.
  Openoffice schijnt ook goed te zijn, maar ik weet niet of deze ook .doc ondersteund!!! 8)
 • Ik raad RedHat 7.3 aan. Ik heb goede ervaringen met RedHat.
  Debian raad ik niet aan tenzij je echt heel veel van computers weet en niet bang bent voor non-grafische installatieprogramma's en bereid bent heel veel te lezen.


  > en is het mogelijk om dual te booten met windows 2000 en linux?

  Ja.

  > is linux sneller?

  Voor bepaalde server-taken is Linux sneller. Maar bij normale desktopprogramma's zul je geen verschil merken.


  > kan je MS office 2000 erop zetten?

  Nee, je kunt geen Windows programma's in Linux draaien (tenzij je Wine of Crossover gebruikt). Je kunt veel beter OpenOffice gebruiken. Het is een gratis en zeer goede office pakket, en ondersteunt ook .doc.

  > zijn er anders alternatieven die ook .doc ondersteunen?

  AbiWord en KWord. Men zegt dat AbiWord de beste Word importer heeft. Maar AbiWord ondersteunt (nog) geen tabellen en de lettertypen zien er ook niet erg mooi uit (maar als je het uitprint wel).


  > werkt het ook samen met een windows 2000 netwerk? (incl. server-familie) ????

  Windows' Internet Sharing werkt. SMB wordt ondersteund d.m.v. Samba.
 • [quote:1287ac2c8e="RobertV"]Voor bepaalde server-taken is Linux sneller. Maar bij normale desktopprogramma's zul je geen verschil merken.[/quote:1287ac2c8e]Normaal niet nee, maar als je je programma's zelf compiled met de nieuwste GCC zul je toch echt merken dat het echt sneller is ;)
  Maar ja, een "newbie" gaat niet zijn eigen programma's compilen natuurlijk ;)

  Ik zou als beginner ook geen Debian nemen, maar iets van Redhat, Mandrake of Suse.
 • werkt windows 2000 server ook als bestands server?
  en is redhat gratis? en die anderen?
  en werken normale windows spellen ook?
 • Ja ze zijn alledrie gratis alleen is SuSE niet als .iso te downloaden maar alleen te installeren via een FTP server.
  Windows games werken in principe niet, maar voor sommige is een Linux versie gemaakt en andere zoals Unreal Tournament kun je met een appart bestandje van de Windows CD installeren.
  Kijk maar eens op www.penquinpower.nl of op www.linuxgames.com. Ook moet je eens kijken naar een groot portbedrijf van Windows spellen naar het Linux platform www.lokigames.com
  Ik gebruik sinds kort SuSE 8.0 en het bevalt me prima. Ik gebruik Windows alleen nog om Age of Empires te spelen (over inet), terwijl ik toch een redelijk fanatiek gamer ben met een heftige PC.
  Ook kunnen sommige Windows games mbv Wine en WineX draaien. Onder ander Max Payne en jedi 2 werken onder Linux en ook RTCW en Never Winter Nighst zouden onder Linux moeten werken.
 • [quote:5bc244a9eb="Marcel de Reus"]
  [knip]
  Onder ander Max Payne en jedi 2 werken onder Linux en ook RTCW en Never Winter Nighst zouden onder Linux moeten werken.[/quote:5bc244a9eb]
  aanvulling : RTCW werkt onder Linux (native, dus zonder Wine(X))
 • [quote:f774c9f158="RobertV"]…
  Debian raad ik niet aan tenzij je echt heel veel van computers weet en niet bang bent voor non-grafische installatieprogramma's en bereid bent heel veel te lezen.

  [/quote:f774c9f158]

  Om debian te kunnen installeren hoef je niet perse heel veel van pc's te weten. Wat je wel moet doen is ervoor zorgen dat je tijdens de installatie goed leest. Als ik je een tip mag geven gebruik dan tijdens de installatie dselect en die andere tool niet, maar maak er een kaal systeem van en breid dat later uit met je grafische desktop.

  [quote:f774c9f158="RobertV"]

  > zijn er anders alternatieven die ook .doc ondersteunen?

  AbiWord en KWord. Men zegt dat AbiWord de beste Word importer heeft. Maar AbiWord ondersteunt (nog) geen tabellen en de lettertypen zien er ook niet erg mooi uit (maar als je het uitprint wel).
  [/quote:f774c9f158]

  Van Abiword weet ik dat de filters om ms.doc bestanden te lezen en schrijven de laatste tijd veel aandacht krijgen. Helaas gaat het niet al te snel, maar dat komt omdat dat formaat van ms.doc bestanden heel erg inconsistent is. (En je hebt last van verschillende versies die onderling ook niet helemaal compatibel zijn.)
 • [quote:642563683d="marcelk"][quote:642563683d="Marcel de Reus"]
  [knip]
  Onder ander Max Payne en jedi 2 werken onder Linux en ook RTCW en Never Winter Nighst zouden onder Linux moeten werken.[/quote:642563683d]
  aanvulling : RTCW werkt onder Linux (native, dus zonder Wine(X))[/quote:642563683d]

