Vraag & Antwoord

OS Linux

Windows en Linux

Anoniem
None
15 antwoorden
 • SuSE imho

  Max
 • Ik wil binnenkort een linux-variant naast mijn windows xp hebben.
  Ik ben nog niet zo bekend met linux
  Welke versie kan ik het best gebruiken?
  En met welke linux versie kan ik games spelen, zodat ik windows troep er af kan gooien.

  Weet iemand wat de beste linux versie is en zit er in linux een dualboot programma of moet je die ergens anders vandaan halen?
 • Hallo no_name. (Vrijwel) Elke Linux versie biedt een dualboot menu. Welke distributie het beste is, is veelal van smaak afhankelijk. Mandrake Linux is voor beginners heel eenvoudig te installeren, als je bereid bent wat geld uit te geven kun je misschien beter SuSE Linux aanschaffen. SuSE is ook erg gebruikersvriendelijk en is bovendien rijkelijk voorzien van handleidingen.

  Spellen spelen kan op twee manieren: Linux spellen draaien of een "emulatie" draaien als WineX. Het is echter niet zo dat alle Windows spellen zonder meer onder Linux draaien. Wellicht is het verstandig eerst een tijd dual-boot te draaien voordat je volledig op Linux over gaat.

  BTW. in de FAQ staan ook van verschillende distributies beschrijvingen.

  Happy Linuxing :-).
 • Werkt bijv. Office XP ook op linux, of heb je dan ook een emulator nodig?
 • Office XP werkt niet zonder emulator op Linux. Dan zijn er 2 keuzes: of je zoekt een alternatief (bijv. OpenOffice of StarOffice), of je gebruikt toch een emulator. Zie voor Office en andere MS producten de topic over CrossOver Office.
  Een andere emulator (gebaseerd op dezelfde code) is Wine. CrossOver schijnt heel aardig te werken, maar dan alleen met Office en een handvol andere MS-producten. Voor echt gamen heb je WineX nodig, maar reken er maar niet op dat je alles aan de praat krijgt, en datgene wat je wel aan de praat krijgt zal niet zo vloeiend lopen als in Windows, simpelweg omdat Linux er niet voor gemaakt is (of beter gezegd: omdat deze applicaties/games niet voor Linux gemaakt zijn). Een handvol spellen loopt "native" in Linux, tw Quake 3, Counterstrike, UT en nog wat anderen - deze draaien dan ook net zo goed als (zo niet beter dan) in Windows.
  Ik raad dan ook aan om vooral in het begin gewoon dual boot te gebruiken, zodat je altijd terug kunt om even dat ene spelletje te spelen of dat vervelende bestandje met MS Office te openen.
 • Volgens mij draait OfficeXP niet onder CrossoverOffice, ik meende dat die tot Office2000 ging.
  Wine is overigens geen emulator, maar een Windows Environment.

  CrossoverOffice kost je ongeveer 60 euro's, wine is gratis, maar dan mag je het ook helemaal zelf uitzoeken qua installatie/configuratie van de environment, en dat kan zeker in het begin nogal tegenvallen.
  Andere mogelijkheid:
  win4lin (www.netraverse.com), waarmee je windows 9x/ME onder linux draait.
  Kijk verder ook de faq op deze site.

  Kies bij spellen zoveel mogelijk voor Linux-spellen, of werk idd met WineX…

  Max
 • Mm OfficeXP heb je in principe niet nodig, tenzij je veel documenten van andere krijgt met extreme dingen erin: zoals heel veel frames, tabellen, plaatjes, grafieken en andere zooi.
  OpenOffice is namelijk naar mijn mening net zo goed en nog gratis ook.
  Ik gebruik nu sinds 2 maanden SuSE 8.0 Pro en het bevalt me prima. Ik heb UT onder Linux draaien en wil binnenkort de Linux client van NeverWinter Nights kopen als hijn uitkomt.
  Om te kijken of jouw spellen ook onder WineX draaien moet je ff op www.transgaming.com kijken.
  Warcraft 3 draait iig prima aldus de site en dat hoop ik binnenkort te kunnen bevestigen.
  Ook van UT2003 komt waarschijnlijk een Linux editie: dus genoeg toffe spellen om te spelen.
  Ik gebruik Windows nu alleen nog voor Age of Empires 2 online (dat ik dadelijk vervang door warcraft 3 onder Linux) en WinMX (zoek nog een goed p2p proggie voor Linux) en zodra dat is vervangen kan Windhoos eraf :D
 • Ok ok, ik weet dat het een zinloze discussie is, maar ik vind Wine toch wel degelijk een emulator - ondanks wat de makers zelf zeggen. Het geeft programma's het idee dat ze in Windows draaien en imiteert in zijn gedrag Windows - dan kun je het noemen wat je wilt maar volgens de definitie is het dan toch een emulator, toch?
 • Nee, Wine is niet zozeer een emulatie omdat Windows PE executables zonder veel moeite op elk systeem kunnen draaien, maar deze systemen niet de nodige Win32 API's hebben. Wat het Wine project doet is het "namaken" van Microsoft's Win32 API's. Vergelijkbaar met als je een compatibele C library zou maken. Een Windows programma is onder Linux dan eigenlijk ook gewoon een Linux programma.

