Vraag & Antwoord

OS Linux

REDHAT 7.3 samen met windows xp

Anoniem
danieldk
4 antwoorden
 • dit zal wel een bekende vraag zijn maar ik kan het antwoord nergens vinden dus vraag ik het hier maar

  Ik heb windows xp en zou daar graag redhat 7.3 op willen installeren en ik wil windows xp prof houden.
  ik heb een hardeschijf van 30gig en drie patities waar windows op staat is ntfs ik heb er nog een voor de progamma's dat is ook ntfs en ik heb er nog een voor de mp3'tjes dat is fat 32

  wat moet ik doen met die patities?
 • Wat je moet doen is een van je pratities verkleinen met een partitioneerprogramma (bijv. Powerquest Partition Magic). De vrijgekomen ruimte laat je verder leeg (dus geen nieuw bestandssysteem aanmaken) of richt je evt met PQ magic in als Linux-partitie (eigenlijk dubbel werk, linux doet dat nmlk weer opnieuw tijdens installatie)

  Voor Linux als desktop heb je in principe minimaal een partitie van 2 GB nodig (minder kan wel natuurlijk, maar zou ik niet doen..), optimaal is 4 GB (kun je ook veel applicaties en data opslaan ;) )

  Let er op dat oudere Linux-distributies liever niet voorbij de 8 GB worden geinstalleerd. Dit ivm de beperking van je pc-bios die niet voorbij de 1024 cylinder kan kijken. Nieuwe distro´s hebben hier geen last van.

  Let er tijdens de installatie uiteraard ook op dat je de juiste schijfruimte kiest voor de installatie, anders overschrijf je Windows, of je mp3-verzameling 8) . Maar in principe kan dat bijna niet fout gaan, het installatieprogramma presenteert je een lijst met beschikbare partities, en hoe die zijn ingericht.

  Verder kun je er voor kiezen om Linux en windows via een bootmenu op te starten, of Windows via de pc, en linux via een floppy. Laatste is handig als je niet je mbr wilt wijzigen.

  Succes, Max
 • dit ga ik vanmiddag meteen probeeren bedankt voor de hulp.
  Als red hat 7.3 mij goed bevalt dan weg met windows :lol:
 • In plaats van LiLo voor GRUB kiezen, is iets eenvoudiger en heeft geen problemen met die 1024e cilinder. GRUB is overigens standaard bij Redhat (dacht ik)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.