  Neverwinter Nighst ook. ik zie dat het wat onduidelijk oogt maar het zijn 2 aparte stukjes.
  Het is ook logish aangeziene WinX een Linux DX8 is terwijl NWN en RTCW OpenGL zijn. Voor zowel RTCW en NWN had je dacht ik wel een Windows installatie nodig. :(
 • Ik ben zelf ook net begonnen met Linux (Suse) en ik denk dat je rustig kunt stellen dat ik er geen ervaring mee heb en dat daardoor mijn visie met enige reservatie genomen moet worden. Ik ben al jaren (gelukkig niet non.stop) bezig een Linux distributie te vinden waarmee ik overweg kan en die ik om te beginnen in mijn computer kan krijgen. Na het nodige lees- en speurwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat Suse en Mandrake de meest "gebruikersvriendelijke" distro's zijn en voor mij is de keuze gevallen op Suse aangezien ik dnek (persoonlijk) dat dat de meest gebruikersvriendelijke van de 2 is. Inderdaad, ik ben er inmiddels ook in geslaagd deze distro in mijn computer te krijgen (en dat wil heel wat zeggen).

  Op je vragen denk ik dat de meeste het met me eens zullen zijn, zijn m.i. de antwoorden zonder meer ja. Het begrip "sneller" is relatief dus je zult het op bepaalde momenten sneller vinden en soms ook langzamer. Welke distro jouw het beste past zal afhangen waar je het voor nodig hebt. Misschien is het feit dat je Win2000 gebruikt een aanduiding voor de Linux-kenner dat je bepaalde zaken nodig hebt die de "huis- tuin en keuken gebruiker" niet nodig heeft.

  Het grote breekpunt, denk ik, vwb Linux wel of niet is je persoonlijkheid en vastberadenheid. Als je de overstap ziet als een opgradering van win95 naar 98 of 2000 of Me, vergeet het. Als je denkt in hetzelfde "gebruikersvriendelijke" Windows miljeu te komen; vergeet het. Ja, ik moet zeggen ook dat is relatief, Suse is zonder meer een gebruiksvriendelijke distro, maar als je gewend bent met Windows te werken en rechts- links- en dubbelklikken, met de daaraan verbonden consequenties, een soort van tweede natuur is geworden, dan voel je je in Linux tamelijk verward, want het "klopt niet erg".

  Natuurlijk, voor al diegenen die Linux al jaren gebruiken is het inmiddels net zo gebruikersvriendelijk als Windows maar als je net de overstap maakt krijg je heel sterk de indruk dat gewoon het één wel en het ander niet gebruikersvriendelijk is.

  Dus, als je bereid bent om van scratch te beginnen, als je bereid bent er veel tijd in te steken, als je bereid bent om veel te lezen en te leren dan is wellicht Linux een goed alternatief. Maw heb je een stevige portie geduld, doorzettingsvermogen en vastberadenheid, ja, doen. Ik voor mij vind de beloningen de moeite waard; vooral Suse heeft m.i. een aantal applicaties waar je helemaal duizelig van wordt, ziet er bovendien goed uit om het maar niet te hebben over de onvolprezen "gebruikersvriendelijkheid".

  Nogmaals, dit is het gezichtspunt van een leek; voorzichtig dus. Maar wat je ook doet, Linux, FreeBSD of win2000, have fun!
 • Vanuit het gezichtspunt van een ervaren iemand: Ik denk dat je het goed verwoord hebt :wink:
 • Ik draai zelf nog geen 3 weken Linux maar ik vind het vele malen gebruiksvriendelijker [SuSE 8.0] dan Windows hoor.
  Ik heb zonder veel te lezen en met een paar vragen op het forum alles redelijk snel draaiend gekregen en ik wist bijna alles als een soort instict van: mm het zal daar wel ergens zitten te vinden.
  Je moet vooral veel zelf proberen bij Linux. Je duikt erin en je moet jezelf boven zien te houden door dingen te durven doen. Achteraf kun je daarna ook de manuals es gaan lezen om de fijne kneepjees te leren, maar de basis om het systeem te laten draaien heb je echt zo door.
 • NIEUWS:

  WineX 2.1 is uit, hieronder draaien oa:

  Warcraft III en GTA3

  dit is het betere werk. Als nu ook Age of Empires onder Linux draait dan gaat Windows er na mijn vakantie vanaf :)
  Weet iemand ofdat AOE draaiende te krijgen is?
 • [quote:c0dcac2e0f="Kopskops"]Staroffice ondersteund ook .doc documenten.
  Openoffice schijnt ook goed te zijn, maar ik weet niet of deze ook .doc ondersteund!!! 8)[/quote:c0dcac2e0f]Ja hoor, werkt prima.
 • OpenOffice is ook voor Windows verkrijgbaar, versie 1.0 wordt momenteel bij elk zichzelf respecterend blad met cd-rom meegeleverd.
  Probeer aldaar eens of de importfaciliteiten van OO je bevallen.
  StarOffice is gebaseerd op OO, maar bevat enkele additionele toevoegingen, zoals een (betere) spellingscontrole, een database-programa, etc..

  Wil je per se MS Office, kijk dan even op de site van
  Codeweavers voor CrossOverOffice

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.