  Over CrossOver: CrossOver ondersteunt op dit moment inderdaad alleen Office 97 en 2000, maar ondersteuning voor Office XP is wel in ontwikkeling. Office onder Wine is niet alleen een kwestie dat het bijna onmogelijk is daarvoor te configureren (als leek), maar CrossOver is niet "plain" Wine, maar is ook gepatched.
 • Wat is De beste allrounder?

  -SuSe
  -mandrake
  -redhat
  -debian
  Of iets anders?
 • [quote:be3c4c5936="no_name"]Wat is De beste allrounder?

  -SuSe
  -mandrake
  -redhat
  -debian
  Of iets anders?[/quote:be3c4c5936]

  Ik heb SuSE als begin genomen en dat bevalt toppie.
 • [quote:cf99936f27="no_name"]Wat is De beste allrounder?

  -SuSe
  -mandrake
  -redhat
  -debian
  Of iets anders?[/quote:cf99936f27]
  Daar is geen zinnig antwoord op te geven, omdat users toch alleen hun persoonlijke voorkeur geven. Een voorkeur die in veel gevallen op eigen ervaringen gebaseerd is. Van de 4 distributies die je noemt is er in ieder geval 1 die wat minder makkelijk is voor een beginner dan de andere 3. Dat is Debian; dat wil echter niet zeggen, dat die distributie minder goed is dan de andere 3. Het zal alleen meer aankomen op zelfwerkzaamheid.

  Ik zou zeggen bezoek de respectievelijke websites eens en baseer daar je oordeel op. Een website zegt namelijk vrij veel over de opzet van een distributie.
 • [quote:e0056ad3b4="no_name"]Wat is De beste allrounder?

  -SuSe
  -mandrake
  -redhat
  -debian
  Of iets anders?[/quote:e0056ad3b4]
  Lees ook even de faq

  Max
 • Ik heb ook geprobeerd om windows-programma's onder een combinatie Suse 8 met Windows XP en Wine te draaien. Nou dat ging voor geen meter.OP WineHQ.org krijg je eerst te zien dat wine ook met XP werkt. Na een boel gezoek op wineHQ.org kom je er dan achter dat wine wel met W95, W98 WME etc draait, maar eigenlijk niet goed met de NT-serie , dus ook niet met XP. Treurig. Ik kreeg net solitaire aan de gang, maar dat was het dan ook. Zelfs notepad vloog er weer uit.
  Vanavond heb ik een trieste gang gemaakt naar antieke windowsversies in oude dozen. Nou, daar wordt je niet vrolijk van, als je dat weer op je scherm ziet. Morgen ga ik verder zoeken naar windows ME –
  Kortom en eigenlijk loopt WINE dus behoorlijk achter. Ik waardeer het vele vrijwilligerswerk heel erg, maar… alles bij Bill G. draait nu onder XP.

  Of ik vergis me, en doe iets niet goed om XP -programma's via Wine tev laten werken. In dit geval heb ik heeel graag goede tips….
 • In principe geldt het volgende: Windows-software draai je onder Windows, Linux-software draai je onder Linux.

  Wine is een project dat een brug tracht te slaan tussen Windows en Linux. Dat dat niet eenvoudig is lijkt me logisch, MS zit niet te wachten op dergelijke projecten en zal eerder tegenwerken dan meewerken. Veel gedane zaken in Wine zijn tot stand gekomen via reverse-engineering, wat een tijdrovend iets is. Daarnaast gaat de ontwikkeling van Windows uiteraard door, en zal het Wine-project altijd achter de feiten blijven aanlopen (ontwikkeling van Windows kost $ 1.000.000.000,– per jaar volgens MS, er zijn weinig vrijwilligersprojecten die zoiets kunnen genereren…)

  Verder is Wine niet bedoelt voor de eindgebruiker.

  Als je XP-applicaties wilt draaien op Linux, houdt dan commerciele projecten, zoals CrossOver en WineX, in de gaten. Deze projecten slagen er aardig in om vrij recente Windows-software onder Linux aan de praat te krijgen.


  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.