Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux documentatie

Anoniem
hveene
3 antwoorden
 • [b:e7358c26d8]Hallo allemaal,

  In deze thread vinden jullie Nederlandstalige documentatie die betrekking hebben op een specifiek onderwerp, zoals de distro Gentoo Linux.
  [/b:e7358c26d8]

  Bijdragen voor deze thread kun je aan mij posten.

  Max
 • [size=28:216e89095b]
 • [size=18:4b00f7d0ff][b:4b00f7d0ff] Introductie in Samba[/b:4b00f7d0ff][/size:4b00f7d0ff]
  [b:4b00f7d0ff]Bijgedragen door Robert, a.k.a linde002[/b:4b00f7d0ff]

  Samba newbie help file.

  samba bestaat nu al weer een tijdje en komt van oorsprong voort uit een idee van een groep hackers in australie, hun homepage is http://www.samba.org. Samba is gepoort (overgezet) naar vele Unix varianten maar geniet de grootste populariteit

  Als je een PC hebt met linux geinstalleerd en je wil een netwerk opzetten met 1 of meer Windows © werkstations, dan wil je zeker Samba gebruiken, het laat jouw linux een complete Windows NT © emuleren (nabootsen), en je kan een persoonlijk Windows NT © netwerk opzetten in een fractie van de tijd die het onder NT kost.

  Het eerste wat je moet doen is je Ethernet (LAN) verbinding instellen, je kan een 100 BaseT mini hub al voor 50 euro krijgen. je hebt ook een 100 BaseT ethernet kaart nodig voor iedere machine die je op het netwerk wil aansluiten. koop voorgeknepen Cat V of cat VI kabels van de goede lengte, je kan ook BaseT 10 hub/kaarten/kabels nemen maar de geldwinst is zo gering in vergelijking met de snelheid dat het de moeite niet loont,
  Mix nooit 10 en 100 BaseT, sommige hubs en kaarten detecteren en ondersteunen automatisch beide snelheden maar als je dit niet zeker weet moet je ze niet mixen, wees ook kieskeurig voor de netwerkkaart die je kiest voor je linux machine ( ivm drivers )

  Voor advies ga naar:
  http://www.linuxdoc.org/HOWTO/Ethernet-HOWTO.html om te kijken of linux jouw kaart ondersteund
  ga naar http://www.linuxdoc.org/HOWTO/NET3-4-HOWTO.html of http://linuxnewbie.org/nhf/intel/network/ voor informatie over het instellen van je netwerkkaart in linux.

  controleer de netwerkconfiguratie op je windows machine(s) door met je rechtermuisknop te klikken op network neighbourhood (netwerk omgeving) en properties (eigenschappen) te selecteren. als we als voorbeeld een 3Com 3C905B-TX nemen dan zien we:
  Client for Microsoft Networks 3Com Fast Etherlink XL (3C905B TX)
  TCP/IP
  File and Print Sharing for Microsoft Networks

  sommige mensen hebben ook nog een dial-up (inbelverbinding) geinstalleerd staan, dit maakt niks uit. hoewel ik wel aanraad om IP-masquerading te gebruiken om je internet verbinding te delen via je linux machine. als je kabel of xDSL hebt dan heb je 2 netwerkkaarten in je linux machine, een voor de verbinding naar je interne netwerk, en een waar het modem op is aangesloten.
  Als je liux machine met het internet verbind door middel van PPP dan heb je alleen een ethernet kaart nodig voor je interne netwerk, kijk op http://www.linuxdoc.org/HOWTO/mini/IP-Masquerade.html voor informatie over dit onderwerp

  Als eerste willen we vaststellen dat de werkstations dmv. het TCP/IP protocol met de server kunnen communiceren.
  voorlopig stellen we in windows in dat we " Windows Logon" als primaire netwerk login gebruiken. in de eigenschappen voor "client for microsoft networks" zorg je ervoor dat het hokje bij "Log onto windows NT domain" uitgevinkt is. bij de eigeinschappen voor TCP/IP vink je WINS configuratie uit, en stel je het IP adress in als een prive IP adres, ik gebruik het liefst een bereik van 10.0.0.0 tot 10.255.255.255 dit is een van de bereiken die is vastgesteld voor mensen met een netwerk met prive IP's.
  deze IP's zijn niet bereikbaar vanaf het internet. ik gebruik het liefst 10.1.1.1 voor mijn server en geef mijn werkstations opvolgende nummers [10.1.1.2 10.1.1.3 etc] je kan 255.255.255.0 gebruiken als network mask.

  definieer het IP-adres en de host namen van je werkstations in het /etc/hosts bestand. in het volgende voorbeeld maken we gebruik van mijnserver, mijnwerkstation1 en mijnwerkstation2


  127.0.0.1 mijnserver.localhost
  10.1.1.2 mijnwerkstation1
  10.1.1.3 mijnwerkstation2

  nu zou je in staat moeten zijn jouw server te pingen door in een DOS prompt in te typen "ping 10.1.1.1" zonder de
  " ". je zou ook je werkstation moeten kunnen pingen vanaf je server door in een Konsole in te typen "ping myworkstation1" en "ping myworkstation2"

  Nu gaan we verder met het configureren van Samba. maak een directory aan die je wilt delen met je werkstations bijvoorbeeld "/pub"

  maak nu je gebruikersaccounts aan. je wilt in ieder geval een aparte account aanmaken voor iedere gebruiker op je netwerk zodat je naderhand prive home directories aan kan maken. als je het "adduser" commando hebt gebruikt om je accounts te maken dan zijn je gebruikers waarschijnlijk al lid van de groep "users" en hebben ze een group ID (gid) "users". controleer je users gid dmv het commando "id <gebruiker>". verander het bestand /etc/passwd als een gid niet goed staat ingesteld. raadpleeg de man page over het /etc/passwd file dmv het commando "man passwd"

  typ "chmod 775 /pub" en "chgrp users /pub" om /pub lid te maken van gid "users"

  Samba zou meegeleverd moeten zijn met je distributie (alhoewel dit niet altijd het geval is) als je Samba nog niet hebt geinstalleerd start je je package tool op en installeer je het vanaf de cd. of je download samba vanaf http://www.samba.org.
  alles wordt ingesteld vanaf /etc/samba/smb.conf (dit kan per distributie verschillen, doe anders "locate smb.conf" of in KDE find smb.conf. stel je smb.conf in met behulp van de Samba documentatie. als je Samba succesvol geinstalleerd heb zou je in je Konsole "man smb.conf" moeten kunnen typen om de man page over dit onderwerp te krijgen. je zult je linux machine moeten instellen om als WINS server en Primary Domain Controller for NT style logins te fungeren, hoe je dit doet wordt uitgelegd in de man page. een voorbeeld smb.conf vindt je aan het einde van dit document.

  Samba draait 2 deamons. "smbd" voor de windows bestand- en printdiensten, en "nmbd" voor de WINS en master domain browser diensten. start de deamons door "nmbd" en "smbd" in te typen in de Konsole.

  Als je Windows machines gebruikt die een nieuwere windows versie gebruiken dan Win95 SR1. dan gebruik je versleutelde paswoorden. je zal je register moeten aanpassen om normale tekst paswoorden te gebruiken. dit doe je zo

  start>run>regedit
  dan in het linker veld selecteer

  HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlSet > Services >VxD > VNETSUP

  klik met de rechtermuisknop in het rechterveld en selecteer "new" (nieuw) >DWORD value, noem het EnablePlainTekstPassword klik daarna daar met de rechtermuisknop op, selecteer "modify" (verander) en geef het een waarde van 1

  stel nu de werkstations in om op een NT stijl domein in te loggen, het domein heb je toenet ingesteld in smb.conf.
  onder de eigenschappen van "client for microsoft networks" vink je WINS aan en voeg je het ip van je linux machine toe. gebruikers loggen in op het netwerk met het gebruikersnaam en paswoord dat je hebt toegewezen.
  als alles goet gaat heb je nu een volledig werkend Windows NT gebaseerd netwerk met alle toeters en bellen. vanaf het werkstation zou je in staat moeten zijn om de server en andere werkstations te zien in "network neighbourhood" (netwerkomgeving", ook zou je in staat moeten zijn files toe te voegen, te verwijderen en te veranderen in \\myserver\pub en een netwerkverbinding te maken naar deze map.

  voeg de smbd en nmbd deamons toe aan je startup script zodat deze bij het opstarten worden geladen, bij sommige distributies wordt dit automatisch gedaan.

  er zijn veel leuke dingen die je met Damba kan doen zoals prive home-directories voor aparte users maken en printers delen.
  ook heeft Samba heeft een goede webbased configuratie tool "SWAT" deze is misschien ook wel handig om even te bekijken.

  en nu als laatste een test smb.conf

  workgroup = WORKGROUP
  hosts allow = 10.1.1. 127.
  load printers = yes
  printcap name = /etc/printcap
  max log size = 50
  security = user
  socket options = TCP_NODELAY
  interfaces = 10.1.1.1/24
  os level = 33
  domain master = yes
  preferred master = yes
  domain logons = yes
  wins support = yes
  logon script = logon.bat

  [homes]
  comment = Home Directories
  browseable = no
  writable = yes

  [netlogon]
  comment = Network Logon Service
  path = /usr/samba/lib/netlogon
  guest ok = yes
  writable = no
  share modes = no

  [pub]
  comment = Public Directory
  path= /pub
  public = yes
  writable = yes
  printable = no

  [printers]
  comment = All Printers
  path = /usr/spool/samba
  browseable = no
  public = yes
  guest ok = yes
  writable = no
  printable = yes

  Note: ingestuurd door Tom S.

  ik wil wijzen op de volgende files die worden meegeleverd met samba om het windows register automatisch aan te passen (ivm met passwords)

  /usr/doc/samba-2.0.5a/docs/NT4_PlainPassword.reg
  /usr/doc/samba-2.0.5a/docs/Win2000_PlainPassword.reg
  /usr/doc/samba-2.0.5a/docs/Win95_PlainPassword.reg
  /usr/doc/samba-2.0.5a/docs/Win98_PlainPassword.reg

  je gebruikt ze door simpelweg dubbel te klikken op het bestand en ok te geven

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.